Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Jeg har aldrig i min tid som sagsbehandler haft det anbefalede antal sager’

Sagerne vokser på socialrådgivernes borde, og det sætter dem dagligt i et svært dilemma. For hvad vægter tungest – hensynet til borgeren, kommunens målstyring eller at overholde loven, spørger jysk socialrådgiver
’Jeg har aldrig i min tid som sagsbehandler haft det anbefalede antal, der er anbefalet af Dansk Socialrådgiverforening. Vi har oftere det dobbelte,’ siger Ali Aminali, der er socialrådgiver.

’Jeg har aldrig i min tid som sagsbehandler haft det anbefalede antal, der er anbefalet af Dansk Socialrådgiverforening. Vi har oftere det dobbelte,’ siger Ali Aminali, der er socialrådgiver.

Jens Dresling

Indland
19. september 2017

Stakken af sager på Ali Aminalis skrivebord er kun blevet større i den tid, siden han blev færdiguddannet og ansat som socialrådgiver. Og intet tyder på, at sagsstammen bliver mindre foreløbigt, mener han.

Han har i to og et halvt år arbejdet i to østjyske kommuner med beskæftigelsesindsatser for landets mest udsatte borgere. Ali Aminali har derfor fulgt debatten om førtidspensionsreformen og de såkaldte ressourceforløb, der gennem en helhedsorienteret indsats skal udvikle udsatte borgeres arbejdsevne og flytte dem tættere på arbejdsmarkedet.

»Vi bliver ved med at diskutere lovgivningen. At flere skal i arbejde, og færre skal have kontanthjælp. For mig kan hele problemet reduceres til et aspekt: sagsstammen. Vi er overbebyrdede. Jeg har aldrig i min tid som sagsbehandler haft det anbefalede antal, der er anbefalet af Dansk Socialrådgiverforening. Vi har oftere det dobbelte. Og det er her, det grundlæggende problem ligger. For det betyder, at vi ikke kan gøre vores arbejde fagligt optimalt,« siger 36-årige Ali Aminali.

Ali Aminalis reaktion kommer efter, at en række kolleger fra Jobcenter Lærkevej i Københavns Nordvest-kvarter i gårsdagens Information beskrev en hverdag med arbejdsforhold, der – ifølge dem – udfordrer deres faglighed og hensynet til borgeren. 

Socialrådgiverne er bekymret

Henover sommeren har Information forsøgt at få socialrådgivere i tale for at høre, hvordan de oplever dagligdagen med førtidspensions- og fleksjobreformen, der trådte i kraft i 2013.

Det har vist sig svært. Og det er en pointe i sig selv, mener Ali Aminali.

»Hvis en sagsbehandler går ud og kritiserer deres kommune, så frygter de, at pilen ender med at pege tilbage på dem selv. Hverdagen er så presset, at den enkelte sagsbehandler må prioritere, hvad der vejer tungest: Hensynet til borgeren, kommunens målsætning om at få flest muligt, hurtigst muligt i virksomhedspraktik eller at overholde rettidigheden i loven. Vi skal selvfølgelig overholde det hele på en gang, men det er ikke muligt,« siger han.

I gårsdagens kronik i Information beskrev 12 socialrådgivere fra Jobcenter Lærkevej i Københavns Nordvest-kvarter en dagligdag, hvor prioriteringen af en borgers sag betyder nedprioriteringen af en andens. Den udlægning genkender Ali Aminali.

»At parkere en borger er et forkert ord. For vi ønsker ikke at opbevare folk. Men jeg vurderer dagligt, om jeg kan flytte nogle borgere hurtigere end andre. Så det handler om, at jeg må vælge, hvem jeg kan hjælpe bedst. Og det er et dilemma. For det er klart, at det betyder, at jeg vælger nogle andre borgere midlertidigt fra.«

Ali Aminali understreger, at han udtaler sig på egne vegne. Han ønsker ikke navnet på det specifikke jobcenter, han arbejder på, oplyst. Han mener desuden, at intentionen bag reformen er rigtig. Det er udmøntningen i praksis, den er gal med.

»Jeg savner en klar udmelding fra lokalpolitikerne om, hvad vi skal prioritere mest, når vi er allermest presset. Det kan ikke være rigtigt, at det er den enkelte sagsbehandler, der skal stå i det dilemma – det skal ledelsen. Hvad skal jeg prioritere? Min faglighed siger borgeren, men hvad med kommunens strategi og lovgivningen?« siger han.

