Læsetid: 3 min.

De seks største kommuner kræver ændring af førtidspensionsreformen

I et fælles brev til beskæftigelsesministeren beder de seks største kommuner ham ændre lovgivningen om tildeling af førtidspension. Den er nemlig for stram, og kommunerne fortolker den vidt forskelligt. Ministeren kalder det ’tankevækkende’
Debatmøde i Valby med borgere, der er utilfredse med ressourceforløbordningen, og beskæftigelsesborgmester i København Anna Mee Allerslev. Nu skriver landets seks største kommuner et brev til ministeren, hvor de opfordrer til at ændre førtidspensionsreformen.

Debatmøde i Valby med borgere, der er utilfredse med ressourceforløbordningen, og beskæftigelsesborgmester i København Anna Mee Allerslev. Nu skriver landets seks største kommuner et brev til ministeren, hvor de opfordrer til at ændre førtidspensionsreformen.

Indland
15. august 2017

Lovgivningen bag førtidspension- og fleksjobreformen er »simpelthen for stram«. Sådan lyder konklusionen i et brev, der i går landede på beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) bord.

Brevet var underskrevet af de kommunalpolitikere, der har ansvaret for beskæftigelsesområdet i landets seks største kommuner: København, Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Randers. Dermed er brevet underskrevet af kommunalpolitikere fra den samlede forligskreds bag reformen (Regeringen, RV, S og SF, red.) med undtagelse af Liberal Alliance.

I brevet står der, at det er et problem, at alvorligt syge borgere sidder fast i systemet for at leve op til de stramme kriterier og hårde dokumentationskrav, der skal til for at få en førtidspension. Og at sagsbehandlingen »kan tage årevis«.

Sidst mener kommunerne, at de store forskelle i antallet af førtidspensioner, der tilkendes på tværs af kommunerne i sig selv, er et udtryk for, at lovgivningen bør ændres.

I Randers mener formand for Beskæftigelsesudvalget, Christian Boldsen (V), at en lovændring er nødvendig, hvis kommunerne skal følge ministerens og forligskredsens intention bag reformen.

»Ministeren sender et brev ud til os, om at vi fortolker loven for stramt, men i Ankestyrelsen og hos domstolene får kommunerne medhold i ni ud af ti afgørelser. Så det er ikke os, der fortolker loven for stramt – det er derimod loven, der er for stram,« siger han.

Formålsløs skrivelse

Reformen havde til hensigt at hjælpe mere udsatte borgere i for eksempel fleksjob. Blandt andet gennem tildeling af et ressourceforløb, hvor borgeren skulle vurderes og vejledes af forskellige fagpersoner for eksempel inden for sundhed, uddannelse og kost.

I en bemærkning til loven lyder det, at borgere kun kan undgå at deltage i et ressourceforløb, hvis »det er helt åbenlyst, at en aktiv indsats ikke kan forbedre tilknytningen til arbejdsmarkedet«.

Det er blandt andet formuleringen helt åbenlyst, kommunerne mener er for stram og i øvrigt tolker vidt forskelligt.

For at komme kommunerne til undsætning sendte beskæftigelsesministeren i foråret en såkaldt orienteringsskrivelse. Skrivelsen skulle præcisere intentionen bag lovgivningen og ikke mindst ensarte fortolkningen af den.

Men som Information tidligere på sommeren kunne fortælle, var skrivelsen ifølge landets fire største kommuner og en førende jurist på området varm luft. Ifølge dem kunne kommunerne ikke vægte ministerens orienteringsskrivelse højere end lovgivningen, der er stadfæstet gennem Ankestyrelsens og domstolenes principafgørelser.

Kompleks

Kommunalpolitikerne, Information har talt med, beskriver alle tilfælde, hvor de ser sig nødsagede til at sende borgere i meningsløse ressourceforløb. Ligesom flere påpeger årelang sagsbehandling, fordi ressourceforløb netop skal afklare borgeren fra flest mulige vinkler.

