Læsetid: 5 min.

Unge talenter fra 129 lande er i Danmark for at formulere fremtidens udviklingspolitik

1.000 unge var i den forgange uge indlogeret på danske højskoler for at lave udviklingspolitik, som skal hjælpe med at opfylde FN’s verdensmål for 2030. I dag kåres de bedste forslag
Lean Darwish (i grå, lang cardigan) bor til dagligt i Damaskus i Syrien, hvor hun er medskaber af et firma, der lærer arabere at programmere. Hun deltager i UNLEASH for at sprede en mere positiv fortælling om sit hjemland.

Lean Darwish (i grå, lang cardigan) bor til dagligt i Damaskus i Syrien, hvor hun er medskaber af et firma, der lærer arabere at programmere. Hun deltager i UNLEASH for at sprede en mere positiv fortælling om sit hjemland.

Maria Fonfara

21. august 2017

Der er ekstra mange til morgensang i foredragssalen på Oure Idrætshøjskole på denne sjældent varme sommerdag i august. Koret af faste højskoleelever er suppleret af 90 unge med 66 forskellige nationaliteter.

Fra Syrien og Burundi til Rusland og New Zealand. Om halsen bærer de røde nøglekæder, hvorfra der hænger små visitkort med logoet ’UNLEASH’ og den farverige cirkel, som symboliserer FN’s verdensmål. Som for at minde deltagerne om, hvorfor de er her.

Oure Idrætshøjskole er én ud af ti danske højskoler, der i august huser i alt 1.000 unge, nøje udvalgte talenter fra 129 lande. Anledningen er, at Danmark er første vært for et nyt globalt initiativ UNLEASH (at slippe løs, red.), hvis ambition er at udvikle innovative løsninger for at nå FN’s 17 verdensmål.

På højskolerne har deltagerne gennemgået fire dages ’Innovation Lab’ faciliteret af konsulentvirksomheden Deloitte. Formålet er at kondensere deres idéer og erfaringer til konkrete løsningsforslag, som kan implementeres og få verden et skridt tættere på FN’s mål, som har deadline i 2030. Fokus på Oure er verdensmål nr. fire om ’Kvalitet i Uddannelse’.

I dag, mandag, kåres de bedste forslag i Aarhus. Statsminister Lars Løkke Rasmussen og kronprinsesse Mary deltager i prisuddelingen.

Højere uddannelse for flygtninge

Efter morgensangen introducerer Deloittes lead facilitator Sam Baker, en skaldet brite i nystrøget hvid skjorte, programmet for de næste dages idéudvikling. Hans hurtige talestrøm synes at indikere det kommende arbejdstempo. Fire dage er ikke lang tid til at redde verden.

Formålet med dag ét i ’Innovation Lab’ er at frame de problemer, som UNLEASH-deltagerne ønsker løst. Med farverige post-its og tuscher udfolder de forskellige uddannelsesudfordringer på hvide plancher i et format, der minder om posters til en videnskabelig konference. Det er tydeligt, at de udvalgte unge har prøvet det her før.

En af deltagerne er 28-årige Daniel Christian Emerimana. Han stammer fra Burundi, men har siden 2009 boet i den store flygtningelejr Kakuma i Kenya efter at være flygtet fra konflikten mellem hutuer og tutsier i hans hjemland.

Daniel Christian Emerimana er flygtet fra sit hjemland Burundi og har de seneste otte år boet i en flygtningelejr i Kenya. Han drømmer om bedre uddannelsesmuligheder for flygtninge i stedet for fokus på basale fornødenheder som mad og telte.

Maria Fonfara

Daniel Christian Emirimana har startet flere initiativer i den kenyanske flygtningelejr. Han har blandt andet sikret unge flygtninge adgang til online kurser fra topuniversiteter som Harvard.

»Som flygtning oplever jeg, at det er sjældent, andre tror på mine idéer. Mange tror, at flygtninge er dovne og uduelige. Det er ærgerligt. Der er mange i flygtningelejrene, som kan skabe forandring. Men der mangler tillid til, hvad vi kan,« siger han.

Daniel Christian Emirimana drømmer om, at flere flygtninge får adgang til højere uddannelse i stedet for »det ensidige fokus på basale fornødenheder som telte og mad«. Det er den idé, han deltager i UNLEASH for at arbejde videre med.

Multikulturel uddannelse

I et andet lokale på Oure er en samarbejdsøvelse i gang. Inddelt i små grupper, hvor kun én må tale, og altså skal dirigere de andre, skal de deltagende bygge et tårn af aviser, som kan bære et fyldt glas vand. Der bliver efterspurgt en ingeniør til opgaven.

