Læsetid: 4 min.

Byggeriet på Amager Fælled skal flyttes. Spørgsmålet er, hvor langt væk det skal flyttes

Frank Jensens beslutning om at flytte det udskældte byggeri på Amager Fælled modtages positivt blandt kolleger i Københavns Borgerrepræsentation. Men flere partier ønsker en bredere undersøgelse af mulige placeringer, end overborgmesteren lægger op til. Danmarks Naturfredningsforening og Amager Fælleds Venner ønsker byggeriet flyttet helt væk fra fælleden
Overborgmester Frank Jensens beslutning om at flytte det udskældte byggeri på Amager Fælled modtages positivt blandt kolleger i Københavns Borgerrepræsentation. Men flere partier ønsker en bredere undersøgelse af mulige placeringer, end overborgmesteren lægger op til

Overborgmester Frank Jensens beslutning om at flytte det udskældte byggeri på Amager Fælled modtages positivt blandt kolleger i Københavns Borgerrepræsentation. Men flere partier ønsker en bredere undersøgelse af mulige placeringer, end overborgmesteren lægger op til

Finn Frandsen

21. september 2017

Det omstridte byggeri af 2.500 boliger på Amager Fælled, der blev vedtaget i 1992 som led i finansieringen af metroen, skal flyttes.

Sådan lyder den seneste melding fra København Kommunes overborgmester Frank Jensen (S), der vil have undersøgt, om byggeriet kan flyttes fra strandengen, som er det mest artsrige hjørne af Fælleden, og nogle få hundrede meter vestover til det fredede område, hvor der ellers skal etableres en campingplads.

Frank Jensen forventer, at resultatet af undersøgelsen vil ligge klar i begyndelsen af det nye år.

Information har en spurgt en række centrale aktører i sagen, hvad deres holdning er til Frank Jensens politiske kovending og den mulige flytning af byggeriet på Amager Fælled:

Kisteglad på naturens og københavnernes vegne

Jakob Næsager, gruppeformand hos De Konservative i Københavns Borgerrepræsentation

»Jeg foreslog til et borgerrepræsentationsmøde tilbage i maj, at man måske kunne flytte byggefeltet fra den 5.000 år gamle strandeng og over til campingpladsområdet, der er opfyldt losseplads. Det ville være rimeligt omkostningsneutralt. Men dengang stod De Konservative alene med synspunktet. Så det er en ekstrem paradoksal situation, at det er den løsning, som er i spil nu. Men jeg er da kisteglad på naturens, økonomiens og københavnernes vegne, hvis flytningen af byggegrunden bliver til noget. Det er den rigtige vej at gå. Men det er vigtigt, at man ikke bare ophæver fredningen på campingpladsområdet, men flytter den til strandengen. 94 procent af Fælleden skal fortsat forblive fredet.«

Kræver klarhed inden kommunalvalget

Tommy Petersen, gruppeformand hos De Radikale i Københavns Borgerrepræsentation

»Det er enormt positivt, at Frank Jensen vil indgå i dialog. Men undersøgelsen af campingområdet skal lægge klar inden kommunalvalget, så borgerne kan få klarhed om, hvorvidt de forskellige partier vil gå tilbage til at bygge på strandengen, hvis campingpladsen ikke er en mulig byggegrund. Jeg så dog hellere, at undersøgelsen blev bredere, så grundlaget for en ny løsning blev større. Byggeriet ved campingpladsen er bedre end på strandengen, men bestemt ikke det bedste alternativ. Derfor ønsker jeg en bydækkende undersøgelse eksempelvis af muligheden for at bygge højere og tættere ved Nordhavn. Hvis det ikke indbringer nok til at dække By og Havns underskud, er vi villige til at finde resten i de kommunale budgetter. Vi er meget åbne over for pakkeløsninger.«