»Rigtig mange århusianere sidder fast i det her system. Loven er blevet så kompleks og har fået et defineringsniveau, der betyder, at antallet af arbejdsprøvninger og mængden af mennesker, der skal involveres i en enkelt borgers sag, tager årevis,« siger Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.

I Aarhus Kommune tildeler man ellers flere førtidspensioner end i eksempelvis København, hvor beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (RV) i den seneste tid er blevet kraftigt kritiseret af kommunens borgere.

Ministeren: tankevækkende

I et skriftligt svar til Information kalder beskæftigelsesministeren forskellen på tilkendelser af førtidspensioner kommunerne imellem for »tankevækkende«.

»Det er jeg nødt til at have en dialog med de seks kommuner om. Derfor vil jeg nu invitere dem til et møde, så de får mulighed for at forklare sig.«

Ministeren skriver desuden, at han ser frem til at diskutere sagen med Københavns beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev i ministeriet i dag, tirsdag.

»Det er jo ingen hemmelighed, at der har været meget debat om reglerne i København. Reglerne skal selvfølgelig være til at forstå, og det kommer vi også til at se på, når vi skal evaluere hele reformen. Som jeg også har sagt tidligere, er det en topprioritet for regeringen at gøre lovgivningen på hele beskæftigelsesområdet mere enkel i tæt samarbejde med kommunerne.«

Også Anna Mee Allerslev ser frem til at diskutere reformen med ministeren. Hun håber, at han har indset, at der skal mere end en orienteringsskrivelse til at ændre kommunernes praksis.

»Hvis ministeren fortsat nægter, at der hersker et problem i kommunerne, må det være et udtryk for, at han er tilfreds med, at nogle kommuner, herunder landets største, føler sig nødsaget til at have en meget stram praksis, hvis vi skal leve op til loven. Og et udtryk for at han samtidig accepterer den store forskel på tildeling af førtidspension kommunerne imellem. Det kan jo godt være, at det er bekvemt for ham at have den holdning – men han skal ikke give kommunerne skylden,« siger hun.

Senere på ugen mødes beskæftigelsesministeren med forligskredsen bag reformen.

Serie

Striden på Lærkevej

En kamp om reformer udspiller sig på et jobcenter på Lærkevej i København. Arbejdsløse borgere demonstrerer og protesterer, mens sagsbehandlere og lokalpolitikere tager sig til hovedet over den lovgivning, de er sat til at administrere. Antallet af førtidspensioner er faldet markant som følge af de seneste års reformer på beskæftigelsesområdet. Lærkevej er stedet, hvor de politiske hensigter møder virkeligheden.

I denne serie følger Information udviklingen med fokus på Lærkevej og forskellen på tildelingen af førtidspensioner i landets kommuner.

Seneste artikler

 • Socialrådgivere er ikke de udsattes advokater

  14. november 2017
  Kritikere af førtidspensionsreformen ønsker, at sagsbehandlerne gør oprør mod lovgivningens krav. Men som socialrådgiver er jeg ansat til at føre loven ud i virkeligheden. Alt andet ville være vejen til anarki
 • Rigide rammer og alt for mange sager gør det svært at hjælpe udsatte unge ledige

  10. november 2017
  Som socialrådgivere for unge ledige i Københavns Kommune oplever vi, at kvaliteten af samtaler og aktiviteter er underordnet hensynet til, at de unge indkaldes til det lovpligtige antal samtaler og får tilbudt de uddannelsesfremmende aktiviteter, de skal have ifølge loven. Hvornår får vi lov at fokusere på det, der virker?
 • Der er uendeligt langt fra Rådhuset til Københavns jobcentre

  16. oktober 2017
  Chefer i beskæftigelsesforvaltningen i Københavns Kommune har hævet stemmen for at forsvare deres medarbejdere på jobcentrene. Men forsvaret ender som et vidnesbyrd om en ledelse, der ikke kender den virkelighed, borgerne og medarbejderne befinder sig i
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Bisgaard Jensen

"Tankevækkende" at dette misregimente har stået på i årevis hr. minister, hvor du og andre har kunnet ændre vilkårligheden og stoppe hetzen og den nedladende tone overfor stærkt belastede mennesker i dette højt besungne velfærdssamfund. I stedet valgte I at bruge milliarder på at udnytte selv den mindste arbejdsreserve og overhørte adskillige advarsler.
Nu rumler det så derude, endelig, og så må man jo udtrykke lidt empati - hvad med noget handling??

