Læsetid: 5 min.

LA får hver femte unge stemme: ’Vi er det eneste parti med et realistisk svar på ungdommens frustrationer’

Liberal Alliance er suverænt det største parti blandt de 18-24-årige vælgere. Ifølge partiets ungdomsformand, Søren Nielsen, skyldes succesen forståelsen for de unges virkelighed og ønsket om at bryde med forældregenerationens kollektivistiske ungdomsoprør. Information mødte ham på Ungdommens Folkemøde
Søren Nielsen er 23 år og læser historie på Aarhus Universitet. Og så repræsenterer han som formand for Liberal Alliances ungdomsparti Danmarks mest populære parti blandt de unge.

Søren Nielsen er 23 år og læser historie på Aarhus Universitet. Og så repræsenterer han som formand for Liberal Alliances ungdomsparti Danmarks mest populære parti blandt de unge.

9. september 2017

I Liberal Alliances Ungdoms teltstand på Ungdommens Folkemøde er det muligt at vælte regeringen. Bogstaveligt talt. Samtlige ministres portrætter er påklistret metaldåser, der er opstillet i pyramideform, som forbipasserende kan kaste bolde efter.

Det er en ironisk kommentar til moderpartiet Liberal Alliances (LA) tilbageholdenhed med at vælte regeringen, fortæller ungdomspartiets formand, Søren Nielsen. Han er 23 år og læser historie på Aarhus Universitet. Og så repræsenterer han Danmarks mest populære parti blandt de unge.

21 procent af de 18-24-årige vælgere stemmer LA, viser en analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. Det næststørste parti, Socialdemokratiet, må nøjes med 13,4 procent.

Det svarer til, at hver femte af de deltagende gæster på Ungdommens Folkemøde, som i år foregår i Søndermarken i København, sætter deres kryds ved liste I.

»Jeg er ret overbevist om, at de unges store tilslutning til Liberal Alliance skyldes, at vi er det eneste parti, der kommer med et realistisk svar på mange af ungdommens frustrationer. Befolkningsudviklingen betyder, at vores ret lille generation skal forsørge det voksende antal ældre. Det kræver, at man omstrukturer den måde, staten er bygget op på,« siger Søren Nielsen.

Joints og personlig frihed

Det er femte gang, Ungdommens Folkemøde afholdes. Første gang, i 2013, var på Christiansø uden for Bornholm, men siden er det opskaleret en del. Søren Nielsen skal deltage i flere arrangementer i år.

Det første er en paneldebat med ledere af de andre ungdomspartier. På folkemødets tipiformede hovedscene diskuterer de retspolitik, bandekriminalitet og hash.

»Vi skal selvfølgelig legalisere cannabis, men det skal ikke stoppe der. Vi skal droppe krigen mod narko. Det er der, banderne får deres penge. Det er roden til skyderierne på Nørrebro,« lyder Søren Nielsens argument fra scenen. Med sit grå partisantørklæde og sporadiske skægstubbe er han svær at genkende fra det officielle billede på Liberal Alliances Ungdoms hjemmeside, hvor han optræder nyfriseret og i jakkesæt. I dag er det kun rygmærket på sweatshirten, som afslører hans politiske tilhørsforhold.

Søren Nielsen er 23 år og læser historie på Aarhus Universitet. Og så repræsenterer han som formand for Liberal Alliances ungdomsparti Danmarks mest populære parti blandt de unge.
Læs også

Det er nærliggende at argumentere for, at det primært er budskaberne om ubegrænset frihed og fri hash, som er årsag til LA’s ungdomspopularitet. Men den præmis køber Søren Nielsen ikke.

»Det appellerer da sikkert til nogle unge, at vi synes, at hvis de har lyst til at ryge en joint, så skal de ryge en joint. Men argumentet om at legalisere cannabis bygger på, at vi godt tør tro på, at folk selv kan træffe oplyste beslutninger. Hvorfor skulle det ikke også gælde for forvaltningen af egne skattekroner eller pensionsopsparing? Den bagvedliggende indstilling er jo den samme.«

I modsætning til moderpartiet ønsker LA’s Ungdom »ikke blot skattereformer«, fortæller Søren Nielsen. Ungdomspartiet vil helt afvikle »barnepigestaten«, som han konsekvent kalder den universelle velfærdsstat.

