Interview
Læsetid: 3 min.

Udenrigsministeren kæder overvågningseksport sammen med kampen mod IS

Danmark har en interesse i at bekæmpe Islamisk Stat, fremmedkrigere og finansieringen af terror. Derfor kan man godt eksportere overvågningsteknologi til Saudi-Arabien, selv hvis det indebærer en risiko for krænkelser af menneskerettighederne, siger udenrigsminister Anders Samuelsen
I et kort interview med Information efter et lukket samråd om sagen onsdag kædede Anders Samuelsen myndighedernes beslutning om at give tilladelse til eksport af overvågningsteknologi til Saudi-Arabien sammen med kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

I et kort interview med Information efter et lukket samråd om sagen onsdag kædede Anders Samuelsen myndighedernes beslutning om at give tilladelse til eksport af overvågningsteknologi til Saudi-Arabien sammen med kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Wiktor Dabkowski

Indland
18. august 2017

Efter måneders tavshed forholder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sig nu for første gang offentligt til Danmarks eksport af overvågningsteknologi til diktatoriske regimer i Mellemøsten og Nordafrika.

I et kort interview med Information efter et lukket samråd om sagen onsdag kædede han myndighedernes beslutning om at give tilladelse til eksport til Saudi-Arabien sammen med kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

»Det her område er ikke sort/hvidt, og man kan aldrig give en hundrede procents garanti for, at der ikke kan forekomme misbrug. På den anden side har vi også en interesse i at bekæmpe ISIL (Islamisk Stat, red.), og der kører vi inden for fem spor, hvoraf der også er spor, der drejer sig om at bekæmpe fremmedkrigere og finansieringen af terror. Derfor kan man også godt være i en situation, hvor man kan give en tilladelse som f.eks i den type eksempler,« sagde Anders Samuelsen.

– Så det trumfer menneskerettighedshensynet?

»Nej, det er en samlet vurdering af kriterierne, der lægges til grund,« sagde ministeren, inden han ifølge en rådgiver skulle videre.

Hverken ministeren eller ministeriet har ønsket at uddybe kommentaren.

Masseovervågning

Når myndighederne afgør, om der skal udstedes en eksporttilladelse til en leverance af overvågningsteknologi, skal de inddrage en række kriterier – heriblandt risikoen for, at produktet »kan« blive brugt til »intern undertrykkelse« i køberlandet. I Danmark er det Udenrigsministeriet, der står for den vurdering.

Men selv om der ifølge mellemøsteksperter er stor risiko for, at overvågningsudstyret i de pågældende lande vil blive brugt til at forfølge dissidenter, viser aktindsigter, at ministeriet ingen indvendinger havde mod eksporten. Hidtil har Udenrigsministeriet nægtet at svare på, hvad der lå til grund for vurderingerne – og afvist overhovedet at udtale sig om sagerne.

Ud over Saudi-Arabien har også regimerne i De Forenede Arabiske Emirater, Qatar, Oman, Algeriet og Marokko købt overvågningsudstyr i Danmark. Som Information tidligere har afdækket, kan teknologien, der fremstilles af den britiske våbengigant BAE Systems’ danske datterselskab, overvåge en hel befolknings kommunikation på nettet.

Ministerens forklaring om baggrunden for tilladelserne er udtryk for dansk udenrigspolitik »i en nøddeskal«, mener Helle Lykke Nielsen, der er lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i golfstaterne.

»På den ene side er politikerne gode til at fremstille det, som om menneskerettigheder og demokrati har højeste prioritet. Men den hårde makronbund i dansk udenrigspolitik er sikkerhedshensyn og økonomiske hensyn,« siger hun.

Helle Lykke Nielsen understreger, at der er en »kerne af sandhed« i, at Saudi-Arabien kan bruge udstyret i kampen mod Islamisk Stat – og at det også er i Danmarks interesse.

»Efterretningstjenesterne i Danmark og andre dele af Vesten håber nok på, at sauderne vil dele efterretninger, som de opsnapper med det her system. Og det foregår sikkert også i et eller andet omfang,« siger hun.

En ond cirkel

Men prisen er en underminering af de demokratiske kræfter, som Danmark ellers i andre sammenhænge arbejder for at styrke, tilføjer hun.

»Det er formentlig kun en lillebitte del af dem, man vil bruge det her udstyr til at overvåge, som er IS-tilhængere. Der er ingen tvivl i mit sind om, at regimerne i Saudi-Arabien og de andre golfstater primært bruger det mod almindelige politiske modstandere,« siger hun.

»På den måde er det en ond cirkel. For jo mere vi fra vestlig side støtter op om regimernes undertrykkelse, jo flere i regionen bliver også vrede på Vesten.«

Blandt kritikerne af eksporten er Amnesty International. Organisationens danske generalsekretær, Trine Christensen, siger, at hun selvfølgelig er enig med ministeren i, at kampen mod Islamisk Stats mange menneskeretskrænkelser er vigtig. Alligevel er Danmarks eksport af overvågningsteknologi til regimerne helt uholdbar, fastholder hun.

»Jeg vil meget kraftigt opfordre til, at man ser på, hvordan Danmark kan bidrage til den kamp uden selv at bidrage til menneskeretskrænkelser på andre fronter. Man skal være yderst påpasselig med at give den her teknologi til regimer, som meget tydeligt bruger den til fuldstændigt at knuse civilsamfundet,« siger hun.