Bent Mencke, kjeld jensen, Vibeke Hansen, Peter Jensen, Tue Romanow, curt jensen, Niels Duus Nielsen, Per Klüver, Ervin Lazar, Heidi Larsen, Alvin Jensen, Søren Andersen, Eva Schwanenflügel, Søs Jensen, Jakob Silberbrandt, Anne Mette Jørgensen, Jacob Mathiasen, Lise Lotte Rahbek, Poul Sørensen, Carsten Svendsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Lars Pedersen

Kan nu formuleres meget hurtigt og nemt uden indviklede love. ... i forbindelse med afklaring af syge, SKAL kommunerne følge fagfolks( læger, speciallæger m.m ) anbefalinger og vurderinger......end of story.

Allan Filtenborg, Vibeke Hansen, Peter Jensen, curt jensen, Per Klüver, Christian Lucas, Egon Stich, Heidi Larsen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Randi Overgård, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Jakob Silberbrandt og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

At det for ministeren er tankevækkende, at kommunerne tolker loven ovenud forskelligt er i sig selv tankevækkende. Ved han overhovedet hvad han er minister for.
Enten er han både døv og blind eller også er han ignorant. Først , når jobcentrets ofre møder op og ikke alene sidder på facebook, så vågner parnasset op.

At Mee Allerslev har valgt at tolke loven mest råt, kan hun dog ikke køre af på loven. Hun vil gerne please sit parti, som de senere år har tilkendegivet en eklatant asocial tankegang og handlemåde.
Nu er damen sikkert bange, for nu er der 100 dage - sådan ca. til kommunevalget.
At man overhovedet har vedtaget en reform ,der stitter i flere retninger er i sig selv tåbeligt eller udtænkt ondskab. På den ene side skal der indhentes et utal at lægeattester, speciallægeattester, sygehusjournaler og skemaer fra sagsbehandlere og samtidig har alle disse meget dyre attester m.v ingen værdi, når en af kommunens egne sundhedsfaglige personer, som med et pennestrøg kan feje det hele væk. Disse læger er ikke underlagt lægeløftet. Læs en gang til. Ikke underlagt lægeløftet.
De ser borgeren for første gang i rehabilitetsteamet, og har ikke undersøgt borgeren, og har ikke læst en journal på op til 600 sider en eneste gang og dette i ½ time inden mødet.
Er det sådan man gør i en bananrepublik eller gør man det i et gennemreguleret og overvåget kontrol land som Danmark.
Et land hvor vi har ytringsfrihed, men hvor få lytter. . Tillykke til alle 'Jer raske. Håber ikke det sker for dig eller dine nærmeste, for såkan det jo være du får dit livs chock.

Allan Filtenborg, kjeld jensen, Peter Jensen, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Per Klüver, Carsten Svendsen, Ervin Lazar, Egon Stich, Heidi Larsen, Alvin Jensen, Ebbe Overbye, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Kim Houmøller og Vivi Rindom anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Anna Mee Allerværst har fået genoplivet noget der ligner en samvigtighed her op til kommunalvalget, og prøver nu efter så godt som muligt at give den som Anna Mee Allerbedst for at tækkes vælgerne.
Hun er lidt sent ude efter min mening.

