Nyhed
Læsetid: 3 min.

Dan Jørgensen: Vi kan sagtens blive enige med Venstre om integrationsydelsen

Socialdemokratiet ønsker stadig at være en del af blå bloks forlig om udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil ikke have dem med, for integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet vil stå i vejen. Det afviser Dan Jørgensen, der tror på, at partierne sagtens kan enes på de to områder, hvis S får lov til at komme med i forhandlingerne
Ifølge Inger Støjberg (V) er integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet ’to hjørnesten’, som Socialdemokratiet ikke bakker op om. Men Dan Jørgensen vil gerne gå Venstre i møde på de to punkter, siger han.

Ifølge Inger Støjberg (V) er integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet ’to hjørnesten’, som Socialdemokratiet ikke bakker op om. Men Dan Jørgensen vil gerne gå Venstre i møde på de to punkter, siger han.

Jens Dresling

Indland
19. september 2017

Når regeringen forhandler om asylstramninger, familiesammenføring og overførselsindkomster til indvandrere, sidder Socialdemokratiet ikke med ved bordet. Det er de ærgerlige over.

For Socialdemokratiet bør være med i et bredt forlig om udlændingepolitikken, sagde partiformand Mette Frederiksen under partiets kongres i weekenden. Men over for Ritzau afviste udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i går ideen. Hun pegede på, at integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet er »to hjørnesten, som de (Socialdemokratiet, red.) ikke bakker op om«.

Udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen (S) vil imidlertid gerne gå Venstre i møde på de to punkter. Han tror sagtens, forligspartierne kan blive enige med Socialdemokratiet, hvis partiet bliver inviteret med til forhandlingerne:

»Vi vil gerne være med til at diskutere integrationsydelse, og hvordan den kan indrettes. Min vurdering er, at hvis man ville lave et forlig på det, så kunne man sagtens det. Hvis viljen er til stede fra begge sider, kan vi godt finde hinanden,« siger Dan Jørgensen, der mener, at problemet er, at Socialdemokratiet ikke får lov til at komme med deres besyv under forhandlingerne:

»Sagen er den, at vi ikke fik lov til at sidde med ved bordet og forhandle om integrationsydelsen, dengang den blev indført, så det er underligt, at Inger Støjberg bruger det eksempel til at sige, at vi ikke vil kunne være med. Dengang sagde man, at enten er det det herned til mindste komma, der stemmes igennem, ellers er det ingenting. Og det er jo ikke en forhandling.«

R: Det er sørgeligt

Dan Jørgensen vil dog ikke melde klart ud, om Socialdemokratiet er klar til at bevare integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet, hvis de får lov til at komme med i forliget. Han vil ikke forhandle politik med Information, som han siger. Men han minder om, at partiet var klar til at stemme for integrationsydelsen, da den blev indført i 2015, så længe den ikke gik for hårdt ud over børnene.

Partiet foreslog for eksempel, at børn, som bliver ramt af de lavere ydelser, skal have ret til at deltage i fritidsaktiviteter og til at få varmt tøj som vinterstøvler og flyverdragter.

Men det var Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance ikke interesserede i, og derfor endte Socialdemokratiet uden for aftalen.

Hos Radikale Venstre, der sad i regering med Socialdemokratiet fra 2011 til 2015, vækker Dan Jørgensens udmeldinger bekymring. Udlændinge- og integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) skriver i en sms til Information:

»Jeg synes, det er sørgeligt, at S er villige til at gøre familier fattige, alene fordi der er tale om mennesker med anden etnisk baggrund eller danskere, der har brugt flere år i udlandet. Det får vi ikke bedre integration af.«

Utilfredshed i DSU

Også hos Socialdemokratiets ungdomsorganisation, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), er der utilfredshed med, at partiet melder så uklart ud om integrationsydelsen. Ungdomspartiet mener, at det bør være et mål for en socialdemokratisk regering at afskaffe integrationsydelsen:

»Jeg synes, det vil være rigtig ærgerligt, hvis man låser sig fast på fattigdomsydelserne. Men grundlæggende synes jeg, det er den rigtige tankegang at få et bredt forlig om udlændingepolitikken,« siger DSU’s forbundsformand Lasse Quvang Rasmussen.

Han mener, at et bredt forlig vil gavne debatten, fordi det kan lukke snakken om tilstrømning af flygtninge og indvandrere og i stedet flytte fokus på integration.

Socialdemokratiet har før sagt, at de vil være med i udlændingeforliget. Det gjorde Mette Frederiksen allerede i 2015 under sin første kongres som partiformand. Men det er indtil videre ikke lykkedes for partiet at blive en del af klubben. Når Socialdemokratiet ikke får lov til at være med, skyldes det ifølge Dan Jørgensen, at Venstre tænker i taktik og strategi:

»Af strategiske årsager ønsker Venstre desværre ikke at lave et forlig med os. Det er ærgerligt for Danmark, for det er et alt for alvorligt emne til at skabe kunstige konflikter. Vi er jo ret enige med hinanden på mange områder. Det er ude af proportioner at trække en enkelt eller to ting ud.«

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) påpeger i et mailsvar til Information, at Socialdemokratiet har været inviteret til forhandlinger om integrationsydelsen, men at partiet nægtede at indgå en aftale med den daværende Venstre-regering, fordi de ønskede højere ydelser til flygtninge.

»Jeg agter ikke at invitere til nye forhandlinger, for at Dan Jørgensen (S) kan forsøge at udvande vores stramme udlændingepolitik på ny. Jeg er ganske godt tilfreds med den aftale, regeringen har med Dansk Folkeparti,« skriver Inger Støjberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nej, Socialdemokratiet mister al troværdighed, hvis de går med - for de skal tværtimod afskaffe begge dele, når de vinder magten ved næste valg.

Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Vibeke Hansen, Ebbe Overbye, Helle Walther og Ryan Klitholm anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Hvilken troværdighed?

Henrik holm hansen, Martin Mørch, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Bo Stefan Nielsen, Wilhelm May, Torben Skov, Ebbe Overbye, Pernille Bévort og Ryan Klitholm anbefalede denne kommentar

Fra at flirte med skråplanet under Thorning stavrer S under Frederiksen målrettet mod bunden. Og med en "strategisk" Venstre-automatreaktion, der lever helt op til børnehavementaliteten, hvordan kan det her være en topnyhed?

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Wilhelm May, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Gad vide hvad de enkelte socialdemokrater egentlig mener indeni som mennesker lige nu?
Hvornår er det spin og taktik og hvornår er det erkendelse?
Det er det største savn i forhold til det politiske liv og netop det som bl.a. min elskede kone vender ryggen til, og lille ældre jeg vil så gerne følge med,men føler mig mere og mere fortabt, gad vide om jeg er den eneste?

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Ryan Klitholm, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Viggo Okholm
Næh, det er du ikke alene om.
Nogle af os kunne godt ønske os mere fokus på, hvad politikerne GØR frem for hvad de siger, fordi vi har erfaring med, at de to ting ikke stemmer overens. I ethvert andet job ville man formodentlig blive fyret omgående for at sige et og gøre det modsatte og dække det hele ind under en dyne af undskyldninger.

Lad og få mere fokus på politiske handlinger. Ord er nemme.

Henrik holm hansen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Johnny Winther Ronnenberg, Viggo Okholm, Ryan Klitholm, Bjarne Andersen, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Desvaerre bliver det jo ikke bare ved ord hos Socialdemokraterne. De gennemfoerer deres usle udlaendingepoltik sammen med Inger Stoejberg og Martin Henriksen.

Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, Bo Stefan Nielsen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Reality check:

"I folketingsåret 2015-2016 har sosserne i gennemsnit stemt lige som henholdsvis Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale Venstre i 56 pct. af afstemningerne i Folketinget, mens de i snit har været enige med Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ved 72 pct. af stemmeafgivelserne. Det viser en ny gennemgang, som dataanalysefirmaet Buhl & Rasmussen har lavet." (Information 6. februar 2017)

»Det er afgjort forkert at forstå Socialdemokratiet som et venstrefløjsparti,« erklærer Bjarne Corydon. (Berlingske 7. marts 2013)

Hvornår mon SF, Å og Ø (+ R?) springer ud som Grøn Blok?

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Holger Madsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Skal det ikke give 100% i alt, Bo Stefan????

Lisbeth Andersen

Simpelthen ynkeligt !
Sosserne trygler og beder om at få lov til at lege med de virkeligt onde - så de kan bevise at de er om muligt endnu ondere. Og så må de ikke være med !
Stuerene - det bliver de aldrig mere !

Henrik holm hansen, Torben Skov, Martin Mørch, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Lisbeth Andersen
"Stuerene - det bliver de aldrig mere !"

Det er sjovt det samme skrev jeg for omkring en time siden andetsteds på avisen ;-)

Eva Schwanenflügel

Tæppetisserpartier : DF, og nu V og S. Hvor langt skal vi ud?

Niels Duus Nielsen

Andetsteds i medierne fastslås det, at danskerne er begyndt at tvivle på demokratiet.

Det tror da fanden, når det oligarki, vi styres af, kaldes "demokrati". Når der ikke er nogen regulær forskel mellem de to højrefløje, det såkaldte fløje "centrum-venstre" og "centrum-højre", synes det jo omsonst at afgive sin stemme, når det alligevel bliver, som højrefløjen vil have det.

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hov, her er linket til "andetsteds i medierne":

https://www.zetland.dk/historie/seAAJLJ7-me7EL0Bd-13ed1

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Lusepuster

Henrik holm hansen

Så længe s spiller alle trumferne (ja ikke Thrumperne) over til df og løber efter inger som en hund løbetid skal der tænkes kreativt for de svage

Henrik holm hansen

Så længe s spiller alle trumferne (ja ikke Thrumperne) over til df og løber efter inger som en hund løbetid skal der tænkes kreativt for de svage

- Man skal ikke pille ved apartheidydelsen, udtaler racisme- og disintegrationsminister Inger Støjberg, men her bryder en fra et andet parti ind og siger, som så mange andre, at de hjertens gerne vil være med til at lefle for den snart allestedsnærværende racisme i Danmark, for det handler jo kun om en ting: at rage magt til sig og beholde den, koste hvad det vil af medmenneskelighed.

Mikael Velschow-Rasmussen

Svar til Marie J:

Nej det behøver ikke give 100%.

(Med fare for at lyde lidt belærende :-)
Det kræver at man lige bliver i stand til at gennemskue, hvad det er gennemgangen fra dataanalysefirmaet viser - et simpelt eksempel kan måske illustrere dette.

Forestil dig følgende:

- Der har været 2 afstemninger i salen, 1 der medførte et bredt forlig hvor alle stemte for og 1 hvor halvdelen af salen stemte imod.

- Nu vil et parti, der stemte for begge forslag, i 100% af tilfældene have stemt ligesom den halvdel der gjorde ligesådan (fx blå blok), og i kun 50% af tilfældene have stemt ligesom den anden halvdel der stemte nej til det ene forslag (fx en rød blok uden sosserne).

- Og her vil tallene således være 100% + 50%, igen over 100%, hvis vi adderer dem.