Nyhed
Læsetid: 5 min.

Danmark går enegang med stop for kvoteflygtninge

FN’s Flygtningehøjkommissariat kender ikke til andre lande, der som Danmark har indført stop for kvoteflygtninge. Sverige har derimod sat sin kvote markant i vejret
Baggrunden for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forslag til ændring af udlændingeloven er ifølge bemærkningerne til lovudkastet, at antallet af nytilkomne flygtninge de senere år har stillet det danske samfund over for ’en række udfordringer’ i forhold til bl.a. integration.

Baggrunden for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forslag til ændring af udlændingeloven er ifølge bemærkningerne til lovudkastet, at antallet af nytilkomne flygtninge de senere år har stillet det danske samfund over for ’en række udfordringer’ i forhold til bl.a. integration.

Benjamin Nørskov

Indland
12. september 2017

Danmark går enegang i forhold til andre europæiske lande, når det drejer sig om modtagelse af kvoteflygtninge fra FN-systemet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har meddelt, at Danmark ikke i 2016 og 2017 vil modtage flere flygtninge, som kommer fra FN’s genbosætningsprogram. Og senest har ministeren sendt et lovforslag i høring, der gør op med en tidligere beslutning om at give ophold til 500 kvoteflygtninge om året.

Fremover vil det ifølge lovforslaget alene være op til ministeren at vurdere, om Danmark det pågældende år skal modtage kvoteflygtninge overhovedet.

Hverken FN’s Højkommissariat for flygtninge, UNHCR, eller Dansk Flygtningehjælp kender til, at andre lande har indført et tilsvarende stop for kvoteflygtninge i en årrække. Og heller ikke Inger Støjbergs eget ministerium ved af, at andre lande skulle have lignende ordninger som den, Inger Støjberg nu ønsker indført i Danmark.

Tværtimod peger UNHCR på, at Sverige har øget sin årlige kvote for FN-flygtninge fra 3.500 til 5.000. Ligeledes har Norge i årene 2015-17 øget sin kvote til i alt 8.000, men vil fra næste år gå tilbage til niveauet før 2015. Island skulle ifølge UNHCR også have planer om at øge sin årlige kvote.

Ikke overraskende vækker lovforslaget forargelse hos flere oppositionspartier. Sofie Carsten Nielsen, udlændingeordfører hos De Radikale, mener, at det danske forslag vil underminere grundlaget for at lave internationale aftaler.

»Det er nok ikke nogen hemmelighed, at vi synes, det er en rigtig dum idé. Hvis alle opførte sig som Danmark, ville der ikke længere være grundlag for at lave internationale aftaler. Og det synes jeg er utrolig trist. Verden har brug for mere internationalt samarbejde – ikke mindre,« siger Sofie Carsten Nielsen, der finder forslaget pinligt, men det danske renomme er ikke dét, hun bekymrer sig mest om.

»Det er det samme som at sige, at Danmark kan I ikke regne med. Men jeg vil egentlig sige skidt være med vores renomme. Det er langt mere alvorligt, hvis andre lande begynder at gøre som Danmark. Så falder det hele jo sammen.«

Samme toner lyder fra Holger K. Nielsen, udlændingeordfører hos SF. Han mener, at Inger Støjbergs lovudkast er udtryk for »en dybt, dybt usolidarisk holdning i forhold til verdenssamfundet«.

»Hvis alle lande gjorde som Danmark, ville det gå helt galt. Det er helt ude af nummer, at et af verdens rigeste lande indtager en sådan holdning. Det kan jeg slet ikke forstå,« siger han.

Socialdemokratiet støtter forslaget, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra partiets udlændinge- og integrationsordfører, Dan Jørgensen.

Danmark ødelægger systemet

Generalsekretær Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp mener ligeledes, at lovforslaget risikerer at underminere FN’s globale kvotesystem for flygtninge, hvor Danmark siden 1989 fast har modtaget 500 kvoteflygtninge årligt.