»I dag behøver borgerne ikke at tage ansvar, for staten skal nok være der fra fødslen og til sidst putte dig i graven. Lean back and enjoy your ride. Det er umyndiggørende og frihedsfrarøvende,« siger han.

– Men du er jo selv blevet båret af velfærdsstaten og har eksempelvis fået gratis uddannelse?

»Jeg er ikke blevet båret af nogen som helst. Politiske beslutninger gør, at mine forældre ikke skulle betale for min skole, men det betyder ikke, at min indsats er velfærdsstatens skyld. Den er udelukkende min egen præstation.«

Et naturligt oprør

Iført mudrede gummisko, farverige regnslag og samlet under deleparaplyer navigerer hundredvis af unge rundt i labyrinten af hvide telte, som er opstillet i Søndermarken i anledning af folkemødet. Her er alt fra politiet til folkekirken og ungdomspartierne repræsenteret.

»Er der gratis smagsprøver?« vil et par gymnasieelever vide. Det er vel folkemøde.

En pigegruppe, som trods den pauseløse regn har fundet anledning til at finde de korte sorte læderjakker frem, placerer sig i udkanten af Liberal Alliances Ungdoms telt.

»Når jeg skal stemme, tror jeg, det bliver på Liberal Alliance. Jeg synes ikke, velfærdsstaten skal hjælpe alle. Man kan godt tage vare på sig selv. Nu er jeg myndig og kan endelig få lov at stå på egne ben. Så gider jeg ikke, at staten skal tage beslutninger på mine vegne,« siger Karoline Juul, som er 18 år og går i 2.g på Stenløse Gymnasium.

De seneste år har flere danske valgforskere snakket om et ’liberalt ungdomsoprør’. Søren Nielsen har et bud på hvorfor.

»Vores forældres generation fik ikke gennemført hele deres blomsterrevolution. Men med ungdomsoprøret fik de udvidet statens magt, og deres kollektivistiske drøm blev realiseret med velfærdsstaten. Hvis vi i dag skal gøre oprør mod noget, kan vi jo – sat lidt på spidsen – næsten ikke ønske mere socialisme, end vi allerede har. Det naturlige oprør bliver at rykke systemet i en mere liberal retning.«

På lånt tid

Ungdomspartiernes teltstande virker næsten opstillet efter den klassiske politiske skala. Længst væk fra Liberal Alliances Ungdoms telt holder Socialistisk UngdomsFront, som samarbejder med Enhedslisten, til.

19-årige Anders Gamst Skov, der studerer litteraturvidenskab på Københavns Universitet, er medlem af Enhedslisten. LA’s popularitet blandt hans jævnaldrende undrer ham ikke.

»Venstrefløjen mangler at levere svar på mange af de ting, som optager os. Eksempelvis mantraet om, at unge skal hurtigere gennem uddannelsessystemet. De økonomiske logikker er kommet helt ind i ungdomslivet, hvor jeg ikke synes, de hører til, og vi skal så hurtigt som muligt blive voksne. Venstrefløjen har snakket for meget ind i den præmis.«

Ifølge Anders Gamst Skov er venstrefløjspartierne blevet for »tilbagelænede og bevarende« i deres samfundsopfattelse, hvilket også forklarer den liberale ungdomsbevægelse.

»I dag fokuserer venstrefløjen mest på små ændringer i fordelingspolitikken frem for at snakke om de store visioner, som de gjorde det under ungdomsoprøret i 1960’erne og 70’erne. Og så kommer Liberal Alliance ind som et frisk pust med langsigtede mål og ambitioner om at ændre samfundet mere radikalt. Det tror jeg tiltaler mange unge.«

I Liberal Alliances Ungdoms telt er det lige lykkedes et medlem at vælte regeringen. Metaldåser med Lars Løkke Rasmussen (V), Søren Pape Poulsen (K) og Karen Elleman (V) rammer larmende træpladegulvet. Flere klapper begejstret.

Det er fedt at være ung og liberal i år 2017, men populariteten er potentielt på lånt tid, erkender Søren Nielsen. Ifølge ham vil også kommende ungdomsgenerationer positionere sig i opposition til det eksisterende.

– Hvis I får gennemført jeres liberale revolution, tror du så, at der om en eller to generationer vil opstå et mere socialistisk ungdomsoprør?

»Jeg kunne ikke forestille mig andet. Desværre.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marie Sanne Caroline Malmros

Unge mennesker tror ofte de er udødelige. De vil aldrig blive svage fordi de rammes af sygdom eller ulykke. De er stærke og kan bedre klare stressen på arbejdsmarkedet og mange er der endnu ikke, men i uddannelse. De har ofte heller ikke børn. Børneopdragelsen i dag er meget de stærkes ret for mange forældre har ikke tid. I institutionerne bliver det typisk kvindelige omsorgs arbejde nedvurderet og ned prioriteret, så der lære mange børn også de stærkes ret.Når man så lægger de enorme udfordringer der er med en stigende mængde ældre, så får man en tilhænger af liberal alliance. Sæt valgalderen op til 25. Man er sin egen lykkes smed. Magen til vrøvl når vi alle ikke er født eller vokset op med de samme forudsætninger eller udsættes for det samme igennem livet.

Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Egon Stich, Niki Dan Berthelsen, Henrik L Nielsen, Søren Kristensen, Helene Kristensen, Tino Rozzo, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, John S. Hansen, Karsten Aaen, kjeld jensen, Per Torbensen, Lars Peter Simonsen, Steen K Petersen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Helle Walther, Steffen Gliese, Henning Kjær og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det er en meget "ung" politik LA fører. Urealistisk, pubertær og ikke indforstået med kompleksiteterne i både verden generelt og den enkeltes liv. Der er intet nyt her. CBS drenge starter ofte som ultraliberalister, men en del bliver ældre, ser verden, får børn og får et mere nuanceret livssyn - det kan Liberal Alliance ALDRIG give dem - Ayn Rand var simpelthen for verdensfjern og privilegeret.

Henrik Rude Hvid, Niels Duus Nielsen, Niki Dan Berthelsen, Jens Falkenberg, Eva Schwanenflügel, Henrik L Nielsen, Arne Lund, Søren Kristensen, John S. Hansen, Karsten Aaen, kjeld jensen, Gustav Alexander, Lars Peter Simonsen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Carsten Wienholtz, Helle Walther, olivier goulin og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Marie Sanne,

At venstrefløjen ikke kan finde ud af at appellere til unge, synes jeg ikke man skal indskrænke de unges valgret for. Jeg er dog noget nysgerrig på, om min stemme til tidligere valg også skulle tælles fra retroaktivt el hvad planen eller præcis er?

Problemet, som jeg ser det, er at unge mennesker - særligt mænd - ikke kan udholde offer retorikken på venstrefløjen. Venstrefløjen har i mange, mange år bestået af Vuggestue socialisme og dialog kaffe, hvor det vindende argument altid skal være noget om hvem det er synd for - deter en retorik, som unge mænd ikke kan udholde og det er sådan set heller ikke et hypotetisk offer, som stakkels subjekt, som socialismen bør handle om. Socialismen er en (social) videnskab med en forudseende kraft i sin form af den historiske materialisme - det er ikke et føleri spørgsmål om hvem vi "bør behandle bedre" fordi det er "synd for dem".

Socialismen er menneskets natur og ret til at organisere sig kollektivt og nyde frugterne af egen produktion uden at det skal approprieres af en kapitalistisk elite - hvis man på venstrefløjen turde tale om socialismen som LA gør om liberalismen, ville man faktisk være godt på vej.

Men hvis de vil have unge mænds stemmer så må venstrefløjen altså blive mindre 'Ózlem Cekic og dialogkaffe' og lidt mere økonomisk fokuseret. Venstrefløjen gendriver jo aldrig liberalisternes økonomiske argumenter, selvom de altid bygger på fejlagtige neoklassiske antagelser, der kan gendrives med en historisk-økonomisk redegørelse for kapitalismens udvikling gennem d. 20 århundrede. Gør venstrefløjen det? Nej, man appellere i stedet til folks medfølelse med patetiske klager om Lonni, nettomedarbejderen el. andre ligegyldige personhistorier, som hos mange unge mænd næppe vækker andet end irriteret foragt.

