Baggrund
Læsetid: 2 min.

Flygtning fik medhold fra FN’s Torturkomite – men er selv rejst hjem

I slutningen af august fik Flygtningenævnet kritik for ikke at have gennemført en torturundersøgelse af en kristen pakistaner. Nu viser det sig, at manden frivilligt rejste hjem til Pakistan med støtte fra den danske stat i sommeren 2015
Indland
22. september 2017

Da Flygtningenævnet i slutningen af august fik kritik fra FN’s Torturkomite for ikke at have gennemført en torturundersøgelse af en pakistansk asylansøger, blev det besluttet at genoptage sagen den 17. november. Men den beslutning er nu ophævet, fordi det viser sig, at den 36-årige asylansøger er udrejst af Danmark for mere end to år siden.

»Det er første gang, at nævnet har været ude for, at personen i en sag, hvor der er rejst kritik fra Torturkomiteen, selv er udrejst,« oplyser sekretariatschef Stig Torp Henriksen fra nævnet.

Sagen handler kort fortalt om en asylansøger, der påberåber sig at ville blive udsat for tortur, hvis han blev sendt tilbage til Pakistan – men inden sagen er færdigbehandlet, vælger han selv frivilligt at rejse hjem. Endda med støtte fra den danske stat på omkring 20.000 kroner, som var standardbeløbet ved frivillig hjemrejse på daværende tidspunkt.

Tilbage i august 2014 afviste nævnet at gennemføre en torturundersøgelse, fordi man ikke fandt mandens forklaring troværdig. Information kunne mandag berette, at med den 36-åriges sag var det 16. gang, at Danmark havde fået kritik fra FN-komiteer inden for de seneste par år.

Forud for den aktuelle kritik fra Torturkomiteen havde asylansøgerens advokat Niels-Erik Hansen i august 2014 indgivet en klage, der bl.a. handlede om, at asylansøgeren ifølge sin forklaring var blevet tævet, anholdt og tortureret flere gange på grund af sit arbejde for en kristen organisation i Punjab-provinsen.

Det fremgår af sagen, at advokaten og Flygtningenævnet helt frem til marts i år har sendt dokumenter til Torturkomiteen som led i sagsbehandlingen. Stig Torp Henriksen ønsker ikke at kommentere sagens perspektiver ud over en bemærkning om, at »den omstændighed, at manden er udrejst frivilligt for to år siden, taler vist for sig selv.«

Advokat Niels-Erik Hansen havde sidste gang møde med den 36-årige i maj 2015.

»Han omtalte ikke muligheden af at rejse hjem over for mig. Han har heller ikke senere kontaktet mig og oplyst, at han overvejede at rejse. Jeg har derfor heller ikke været i stand til at orientere hverken nævn eller Torturkomiteen om hans udrejse,« siger han og tilføjer, at Udlændingestyrelsen derimod har haft denne viden, da manden har opnået økonomisk støtte til at rejse.

»Jeg kan i den forbindelse godt undre mig over, at jeg ikke er blevet orienteret, for så havde jeg stoppet sagen,« siger han og understreger, at det var ham, der orienterede nævnet om, at hans klient var udrejst efter selv at have undersøgt det hos Udlændingestyrelsen.

Selv om det for Niels-Erik Hansen virker »besynderligt«, at manden er rejst frivilligt, mener han ikke, at det i sig selv svækker kritikken fra Torturkomiteen:

»De har jo netop ikke haft viden om, at han er udrejst frivilligt. Vi kan bare konstatere, at alt for få bliver undersøgt, og at han var en af dem, der burde have været undersøgt med den mulighed, at resultatet ville være negativt.«

Serie

Flygtningenævnet under beskydning

Flygtningenævnet er den øverste instans på asylområdet i Danmark, og siden sensommeren 2015 har nævnet mødt ualmindelig meget kritik fra FN. Uudførlige begrundelser for afslag på asyl og manglende torturundersøgelser har været nogle af begrundelserne for kritikken. Forinden havde nævnet kun modtaget kritik fra FN fire gange på 11 år. 

I denne serie følger Information udviklingen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det bliver mere og mere underligt - myndighederne vil ikke erkende at kristne bliver udsat for overgreb samtidig arbejder regeringen for at hæmme forfølgelse af kristne - Hvordan hænger det sammen?????

Måske hænger det sammen med, en til lejligheden, passende konvertering? Jeg kender ikke til den specifikke sag, men der er jo nærmest gået sport i at konvertere fra Islam til Kristendommen i det splitsekund man træder ind over grænsen. jeg kan ikke læse hele artiklen, men jeg fornemmer at der, i andre sager, er foretaget en konvertering der tjener et formål andet end religion - nemlig asyl.

Fra artiklen: "Forud for den aktuelle kritik fra Torturkomiteen havde asylansøgerens advokat Niels-Erik Hansen i august 2014 indgivet en klage, der bl.a. handlede om, at asylansøgeren ifølge sin forklaring var blevet tævet, anholdt og tortureret flere gange på grund af sit arbejde for en kristen organisation i Punjab-provinsen."

Måske syntes manden simpelthen, at det var endnu værre at være i DK end i Pakistan, på trods af risikoen for tortur.

Lars Bo Jensen og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar

Måske, eller også vidste han at hans forklaring ikke ville holde til en nærmere gennemgang. vi ved det ikke med sikkerhed.