»Vi bør ikke trække os fra den gruppe af lande, der byder ind med løsninger af store internationale problemer,« siger Andreas Kamm, der frygter, at lovforslaget i praksis vil blive et carte blanche-kort til Inger Støjberg, så hun hvert eneste år kan sige nej til at modtage kvoteflygtninge overhovedet.

»Min konklusion i forhold til, at hvis en given minister til enhver tid skal kunne vælge at sige ja eller nej til kvoteflygtninge, gør det systemet ubrugeligt. UNHCR kan ikke regne med og planlægge efter et kvotesystem, hvis alle pludseligt gør, som Danmark ønsker med lovforslaget,« siger generalsekretæren.

I en kommentar til lovudkastet henviser UNHCR til, at hvis »de illegale og dødsensfarlige rejser over Middelhavet« skal reduceres, og hvis de kriminelle smuglernetværk skal svækkes, så er netop FN’s kvoteprogram en mulighed for at skabe lovlige og sikre alternativer.

Derfor appellerer UNHCR »indtrængende til, at Danmark igen begynder at modtage kvoteflygtninge. UNHCR ser det som et stort tab, at Danmark har sat sin deltagelse i kvoteprogrammet på pause, for Danmark har i årevis været en stærk og vigtig partner for UNHCR, når det kommer til genbosættelse af kvoteflygtninge, blandt andet ved at tage hastesager«.

Elastik i metermål

Baggrunden for Inger Støjbergs forslag til ændring af udlændingeloven er ifølge bemærkningerne til lovudkastet, at antallet af nytilkomne flygtninge de senere år har stillet det danske samfund over for »en række udfordringer« i forhold til bl.a. integration.

»I en sådan situation er det vanskeligt også at tage imod kvoteflygtninge«, og derfor er det for regeringen vigtigt »at sikre den rigtige balance mellem antallet af nytilkomne flygtninge og evnen til at integrere, så vi kan bevare et godt og trygt samfund«, står der i bemærkningerne.

Det fremgår af lovforslaget, at før ministeren »midt på året« beslutter sig for, om Danmark i det givne år skal tage mod kvoteflygtninge, er der en række forhold, som først skal vurderes. Der vil være tale om en »en samlet afvejning af de forskellige kriterier«, og det drejer sig vel at mærke ikke kun om antallet af spontane asylansøgere det pågældende år.

Nok så vigtigt er også en vurdering af, hvordan det generelt går med integrationen af udlændinge i Danmark. Herunder vil også spørgsmålet om antallet af udlændinge, der deltager i ungdoms- eller videregående uddannelser, ligesom antallet, der kommer i beskæftigelse, og antallet af familiesammenførte skulle indgå i ministerens vurdering. Det samme vil antallet af udlændinge, der består danskprøve, og antallet af udlændinge, der er selvforsørgende. Også udviklingen i ghettoområder i den almene boligsektor, deltagelse i foreningslivet og muligheden for frit at vælge sin egen kæreste skal vurderes.

Kun hvis der er en positiv tendens på disse områder, vil der ifølge lovforslaget være ’plads’ til et antal kvoteflygtninge, må man forstå. Og det kritiserer Andreas Kamm:

»Der er lovlig meget elastik for ministeren i alle de vurderinger. I mange år har der jo været vidt forskellige vurderinger af, om integrationen af flygtninge i Danmark er en succes eller en fiasko. I realiteten bliver lovforslaget et carte blanche-kort til den enhver tid siddende minister til at sige nej til kvoteflygtninge, og det er jeg ked af, for der er brug for forudsigelighed, så UNHCR ved, hvad de kan regne med,« siger han.

»Kvotesystemet er et værktøj, der er godt at planlægge med. UNHCR kan tage trykket af de steder, hvor det er nødvendigt, fordi de har en pulje at trække på. Men det kræver jo, at landene står ved deres kvoter.«

Danmark har ikke nogen aftale eller anden ordning med UNHCR, der juridisk forpligter Danmark til at genbosætte kvoteflygtninge, understreges det i lovforslaget, der derfor ikke vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Ifølge Højkommissariatet forventes det, at 1,2 millioner flygtninge i 2018 vil have »et presserende behov« for at blive genbosat som kvoteflygtninge.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Andersen

Det er jo efterhånden dybt pinligt at være dansker... Suk...

