Kommentar
Læsetid: 3 min.

Tid til ny Søren Pind-regel

Du skal tage til den kedelige konfirmation i stedet for vennernes housewarming, hvis førstnævnte invitation kom først. Det er kort fortalt den såkaldte Søren-Pind-regel, formuleret i det populære radioprogram ’Mads og monopolet’. Nu er det tid til, at vores uddannelses- og forskningsminister lægger navn til endnu en regel
Indland
16. august 2017

Jeg blev særdeles begejstret over Venstres Søren Pind kort før sommerferien. Årsagen var udstedelsen af en ganske bemærkelsesværdig instruks. I instruksen forbød Pind sine medarbejdere i ministeriet, at skrive mails og sms’er til hinanden om søndagen.

Til Altinget.dk fortalte han: »Jeg kunne se et skifte fra, at der var et privatliv og et arbejdsliv, til at folk arbejdede dag og nat – også i fridagene. Det har jeg grublet over lige siden, og det, synes jeg, er uholdbart.« 

Ifølge ministeren nedbrydes grænserne mellem arbejde og fritid, og mange forventer at få svar på deres mails og sms’er – også uden for arbejdstiden.

Og Pind har fat i den lange ende. Talrige undersøgelser har vist, at det grænseløse arbejde med fleksible arbejdstider oftest resulterer i, at medarbejderne arbejder mere og længere. Det store arbejdspres gør os syge. Fysisk, såvel som psykisk. Eksplosionen i tilfælde af stress, depressioner og angst vidner herom.

Senest råbte psykolog Eva Hertz op i Ugebrevet A4, hvor hun konstaterede »at ikke engang robuste medarbejdere længere kan klare arbejdslivets umulige krav«. Og der er ikke kun tale ministerieansatte og andre akademikere. Problemet gælder for stort set alle faggrupper.

Min søndag

Et par uger efter Pinds udmelding sad jeg en søndag eftermiddag og sendte først én og siden endnu en mail til denne klummes redaktør Emil. Deadline var mandag, men jeg ville lige have arbejdet ud af verden. Jeg kender ikke Emil personligt, men jeg ved, han har tre børn, hvoraf to vist er små.

Da mail nummer to var afsendt, poppede et billede op i mit hoved af Emil sammen med sine børn med lyd på telefonen, der vibrerer og siger pling. Hvis han er som de fleste andre, distraheres han af at tænke på, hvem der har skrevet, om det er vigtigt eller kan vente.

Men det er vel ikke mit problem, hvis han ikke sætter sin telefon på lydløs og slår vibrationen fra – hvis han ikke har fokus på sine børn og i stedet lader telefonen afbryde ham? 

Jo, det er faktisk også mit ansvar, kom jeg frem til. For vi har et fælles ansvar for at ændre en arbejdskultur, som er blandt årsagerne til, at der er 250.000 danskere, som hver dag lider af alvorlig stress.

Kulturkamp

Selvfølgelig er det store strukturelle problem selve arbejdsmængden. Det er mængden, der får folk til at arbejde dag og nat, som Pind formulerer det. Derfor skal vi sætte os op imod de evindelige krav om højere produktivitet og mere effektivitet.

Vores fagforeninger skal på banen med konkrete krav og forslag til at nedbringe arbejdsmængden for den enkelte og dele arbejdet mellem flere i stedet for at tale for arbejdsgivernes øgede beføjelser til at kræve overarbejde, som det skete ved sidste overenskomst. Det er chefer som Pind, der ikke skal nøjes med at udstede instrukser, men give sine ansatte færre opgaver, så de ikke ser sig nødsaget til at arbejde om søndagen.

Men når det er sagt, så er der også tale om en kulturkamp. En kamp for at ændre vores vaner og en kamp om, hvad vi anser som værdifuldt. En kamp for at pille arbejdet ned fra dets efterhånden, himmelravende piedestal og i stedet lade vores børn og forældre, venner og familie, gåture i skoven og frivilligt engagement i lokalsamfundet optage sin retmæssige plads.

Som en start kan vi respektere hinandens frirum og gøre som Sørn Pind og Gud siger – holde søndagen helt fri.

Det giver os måske nogle af de eftertragtede kræfter, vi behøver, for i fællesskab at sætte os op imod et effektivitets- og produktivitetsregime, der beslaglægger en til stadighed større del af vores tid, opmærksomhed og energi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her