23-årige Lean Darwish melder sig. Hun er uddannet computeringeniør, bor i hjertet af Damaskus i Syrien sammen med sin mand og er henholdsvis arrangør og medskaber af to it-startups: Wikilogia, som underviser syrere i webudvikling og hardware, og Remmaz, der lærer arabere at kode gennem online, interaktive kurser. Ikke et CV, man normalt ville tilskrive en ung kvinde, som bor midt i en seks år lang borgerkrig.

»Jeg er her for at sprede en mere positiv historie om Syrien. Alle tror, at alt er ødelagt og brænder. Men selv om det er en forfærdelig humanitær situation, som mange flygter fra, er der mere end det, medierne viser. Jeg har taget min uddannelse under krisen. Og ungdommen arbejder videre,« siger hun.

Lean Darwish’ gruppe vinder ikke avistårnskonkurrencen. Men da de udvalgte uddannelsesidéer skal fordeles, får hun sin førsteprioritet: multikulturel uddannelse. I en gruppe på fire skal hun arbejde videre med løsningsforslag, der skal sikre mindre eurocentriske uddannelsesmodeller på flere sprog end engelsk.

»Jeg tror på, at jeg har viden og erfaringer at tilføje, men også meget at lære. Forhåbentligt vender jeg tilbage til Syrien med nye idéer og løsninger. Løsningen på verdens problemer, både globalt og i Syrien, findes i ungdommen. Det er derfor, vi har brug for en platform som denne til at samarbejde og udveksle idéer,« siger Lean Darwish.

Daniel Christian Emirimanas får også lov at arbejde videre med sin idé om bedre uddannelse til flygtninge.

»Jeg er så begejstret, det er min primære årsag til at være her. Tak venner, for at tro på min idé!« udbryder han til de tre andre UNLEASH-talenter, han skal arbejde sammen med.

Lille skridt på vejen

Vinderne, som kåres mandag, vil efterfølgende få hjælp til at gøre deres idéer til virkelighed og mulighed for at søge penge hos en fond, der støttes af blandt andet Verdensbanken.

En af udviklingspolitikkens største udfordringer er at få ført ideerne ud i livet, siger Henrik Skovby, som er ansvarlig for UNLEASH og grundlægger af konsulentfirmaet Dalberg, der arbejder med global udviklingspolitik.

»Folk i udviklingssektoren frygter konstant, at deres projekter mister finansiering eller viser sig ikke at være bæredygtige. Men UNLEASH er bygget bagvendt med implementering for øje, så fokus er på, hvad det er nødvendigt at nå, før ideerne er klar til at blive til virkelighed. Vi har finansieringspartnere klar, hvis ideerne er gode nok.«

90 unge fra 66 nationer er indlogeret på Oure Idrætshøjskole. Udover intensiv idéudvikling byder programmet også på morgensang, sejltur i lokalområdet, dansk folkedans og mulighed for at prøve Oures mange idrætsfaciliteter.

Maria Fonfara

Målet med UNLEASH er, at det skal gentages årligt med 1.000 nye talenter et nyt sted i verden og afsluttes i New York ved verdensmålenes udløbsdato i 2030.

Det kræver ifølge FN årlige investeringer svarende til syv til ti procent af verdens samlede BNP at nå alle 17 verdensmål. UNLEASH er blot et lille skridt på vejen, fortæller Henrik Skovby.

»Ambitionen er, at vi om nogle år har startups eller ngo-programmer, der har været disruptive, for at bruge et populært ord, og givet udviklingssektoren nye ideer. Men derudover klæder vi jo også de deltagende på med netværk og konkrete kompetencer og hjælper forhåbentlig nogle samarbejdsvirksomheder henimod at blive mere bæredygtige.«

Momentum

På Oure Idrætshøjskole er dagens idéudvikling slut. Daniel Christian Emirimana, Lean Darwish og de 88 andre deltagere bliver bedt om at møde op foran højskolen klokken 18.00. Sharp.

»Vi har en meget præcis tidskultur her i landet,« informerer en repræsentant fra Oure.

Herfra kører turistbusser dem til Christiansminde Havn, hvor minifærgen ’Helge’ venter. På sejlturen fortæller en underviser fra Oures sejladslinje lokale røverhistorier på danglish, som kun afbrydes, når han skal have oversætterhjælp af en højskoleelev.

Til september er det to år siden, FN vedtog de 17 verdensmål for 2030. Finansminister Kristian Jensen fremlagde tidligere i år regeringens handlingsplan for målene.

Også globalt er interessen for at handle på verdensmålene vækket, fortæller Henrik Skovby.

»Der er et ønske højt oppe i FN-systemet om, at der ikke skal være mere snak om verdensmålene – nu skal vi se resultater. Det er den bølge, vi rider på med UNLEASH. Der er et klart momentum til at handle nu.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Slettet Bruger
Slettet Bruger anbefalede denne artikel

Kommentarer