Læsetid: 8 min.

Marianne Jelved: Vi skal redde konsensusdemokratiet

Det er 30 år siden, Marianne Jelved første gang blev valgt ind i Folketinget. I dag, tre årtier senere, er magten blevet centraliseret, og hverdagens eksperter er skubbet i baggrunden, siger hun. Den udvikling risikerer at ødelægge det fundament, Danmark bygger på, frygter hun
Marianne Jelved anerkender, at hun som minister i 90’erne var med til at indføre New Public Management-tankegangen i den offentlige sektor. Men hun fastholder, at der skete et skred op gennem 00’erne med Fogh-regeringen, hvor styringen af samfundet i stigende grad centraliseredes med for eksempel strukturreformen.

Marianne Jelved anerkender, at hun som minister i 90’erne var med til at indføre New Public Management-tankegangen i den offentlige sektor. Men hun fastholder, at der skete et skred op gennem 00’erne med Fogh-regeringen, hvor styringen af samfundet i stigende grad centraliseredes med for eksempel strukturreformen.

Sigrid Nygaard

8. september 2017

I en vase på Marianne Jelveds skrivebord står en buket dannebrogsflag. Der er noget at fejre. Tirsdag fyldte den mangeårige minister og leder for De Radikale 74 år. Og fredag bliver Marianne Jelveds 30 års virke i Folketinget fejret med en reception.

Marianne Jelved fjerner vasen som for at markere, at der er arbejde, der skal gøres. Hun beder Information tage plads på sit kontor i Provianthuset, der ligger i forlængelse af den bygning, hvor hun har tilbragt store dele af sit liv de sidste tre årtier: Christiansborg.

Fra sit kontor tænker Marianne Jelved tilbage på 30 år med skiftende regeringer og varierende grad af indflydelse. Fra Schlüter-regeringens tid, hvor Marianne Jelved som gruppeformand balancerede De Radikale som indenrigspolitisk støtteparti og udenrigspolitisk oppositionsparti. De ni år i indflydelsens absolutte centrum som økonomiminister i de skiftende Nyrup-regeringer. For så at blive sat helt uden for indflydelse under Fogh-regeringen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Jørn Storgaard Andersen
  • Espen Bøgh
  • Ejvind Larsen
  • Kurt Nielsen
  • Oluf Husted
Hans Jørn Storgaard Andersen, Espen Bøgh, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, vi skal have et demokrati, der henter sin legitimitet fra folket og de brede interesser. Vi skal ikke have et folkestyre, der leder folket, men et, der leder på vegne af folket.
Det betyder hastig udskiftning og helst ved den rene tilfældighed, så ingen kan få den tanke at mele deres egen kage.

Rikke Noack Skivild, Kenneth Jacobsen, Eva Schwanenflügel, Johnny Winther Ronnenberg og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Jelved stilles to yderst relevante spm., som hun ikke er i stand til at besvare tilfredsstillende. Derved afslører hun sin og Folketingets afmagt i forhold til magtfulde ministre og et politiserende embedsværk.
* Hvorfor begrænsede I ikke selv Finansministeriets magt, da I sad i Thorning-regeringen fra 2011 til 2015?
Her burde Jelved have svaret, at det var fordi Corydon havde fået den ultimative magt, også til at bremse det, der gik imod djøf-kastens interesser. Og at Thorning evnede ikke at bremse ham, eller sætte ham på plads. Måske passede det Thorning ret godt, at Corydon udøvede magten som han gjorde.
* Har De Radikale ikke også et ansvar for den udvikling? I står jo eksempelvis bag fremdrifts-reformen?
Her skyder Jelved sylden på "magtfulde departementchefer". Men disse er ikke mere magtfulde, end regeringen giver dem lov til at være. Problemet med såvel Thorning-regeringen som alle andre regeringer i nyere tid, er, at de hverken har forstået eller evnet, at tage magten tilbage til regering og folketing. Thorning burde da ellers have lært hvor alvorligt det er, når magtfulde departementchefer kører med klatten. Dels i tilfældet med sikkerhedsgodkendelsen af Sass Larsen, og dels med nødløgnen om Christiana. Flere eksempler kan nævnes, men de to her er så grelle, at en nogenlunde duelig regeringsleder og ditto ministre ville have grebet ind. Passivitetens byrde falder derfor også tilbage på Jelved.
Hvor nødig jeg end vil, så må jeg give Uffemanden ret, når han siger, at Jelved har en imponerende mangel på selvkritik.
»Jo, men prøv at høre her: Da Helle Thorning-Schmidt lavede regeringsgrundlaget, stod der på de sidste sider, hvilken drøm regeringen havde: At vi skulle arbejde ud af vinduet og involvere samfundet og relevante interessenter. Men det er svært at ændre et system. Der sidder nogle departementschefer, som er vant til at tage styringen og gennemtvinge deres vilje.«