»Det, der foregår i Saudi-Arabien og Emiraterne, er så voldsomt, at det ikke bare er nogle få kritiske stemmer, der bliver undertrykt, men alle over en bred kam. Der er nærmest ikke nogen mennesker tilbage, som stadig ytrer sig kritisk, fordi de enten er fængslet eller gået under jorden.«

Serie

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Bisgaard Jensen

Som de voksne kunne sige i min barndom i østhimmerland:"er der penge i lortet så gør vi det"

Anne Eriksen, Anton Bentzen, Benny Jensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Susanne Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Saudi-Arabien ER en islamisk stat - kaliffen er bare en konge.

Anne Eriksen, Hans Aagaard, Poul Sørensen, Janus Agerbo, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og John Andersen anbefalede denne kommentar

Noget pudsig tankegang

Benjamin Bjerre

Men så kunne man vel have argumentret det i den oprindelige afgørelse. Blev det gjort? Hvis ikke, så er det jo bare en efterrationalisering.

Anne Eriksen, Janus Agerbo og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Hvilket er en pæn måde at sige "løgn" på.

Jørgen Lejf Hansen

Det næste spørgsmål - bliver det udstyr anvendt i Danmark?

Poul Anker Sørensen, Eva Schwanenflügel og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar
Ryan Klitholm

Samuelsen er en uduelig person og klamt opportunistisk politiker. Ved den mindste liberalistiske snert af storkapitalistisk gevinst udnytter han totalt ublu en forfærdende tragedie (mens dødstallet stadig stiger) til at fremme sin egen afskyelige dagsorden. Han har en dømmekraft, der er fuldt på niveau med Mussolini-wannabeen i det hvide hus.

Anne Eriksen, Mikael Velschow-Rasmussen, Jan Pedersen, Anton Bentzen, Marianne Borgvardt, Christian Lucas, John Poulsen, Allan Stampe Kristiansen, Benny Jensen, Janus Agerbo, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Susanne Andersen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Poul Eck Sørensen

Han viser tydelig at løgn er helt i oden for nogle politikkere, de må sige det modsatte af sandheden, blot de støtter de rigeste.
https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY&feature=player_embedded

Anne Eriksen, Hans Ingolfsdottir, Jan Pedersen, Susanne Andersen, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Den retarderede udenrigsminister af DK tror at han drive gæk med den almindelige intelligens i DK. Gå dog hen og bliv rådgiver for Trump Duck.

Anne Eriksen, Jan Pedersen, Susanne Andersen, Benny Jensen, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Han er eddemame lam i roen!

Anne Eriksen, Frede Jørgensen, Jan Pedersen, Benjamin Bjerre og Benny Jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

I den grad en søgt efterrationalisering, for når man siger muslim eller Isis er der for de fleste en klar Pavlovsk reasktion, og derfor bruger han den argumentation.

Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Pedersen, Eva Schwanenflügel og Susanne Andersen anbefalede denne kommentar

Ja, når man (Anders Samuelsen) ingen argumenter har, trækker man i desperation frygtkortet. Så længe der er "penge i lortet" ønsker ingen at skabe fred eller demokrati. Våben- og sikkerhedsudstyrsproduktion i alle lande tjener styrtende på den selvskabte konflikt. Det er ligesom de forskellige forsøg på at forhindre bandekrigene. Intet hjælper fordi man også her kun giver ressourcer til mere overvågning, mere politi, højere fængselsstraffe osv. Bagmændene får lov til at fortsætte i fred. Det samme storpolitisk. USA har skabt monsteret IS. Med vold. Hvis vi skal volden til livs skal vi eliminere de bagvedliggende økonomiske interesser.

Recep INAL, Anne Eriksen, Fouad Fartous, Arne Albatros Olsen, Jan Pedersen, Eva Schwanenflügel og Susanne Andersen anbefalede denne kommentar
Anton Bentzen

Man ved for alvor at et menneske har en rådden etik, når personen bruger en tragedie som Barcelona til at retfærdiggøre overgreb på en befolkning gennem digital kontrol. I lande som vel og mærke ikke utvetydigt har taget afstand til IS, samt i flere tilfælde kan kobles til deres gøren og laden.

En lille mand, der kæmper med at udfylde alt for store sko...

Anne Eriksen, Susanne Andersen, Jan Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Stem på Samuelsen hvis du for enhver pris vil være politisk ukorrekt når det gælder undertrykkelse og tortur....
- Samuelsen vil gerne have os til at se på på den positive side, for eksempel giver det forbedrede overvågnings udstyr arbejde til 10 ekstra bødler i Saudi arabien... Samuelsen vil komme op med en unskyldning for hvilken som helst profit der kan scores ... og det samme vil saxobank.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar
Henning Wettendorff

Hvis hensigten med eksporttilladelserne var at hjælpe med overvågning og bekæmpelse af ISIL, må det jo være en ren fejl, at systemet ikke forlængst er solgt til Syrien.
Assad havde måske ingen penge?

Poul Anker Sørensen

Ja, selvfølgelig bliver udstyret anvendt i Danmark, og ikke kun for at finde islamister, ateister og venstreorienterede og mange flere bliver også overvåget !