Benta Victoria Gunnlögsson, Noah Möller-Rasmussen, Vibeke Hansen, Torben Lindegaard, John Andersen, Jørgen Wassmann, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Pernille Woodhead, Hans Larsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Ja det er suk og uklædeligt.
tag nu et land som Libanon, som indtil for få år siden havde et indbyggertal på 4 millioner, og nu huser noget omkring 1til 1,5 millioner flygtninge! Og så piber vi over 500 kvoteflygtninge ...

Ryan Klitholm, John Andersen, Arne Lund, Mads Berg, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Tidens slogan er ændret til 'Færre Fremmede I Verden'. Adskillige tidligere mangfoldigheds-jodlere har allerede anskaffet sig nye T-shirts. Det er så absolut et sloganmæssigt fremskridt, men nu må man så holde dem fast i at det er stadig bedst at starte med det samfund man selv lever i, - det er ikke færre fremmede i Myanmar som Danmark umiddelbart kan gøre noget ved.
Det er kun godt at der iværksættes forskellige modeller i forskellige lande. Det er god videnskabelig metode, når det synes at være samme problematik overordnet.

Nej 500 kvoteflygtninge løser ikke noget på verdensplan, men det er da et sølle signal at sende fra DK side!

Ryan Klitholm, Noah Möller-Rasmussen, Vibeke Hansen, Niels Duus Nielsen, Frede Jørgensen, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Trond Meiring, Hans Larsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Leo Nygaard: Ser du nogen tegn på helhjertet indsats?
Personligt ser jeg stort set Ikke andet end ansvarsforflygtelse, selv inden for EU samarbejdet ...

Ryan Klitholm, Noah Möller-Rasmussen, Vibeke Hansen, Niels Duus Nielsen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Thomas Frisendal anbefalede denne kommentar

Christoffer Pedersen,
Er det Støjsenderens tilbud, service og integreringsarbejde for flygtningene du tænker på.
Eller de lægeassisterede og humanistiske charterture (én vej betalt af staten) til Kabul og andre fredens oaser du tænker på. Nej, det har Libanon slet ikke råd, overskud, moral eller samvittighed til. Libanon er et, efter de lokale og meget pressede omstændigheder, anstændigt land.
Lige nu, ville jeg hellere være svensker, end nordmand eller dansker.

Niels Duus Nielsen, Frede Jørgensen, Hans Larsen, Mads Berg, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

(Sæt ind spørgsmålstegn for første og andet punktum. Red.)

Jeg brugte Libanon som et eksempel på, hvor lidt ansvar vi reelt tager i EU, her bor vi ca 550 millioner, så burde det Ikke være så stort et problem, at modtage og integrere en to tre millioner, ca samme antal, som vi via en Ikke specielt køn aftale, har betalt Tyrkiet for at tage sig af, eller i hvert fald bare holde væk fra EU.

Det plejer at hedde at lejre i nærområdet var en god ting og at måden at bekæmpe menneskesmuglere, men det skal så ikke længere være en mulighed. Kvoteflygtninge er jo netop de mest trængende flygtninge, som ikke har haft smykker nok i famillien, til at købe en plads på en af de både, hvor vi ser folk drukne i mare nostrum.(middelhavet). Inden folk bliver sure, så ved jeg godt at mare nostrum er romernes navn for din mor. FU

Det stopper jo ikke ved 2-3 millioner. Desuden er det vist heller ikke gået særligt godt med integrationen. Problemet med at tage udgangspunkt i EU er, at de fleste medlemslandes befolkninger ikke ønsker, at modtage flere migranter fra især Mellemøsten og Afrika. Jo mere der presses på for fordeling af migranter, jo flere stemmer tilfalder de EU kritiske partier. EU graver sin egen grav hvis der ikke kommer styr på de ydre grænser snarest.

Martin Sørensen, Per Torbensen, Søren Ferling, Morten Larsen, Christoffer Pedersen, Hans Aagaard og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Lars Bo Jensen, hvad er det for noget med din mor? Mare nostrum betyder vores hav. Vores mor må hedde mater nostra, ikke?