Grundig og bred undersøgelse af alternativer

Klaus Mygind, medlem af SF i Københavns Borgerrepræsentation

»Det er positivt, at der nu er flertal for, at der ikke skal bygges på strandengen. Men jeg så helst, at byggeriet flyttes helt ud af Fælleden. Også hvis det indebærer, at der skal findes penge i de kommunale budgetter. Derfor er det for SF helt afgørende, at vi får en grundig, bredere undersøgelse af alternativer til det planlagte byggeri. Det forslag fremsatte vi allerede i november sidste år, hvor det blev nedstemt af Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og DF. Men nu er vi inde i en fornuftig demokratisk proces, hvor den endelige beslutning om byggeriet kan blive taget af den borgerrepræsentation, der sammensættes efter kommunalvalget.«

Efter store folkelige protester mod byggeri på Amager Fælled besluttede den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen i går at droppe planerne om at bygge på den del af Amager Fælled, hvor det oprindeligt var planlagt.
Læs også

Nyt byggeri skal ligge tæt på metro

Ninna Hedeager Olsen, medlem af Enhedslisten i Københavns Borgerrepræsentation

»Vi er selvfølgelig positive over for, at Frank Jensen åbner op for alternative byggeplaceringer. Det er godt at se, at borgernes modstand har påvirket ham. Hvis vi kan redde urnaturen ved strandengen, er vi villige til at kigge på alle muligheder, men vi ønsker en undersøgelse, der undersøger flere muligheder end blot Fælleden. Og så er det vigtigt for os, at det nye byggeri bliver stationsnært. Måske det er muligt at bygge mere end planlagt i Nordhavn, hvor der også kommer metro. Vi er jo ikke med i forligskredsen, som i sin tid besluttede, at boligerne på Amager Fælled skulle bygges, men vi kæmper selvfølgelig for at redde urnaturen på Amager Fælled.«

Stort pres på grønne åndehuller i København

Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening

»Vi er meget taknemmelige for, at byggeriet på strandengen er afblæst. Det er positivt, at Frank Jensen lytter til de mange protester og er med til at værne om naturen. Men der må være andre muligheder i København end at flytte det til området ved campingpladsen. Så vi håber på en bred analyse af mulige alternative placeringer. Vi er principielt imod byggeri på Amager Fælled, fordi det er fredet. Der er meget stort pres på de grønne åndehuller i København, som det er så vigtigt at friholde. I løbet af de sidste 25 år har Danmark mistet biologisk mangfoldighed i langt større omfang, end man forestillede sig, således at vi i dag har noget af den mindste og ringeste natur i Europa. Derfor tæller naturværdierne, eksempelvis på Amager, meget positivt.«

Byggeriet skal helst helt væk fra Amager Fælled

Steffen Rasmussen, talsmand for Amager Fælleds Venner

»Det er helt fantastisk, at Frank Jensen nu vil revurdere byggeprojektet og undersøge alternativer til strandengen. Det er en sejr for naturen og viser, at vores protester har båret frugt. Men arbejdet er ikke færdigt. Vi så helst, at byggeriet ikke bare flyttes til den planlagte campingplads, men helt væk fra Amager Fælled. Men nu hvor man ’ryster posen’, er det et godt oplæg til at arbejde videre med at finde alternative placeringer. Det er vigtigt, at alle muligheder bliver belyst.«

Onsdag morgen meldte Københavns stærkt pressede overborgmester Frank Jensen(S) ud, at han ikke længere ønsker at bygge boliger på den del af Amager Fælled, hvor det oprindeligt var planlagt. Det er en sejr for de protesterende. 
Læs også

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Hvad nu hvis der er en trend på vej, hvorefter de unge familier flytter på landet, inspireret af bonderøven.Jeg mener, så er der måske slet ikke brug for flere familieboliger i byerne?

Hvad med for en gang skyld at vise lidt mandsmod, og bruge et stykke af Fælledparken ude på Østerbro, så er der også grønne områder som børnene kan lege på.

Eller hvad med over på Islands Brygge ved havnefronten på de grønne arealer som ligger der, det ville ligesom med Fælled Parken være ideelle steder for almennyttigt byggeri.