Randi Gredal, Egon Stich, Flemming Berger, Ole Arne Sejersen, Jens Kofoed, Bjarne Bisgaard Jensen og Christoffer Pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Selvfølgelig vil de friheds hungrende grænseløse "mig" unge stemme LA. De har jo kun lært alt kommer af sig selv til dem igennem forældrenes velfærdssamfund. Men før eller siden vil mange af dem blive ramt af virkeligheden med lavtløns job under dagleje lignende ansættelsesforhold. Særligt dem, som ikke har ressourcestærke velhavende back-up forældre vil få det meget hårdt hele livet igennem. Men det vil de åbenbart selv. Så unge, god fornøjelse med livet som LA'er i den kommende virkelighed.

Carsten Wienholtz, Niki Dan Berthelsen, Jens Falkenberg, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Johnny Winther Ronnenberg, Helene Kristensen, Tino Rozzo, Torben K L Jensen, John S. Hansen, Jan Nielsen, Ole Christiansen, kjeld jensen, Per Torbensen, Lars Peter Simonsen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, P.G. Olsen, Steffen Gliese, Helle Walther, olivier goulin og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Når illusionen om "frihed" brister, afløses den af en neo liberal virkelighed, som de ikke lige har set komme, når det vellønnede DJØF job udebliver.

Johnny Werngreen

LA er vel et produkt af et velfærdssamfund, hvor mange unge ikke forstår, at deres privilegier er tilkæmpede af deres bedste-, olde- og tipoldeforældre, og at de selv opfører sig som dem, deres forfædre kæmpede mod. Uden disse tilkæmpede rettigheder ville de fleste unge LA-vælgere stadig rende rundt med halm i træskoene og jord under neglene. Da jeg var dreng, kaldte vi sådan nogle forkælede snotunger. Men man kan da håbe, at nogle af dem bliver klogere og indser, at vores eneste chance for overlevelse er, at vi kan finde ud af at gøre ting i fællesskab. Jeg er sådan set mere bekymret over, at voksne veluddannede menneske kan være så perspektivfattige, at de ikke forstår, at verdens problemer skyldes egocentricitet, grådighed og mangel på hensyntagen til andre. Det eneste sociale islæt i LAs argumentationer synes at være ”når det regner på præsten, drypper det på degnen”. Jamen hvor er det ynkeligt.

Lise Lotte Rahbek, Egon Stich, Niki Dan Berthelsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Johnny Winther Ronnenberg, Tino Rozzo, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, John S. Hansen, Jan Nielsen, Ole Christiansen, kjeld jensen, Steen K Petersen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz og Helle Walther anbefalede denne kommentar

det vil gøre den unge LA leder godt at læse og forstå budskabet i en anden artikel i dagens information "økonomi er mere religion end videnskab".
Læg især mærke til paragraffen i sidste spalte, den starter således: " Fire femtedele af det, vi tjener, er et resultat af, hvor vi er født, og hvem vores forældre er. Derfor har vi fundet på et regelsæt, så vi slipper for at være ærlige omkring, hvordan vi nåede hertil. Og der spillede økonomi en belejlig rolle. Det er et af feltets helt store svigt..."
men den indsigt kommer med erfaring og derfor med alderen. Det kræver at man har oplevet modgang og fald, oplevelser som vi i dagens Danmark 'skåner' vores unge for så længe som muligt, med det resultat at de lever i en forestilling om at det hele er deres egen fortjeneste... og det er jo egentlig synd, for så meget større bliver oplevelsen af faldet, når det så endelig kommer - for kommer det gør det i en eller anden form.