Nu har Jelved og Haarder og Nyrup og de der typer fyldt op på Christiansborg og styret udviklingen gennem 30-40 år - og nu advarer de så mod samme udvikling, og rundt omkring bliver de udnævnt til demokratiske nestorer og kloge koner og jeg ved ikke hvad. Hvad i alverden er det for noget? De skal da stilles til ansvar for resultaterne af den udvikling, de selv har stået i spidsen for og ikke have lov til igen-igen at fedte sig uden om med slesk tale og billig portvin
.

Egon Stich, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Jeg kan helt og aldeles tilslutte mig Arne Lunds indlæg om tidens gang, men må også lige give et par pip til historien.

Faktisk burde partiet ikke hedde "de radikale" men derimod "besværligheds partiet", for nu at undgå at bruge salig Gert Pedersens bemærkning om partiet fra folketingets talerstol; "De radikale slingrefise kan man som sædvanlig ikke regne med", - de radikale var netop sprunget i målet ved en aftale indgået med den socialdemokratisk ledede regering.

Vi har nu 2. runde med V som regeringsledende, og uden de radikales indflydelse på noget som helst, - det vil sige undtaget lige før regeringsskiftet i 2011, hvor de lagde sig fladt ned på maven for V og K regeringen og indgik forliget med forringelser af dagpengene og dagpengetiden, så det i stedet blev "almisse reformen" til de ledige som de radikale stod bag, og havde lagt alle sociale hensyn til side for de ledige, og var sprunget på den liberale vogn i stedet.

Ingen kritik af den elendige økonomiske politik fra V og K regeringen fremførte de radikale i den anledning.

Socialdemokratiet begik den fejl at tage De radikale med i regeringen 2011-15 og endte med at sidde på bagsædet og lade de radikales leder(MV) styre retningen, som videreførte V og K liberale og asociale politik overfor de ledige.

"Konsensusdemokrati", - hold da kæft et flot nysprogligt ord i dansk politik, måske udsprunget at den manglende indflydelse, - de radikale anser jo sig selv som ypperste intellektuelle der findes i Danmark, men det selvbedrag er det ikke mange der falder for ved valgene, for de radikale har altid været et mindretalsparti på slingrekurs med sig selv, og ikke mindst når de har siddet i regering, hvilket også ofte har ført til splittelse.

"Konsensusdemokrati" er vel også mest et udtryk for di evigt usikre holdninger de radikale altid og skiftende tager sig midt i forløbet, men også en vej til dødfødsel af fremskridt som der er behov for, men ikke altid med sammenbundne snørebånd i skoene.

Politik er ikke om må ikke blive en legesandkasse, sådan som Marianne Jelved gerne vil have, eller i tidens mode med at sidde i ring og kaste bamsen til næste mand der så skal sige noget - og det egentlig ligegyldigt hvad!

Jacob Haugaard ramte plet da han for mange år siden i TV stillede Niels Helveg spørgsmålet om han vidste hvordan man sulter en radikale ihjel, og som Niels Helveg ikke vidste, men Jacob Haugaard gav så svaret; "man stille ham ved et tag selv bord"(?), for pointen er at oftest ved de radikale ikke selv hvad de vil!

Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Johnny Winther Ronnenberg og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Halleluja, Marianne Jelved har endelig set lyset efter 30 års erfaring på Borgen, jubiii!
Eller sagt på en knapt så begejstret måde; hvordan kan det være, at det først er når de er blevet gamle, at visse politikere kritiserer beslutninger, de selv medvirkende til at vedtage?

Bjarne Andersen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mandatar Torben Wilken

Et stort tillykke med de mange år i dansk politik på godt og ond.
De mange kommentarer som kommer frem i denne anledning går i al væsentlighed uden om det vigtigste, respekten for den andens ret til at være uenig på et sagligt grundlag. Hvis vi alle så på tingene gennem de samme briller, så var vi et stillestående stift samfund. Hvor meninger brydes der opstår der gode løsninger.
De gode politikere er de der ikke har en Spindoktor til at formulere, at tekste for een. Det er den person, der taler sin sag med hjertet og føle det De siger, når De siger noget. Selv den person som har en helt modsatte politiske opfattelser og deraf meninger, kan man lære meget af, hvis man evner at lytte og prøve at forstå.
Det der er grundlæggende galt i vores politiske samfund er netop den ”Hanekamp” der foregår for åbent tæppe, parret med den politiske skoling, som hvert parti gør så meget ud af sker. Parolen er ”Sammenhold giver magt og resultater.” Disse løsninger behøver ikke nogle enkle individer i en flertals forsamling. Det kan man programmere en pc til at fremstille, indbygget med alle de forhold som skal iagttages. Det bliver en moderne ”Oraklet fra Dehli”.
Hvis man skal være repræsentant for de vælgere som har stemt på en, så må man forstå dem og tale deres sag. Det må da være klart, selv for ”BURHØNS”.
Marianne Jelved var den person, der fik indskrevet i regeringsgrundlaget i Helle Thorning Smidt (S) regering, at Integrationsministeriet skulle opløses. Det medførte at samtlige/ alle embedsmænd og kvinder blev flyttet væk fra ministeriet i Holbegsgade. Der blev kun én tilbage. Kulturen var blevet for betændt af venstre politisk styring. Det blev gjort stille og værdigt. Helt efter Marianne Jelved´s stil. Hun vil blive husket af rigtig mange borgere i Danmark, borgere der ikke nødvendigvis, var eller er Radikale, men mennesker som daværende minister Marianne Jelved.
Torben Wilken, mandatar

Esben Bøgh - "Socialdemokratiet begik den fejl at tage De radikale med i regeringen 2011-15..."
Hvad skulle SD ellers have gjort? Både SD og SF tabte mandater, og uden deltagelse af RV og med EL som støtteparti, så var Thorning aldrig blevet statsminister

@ Arne Lund

Inden det skete dengang, sagde jeg til min ægtefælle, at SD skulle holde EL og radikale ude af regeringen i hver sin strakte arm, og lade dem bestemme - vise vælgerne, om regeringen skulle væltes, og på hvilket grundlag, forstået på den måde at pålægge dem skylden for regeringens fald.

- Det havde ingen af nok turdet, nå ja selvmordspartiet de radikale tænker jo ikke altid så rationelt, for de ser jo sig selv som Danmarks ypperste intellektuelle elite, der står over alle andre i deres viden om tingene.

Marianne Jelved og Nyrup - i fælles kor på P1 - lige nu!
Det er næsten for meget selvfedme. Åah, de var bare så goè dengang - med menneskerettigheder og kunne sparre hinanden...
Er det ikke nok nostalgi i "Statsministrene" på TV?, hvad skal vi med det, høre hvor strålende de var til at klare, øøææahm ærterne?
Find en ny statsminister, der kan overskue FREMTIDEN og få rettet op på alle fadæserne, der bare bliver flere og flere.

Rikke Noack Skivild, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar