Læsetid: 1 min.

Kongehuset: Prins Henrik lider af demens

Den royale familie ønsker, at prins Henrik, der lider af demens, fremover får ro, oplyser kongehuset
Som en konsekvens af diagnosen vil prins Henrik fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter

Som en konsekvens af diagnosen vil prins Henrik fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter

Mikkel Berg Pedersen

Indland
6. september 2017

Prins Henrik lider af demens, der blandt andet kan påvirke hans væremåde og dømmekraft.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse, efter at dronning Margrethe »med inderlig beklagelse har bedt Hofmarskallen meddele« nyheden.

»I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens,« står der.

Demensdiagnosen betyder, at den 83-årige prins’ kognitive funktionsniveau er svækket, lyder det endvidere.

Det kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for prinsens alder, skriver kongehuset.

Og det »kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen«, står der i pressemeddelelsen.

Prins Henrik, der er gået på pension, har ad flere omgange været indlagt på hospitalet hen over sommeren i forbindelse med åreforkalkninger, som han i juli blev opereret for.

3. august vakte han desuden stor opsigt ved at bekendtgøre, at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af sin hustru i Roskilde Domkirke som planlagt.

Årsagen er, at han vil tituleres kongegemal og ikke prins. En beslutning, som dronningen ifølge kongehuset er »indforstået med«.

Senere uddybede prinsen med egne ord sin beslutning, da flere medier fandt ham på ferie i Frankrig.

»Jeg synes, at hvis hun vil have mig begravet med hende, at hun skal gøre mig til kongegemal. Færdig«, sagde han under interviewet til ugebladene Billed-Bladet og Se og Hør.

I interviewet sagde prinsen desuden, at dronningen ikke giver ham den respekt, som »en almindelig kone skal give til sin ægtefælle«. Han understregede dog samtidig, at han elsker sin kone.

Som en konsekvens af diagnosen vil prins Henrik fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, står der i kongehusets pressemeddelelse.

Der vil desuden blive taget stilling til protektioner og æreshverv.

»Det er dronningen og den kongelige families ønske, at prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver,« tilføjer kongehuset i pressemeddelelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik L Nielsen

Det forklarer måske noget af hans adfærd den seneste tid. Ønsker ham det bedste fremover.

Elisabeth Andersen, Mohamed B, Karsten Aaen, Jørn Andersen, Helle Walther, Torben K L Jensen, Christoffer Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jeg tilgiver ham alle hans underligheder på det sidste - Han er prins men han er først og fremmest et menneske der er ramt af en tragisk folkesygdom.

Tue Romanow, Mohamed B, Lise Lotte Rahbek, Christoffer Pedersen, Karsten Aaen, Jørn Andersen, Helle Walther og Henrik L Nielsen anbefalede denne kommentar

Den mistanke har jeg haft længe, men mest den sidste tid, hvor det i den grad viste en person, der slet ikke havde styr på sig selv. Lad ham få ro, og lad dronningen og familien få ro, så de kan hjælpe ham i den svære tid der nu kommer. Og jeg håber TV 2 NEWS især vil undgå at slå plat på det her.

Christoffer Pedersen, Karsten Aaen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

... for de pårørende, skulle der stå.

Nedlæg nu det royale skidt.

John S. Hansen, Vasili Frang og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar

Ruth Gjersing
hvis nogen skulle skamme sig, så er det prinsen, der har taget mod store beløb år efter år, mens han har brokket sig grundigt længe før han blev syg. Kongehuset bør privatiseres eller gøres brugerbetalt, eller man burde kunne melde sig ud, som man kan melde sig ud af den lige så overflødige folkekirke.

Henrik L Nielsen

Søren Bro

Det er jo i bund og grund et seperat spørgsmål som ikke har noget at gøre med indeholdet af artiklen. Jeg er ikke royalist, tværtimod, men der er jo ingen grund til at blande tingene sammen i lige netop denne situation. Uagtet mandens indkomst og rolle, så er han netop i denne situation blot en mand.

Christoffer Pedersen, Nanna Wulff M. og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Render man rundt i en frontotemporal forvirring, så fejler man ikke noget, for demens er ikke en sygdom, der er bare plak som fælder det hele, men det er ikke en sygdom....Super.

Mads Kjærgård

Selvfølgelig gør han det! Og derfor bliver han nok også begravet i Roskilde! Man kan jo ikke regne med, hvad han har sagt!

Hvad mon man gør ved Roskildesagen? Man er ikke automatisk uden indflydelse, fordi man har demens. Det hører under vores retssystem at afgøre, om man kan overskue konsekvenserne af sine handlinger, og om man har brug for værgemål. Det ved vi, der har været igennem et forløb om at få mulighed for at sende et familiemedlem, der ikke mere kunne klare sig selv, på plejehjem.

Prinsen er ikke længere til mere nytte for det danske samfund, end alle de andre der lider af samme alvorlige sygdom. Hvorfor skal han ikke bare modtage en almindelig pension på lige fod med alle andre? Blodet (altså det lyseblå)?

Jeg ved ikke om der gælder særregler for de kongelige, men for os almindelig dødelige er det ikke os selv, men præsten i det sogn vi hører til, der bestemmer hvordan vi begraves. For det meste efterkommes afdødes og de pårørendes ønsker - men ikke nødvendigvis. I denne sag kunne det da være fint, at give manden en eller anden titel, og uanset hvad at begrave ham sammen med sin kone.

Jeg vil heller ikke begraves i Roskilde!!

Det er da altid trist når et familiemedlem rammes af demens, uanset hvilken familie det rammer.

Imidlertid undrer det mig når jeg ser en lille smule tilbage i tiden, og erindrer mig billeder af prins Henrik i bil , hvor han selv sidder ved rattet, - hvilket må anses for højst uansvarligt overfor andres liv.

http://ekstrabladet.dk/incoming/x5b93s/6771091/IMAGE_ALTERNATES/p730/cah...

Billederne tjener ikke kongehusets sag om prins Henrik, demens og ansvarlighed.

Mads Kjærgård

Det lød nu rimeligt rationelt det han havde at sige, så mon ikke han formåede at køre bil!