Forsker anklager psykologerne for at spænde ben for gratis terapi til danskere

Selv om et flertal i Folketinget er begejstret for Storbritanniens IAPT-program, der tilbyder gratis psykologisk hjælp til angstramte og depressive, bremses et tilsvarende dansk forsøg af strid om dataindsamling. For selv om både sundhedsøkonomerne og psykologerne tror på den positive effekt af terapi, kan de ikke blive enige om, hvordan effekten skal måles. Mens de skændes, tøver politikerne, og tusindvis af danskere går uden behandling
Ifølge Psykologforeningens forkvinde, Eva Secher Mathiasen, er problemet forskernes dataindsamling – ikke effekten af psykologernes behandling: ’Når kravet til effekt af psykologbehandling er så stærkt, kan det undre, at man lægger en så forskningsmæssig svag konklusion til grund for en politisk beslutning,’ siger hun.

Ifølge Psykologforeningens forkvinde, Eva Secher Mathiasen, er problemet forskernes dataindsamling – ikke effekten af psykologernes behandling: ’Når kravet til effekt af psykologbehandling er så stærkt, kan det undre, at man lægger en så forskningsmæssig svag konklusion til grund for en politisk beslutning,’ siger hun.

Jakob Dall
11. september 2017

Mens Storbritannien siden 2008 har eksperimenteret med at tilbyde gratis terapi til angstramte og depressive, har en strid om dataindsamling spændt ben for lignende forsøg i Danmark.

Selv om en lang række forskere, Sundhedsstyrelsen og psykologerne er enige om, at psykologisk hjælp til mentalt syge har en dokumenterbar positiv effekt, er der uenighed om, hvordan effekten skal måles. Og så længe den tekniske diskussion er uforløst, er det svært at dokumentere, hvorvidt gratis psykologhjælp i Danmark er en sundhedsøkonomisk god investering.

Dermed har det – modsat i Storbritannien – ikke været muligt at opstille en business case, der sandsynliggør over for politikerne, at gratis psykologhjælp både er godt for patienten og en sundhedsøkonomisk god investering. Det forklarer Kaj Sparle Christensen, der er professor i almen medicin ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet:

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Brugerbillede for David Zennaro
  David Zennaro
 • Brugerbillede for Viggo Okholm
  Viggo Okholm
 • Brugerbillede for Peter Knap
  Peter Knap
 • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
  Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Viggo Okholm, Peter Knap og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Hold nu op, hvor svært skal det være?
Det handler i bund og grund om, at syge mennesker skal have lige mulighed for sundhedsbehandling, mao at ligestille psykiske og fysiske sygdomme. Og det handler om, at afhjælpe menneskelig lidelse, der ofte er et resultat af det præstations- og konkurrencesamfund vi efterhånden har udviklet i løbet af de seneste årtier.
Det handler i den grad ikke om, hvorvidt det kan betale sig at 'investere' i den enkelte borger eller ej.
Iøvrigt, er vore lande, England og Danmark, da så usammenlignelige? Hvorfor er det så kontroversielt at eksperimentere med noget, der øjensynligt virker i et land vi på mange måder kan sammenlignes med?
Det lader til, at innovative idéer står i stampe her i den hjemlige andedam.

Michael Friis, Jørn Andersen, Tue Romanow, Torben K L Jensen, Viggo Okholm og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Peter Knap

Tak kære psykologer for at stå imod tidens uvæsen med "måling". Dermed gør i samfundet en vældig gavn. Jeg har betalt for behandling hos jer og mener også det skal være betydeligt billigere at få hjælp hos jer.
Men det skal ikke være med dette statslige målerisyndrom, der er en del af det problem, der sendte mig i armene på jer.

Rikke Noack Skivild, Margit Tang, Jørn Andersen, John S. Hansen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Heidi Larsen, Steen Kondrup og Gaderummet Regnbuen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Viggo Okholm

Utroligt der ikke sker mere på grund af mistænksomhed, bureaukrati og om det nu kan "betål sæj"
En del af problematikken ligger i vurderingen om at alt kan reddes med medicin, for det er jo det der sker. Symptomer reguleres gennem kemi og hermed bilder man sig ind alt er godt. Ok, der er lidt bivirkninger, men så får man måske en anden kemi. At den kemi så både giver fedme, sløvhed og manglende seksuel lyst m.v. er ligegyldigt, piller er billigere og mennesket kan arbejde.
Jeg tror ikke medicin altid kan undgås, men der er ingen opfølgning ,da mange læger ikke har nok forstand på det, psykiatere er der for få af og hvilke mennesker har råd til at betale ca 7000 for et forløb hos en psykolog på 10 lektioner?

