Nyhed
Læsetid: 4 min.

Troels Lund Poulsen skifter mening: Førtidspensionsreform bliver gransket nu

Beskæftigelsesministeren og partierne bag de såkaldte ressourceforløb fremrykker evalueringen af førtidspensionsreformen. Det besluttede forligskredsen på et møde onsdag. Kulegravningen af kommunernes forskelsbehandling af borgere begynder med det samme
Information skrev for nylig om praktiserende læge Anders Beich, der har anbefalet patienter at flytte fra Københavns Kommune for på den måde at sikre sig en bedre behandling af deres ansøgning om førtidspension. Nu er en ændring af førtidspensionsreformen undervejs

Information skrev for nylig om praktiserende læge Anders Beich, der har anbefalet patienter at flytte fra Københavns Kommune for på den måde at sikre sig en bedre behandling af deres ansøgning om førtidspension. Nu er en ændring af førtidspensionsreformen undervejs

Indland
24. august 2017

Dit postnummer må ikke afgøre, om du er berettiget til en førtidspension. Det synes måske logisk, men den seneste tids artikler i Information har tegnet et billede af vilkårlighed på tværs af landets kommuner.

Den vilkårlighed vil regeringen og de øvrige partier bag reformen, S, R og SF, ikke længere acceptere. Så på et hasteindkaldt møde besluttede partierne onsdag at iværksætte dele af den bebudede evaluering af reformen allerede nu.

Det er ikke mere end en uge siden, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sagde til Information, at det ville være oplagt at vente på en samlet evaluering af reformen, der stod til at blive offentliggjort i begyndelsen af det nye år.

Men i går var ministeren kommet på andre tanker. Efter mødet med forligskredsen sagde han til Ritzau, at »der er behov for at fremrykke en del af den evaluering, som skulle finde sted i 2018«.

Proceduren granskes

Gårsdagens møde kom i stand, blandt andet efter Information kunne afsløre, at en såkaldt orienteringsskrivelse fra ministeren har været virkningsløs. Skrivelsen skulle ellers præcisere formålet med de såkaldte ressourceforløb, der skal bringe udsatte borgere tættere på arbejdsmarkedet, ligesom den skulle ensarte kommunernes fortolkning af, hvilke borgere der er berettiget til førtidspension.

Det er netop disse dele af reformen, ministeren nu vil kigge nærmere på. Den fremskudte evaluering vil først og fremmest byde på en såkaldt vurdering, der skal kulegrave de store forskelle i tildeling af ressourceforløb og førtidspension på tværs af kommunerne.

Vurderingen skal foreløbigt granske tre dele og ventes klar om en måned.

Den ene del fokuserer på Københavns Kommune, der er en af de kommuner i landet, der tildeler procentuelt færrest førtidspensioner og modsat flest ressourceforløb. Kommunens jurister har længe haft en fejde med Beskæftigelsesministeriet om, hvorvidt det kræver en lovændring at ændre kommunens fortolkningspraksis eller ej. Det mener kommunens jurister modsat ministeriets, at det gør. De to parter vil i den kommende tid sætte sig sammen og nærlæse lovteksten.

Den anden del er en invitation til landets seks største kommuner om at uddybe det åbne brev, der tidligere på måneden blev bragt her i avisen. I brevet klandrer kommunerne blandt andet reformen for at sende udsatte borgere i meningsløse ressourceforløb og jobpraktikker.

Sidst vil ministeren bede landets kommuner om at sende afgørelser, de har været i tvivl om, ind til ministeriet – nærmere bestemt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). De vil så gennemgå sagerne med kommunerne for at undersøge deres praksis.

Ekstraordinært forløb

Når vurderingen er præsenteret for Folketinget, går selve evalueringen i gang.

Beskæftigelsesordfører for De Radikale, Sofie Carsten Nielsen, kalder det »et helt ekstraordinært forløb«, at kommunernes jurister nu skal sætte sig sammen med STAR for at granske fortolkningen af lovgivningen i konkrete sager. Hun kalder det nødvendigt at fremrykke dele af evalueringen.

»Vi skal i gang med det samme. Lovgivningen skal præciseres, og forhåbentligt vil det allerede ske i løbet af det her efterår. Det har været et utilfredsstillende forløb, for det har aldrig været intentionen, at folk skulle cykle rundt i lange ressourceforløb uden udviklingsmuligheder. Og det er mit klare indtryk, at hele forligskredsen står samlet om, at det her skal løses,« siger hun.

