Baggrund
Læsetid: 3 min.

Soldater, mere overvågning og anonyme vidner skal bremse bandekonflikten

I tillæg til den bandepakke, som blev vedtaget før sommerferien, lancerede justitsminister Søren Pape Poulsen i går en række nye tiltag, der skal dæmme op for bandekonflikten. Her er de fire vigtigste
Skudsikre veste er noget af det, regeringen vil skride ind imod for at stoppe banderme. (Arkivfoto)

Skudsikre veste er noget af det, regeringen vil skride ind imod for at stoppe banderme. (Arkivfoto)

Joachim Adrian

Indland
12. august 2017

Kontrol med skudsikre veste

Der skal stilles »krav om, at folk, der ønsker at bære skudsikre veste i det offentlige rum, skal registrere sig hos politiet«. Forslaget er en reaktion på, at flere bandemedlemmer på Nørrebro bærer skudsikker vest.

Det er dog uklart, hvad der skal til, for at man kan få en tilladelse. Kriminalisering af at bære skudsikker vest har længe været diskuteret, men det er ikke tidligere blevet til noget.

Tilbage i 2009 foreslog Dansk Folkeparti med opbakning fra Socialdemokratiet og Venstre, at det skulle koste en bøde på 5.000 kroner, hvis man bar skudsikker vest i det offentlige rum. Dengang afviste Søren Pape Poulsens eget parti, De Konservative, forslaget med henvisning til, at en skudsikker vest er et »beskyttelsesmiddel«.

I 2013 blev der igen lanceret forslag om forbud i pressen af Venstre og DF rettet mod bandemedlemmer. Daværende retsordfører i Venstre Karsten Lauritzen spurgte Justitsministeriet om, hvorvidt, der var noget i dansk lov, der stod i vejen for at forbyde »personer dømt for personfarlig kriminalitet« at bære skudsikker vest.

Daværende justitsminister Morten Bødskov (S) svarede, at det ville komme an på den nærmere udformning af en lov, om det ville være i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og at ministeriet ikke fandt »grundlag for indførelse af en sådan ordning«.

På trods af de tidligere bekymringer kunne Justitsministeriet i går ikke sige mere om forslaget end den ene linje, der fremgår af et faktaark, der blev publiceret i går.

Nye overvågningstiltag

Politiet skal have 25 nye medarbejdere med »særlig ekspertise i behandling af digitale spor« for at »styrke efterforskningen af bandekriminalitet.« Det er uklart, hvad de konkret skal lave, men på gårsdagens pressemøde omtalte justitsministeren dem som »krypterings-specialister.«

Det er velkendt, at bandemedlemmer benytter krypterede kommunikationsformer for at undgå politiets overvågning, så ordvalget kan indikere, at de nye medarbejdere særligt får til opgave at modgå den udfordring. At bryde stærk kryptering er i dag en noget nær umulig opgave.

Men som Information tidligere har afdækket, har Rigspolitiet tilbage i 2015 indkøbt software fra det italienske firma Hacking Team, der kan bryde ind i telefoner, tablets og computere og på den måde læse beskederne, inden de bliver krypteret, og efter de er blevet dekrypteret af modtageren.

Ud over ansættelsen af nye specialister vil der blive oprettet en pulje til indkøb af nyt overvågningsudstyr »som f.eks. droner, kameraer og overvågningskøretøjer«. Det er uklart, hvor mange penge, der vil blive afsat, og hvor midlerne skal komme fra.

Vidner

Straffen for trusler mod vidner skal skærpes med »en tredjedel.« I dag er strafferammen bøde eller fængsel i op til otte år. Desuden skal »en række initiativer, der lanceres senere i år«, forbedre beskyttelsen af vidner i sager om banderelateret kriminalitet.

Af justitsministeriets faktaark fremgår to konkrete tiltag, som regeringen nu vil »undersøge muligheden for«: Anvendelse af anonyme vidner samt mulighed for at afgive forklaring via »videolink«, så et vidne slipper for at sidde ansigt til ansigt med den tiltalte i retssalen.

Militæret sættes ind

For at frigive politiets ressourcer til bandekonflikten skal forsvaret ind og aflaste politiet. Foreløbigt er det endnu ikke mere konkret, end at forsvarschefen og rigspolitichefen skal holde et møde omkring det, men det er Justitsministeriets forhåbning, at man allerede i september vil have fået frigivet politiressourcer.

Forslaget har medført kritik fra både Forsvarets fagforening Centralforeningen for Stampersonel og Politiforbundet. Begge henviser de til, at regeringen hellere burde løse en strid omkring politikadetternes overenskomst, så kadetterne kunne stå for grænsebevogtningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Pedersen

I Danmark skal generalpræventive tiltag af strukturel art (forebyggelse af diskrimination, ulighed og fattigdom m.m.) vist fortsat ikke inddrages, når det kommer til behandling af symptomer på et samfund i ubalance. Istedet skal specialpræventive tiltag af repressiv og kontrollerende art på brættet - fuldstændigt som det sker i mange andre lande, hvor problemerne efter alt at dømme blot fortsætter med at vokse og forgrene sig.

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar
Hans Ingolfsdottir

Vi har officielt en brun regering her i DK. De mangler bare skrårem og logo på armen for at være helstøbte.