Brugerbillede for Viggo Okholm

Utroligt der ikke sker mere på grund af mistænksomhed, bureaukrati og om det nu kan "betål sæj"
En del af problematikken ligger i vurderingen om at alt kan reddes med medicin, for det er jo det der sker. Symptomer reguleres gennem kemi og hermed bilder man sig ind alt er godt. Ok, der er lidt bivirkninger, men så får man måske en anden kemi. At den kemi så både giver fedme, sløvhed og manglende seksuel lyst m.v. er ligegyldigt, piller er billigere og mennesket kan arbejde.
Jeg tror ikke medicin altid kan undgås, men der er ingen opfølgning ,da mange læger ikke har nok forstand på det, psykiatere er der for få af og hvilke mennesker har råd til at betale ca 7000 for et forløb hos en psykolog på 10 lektioner?

Brugerbillede for Christoffer Pedersen
Christoffer Pedersen

De privatpraktiserende psykologer kunne starte med at nedsætte taksterne til en niveau der også er "humant".
Og det er mindst lige så vigtigt at få tandlægebehandling lagt ind under sygesikringen. Og tandlægerne burde (sammen med psykologerne m.fl.) tvinges til at sætte taksterne ned.

Brugerbillede for Bjarne Bisgaard Jensen
Bjarne Bisgaard Jensen

Blot en kommentar: Jeg går ud fra, at når betegnelsen psykolog bruges i fkæng, så vidt jeg kan se, i ovennævnte så mener man cand.psyc.
Psykolog er ikke en beskyttet titel, det kan enhver kalde sig, så hvis man ikke holder skruen stram, åbnes der en glidebane for alle mulige mærkværdiheder af uuddannede i feltet, hvilket mit mangeårige arbejde indenfor socialområdet til fulde har vist mig.
Hvis vi kun taler cand.psyc. er der slet ikke nok til i givet fald at honorere behovet.

Brugerbillede for Peter Knap

Christoffer Pedersen. Det kunne være rart, men spørgsmålet er hvor meget honoraret dækker. Der er, formoder jeg en del notatarbejde og efterbehandling. Ellers har de gode psykologer en forbløffende hukommelse.
Så er der husleje og kontorhol samt efteruddannelse.
Så mon lønnen er tårnhøj i forhold til en håndværkertime?

Brugerbillede for Peter Sterling

Gratis psykologisk hjælp til angstramte og depressive er en menneskeret, vi skal ikke bevise over for politikerne, at det kan betale sig for samfundet, eller at nogle mennesker er en samfundsøkonomisk god investering mens andre ikke er, den slags menneskesyn leder over i en opdeling af borgerne efter nytteværdi for virksomhederne, og et virkeligt horribelt land, (bort set fra at politikerne allerede har skabt disse tilstande).

Det er på tide at lave en "business case" på politikerne, for at se om de er pengene værd, eller for hvem de virker. Hvis ikke de er til gavn for hele landet, er det nok en god ide at rydde bulen og starte forfra, ligesom man gjorde i Frankrig.

Det er vores demokratiske pligt at blive vrede og protestere, når magten misbruges udelukket for at skabe skattelettelser til dem som intet mangler. Vi har brug for hver en stemme og hver en indsats for at gøre en forskel, det er den måde man skaber et demokrati; meld jer ind i protest- eller hjælpegrupperne på de sociale medier, og stem til kommunevalget den 21. november.

Der er f.eks. et plejehjem som ikke har haft døre på toiletterne i 8 måneder, fordi man først skulle vurdere, hvad der var sket og hvem der havde ansvaret, (en beboer blev dræbt da en dør faldt ned over vedkommende).

Vivi Rindom, Heidi Larsen, John S. Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Bjarne Bisgaard Jensen
Bjarne Bisgaard Jensen

Anders Sørensen.

Beklager min vildfarelse. Der må være sket noget siden jeg forlod jobbet, som har undgået min opmærksomhed, men heldigvis noget til det bedre

Brugerbillede for Kim Houmøller

Læs til tandlæge eller psykolog. Langt bedre betalt en andet inden for sundhedssektoren. Der må mangle noget konkurrence, siden det er så lukrativt!