Allan Filtenborg, Per Klüver, Alvin Jensen, Martin Madsen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"For rask til en førtidspension - for syg til et fleksjob", det er realiteten i Københavns kommune, og i flere andre. Nej, Anna Mee Allerslev kan ikke tørre fortolkningen/forvaltningen af den onde lov af i ærmet.
At ministerens tankevirksomhed nu endelig begynder at vågne fra dvalen, er nok et resultat af mediernes øgede bevågenhed, snarere end en selvstændig refleksion. Hvor er det sejt gået af Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre at de har formået, ved endeløse demonstrationer, at få mediernes opmærksomhed og politikernes ører. Desværre var det nok ikke sket, hvis kommunalvalget var langt ude i fremtiden..!

kjeld jensen, Tue Romanow, Christian Lucas, Ervin Lazar, Anna Schøning, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Anna Mee hælder igen igen vand ud af ørerne.
Husk det ved valget.

Christian Lucas og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

"Reformen havde til hensigt at hjælpe mere udsatte borgere i for eksempel fleksjob. Blandt andet gennem tildeling af et ressourceforløb, hvor borgeren skulle vurderes og vejledes af forskellige fagpersoner for eksempel inden for sundhed, uddannelse og kost."

Altså, med andre ord, blande sig hekt uhørt i den syge borgers dagligdag. Big Brother, Big Mother, I don't give a fuck. Jeg er træt af social ingeniørkunst hvad enten den er fra højre eller venstre Og da slet ikke på baggrund et pinligt DJØFFET og virkelighedsfornægtende lovkompleks på ca. 23000 sider.

Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

En Venstremand fra Randers, gudhjælpemig, har formuleret det bedste argument om det sociale sikkerhednet, som jeg har hørt i lange tider:

"Ministeren sender et brev ud til os, om at vi fortolker loven for stramt, men i Ankestyrelsen og hos domstolene får kommunerne medhold i ni ud af ti afgørelser. Så det er ikke os, der fortolker loven for stramt – det er derimod loven, der er for stram".

TaG den, Christiansborg!!!! Kom nu ned på jorden til os andre, selv regeringens egne partifæller kan se, at den er helt gal.

Eva Schwanenflügel, Jakob Trägårdh, Vibeke Hansen og Eva Bertram anbefalede denne kommentar

Lars Pedersen,
enig, men som det er i dag har fagfolkene slet ikke lov til at komme med anbefalinger som fx. en person bør have fleksjob eller bare vurdere en persons arbejdsevne, selv om de nogle gange gør det alligevel. Det har kommunerne ansat såkalde lægekonsulenter til som er ansat som administrative medarbejdere og derved arbejder udenfor lægeeden og forpligtelsen til at hjælpe mennesker så godt de kan. Oftest er det disse lægekonsulenter der udlægger fagfolkenes udtalelser til kommunens fordel og ser det som deres fornemste opgave at holde lågen på kommunekassen lukket.
Lægekonsulenterne blev dengang skabt af daværende sundhedsminister Klaus Hjort Frederiksen og delve konstrukt er en vederstyggelighed som er repræsentativ for hele systemet.
Der skal mere til end bare at ændre et par nøgleord i lovene.

Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Anna Mees troværdighed har lige siden hendes borgmesterstart været tvivlsom.
Nogle hævder stadig, at Danmark er et stort set korruptionsfrit land. Men hvordan kan det gå til, at hun som ny borgmester blandt 272 ansøgere lige netop finder 4 af sine valgkampagnemedarbejdere mest kvalificerede til de ledige stillinger. Uanset hendes forkølede forsøg på bortforklaringer, lugter det langt væk.
https://www.avisen.dk/kritik-af-koebenhavnsk-borgmester-nepotisme-af-vae...

Søren Kristensen

Det ligger i ordet førtidspension, at det er noget der gives før tid, altså for tidligt. Det er årsagen til at politikerne gør hvad de kan for at tilvejebringe en lovgivning der udsætter tildelingen, så længe som muligt. Måske bliver vi nødt til at finde på en løsning hvor der slet ikke er brug for at tildele førtidspension?