I SF mener beskæftigelsesordfører Karsten Hønge, at processen den næste tid kun kan gå for langsomt. Han ser mødet som et klart signal om, at forligskredsen nu er rykket et skridt nærmere en lovændring.

»Min tålmodighed er stort set opbrugt. Vi er nødt til at sende et klart signal til landets syge borgere og kommunerne om, at vi politikere i Folketinget træder i karakter. SF kan ikke vente på den samlede evaluering, der kommer i begyndelsen af det nye år. Loven må og skal justeres inden da. Den her vurdering bliver et værktøj til at speede processen op,« siger han.

Karsten Hønge mener, at det endnu er for tidligt at sige, hvad de konkrete ændringer kommer til at bestå i, da det i høj grad afhænger af vurderingens resultater.

I Enhedslisten glæder beskæftigelsesordfører Finn Sørensen sig over, at forligskredsen har fremrykket evalueringen. Alligevel undrer han sig over, at partierne først nu vil undersøge, om selve loven bør ændres. Ifølge ham har det længe stået klart, at det netop er lovens rum for fortolkning, den er gal med.

»Det er lovens tekst og Ankestyrelsens afgørelser, som kommunerne skal rette sig efter – og det er årsagen til problemet. Derfor kan jeg ikke forstå, at kommunernes og ministeriets jurister først nu skal til at undersøge, om en lovændring er nødvendig. Hvis ikke loven bliver ændret, risikerer vi bare, at fortolkningen ensartes, så alle kommuner følger Københavns stramme praksis, for den er stadfæstet af Ankestyrelsen, og hvor langt er vi så nået?« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren.

Serie

Striden på Lærkevej

En kamp om reformer udspiller sig på et jobcenter på Lærkevej i København. Arbejdsløse borgere demonstrerer og protesterer, mens sagsbehandlere og lokalpolitikere tager sig til hovedet over den lovgivning, de er sat til at administrere. Antallet af førtidspensioner er faldet markant som følge af de seneste års reformer på beskæftigelsesområdet. Lærkevej er stedet, hvor de politiske hensigter møder virkeligheden.

I denne serie følger Information udviklingen med fokus på Lærkevej og forskellen på tildelingen af førtidspensioner i landets kommuner.

Seneste artikler

 • Socialrådgivere er ikke de udsattes advokater

  14. november 2017
  Kritikere af førtidspensionsreformen ønsker, at sagsbehandlerne gør oprør mod lovgivningens krav. Men som socialrådgiver er jeg ansat til at føre loven ud i virkeligheden. Alt andet ville være vejen til anarki
 • Rigide rammer og alt for mange sager gør det svært at hjælpe udsatte unge ledige

  10. november 2017
  Som socialrådgivere for unge ledige i Københavns Kommune oplever vi, at kvaliteten af samtaler og aktiviteter er underordnet hensynet til, at de unge indkaldes til det lovpligtige antal samtaler og får tilbudt de uddannelsesfremmende aktiviteter, de skal have ifølge loven. Hvornår får vi lov at fokusere på det, der virker?
 • Der er uendeligt langt fra Rådhuset til Københavns jobcentre

  16. oktober 2017
  Chefer i beskæftigelsesforvaltningen i Københavns Kommune har hævet stemmen for at forsvare deres medarbejdere på jobcentrene. Men forsvaret ender som et vidnesbyrd om en ledelse, der ikke kender den virkelighed, borgerne og medarbejderne befinder sig i
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Madsen

Resultatet vil blive at alle andre kommuner, bliver tvunget til at være ligeså kyniske som Anna Mees.

ingemaje lange, Jakob Trägårdh, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror desværre også, at Finn Sørensen har ret. Hvis noget bliver ændret i kommunernes forvaltningspraksis, bliver det med laveste fællesnævner.

Jakob Trägårdh

Det operative ord skal ifølge loven være "afklaring", den afklaring som langtidssyge og socialt udsatte borgere (ca. 30.000 pers.) har krav på og ikke får, hvorved de fastholdes—ikke i ledighed—men i et uafklaret limbo (ikke i et—men i 5-10-15-20 år): For syg til at arbejde og for rask til førtidspension, flexjob eller revalidering (+ alt det, der iøvrigt bliver muligt efter afklaring fx.: Gældssanering og familieliv mv.) . Istedet taler Troels Lund Poulsen om de “ledige" ca. 65.000 pers., der fastholdes i ledighed—som om? Det er ren new-speach: Hvem er det der har rejst sig i protest? Det er nogle af de allermest socialt udsatte og syge borgere i Danmark. Skam dig Troels!

Ole Thofte, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og ingemaje lange anbefalede denne kommentar