Læsetid: 7 min.

Det skulle handle om kjolebytte – men i Danmark rimer deleøkonomi på amerikanske koncerner

En ny brancheorganisation for platformsøkonomi vil forsøge at sikre klarere juridiske rammer for virksomhederne. For kun på den måde er der en mulighed for, at danske platforme kommer til at trives, og hele markedet ikke bare bliver domineret af de amerikanske giganter
Claus Skytte er forfatter og formand for foreningen for platformsøkonomi. I Danmark er der for vanskeligt at skabe deleøkonomi fra bunden, og sager som Uber har givet det et dårligt image, mener han.

Claus Skytte er forfatter og formand for foreningen for platformsøkonomi. I Danmark er der for vanskeligt at skabe deleøkonomi fra bunden, og sager som Uber har givet det et dårligt image, mener han.

Sille Veilmark

8. september 2017

Danskernes brug af deleøkonomiske platforme vokser hele tiden. Men aktiviteten sker for det meste på de store amerikanske platforme som Uber og Airbnb. Ser man på de danske forsøg på at oprette deleøkonomiske platforme, er der kun få økonomiske successer, i hvad der ellers af mange blev spået til at være en ny motor for vækst.

Men det er der flere grunde til, forklarer Claus Skytte, der er forfatter til flere bøger om deleøkonomi, stifter af en deleøkonomisk virksomhed, hvor folk kan bytte kjoler og netop har været med til at stifte brancheorganisationen Foreningen for Platformsøkonomi i Danmark, der skal varetage de deleøkonomiske virksomheders interesser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Pas på at regeringen ikke laver en lov og et klageorgan til mange mio. kr. der forbyder bytteri - det kan jo tage fortjeneste fra private erhverv i lighed med regeringens forslag der skal hindre kommunerne at varetage folks interesser.
Færd og lige konkurrence gælder i dagens Danmark kun når erhvervslivet får fordele - større markedsandel.
Høre lige i P1-morgen ,at en fra DI sige, at det offentlige skal holde sig til kerneopgaver og kommer med det syge eksempel med at biblioteker udlåner bageforme ol.
Nu siges det at det kan lige så godt være private der driver offentlige tilbud bare det er til den bedstepris. Men det offentlige skal jo i følge loven kunne stå med et beredskab der kan træde ind øjeblikkeligt hvis det private selskab går konkurs. Ligeledes må brugerne af den kommunale hjemmepleje heller ikke få foretaget ekstra opgaver mod betaling af sin hjemmehjælp - som de private hjemmehjælpsudbydere må - det er vel ikke fri og lige konkurrence og lige mulighed for brugeren. Osv.......

Bjarne Bisgaard Jensen, P.G. Olsen, Anders Graae, Henrik Leffers og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Er det ikke vigtigt at huske i dette, at ting bliver billigere og billigere. Hvem orker at dele en boremaskine der koster 400 kr. - og som man så skal til at finde hos naboen der ikke er hjemme, når man lige netop har energien til at sætte en lampe op? Lampen koster måske 100 kr. i Ikea, men fordi man er en amatør, bruger man 3 timer på at få den på plads. 3 timers arbejde til en typisk samfundsøkonomisk omkostning på 500 kr. i timen er det der tæller, boremaskinen holder i 20 år hvis man kun bruger den til sit eget hjem.

@Henrik Brøndum. Du har ganske ret. Vi er ikke i nærheden af at det kan betale sig at dele i stedet for at bruge og smide væk. Men med 2,5 mia mennesker på vej fra fattigdom til middelklasse bliver vi nødt til at finde en ny måde at forbruge på.

Henrik Brøndum

@Claus Skytte

Selvfølgelig er der noget småborgerarrogant over mit indlæg, og jeg ser din pointe at ressourcer måske kan udnyttes bedre af verdens fattigste. Nu kommer jeg en del i Uganda, hvor millioner ikke har råd til et par gummisandaler. De fleste har god tid, og brugte ting handles på markedet indtil de er helt værdiløse. Til gengæld er du bange for, at selv ret nære slægtninge måske stjæler de elektriske pærer, når de er på familiebesøg.

For at citere den blændende taler, præst og folketingsmand Johan Nielsen: "Der er to ting i livet jeg gerne vil have for mig selv - det er min kone og min tandbørste!"

Konceptet kan være rigtig bæredygtigt, hvis vi kigger på flyttebranchen og dens modernitet. Den mangler noget men portaler som flyttetilbud.dk, skaber lidt mere vækst og arbejde I den. I overnatningsbracnhen ser vi Airbnb gøre det smame. Som I artiklen så var det kjoler det starte med og nu er der en sund forretning til gavn for andre.

Johnny Winther Ronnenberg

Jeg ville aldrig tage et job i en internet virksomhed og nej jeg er ikke doven tværtimod, men jeg fortrækker sikkerhed i ansættelsen og en fastsat arbejdstid, der ikke er til forhandling :-)