Noah Möller-Rasmussen, Søren Ferling, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det lovforslag skal nok skaffe mange personlige stemmer til Støjberg, ligesom lagkagen, smykkeloven og annoncerne har øget hendes popularitet.. Jeg græmmes :-(

Trond Meiring, Frede Jørgensen og Mads Berg anbefalede denne kommentar

Trond Meiring.
"Lige nu, ville jeg hellere være svensker, end nordmand eller dansker." Og så ville du nok vælge at bo i en af indvandrerghettoerne i Malmø, Gøteborg eller Stockholm?
Det minder lidt om alle de kunstnere i USA, der fortalte, at de ville flytte ud af USA, hvis Trump vandt valget. Endnu har vist ingen af dem gjort det.
Men jeg kan faktisk godt gå ind for at tage imod kvoteflygtninge, hvis man samtidig lukker af for den massive indvandring af lykkejægere, som overhovedet ikke er flygtninge.

Per Torbensen, Søren Ferling, Morten Larsen, Christoffer Pedersen, Hans Aagaard, Morten Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kim Øllgaard, Norges svar på Angela Merkel har lige vundet Stortingsvalget, og i Danmark regerer Svindlerpartierne. Kan godt forstå Trond Meiring.

Der er mange måder, at hævde sit nationale særpræg på. Sikkert en som DF er stolt af.

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Det er Satans, at man skal skamme sig over Danmark.

Søren Kristensen

Hvis FN ville noget for alvor med kvotesystemet skulle antallet være mindst ti gange større. Verdens flygtninge har ikke brug for signaler, de har brug for løsninger.

Noah Möller-Rasmussen, Flemming Berger, Henrik holm hansen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Kim Øllgaard, jeg ved ikke hvor Trond Meiring bor, men jeg bor lige midt i det, du kalder en indvandrerghetto, og det har jeg det virkelig godt med. Der er jo ingen danskere, der gider alt bøvlet med at køre en grøntsagsbutik, og hvis jeg går 200 meter ud af Vesterbrogade kommer jeg til det kvarter, hvor inderne bor, hvor jeg kan købe spændende krydderier til mine grøntsager.

Der må være nogen, der har tisset på din sukkermad, siden du er så vred på indvandrerne.

Hvor bor du egentlig selv?

Noah Möller-Rasmussen, Mads Berg, Flemming Berger, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg ved godt hvor Trond Meiring bor. Han bor i Trondheim (Trondhjem), selvfølgelig. ;-)
Her i huset hvor jeg bor, som ejes af kommunen, er der vel af beboerene en ca. 50/50 fordeling mellem hvad man kan kalle nordmænd og udlændinge. Personligt, så har jeg aldrig haft nogen problemer med noen af mine udenlandske naboer. Det har jeg dog desverre haft, med nogen få af mine norske naboer, og andre steder hvor jeg har boet.
Og, Kim Øllgaard, hvis jeg skulle flytte til Sverige, så blev jeg jo også indvandrer til Sverige. (Uagtet, at vi har fri bo- og arbejdstilladelse inden Skandinavien. Stockholm er en fin by, og det samme er Göteborg. I Malmö har jeg aldrig været, men der går det vel også an, at bo på fornuftigt vis. Ellers har jeg generelt ingenting imod arabere, kurdere, jøder, svenskere, cubanere eller andre udlendinge. Hvad var egentlig din pointe?

Ryan Klitholm, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Sørn Kristensen

"Hvis FN ville noget for alvor med kvotesystemet skulle antallet være mindst ti gange større."

Du har utvivlsomt ret; men som bekendt er FN en medlemsorganisation, hvoraf følger, at organisationen ikke kan gøre noget uden medlemslandenes accept - selvfølgelig især de permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet.

I øvrigt kan ethvert medlemsland uden konsekvenser undlade at følge de FN's vedtagelser på flygtningeområdet, der trods måtte blive vedtaget - jævnf. Danmark

Henrik holm hansen

knæfaldet ved dfs alter må efterhånden være ganske slidt for ikke af sige trangt af alle besøgende fra v.k.s og de ny borgelige prøver konstant på møve sig ind!

