Interview
Læsetid: 4 min.

Fem ungdomspartiformænd om forholdet til voksenpartiet

Søren Nielsen er 23 år og læser historie på Aarhus Universitet. Og så repræsenterer han som formand for Liberal Alliances ungdomsparti Danmarks mest populære parti blandt de unge.

Søren Nielsen er 23 år og læser historie på Aarhus Universitet. Og så repræsenterer han som formand for Liberal Alliances ungdomsparti Danmarks mest populære parti blandt de unge.

Indland
9. september 2017

Ungdomspartierne har traditionelt været kritiske over for deres moderpartier. Men ungdommen er jo blevet så pæn og konform. Information har på Ungdommens Folkemøde spurgt formændene for fem ungdomspartier, om de stadig tør gå kritisk til deres moderparti.

Søren Nielsen, landsformand for Liberal Alliances Ungdom

– Er I mindre kritiske over for Liberal Alliance, end I har været tidligere?

»Vi forsøger stadig at holde Liberal Alliance til ilden, så de bliver ved med at føre liberal politik. For hvis ikke de gør det, så er der ikke andre end os til at minde dem om det – på nær måske lige CEPOS. Liberal Alliances Ungdom har en forhistorie for at være meget markante, kontante og rabiate, og det er jeg ikke sikker på er den rigtige måde at gøre det på. Som regel skader det mere, end det gavner.«

– På hvilke områder er I uenige i den måde, Liberal Alliance fører politik på?

»Partiet var god til at komme ud og føre værdikampe med for eksempel Dovne Robert og Fattig Karina, da det var i opposition. Der fik de flyttet det politiske spektrum meget, og de fik gennemført kontanthjælpsreformen med støtte fra stort set alle partier. Efter Liberal Alliance er kommet i regering, bliver det mere ’dag til dag’-politik, og der er ikke så megen tid og overskud til at tage det lange seje træk. De har givet køb på værdikampene i offentligheden. Og skatteudspillet i sidste uge var uambitiøst: Hvor er topskattelettelserne henne?«

Lasse Quvang Rasmussen, forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

– Er I mindre kritiske over for Socialdemokratiet, end I har været tidligere?

»Måske er vi blevet mindre rebelske. Men det skyldes også, at vi har fået mere indflydelse på Socialdemokratiets politik. Mette Frederiksen har for eksempel sat psykisk sårbarhed på dagsordenen, og der er blevet åbnet op for gratis psykologhjælp. Det er nogle mærkesager, DSU har stået for længe. Jeg tror, voksenpartierne i det hele taget har været nødt til at lytte mere til os ungdomspartier, fordi vi har fået en større stemme i den offentlige debat – især efter de sociale medier er kommet.«

– Hvornår har I sidst rettet en kritik mod Socialdemokratiet?

»Vi kritiserede boligskatteaftalen. Vi synes ikke, det var fedt, at man skruede ned for skatten på boligen. Vi mener, at man hellere skulle skrue skatten op på bolig og ned på noget andet. Vi har også været uenige om finansskatten, selskabsskatten og salget af DONG. Men set over den tiårige periode, jeg har været med, er det nu, vi er mindst uenige med partiet.«

Jacob Klivager Vestergaard, landsformand for SF Ungdom

– Er I mindre kritiske over for SF, end I har været tidligere?

»I begyndelsen af 00’erne var SFU meget mere kritiske over for stort set alle. I dag er vi mere nuancerede, sidder med og kan forstå ting bedre, og derfor tror jeg også, vi får mere indflydelse på SF’s politik.«

– På hvilke områder er I uenige med SF?

»Vi vil gerne trække tingene i en mere venstreorienteret retning. Vi arbejder på at hæve SU’en til 8.000 kroner, mens SF ønsker, at pengene hellere skal bruges på andet. Et andet eksempel er arveskatten, som vi ønsker skal være på 75 procent for alt over 100.000 kroner, men det vil SF heller ikke gå med til. Og så ønsker vi en ubegrænset dagpengeperiode, hvor SF mener, at perioden skal være på fire år.«

Chris Bjerknæs, landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom

– Er I mindre kritiske over for Dansk Folkeparti, end I har været tidligere?

»Vi har altid haft en stærk tradition for ikke at kritisere vores moderparti udadtil. Hvis vi har været uenige om noget, så har vi holdt det internt, for vi tror, at det giver os mest indflydelse. Vi har ikke haft et behov for at hænge vores beskidte vasketøj til tørre. Men på et punkt er vi klare i mælet: Vi ønsker en direkte udmelding af EU, og der er Dansk Folkeparti ikke endnu.«

– Skal Dansk Folkepartis Ungdom ikke være den ideologiske vagthund over for voksenpartiet?

»Vi har ikke noget ideologisk ståsted. Vi er et pragmatisk parti med nogle mærkesager, vi støtter op om, og vi skubber på en gang i mellem, men vi gør det internt.«

Andreas Weidinger, landsformand for Konservativ Ungdom

– Er ungdomspartierne lige så kritiske over for deres moderpartier som tidligere?

»Det er en meget vigtig opgave for os at gå imod vores moderpartier og fortælle, hvad vores værdier er. For vi ser i dag voksenpartier, der fremlægger kompromisforslag som deres eget. Der bør partierne i højere grad sige, hvad de selv mener, og så må de indgå kompromiser bagefter.«

– På hvilke punkter er I uenige med jeres moderparti?

»Jeg er skuffet over, at De Konservative ikke spillede ud med, at topskatten skulle fjernes ved det seneste skatteudspil, for det mener alle regeringens partier jo. Vi er heller ikke tilfredse med forsvarsforliget, for det ser ikke ud til, at forsvarsudgifterne kommer op på de to procent af BNP, som vi har lovet NATO. Vi så gerne, at vi kom helt op på tre procent, for at vi kan forsvare Arktis og vores dele af rigsfællesskabet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her