Lise Lotte Rahbek, Egon Stich, Vivi Rindom, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Henrik L Nielsen, Torben K L Jensen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Steffen Gliese og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Tror nu mere årsagen er, at unge er nemmere at sende blålys ud til. LA siger jo så meget, der er urealistisk at gennemføre. og der er vendt 180 gr. alt efter, hvordan de er hoppet fra et parti til et andet,så til et 3. Modne og ældre vælgere ved, at det er uholdbart, men det er nemt at bilde unge ind, at LA kan det, de siger, det kan de ikke. I min optik en samling blålys.
Nøjagtigt som Nye borgerlige, det er en gang visse vasse at høre og se på.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, kjeld jensen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvis man gav unge mænd noget bedre at bekymre sig om end store biler og at imponere pigerne kvantitativt, var vi på rette spor.

Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Jens Falkenberg, Arne Lund, kjeld jensen, Steen K Petersen og Ryan Klitholm anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Er det vitterlig alt, som unge mænd bekymrer sig om i dag, Steffen Gliese? Det er ikke noget jeg kan genkende hos nogen jævnaldrende. Den herskende humor er typisk galgehumor ang. at vi aldrig kommer til at gå på pension og den slags. Det er vel begyndelsen til en politisk bevidsthed, selvom mange unge endnu bilder sig ind at LA har løsningen. Når liberalismens konsekvenser bærer igennem i samfundet, så vil folk jo selvsagt se at det var en forfejlet antagelse.

Jeg tror det handler om at man skal tale et andet politisk sprog til unge mænd - og ofte mænd generelt. Det er vel ikke kontroversielt at påstå at venstrefløjens retorik og argumentation ofte er meget følelsespræget, fordi man tror det er sådan vælgere vindes på den sociale politik. LA er populære, fordi de præstere at spille på deres aura af økonomisk videnskabelighed (i sandhed en selvmodsigelse ..) og oftest underkender personhistorier (ondsindede stereotyper om fattige undtaget ..)

Men vi kan i hvert fald ikke vinde unge mænds stemmer ved at lange ud efter dem og nægte at ændre politisk strategi.

Tja, Dennis, måske har du ret, men daktisk synes jeg også at LA spiller meget på offerretorik. I deres optik er det bare de såkaldt hårdtarbejdende topskatteydere, det er synd for og de arbejdsløse samfundsnassere, man "brækker sig" over. Jeg har også læst masser af eksempler på ultraliberalister, der har vældigt ondt af sig selv, fordi de møder politiske modstandre i deres hverdag, der får dem til føle sig "onde". Visse LAere er da enormt følsomme og nærtagende, men kun på egne vegne forståes.

Carsten Wienholtz, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Henrik L Nielsen, Helene Kristensen, Karsten Aaen, Steen K Petersen, Jan Nielsen og Ryan Klitholm anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Lineralisme appellerer til dem, der tror at de selv er eller vil blive vinderne. Desværre går det næppe sådan. Derfor er en empatisk tilgang til samfund og medmennesker en hel del mere realistisk. Liberalisme er derimod en drømmefabrik, som nægter at se problemerne i øjnene, bl.a. ved konstant at stikke offerkortet op i næsen på folk der tænker lidt dybere over tingene.

Christoffer Pedersen

Vi ser bare samme mekanisme som automatisk får førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere etc til at stemme på EL og SF pr automatik. Bare med modsat fortegn.
Hvorfor er der ingen der tør fremsætte forslag om at man først får stemmeret når man har bestået en prøve i grundlæggende samfundsforhold og har kendskab til partiernes overordnede politik?
Og måske indskrænker stemmeretten til at omfatte personer i alderen 25 - 55.
Dem under 25 er for umodne.
Den over 55 er for modne.

Ole Christiansen

Hvor curling-forældrene stopper, tager LA over, -og baner vejen for de snotforkælede kæmpe-egoers "frie udfoldelse".
De møgunger skulle sendes på gen-opdragelse.

Søren Jacobsen

For måske 20 år siden kunne man læse og hører i alle medierne, at de unge på landets gymnasier som ved et trylleslag var blevet liberale Venstre unge - Sådan kom virkeligheden som bekendt ikke til at gå.

Desuden, 20% af unge mellem 18 og 24 år det er vel ikke andet end 100.000 stemmer, hvilket svare til at LA lige kommer over spærregrænsen.

