Læsetid: 10 min.

Advokat ser tegn på, at samfundet nu siger fra over for krænkelser på nettet

Samfundet har for længe set passivt til, mens udviklingen i digital mobning og sexkrænkelser er stukket helt af. Det siger advokat Miriam Michaelsen, som fører flere sager om digitale sexkrænkelser ved domstolene med et håb om, at en større konsekvens for krænkerne ved domstolene vil skubbe til normerne blandt de unge
Advokat Miriam Michaelsen fører retssager for personer, der er blevet krænket online. Og mens hun oplever, at samfundet i mindre grad tolererer chikane på nettet, så er det vanskeligere at komme igennem til de digitale platforme, hvor det foregår. Her får man ofte bare et ’auto-reply’, fortæller advokaten.

Advokat Miriam Michaelsen fører retssager for personer, der er blevet krænket online. Og mens hun oplever, at samfundet i mindre grad tolererer chikane på nettet, så er det vanskeligere at komme igennem til de digitale platforme, hvor det foregår. Her får man ofte bare et ’auto-reply’, fortæller advokaten.

Sille Veilmark

23. september 2017

Alt for længe har vi accepteret, at der tilsyneladende gælder andre regler, love og normer for det, der foregår digitalt. Derfor sker der grove krænkelser digitalt, som samfundet slet ikke forfølger med samme kraft som i den fysiske verden. Resultatet er, at normerne skrider, og en række subkulturer som facebookgruppen Offensimentum opstår, hvor man føler, at man kan gøre lige præcis, hvad der passer en.

Miriam Michaelsen er advokat og partner i Njord Law Firm og har i det seneste år engageret sig dybt i kampen mod særligt den udbredte deling af seksuelle billeder og videoer uden samtykke. En adfærd, der bare er ét blandt flere eksempler på den grænseoverskridende digitale adfærd, der ikke sættes nok ind over for. Og som for hende handler om, at mange aktører slet ikke tager det digitale tilstrækkeligt alvorligt.

»Bare fordi mobningen er blevet digital, så ændrer det ikke på, at det er mobning. Vi skal have ændret tankegangen om, at bare fordi det foregår på Facebook, Instagram eller Snapchat, så har det ikke noget med f.eks. skolen at gøre,« siger hun og kommer med et eksempel fra en af hendes sager.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Kurt Nielsen
  • Kim Strøh
  • David Zennaro
Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Kim Strøh og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og endelig så kom sandheden da frem, se f.eks. her:
"»Vi har ikke anlagt dem som stævninger endnu. Men vi har haft skrivelser ude og dialoger i gang omkring de sager. Næste fase bliver uden tvivl, at vi kommer til at gå efter hadefuld tale og ytringer. For det er den samlede pakke, der handler om at tage digitalt ansvar og styre sin digitale adfærd,« siger hun."
kilde: citat fra den her artikel.

Hun må som advokat - og jurist - da vide, at vi her i DK har ytringsfrihed, og at domstolene rent faktisk tillader ret grove ytringer, også på Facebook, Instagram, og Snapchat. Og politikerne i DK har retten og domstolene udtalt, har altså 'udvidet ytringsfrihed' her i DK! Og at vi her i DK straffer handlinger, ikke holdninger - og at en rektor på en skole altså INTET kan gøre, hvis og når der sker det som er sket som artiklen fortæller om.

Hun må også vide, at hvis hun får held med sit forehavende, ja så sker der det på tidspunkt, at alle mennesker i DK holder med at kritisere politikerne, fordi så vil politikerne bare lægge sag an for injurier - mod de mennesker, der vover at kritisere dem offentligt. Og så får vi et autoritært fascistisk samfund!

Og Facebook, Instagram og Snapchat er altså amerikanske virksomheder, og er dermed underlagt lovgivningen i USA, ikke i Europa. Eller i Danmark.! Og det tror jeg godt, at denne advokat og jurist ved! Og Facebook mv. leverer altså ikke indholdet, de stiller bare en platform til rådighed for brugerne, hvor de kan skrive til hinanden, kommentere på historier mm. og mv. Derfor er det direkte forkert, mener jeg, at bede Facebook mm. om at overvåge trafikken mv. - netop fordi det må, er og skal være brugernes ansvar, hvad de skriver på Facebook. Og i modsætning til f.eks danske firmaer tager Instagram mv. altså brugernes privatliv dybt, dybt alvorligt!

Ift. den 17-årige, der fik en betinget dom på 30 dage! for at have delt et billede af en afklædt eks-kæreste på Snapchat, mener jeg, der er tale om ganske klar over-reaktion - ligesom det er en over-reaktion, at anklage-myndigheden i det her land nu vil gå efter ubetinget fængsels-straf i de her sager. Fordi det er ødelægge unge mænds fremtid, der måske i et øjebliks dumhed og kådhed har delt et lidt frækt billede af sin kæreste med sine venner. Og lad mig dertil sige, at da jeg var ung i 1970erne og 1980erne, ja der havde samtlige murer og tømrersvende deres 'damer' i inderlommen, i mere eller mindre afklædte positurer. Og de viste dem frem til vennerne gladeligt. Det, som sker nu er bare at de deler de her billeder digitalt i stedet for at de fysisk sidder og viser papir-billeder frem af deres 'dame' til vennerne...

Hans Larsen, Niels Duus Nielsen og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar

It-teknologien er uden tvivl en fejlslagen teknologi, som egentlig bare burde skrottes.

I mellemtiden kan vi jo så 'nyde', at få smidt menneskets sande natur i masken, så vi ikke længere behøver at være i tvivl om hvem vi er.

Niels Duus Nielsen

Ha, Kurt Nielsen, nettet er et studie i menneskelig tåbelighed, det har du helt ret i.

Det er det gamle spørgsmål: "Ville du begå en ugerning, hvis du var sikker på, at den ikke ville blive opdaget?" som vi i vor tid får svaret på. Og svaret er: Ja, det vil mange, mange flere end vi troede muligt.

Nettet er et vindue ind til menneskers inderste følelser. Jeg vægrer mig dog ved at kalde det for "sand natur", for forudsætningen for denne åbenhjertighed er jo netop anonymiteten. Og de fleste afgørende begivenheder her i livet foregår jo stadig i situationer, hvor man befinder sig ansigt til ansigt. Det er fx ret svært at få børn på nettet, det er stadig nødvendigt med en vis form for fysisk interaktion.

Den dag forplantning kan ske rent digitalt, er vi fortabte. For så er der ingen koner, kællinger, madammer der kan fortælle os, når vi ikke opfører os ordentligt.

Ja, ja, Niels Nielsen, så let slipper du jo ikke - som du jo nok har forudset :-):

Svaret på 'det gamle spørgsmål' er, at det vil alle. Det er bare ikke alle der vil stå ved det, hvorefter de i psykologien kendte fænomener 'projektion' og 'projektiv identifikation' opstår. Resultatet heraf er, at nogle (projektionsmodtagerne) udfører ugerningerne på vi andres (og egne) vegne. Ofte med det resultat, at de bliver voldsommere end de ellers ville være blevet - en slags toppræstation - hvis vi hver især havde påtaget os ansvaret for vores egen lyst til at begå ugerninger.

Kom så igen du :-)