Læsetid: 4 min.

Styrelse undlod at informere FE og PET om britisk advarsel mod overvågningseksport

De danske efterretningstjenester blev aldrig orienteret om, at de britiske myndigheder mente, en eksport af overvågningssoftware kunne være til skade for national sikkerhed. Kritisabelt, mener tidligere PET-chef
’Hvis jeg sad i PET, var det en oplysning, jeg meget gerne ville have haft.’ Sådan lyder tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsens reaktion på oplysninger om, at en advarsel fra de britiske myndigheder om, at eksport af en avanceret overvågningssoftware kunne være til skade for rigets sikkerhed, aldrig nåede de danske efterretningstjenester.

’Hvis jeg sad i PET, var det en oplysning, jeg meget gerne ville have haft.’ Sådan lyder tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsens reaktion på oplysninger om, at en advarsel fra de britiske myndigheder om, at eksport af en avanceret overvågningssoftware kunne være til skade for rigets sikkerhed, aldrig nåede de danske efterretningstjenester.

Simon Fals

7. august 2017

En klar advarsel fra de britiske myndigheder om, at eksport af en avanceret overvågningssoftware til diktaturstaten De Forenede Arabiske Emirater kunne være til skade for national sikkerhed, nåede aldrig frem til de danske efterretningstjenester.

Det fremgår af et svar til Folketinget fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

»Afslutningsvis kan styrelsen oplyse, at dialogen med de britiske eksportkontrolmyndigheder ikke blev videreformidlet til Udenrigsministeriet og de to efterretningstjenester«, skriver ministeren på baggrund af oplysninger fra Erhvervsstyrelsen.

Den manglende orientering af efterretningstjenesterne undrer Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

»Hvis jeg sad i PET, var det en oplysning, jeg meget gerne ville have haft,« siger han.

»Det drejer sig jo i princippet om rigets sikkerhed.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • lars søgaard-jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Ib Christensen
  • Trond Meiring
  • Bjarne Andersen
ulrik mortensen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Trond Meiring og Bjarne Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Christensen

Og af en eller anden grund undlod de også at give aktindsigt. Det kan vel næppe begrundes med at FE og PET var blevet hørt, før aktindsigt blev søgt.
Deres "der er ikke noget at komme efter" står i skærende kontrast til deres egen indstilling ang. behovet for, at skjule støtten bag bl.a. "skadelig for konkurrence evnen".
Det lugter langt væk af, at der er ført noget gennem bagdøre. Jeg står efterhånden tilbage med indtrykket at firmaet skulle have danske skattekroner udbetalt som begrundelse for støtten.
Er støtten en ordre givet oppefra, og derfor hastet igennem med hovedet under armen i styrelsen, eller er styrelsen befolket af inkompetente kartel lakajer, der er ansat af anden grund end faglig kompetence.

Er der forbindelse til ledelse / bestyrelse i det firma, og en politisk erhvervsklub?

Flemming Berger, Susanne Andersen, lars søgaard-jensen, Jette M. Abildgaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Hvad skal Erhvervsstyrelsen sidde og lave den slags fikumdik for før de informationer fra Briterne når de vores sikkerhedsapparat? Det er SÅ kritisabelt. Det er oplagt at det ikke blev givet videre fordi man var mere interesseret i at servicere BAEs datterselskab i DK. Vækst før ansvar, vækst før sikkerheds evaluering? Det er jo sygt!

Susanne Andersen, Jette M. Abildgaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alt tyder på, at der er brodne kar i Erhvervsstyrelsen. Men det er jo efterhånden set i mange tilfælde, at danske styrelser agerer helt hovedløst. Igen er der ingen, der bliver stillet til ansvar, og det er i sidste ende politikernes fejl. Vi skal bare høre på den samme, slidte schlager om, hvordan Danmark er det mindst korrupte land i verden, og at vores samfund er ih og åh så tillidsbaseret. Ja, jeg skal da lige love for vi er 'tillidsfulde', når vi molboagtigt sælger vores mest pikante hemmeligheder til de, der ikke vil tøve med at bruge dem imod os!

Susanne Andersen, lars søgaard-jensen, Mikael Velschow-Rasmussen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar