Efter måneders tavshed forholder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sig nu for første gang offentligt til Danmarks eksport af overvågningsteknologi til diktatoriske regimer i Mellemøsten og Nordafrika.
I et kort interview med Information efter et lukket samråd om sagen onsdag kædede han myndighedernes beslutning om at give tilladelse til eksport til Saudi-Arabien sammen med kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.
»Det her område er ikke sort/hvidt, og man kan aldrig give en hundrede procents garanti for, at der ikke kan forekomme misbrug. På den anden side har vi også en interesse i at bekæmpe ISIL (Islamisk Stat, red.), og der kører vi inden for fem spor, hvoraf der også er spor, der drejer sig om at bekæmpe fremmedkrigere og finansieringen af terror. Derfor kan man også godt være i en situation, hvor man kan give en tilladelse som f.eks i den type eksempler,« sagde Anders Samuelsen.
– Så det trumfer menneskerettighedshensynet?
»Nej, det er en samlet vurdering af kriterierne, der lægges til grund,« sagde ministeren, inden han ifølge en rådgiver skulle videre.
Hverken ministeren eller ministeriet har ønsket at uddybe kommentaren.
Masseovervågning
Når myndighederne afgør, om der skal udstedes en eksporttilladelse til en leverance af overvågningsteknologi, skal de inddrage en række kriterier – heriblandt risikoen for, at produktet »kan« blive brugt til »intern undertrykkelse« i køberlandet. I Danmark er det Udenrigsministeriet, der står for den vurdering.
Men selv om der ifølge mellemøsteksperter er stor risiko for, at overvågningsudstyret i de pågældende lande vil blive brugt til at forfølge dissidenter, viser aktindsigter, at ministeriet ingen indvendinger havde mod eksporten. Hidtil har Udenrigsministeriet nægtet at svare på, hvad der lå til grund for vurderingerne – og afvist overhovedet at udtale sig om sagerne.
Ud over Saudi-Arabien har også regimerne i De Forenede Arabiske Emirater, Qatar, Oman, Algeriet og Marokko købt overvågningsudstyr i Danmark. Som Information tidligere har afdækket, kan teknologien, der fremstilles af den britiske våbengigant BAE Systems’ danske datterselskab, overvåge en hel befolknings kommunikation på nettet.
Ministerens forklaring om baggrunden for tilladelserne er udtryk for dansk udenrigspolitik »i en nøddeskal«, mener Helle Lykke Nielsen, der er lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i golfstaterne.
»På den ene side er politikerne gode til at fremstille det, som om menneskerettigheder og demokrati har højeste prioritet. Men den hårde makronbund i dansk udenrigspolitik er sikkerhedshensyn og økonomiske hensyn,« siger hun.
Helle Lykke Nielsen understreger, at der er en »kerne af sandhed« i, at Saudi-Arabien kan bruge udstyret i kampen mod Islamisk Stat – og at det også er i Danmarks interesse.
»Efterretningstjenesterne i Danmark og andre dele af Vesten håber nok på, at sauderne vil dele efterretninger, som de opsnapper med det her system. Og det foregår sikkert også i et eller andet omfang,« siger hun.
En ond cirkel
Men prisen er en underminering af de demokratiske kræfter, som Danmark ellers i andre sammenhænge arbejder for at styrke, tilføjer hun.
»Det er formentlig kun en lillebitte del af dem, man vil bruge det her udstyr til at overvåge, som er IS-tilhængere. Der er ingen tvivl i mit sind om, at regimerne i Saudi-Arabien og de andre golfstater primært bruger det mod almindelige politiske modstandere,« siger hun.
»På den måde er det en ond cirkel. For jo mere vi fra vestlig side støtter op om regimernes undertrykkelse, jo flere i regionen bliver også vrede på Vesten.«
Blandt kritikerne af eksporten er Amnesty International. Organisationens danske generalsekretær, Trine Christensen, siger, at hun selvfølgelig er enig med ministeren i, at kampen mod Islamisk Stats mange menneskeretskrænkelser er vigtig. Alligevel er Danmarks eksport af overvågningsteknologi til regimerne helt uholdbar, fastholder hun.
»Jeg vil meget kraftigt opfordre til, at man ser på, hvordan Danmark kan bidrage til den kamp uden selv at bidrage til menneskeretskrænkelser på andre fronter. Man skal være yderst påpasselig med at give den her teknologi til regimer, som meget tydeligt bruger den til fuldstændigt at knuse civilsamfundet,« siger hun.
»Det, der foregår i Saudi-Arabien og Emiraterne, er så voldsomt, at det ikke bare er nogle få kritiske stemmer, der bliver undertrykt, men alle over en bred kam. Der er nærmest ikke nogen mennesker tilbage, som stadig ytrer sig kritisk, fordi de enten er fængslet eller gået under jorden.«
Overvågning: Made in Denmark
Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.
Seneste artikler
Ny lovgivning vil tvinge EU-landes salg af overvågningsudstyr til diktatorer frem i lyset
17. april 2021Efter afsløringer i blandt andet Information kommer der nu ny EU-lovgivning, der skal forhindre, at europæisk overvågningsteknologi bidrager til undertrykkelse i diktaturstater. Organisationer kritiserer lovgivningen for ikke at være stærk nok, men fremhæver, at den vil føre til større åbenhedNår det handler om våbeneksport, er reglerne åbenbart til for at blive brudt
19. maj 2020Danmark og de øvrige EU-lande har forpligtet sig til ikke at eksportere våben og overvågningsudstyr til lande, hvor der er en klar risiko for krænkelser af menneskerettighederne. Alligevel sker det gang på gangDansk våbensalg til Saudi-Arabien får lov at fortsætte trods regeringens eksportstop
18. juni 2019Rigspolitiet afviser Udenrigsministeriets anbefaling om at tilbagekalde tilladelser til eksport af militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Dermed kan danske virksomheder fortsat sælge til landene – trods mistanke om krigsforbrydelser og VLAK-regeringens beslutning om et eksportstop
Som de voksne kunne sige i min barndom i østhimmerland:"er der penge i lortet så gør vi det"
Saudi-Arabien ER en islamisk stat - kaliffen er bare en konge.
Noget pudsig tankegang
Men så kunne man vel have argumentret det i den oprindelige afgørelse. Blev det gjort? Hvis ikke, så er det jo bare en efterrationalisering.
Hvilket er en pæn måde at sige "løgn" på.
Det næste spørgsmål - bliver det udstyr anvendt i Danmark?
Samuelsen er en uduelig person og klamt opportunistisk politiker. Ved den mindste liberalistiske snert af storkapitalistisk gevinst udnytter han totalt ublu en forfærdende tragedie (mens dødstallet stadig stiger) til at fremme sin egen afskyelige dagsorden. Han har en dømmekraft, der er fuldt på niveau med Mussolini-wannabeen i det hvide hus.
Han viser tydelig at løgn er helt i oden for nogle politikkere, de må sige det modsatte af sandheden, blot de støtter de rigeste.
https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY&feature=player_embedded
Den retarderede udenrigsminister af DK tror at han drive gæk med den almindelige intelligens i DK. Gå dog hen og bliv rådgiver for Trump Duck.
Han er eddemame lam i roen!
I den grad en søgt efterrationalisering, for når man siger muslim eller Isis er der for de fleste en klar Pavlovsk reasktion, og derfor bruger han den argumentation.
Ja, når man (Anders Samuelsen) ingen argumenter har, trækker man i desperation frygtkortet. Så længe der er "penge i lortet" ønsker ingen at skabe fred eller demokrati. Våben- og sikkerhedsudstyrsproduktion i alle lande tjener styrtende på den selvskabte konflikt. Det er ligesom de forskellige forsøg på at forhindre bandekrigene. Intet hjælper fordi man også her kun giver ressourcer til mere overvågning, mere politi, højere fængselsstraffe osv. Bagmændene får lov til at fortsætte i fred. Det samme storpolitisk. USA har skabt monsteret IS. Med vold. Hvis vi skal volden til livs skal vi eliminere de bagvedliggende økonomiske interesser.
Man ved for alvor at et menneske har en rådden etik, når personen bruger en tragedie som Barcelona til at retfærdiggøre overgreb på en befolkning gennem digital kontrol. I lande som vel og mærke ikke utvetydigt har taget afstand til IS, samt i flere tilfælde kan kobles til deres gøren og laden.
En lille mand, der kæmper med at udfylde alt for store sko...
Stem på Samuelsen hvis du for enhver pris vil være politisk ukorrekt når det gælder undertrykkelse og tortur....
- Samuelsen vil gerne have os til at se på på den positive side, for eksempel giver det forbedrede overvågnings udstyr arbejde til 10 ekstra bødler i Saudi arabien... Samuelsen vil komme op med en unskyldning for hvilken som helst profit der kan scores ... og det samme vil saxobank.
Hvis hensigten med eksporttilladelserne var at hjælpe med overvågning og bekæmpelse af ISIL, må det jo være en ren fejl, at systemet ikke forlængst er solgt til Syrien.
Assad havde måske ingen penge?
Ja, selvfølgelig bliver udstyret anvendt i Danmark, og ikke kun for at finde islamister, ateister og venstreorienterede og mange flere bliver også overvåget !