Læsetid: 8 min.

Han knoklede 12 timer om dagen i de sibiriske skove for Den Store Leder

Kim Seung-chul efterlod sin kone og fire-årige søn, da han i 1990’erne blev sendt til Sibirien som skovarbejder for at tjene penge til det nordkoreanske regime. I dag arbejder han med at kortlægge nordkoreanske arbejderes forhold i udlandet. Det er kun blevet værre, siger han
Kim Seung-chul var tidligere nordkoreansk tvangsarbejder, men blev afhopper og arbejder nu som aktivist.

Kim Seung-chul var tidligere nordkoreansk tvangsarbejder, men blev afhopper og arbejder nu som aktivist.

Woohae Cho

30. september 2017

Først føltes det som at have vundet i lotteriet, husker Kim Seung-chul.

Efter en ansøgningsproces i otte led, der involverede store mængder papirarbejde, helbredstjek og kommentarer om hans klejne fysiske statur fra jakkesætklædte embedsmænd og efterfølgende bestikkelse af selvsamme jakkesætklædte embedsmænd, var det endelig lykkedes ham at få det, han så længe havde drømt om: Et job som skovarbejder og en billet til Sibirien. Stedet hvor fjernsyn og vaskemaskiner efter sigende voksede på de tårnhøje ædelgraner.

»Jeg havde ikke hørt så meget om udlandet, så det var meget svært at forestille sig, hvordan det ville være. Men jeg vidste, at jeg kunne tjene penge. Og jeg var lige blevet gift og ville gerne have et hus,« siger Kim Seung-chul.

Den 27. september 1991 sagde den dengang 31-årige nordkoreaner farvel til sin kone og fire-årige søn og satte sig på toget fra sin hjemby Hamhung, Nordkoreas næststørste by, mod grænsen til Rusland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Erik Karlsen
  • David Zennaro
  • Oluf Husted
Trond Meiring, Erik Karlsen, David Zennaro og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg vil gerne stadigvæk sige det her:

Havde det været rumænere eller personer fra Ukraine, der havde arbejdet med det her, eller på polske skibsværfter, så havde vi her i Vesten aldeles ikke givet dette nogen stor opmærksomhed. Netop fordi det er personer fra Nordkorea, der gør det her - og dermed tjener .- en hel del - penge til netop Nordkorea...

@Karsten Aaen - og derfor mener du måske ikke man skal give de nordkoreanske slavearbejder nogen opmærksomhed..?

Niels Duus Nielsen

Der skal selvfølgelig fokuseres på slavearbejde overalt, hvor det findes. Men Karsten Aaen har ret i, at det ikke er noget magthaverne almindeligvis går så meget op i.

Nyttejobs er fx et godt eksempel på slavearbejde, som ikke nyder den store bevågenhed blandt de folkevalgte, men tværtimod betragtes som et gode for dem, det går ud over. Men når en nordkoreaner udkommanderes til at nyttejobbe, er det dybt forargeligt.

Hvorfor er du ikke lige så forarget over de danske slavearbejdere? Jeg gætter på, at du vil svare "det er noget andet". Jeg ser frem til dit svar!

@Niels Nielsen, at sammenligne nordkoreanske slavearbejdere med danske "nyttejobbere" er totalt latterligt! Det er faktisk dybt fornærmende.

Bare lige to enkelte forskelle, som du åbenbart anser for helt ubetydelige:

Koreanske slavearbejdere eksporteres udenlands, hvor de arbejder under totalt retsløse omstændigheder i forhold til arbejdstid, arbejdsmiljø, forsikring osv. Hvor er lige sammenligningen?

Koreanske slavearbejdere afleverer størstedelen af deres løn til en selvbestaltet, brutal diktator. Danske "nyttejobbere" får betaling for deres arbejde og ofte supplerende udbetalinger fra en stat, hvis ledelse er demokratisk valgt.