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Dertil kommer, at de unge LA's stemmer hovedsageligt kommer fra Venstre - Så der rykkes ikke på balancen mellem rød og blå blok mere end der normalt gør. Præcis som det har været i dansk politik i en menneskealder.

Torben K L Jensen

Der er noget anarkistisk (disruption-destruktivt) over LA og ungdommen har jo altid slået sig tøjret.
De bliver klogere. Som de altid er blevet.

Eva Schwanenflügel og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De unge vil forhåbentlig med tiden indse, at når der er en vinder på en andens bekostning, er der også en taber. Hvergang mennesker opfører sig på den måde, er resultatet altid undertrykkelse, vold og -
af og til - krig. The United States of Money er et meget godt nutidigt eksempel.
Hvorimod fællesskab er en forudsætning for kollektiv overlevelse. Og som det er sagt: No man is an island. Ingen kan overleve alene, for hvad er der så at leve for?

Lise Lotte Rahbek, Johnny Winther Ronnenberg og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Den fortabte generation der vil stemme på storby tosserene er vel et udtryk for hvor regressiv tidsånden har været siden sidst i 90'erne og i begyndelsen af 00'erne, og regressionen vil tage til i takt med at flere og flere fra de glade 00'erne slutter sig til om værne om den tiltagende tosseri på storby såvel som landsby plan.

I USA, England, Skotland, Frankrig, Spanien, Portugal , Grækenland samles de unge i protest mod kapitalisme , neoliberalistisk strategi og autoritær statsmagt. I Danmark samles et segment af unge om deres egen forkælelse.Den stat de angriber er ikke den autoritære overvågningsstat, eller kapitalismens stat for gennemtvingelse af 'den nødvendige økonomiske politik', men velfærdstaten. Kapitalismens enorme magt og totalitære gennemslagskraft kan de slet ikke se. Døve og blinde raver de rundt i en virkelighed de ikke ser, endsige forstår og derfor kun kan 'forklare' ud fra en Ayn Rands fascistoide socialdarwinisme understøttet af antidmokraten Hayeks enkle dichotomi kollektivisme-individualisme. De er så modige og ufhængige, tænk de tør flyde med på den massive kapitalistiske tidsstrøm . De er , synes de selv, store 'individualister', men reproducerer blot tidens dominerende ideologi.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen, Karsten Aaen, Bo Klindt Poulsen , Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Når man husker, hvad LA har sagt og lovet før de gik i regering, en regering de nu klamrer sig til og bare giver køb på alle mærkesager, for at holde på ministerbilen, de er så selvfede med lederen i front. De stemmer for en politik, mens partiet står for en anden, det er jo gak i låget.

Eva Schwanenflügel og Christoffer Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Der har i flere år været en diskussion indenfor gamerkulturen, hvor eliten - defineret som dem, der har den højeste "winrate", altså bevisligt vinder mere end gennemsnitte (som sjovt nok vinder 50% af tiden (hvem ville have troet det ;-)) - kræver lukkede områder, en slags omvendte "safe spaces", hvor der kun er adgang for denne elite, som finder det under deres værdighed at skulle kæmpe mod de såkaldte "noobs" og "tomatoes".

Typisk for disse mennesker er, at de ikke fatter, at grunden til, at de overhovedet har fået status som "unicums" eller "unicorns" netop er, at de på deres vej op i hierarkiet har vundet over en hel masse "noobs".

Kombiner denne mangel på indsigt med en generelt dårlig forståelse af statistik, og vi har et potentielt offer for Joakim B. Olsens retorik. Hvis de "dygtige" udelukkende skulle kæmpe mod folk på deres eget niveau, ville deres "winrate" tendere mod 50%, og deres selvfølelse ville lide et alvorligt knæk, da de så ikke længere ville kunne sole sig i deres status som "unicorns".

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar

for ikke lang tid siden stemte de unge på helt andre partier, LA er tidens ungdoms trend og har intet med "realistisk svar på ungdommens frustrationer" at gøre, lige så lidt som skiftet fra skinny jeans til normcore jeans er begrundet i behov og nødvendighed.