Henrik Petersen

Problemet er ikke strukturelt. Den sociale katastrofe i visse dele af København skyldes politiske beslutninger. Danmark modtog i en lang periode langt flere indvandrere end det danske arbejdsmarked kunne absorbere. Der er ikke noget galt med invandring - eller udvandring for den sags skyld - som sådan. Men når man bliver ved med at tage langt flere mennesker ind, end der er job til, så siger det sig selv, at det må ende galt. De sociale problemer, der blandt andet manifesterer sig på Nørrebro lige nu i form af ungdomskriminalitet, er desværre selvskabte. Når det er sagt, så er der behov for en politiindsats lige nu og en markant større socialpolitisk indsats pålængere sigt. Det handler først og fremmest om at give de unge muligheder for at tage en uddannelse og efterfølgende at få et godt arbejde. Formår man ikke det, så vil gaden foresat være det eneste alternativ for nogle.

Jens Pedersen

Henrik Petersen, om der er (meningsfuldt og fornuftigt aflønnet) arbejde nok til også indvandrere i Danmark beror på rigtigt mange politisk-strukturelle forhold, herunder bl.a. arbejdstid, arbejdsmarkedets organisering og uddannelsesmulighederne i det danske samfund. Ligeså betyder boligmarkedet (herunder at det er konstrueret som et marked) meget - og det samme gør en forbrugeristisk funderet værdi- og kulturpolitik. At reducere Danmarks problemer med bandekriminalitet til et spørgsmål om for mange indvandrere til for få jobs er vist at banalisere tingene lidt rigeligt i en situation, hvor banalisering af de offentlige debatter på dette område i sig selv udgør en betydelig hindring for at vi får kigget både dybt og bredt på - samt brudt fødekæderne til - bandekriminalitet.

Men naturligvis har du ret i at der skal ændrede socialpolitikker til også - og at opklaring af bandekriminalitet via en adækvat politiindsats, som også har et forebyggende sigte, er af væsentlig betydning for at begrænse den.

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Henrik Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Kære Jens. Selvfølgelig kan er der flere årsager end et til de nuværende problemer, men nu er det jo en kommentar, så jeg holdt det kortfattet. Historisk vil er jeg dog fortsat af den opfattelse, at mange af problemerne startede med de mange indvandrere, der havnede på kontanthjælp i fattigfirserne, hvor det vi i dag kalder "ghettoer" blev skabt. Men hvorom alt er, så er det historie nu og de problemer der er for hånden skal løses.

Henrik Leffers

Vores politikkere er ved at forvandle Danmark til noget der i mine øjne ligner en politi-stat, med overvågning af alle, militariseret politi, og indskrænkning af både bevægelses- og ytringsfriheden for alle. Og altsammen begrundes med "bander", selvom en nylig artikel viste, at der ialt er omkring 1000 medlemmer af bander og måske lige så mange der er associeret til dem... De kunne alle spærres inde i en enkelt sportshal! Er der virkeligt ikke andre, der sætter spørgsmålstegn ved den politik?

Niels Duus Nielsen, Hans Ingolfsdottir, Ebbe Overbye og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Lidt mere: I virkeligheden er politikkerne ikke specilet nervøse for bander, de udgør ikke en trussel... Men som i USA, er politikkerne meget bange for prekariatet! Men det kan de ikke sige, for det er jo "folket", så dem kan man ikke sætte systemet ind mod, det er jo deres stemmer både DF, V og venstrefløjen er ude efter! -Og de fleste fra prekariatet vil andre betegne som den yderste højrefløj! Men den rigeste del af befolkningen, både her og i USA er bange for, at prekariatet vil gå efter pengene, og det kræver magt for at fohindre det. Og den eneste måde at få mere (politi & militær) magt, er altså at være efter "banderne"... Men det er ikke dem, den vil blive brugt mod!

Niels Duus Nielsen og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar

Øh, vi stopper banderne med skudsikre veste?
Meget begavet, ganske som "pas på, unge mænd på gaden" (alle andre?) - Ingen af de løsninger eller stramninger på problemer i samfundet, er løst på en måde, der fører til noget positivt, tværtimod.

Hvordan med en anden justitsminister - eller endnu bedre - en ny regering?

Niels Duus Nielsen

Meget interessant, at man vil forbyde skudsikre veste til civile. Gad vide, hvad den officielle begrundelse er? At man ønsker, at bandemedlemmerne skal slå hinanden ihjel, og derfor vil forhindre dem i at beskytte sig? Det er selvfølgelig også en måde at løse problemet på.

Men det er da tankevækkende, at politikerne er parate til at tage ansvaret for at en række andre mennesker skal dø. Det er jo bare bandemedlemmer, op i røven med dem, er tanken nok, men hvad er politikerne selv, andet end en indspist klike af mennesker udenfor pædagogisk rækkevidde, som blot nyder det privilegium, at de til enhver tid kan lovliggøre den kriminalitet, som de begår? Altså en bande, der skjuler sig bag slips og tågetale, men som konkurrerer med hinanden om at beherske det samme territorium?

Vi betaler alle beskyttelsespenge til staten via skatten, men pengene bliver åbenbart brugt på grænsekontrol i stedet for at bekæmpe kriminalitet. Politiet har ikke tid til at arrestere bandekriminelle, derfor skal banderne nu hjælpe politiet ved at skyde hinanden - så sparer man også retssagen.

Hjælp politiet, skyd dig selv!

Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Karsten Aaen og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Opdatering: De mener det sgu seriøst, politikerne, det der med at skyde de kriminelle, hvis ikke de vil skyde sig selv:

https://www.b.dk/politiko/i-dyb-hemmelighed-forsvarets-elitesoldater-ska...?

Artiklen er bag en paywall, men overskriften siger vist det hele.