Læsetid: 4 min.

Regeringen vil også have Statens Museum for Kunst i Thy

I regeringens finanslov indgår et forslag om at bruge seks mio. kr. på en afdeling af Statens Museum for Kunst i Thy. Det er første gang, at museet åbner en filial uden for hovedstaden
1. september 2017

Kunst skal ikke være forbeholdt folk i storbyerne. Det mener regeringen i hvert fald, og derfor er der i finansloven afsat seks mio. kr. til at drive en afdeling af Statens Museum for Kunst (SMK) i Thy i Nordjylland.

Det er første gang, at SMK, der har Danmarks største kunstsamling, åbner en afdeling uden for København. Åbningen er en del af planen om at gøre galleriets værker tilgængelige for endnu flere danskere, forklarer kulturminister, Mette Bock (LA).

»Vi overvejer hele tiden, hvordan vi sikrer, at borgere i hele landet får adgang til kunst. På SMK har de nogle enestående samlinger, og de har erfaring med formidling af kunsten, og det vi vil gerne sørge for, at flere borgere får en lettere adgang til.«

Museet skal ligge i den gamle købmandsgård Doverodde i Thy, som skal renoveres inden åbningen. Renoveringen skal finansieres af fonde, mens selve driften skal medfinansieres af staten. Derfor har regeringen skrevet ind i finansloven, at de vil afsætte 1,5 mio. kr. de næste fire år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Svennevig Christensen

»Museet i Thy kan hjælpe med at imødegå, at vi får et kulturelt skævt Danmark. Kultur er med til at opbygge vores empati for andres livssyn, og når vi bliver præsenteret for kultur, får vi historisk forståelse,« siger Peter Duelund.

Hvad pokker mon professoren forestiller sig og for den sags skyld direktøren og SMK og ministeren?

Vi kan ikke komme til os selv for kunst og kultur herude i det vestlige Danmark. Her er der kunst overalt. Her har vi meget mere brug for noget erhvervsliv, ex. et landbrug og et fiskeri og tilhørende infrastruktur og industrier i land, som er bemandet med vestjyske mænd og kvinder. Det er da flinke og arbejdsomme mennesker, de der fra østeuropa og de skal være velkomne.

Men der var meget mere liv herude, dengang, for ikke så mange år siden for landbruget og fiskeriet var selv ejet og drevet. Den politiske støtte til mere andels-styring og partsfiskeri er herfra mere savnet end hovedstadens kultur og kunst tilbud.

Det var rarere at kunne få adgang til Nordjylland via ordentlige veje end behovet for den officielle opfattelse af kunst. For at se dette museum skal der også være ordentlige veje - hovedløst!

Michael Kongstad Nielsen

Der røg muligheden for en årlig københavnertur for thyboerne.
Det er jo ikke københavnerne, der besøger SMK, det er jyder og udenlandske turister.
Københavnerne derimod besøger Skagens Museum for Kunst om sommeren. Sjovt nok også SMK, men altså Skagen.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Kurt Svennevig Christensen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

I forslaget til Finansloven for 2018 vil de også støtte et østers klækkeri herude i det vestjyske med mange millioner. http://www.aqua.dtu.dk/nyheder/nyhed?id=8d49ba29-a095-4b96-bd72-422ff6b6....

For ikke så lang tid siden kun østers selv finde ud af dét der med formeringen. Men ligesom så meget andet i fiskeri og landbrug skal det hele først ødelægges, for derefter (forsøges) opbygget af biologer og andre med samme interesser.

Før verden gik helt af lave med kvoter og omsætteligheder, for bare et par år siden, kunne man have reguleret fiskeriet på en sådan måde at naturen og fiskeriet kunne være opretholdt i balance.

Men sådan kan et moderne fiskeri og landbrug selvfølgelig ikke udvikles. Det skal først skrabes og sprøjtes sønder og sammen for at de kloge kan få skabt noget mere bæredygtigt.

Hvad ville den økologiske produktion være uden sprøjtegifte og andre ulykker? Netop - og hvad ville Skaldyrcentret være uden en livløs Limfjord?

Grethe Preisler, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Snart har vi kun museerne til en nostalgisk fremvisning af det Danmark, vi engang ønskede.
Det rigtigt bæredygtige - ej at forveksle med den sorte lobbyistorganisation 'Bæredygtigt Landbrug' -
dvs andelsforeninger, mindre udledning af miljøgifte, kvælstof og deslignende, mere biodiversitet, mere lokalstyre, bedre styring af vandværker, elpriser og affaldssortering, mere økologi, mere uberørt natur, og så videre, bliver stranguleret af centralstyring fra en Regering, der selv vil bestemme over vores allesammens skattekroner. Det er en illusion, at de vil understøtte det lokale liv i enhver henseende. De vil bestemme, hvad der er bedst for alle, eller rettere, hvad der er bedst for dem selv og deres egne investeringer i vennetjenester og aktiver, helt ned på familie-plan, fx Esben Lobby Larsen, som efterhånden er så belastet af nepotisme, at det er et under ingen journalister lister alle hans skammelige sager op for offentligheden.

Hans Larsen, Grethe Preisler, Anne Eriksen og Kurt Svennevig Christensen anbefalede denne kommentar
Jakob Korsgaard

Doverodde Købmandsgård ved Limfjorden i Thy var fra 1854 frem til 1990-erne en efter datidens forhold stor og aktiv foderstofforretning i den lille landsby Doverodde.
Da foderstofforretningen ophørte lykkedes det ved hjælp fra lokale borgere, kommunen, institutioner og fonde at skabe et unikt center for formidling af kunst, kultur og historie samtidig med, at et aktivt lokalsamfund fik et samlingssted for afholdelse af møder, fester og forskellige kulturelle events som koncerter, symposier og foredrag.
Et stort skulderklap til politikere og embedspersoner i Thisted Kommune for at være lydhøre og gribe denne enestående mulighed for at placere en afdeling af Statens Museum for Kunst i en smuk, gammel købmandsgård tæt på vandkanten i Vestjylland.
Lokalsamfundet hilser Statens Museum for Kunst velkommen og håber at Doverodde Købmandsgård fortsat kan være det centrale omdrejningspunkt for lokalsamfundet og dets aktiviteter.