Til november har Ali Aminali besluttet sig for at stille op til kommunalvalget for De Konservative. Hans primære mærkesag er ikke overraskende: forholdene på kommunens jobcentre.

Læserbrev fra socialrådgiverne i Aarhus
 

Kære socialrådgiverkolleger på Jobcenter Lærkevej i København

Vi har fulgt debatten om jeres arbejdsplads og vil gerne udtrykke vores støtte til jer. De kritisable arbejdsforhold og den massive arbejdsbelastning, I arbejder under, giver genlyd, bekymring og faglig forargelse hos socialrådgiverne helt herovre i Jylland, hvor vi følger situationen på sidelinjen via presse og de sociale medier i øvrigt.

Vi er rystede over den manglende kommunalpolitiske prioritering af området og fraværet af ressourcer til sagsbehandlingen, der betyder, at I kan sidde med op mod 220 sager pr. socialrådgiver med, hvad det giver af konsekvenser for jer og de borgere, som I arbejder med.

Og vi er oprørte over, at politikerne ikke har villet lytte til jeres kritik og gribe ind, på trods af at de absurde arbejdsvilkår i årevis har presset både faglighed og arbejdsmiljø. Vi ved, at I mod hårde odds dagligt kæmper for at gøre en forskel, men de, som er ansvarlige for at sikre ordentlige arbejdsvilkår, har svigtet jer.

Vi står bag jer i jeres kamp for bedre vilkår!

Ida Louise Jervidalo og Trine Quist, fællestillidsrepræsentanter ansat i Aarhus Kommune på vegne af de aarhusianske socialrådgivere.

 

 

Serie

Striden på Lærkevej

En kamp om reformer udspiller sig på et jobcenter på Lærkevej i København. Arbejdsløse borgere demonstrerer og protesterer, mens sagsbehandlere og lokalpolitikere tager sig til hovedet over den lovgivning, de er sat til at administrere. Antallet af førtidspensioner er faldet markant som følge af de seneste års reformer på beskæftigelsesområdet. Lærkevej er stedet, hvor de politiske hensigter møder virkeligheden.

I denne serie følger Information udviklingen med fokus på Lærkevej og forskellen på tildelingen af førtidspensioner i landets kommuner.

Seneste artikler

 • Socialrådgivere er ikke de udsattes advokater

  14. november 2017
  Kritikere af førtidspensionsreformen ønsker, at sagsbehandlerne gør oprør mod lovgivningens krav. Men som socialrådgiver er jeg ansat til at føre loven ud i virkeligheden. Alt andet ville være vejen til anarki
 • Rigide rammer og alt for mange sager gør det svært at hjælpe udsatte unge ledige

  10. november 2017
  Som socialrådgivere for unge ledige i Københavns Kommune oplever vi, at kvaliteten af samtaler og aktiviteter er underordnet hensynet til, at de unge indkaldes til det lovpligtige antal samtaler og får tilbudt de uddannelsesfremmende aktiviteter, de skal have ifølge loven. Hvornår får vi lov at fokusere på det, der virker?
 • Der er uendeligt langt fra Rådhuset til Københavns jobcentre

  16. oktober 2017
  Chefer i beskæftigelsesforvaltningen i Københavns Kommune har hævet stemmen for at forsvare deres medarbejdere på jobcentrene. Men forsvaret ender som et vidnesbyrd om en ledelse, der ikke kender den virkelighed, borgerne og medarbejderne befinder sig i
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels K. Nielsen

Jobcentrene koster os ca. 17 mia. kr. om året at drive!!! og formidler nu alene ca. 10 % af jobsene.
Der er i DK etaberet ca. et par hundrede rekrutteringsfirmaer, som helt har overtaget den kernefunktion.
Jobcentrene burde således kunne slankes gevaldigt.

Anne-Marie Paul

eller også skulle jobcentrene overtage denne funktion igen - de pravate firmaer burde kikkes efter i sømmene

Niels K. Nielsen

Anne-Marie Paul
21. september, 2017 - 17:46

Man må ikke dømme ud fra en enkel oplevelse, men jeg har selv forsøgt at gøre brug af Jobcenteret til rekruttering: det var håbløst og meget lidt imødekommende. Jeg betalte et bureau derefter for at løse opgaven.

Som så meget andet i Staten er jeg ikke i tvivl om, at også Jobcentrene trænger til en storvask.

Vi er nødt til at få de offentlige udgifter ned, så samfundet kan blive økonomisk bæredygtigt - læs evt. Steen Boccians indlæg herom i JP i forgårs.