@ Katrine Damm

"Jeg brugte Libanon som et eksempel på, hvor lidt ansvar vi reelt tager i EU, her bor vi ca 550 millioner, så burde det Ikke være så stort et problem, at modtage og integrere en to tre millioner,.."

Jamen, den indvending er jo genkommende - og den ignorerer at der ikke er tale om det antal, men det antal _om_ _året_ og sandsynligvis stigende.

Europa er omkring ½ mia. og der vil i dette århundrede være 4 gange så mange, der vil søge hertil bare fra MØ og Afrika.

Den kategori af problemer kan ikke betragtes med en horisont på et enkelt år eller årti for den sags skyld.

Hvad der vil ske før eller siden er at man må se i øjnene at ulandenes problemer ikke kan løses ved at flytte befolkningerne til ilandene.

@ Søren Kristensen

"Hvis FN ville noget for alvor med kvotesystemet skulle antallet være mindst ti gange større. Verdens flygtninge har ikke brug for signaler, de har brug for løsninger."

FN og kvotesystemet løser ikke problemer, men skaber dem i de modtagende lande. Det fokuserer man bare væk fra.

Der er ingen ende på, hvor mange mennesker ulandene gerne vil af med, så den trafik er helt hovedløs - kræver man er blind på det ene øje, det der ser på os selv.

@ Niels Nielsen

"Der er jo ingen danskere, der gider alt bøvlet med at køre en grøntsagsbutik, og hvis jeg går 200 meter ud af Vesterbrogade kommer jeg til det kvarter, hvor inderne bor, hvor jeg kan købe spændende krydderier til mine grøntsager."

Jo da, til pokker med radikal nedgang i levevilkår generelt, når bare der er mange krydderier at vælge imellem. Hvordan er det muligt...

Henrik holm hansen

stop med at skam jerover dk, men tag klart afstand fra politikere med tåbelige holdninger

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Søren Ferling: "Hvad der vil ske før eller siden er at man må se i øjnene at ulandenes problemer ikke kan løses ved at flytte befolkningerne til ilandene."

Helt enig. At modtage kvoteflygtninge er en lappeløsning, symptombehandling, det eneste der rykker er en massiv hjælp til de lande, folk flygter fra.

Desværre er problemerne så store, at en sådan hjælp for at nytte noget vil betyde en "radikal nedgang i levevilkår generelt", som du formulerer det: Det er et spørgsmål om fordelingspolitik på globalt plan, og ligesom de rige her i landet bør bære det tungeste læs, må de rige her i verden - inklusive mig privilegerede fattigrøv - acceptere en vis beskæring af vore materielle overflødigheder.

Der er jo meget, der tyder på, at den rigdom, vi svælger i, mere er et resultat af fattiggørelsen af sweatshoparbejdere og råstofudvindingsarbejdere i den tredje verden, end et resultat af at vi er klogere og mere arbejdsomme end dem. Mere arbejdsomme måske, men hvor meget værdi skabes der egentlig ved at vi sidder på et kontor og kontrollere hinanden?

Jeg priser mig ofte lykkelig over, at skæbnen lod mig blive en fattigrøv her i Skandinavien, for selv om kontrolhelvedet er til at tage og føle på, er det for intet at regne mod at være fattig i Bangladesh.

Så hvis det, der spares på min påtvungne lave levestandard, ville gå til de virkelig fattige her i verden, ville det være okay med mig. Når jeg hele tiden brokker mig over at være på kontanthjælp, er det mest fordi jeg finder det forkasteligt, at jeg skal lide afsavn for at rockerbanden på Christiansborg kan rage mere til sig.

Hvis globalisering er så godt for kapitalen, og endda uundgåeligt, er det på tide at turde se bagsiden af medaljen i øjnene. Pengene strømmer til Vesten, så selvfølgelig strømmer folk også til Vesten, det er logik for folk, som hylder det fri marked.

Lad pengene strømme den anden vej, hvis markedsteorien holder, strømmer folk nok med derhen, hvor pengene er.