Læsetid: 3 min.

’Jeg har nok i mange år lært at krybe uden om min ordblindhed’

Kulturmedarbejder Søren Jensen er en af de 600.000 voksne danskere, der har svært ved at læse og skrive. For fire år siden startede han på ordblindekursus, hvilket i dag har ført til, at han har fuldført en toårig uddannelse og er blevet bedre i stand til at udføre sit arbejde
Søren Jensen er ansat som kulturmedarbejder på Nørrebro, og så er han ordblind. Ordblindheden betød, at han før i tiden ikke kunne læse sine mails ller lave overleveringer til sine kollegaer. Men et læsekursus har betydet, at han i dag har gennemført en toårig uddannelse

Søren Jensen er ansat som kulturmedarbejder på Nørrebro, og så er han ordblind. Ordblindheden betød, at han før i tiden ikke kunne læse sine mails ller lave overleveringer til sine kollegaer. Men et læsekursus har betydet, at han i dag har gennemført en toårig uddannelse

4. september 2017

Da 58-årige Søren Jensen blev testet for ordblindhed kom resultatet ikke som nogen overraskelse. Søren Jensen, der er ansat som kulturmedarbejder på Nørrebro på 11. år, er ordblind, og som han selv udtrykker det:

»Det ved man jo godt, hvis man er det.«

Ordblindheden betød, at han ikke kunne læse mails eller lave skriftlige overleveringer til sine kolleger, men det var bare ikke noget, han talte med nogen om. For fire år siden, da alle ansatte i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune blev testet for ordblindhed, var der ingen vej udenom. Testen førte i Søren Jensens tilfælde til, at han fik tilbudt sammenlagt 30 dages undervisning på en ordblindeskole.

»Jeg prøvede alt muligt for at undgå det. Så var det undersøgelsen, der var forkert. Så overvejede jeg at melde mig syg eller tage barnets første sygedag, fordi jeg forestillede mig, at der nok sad en flok pædagoger og skulle rode rundt i håret på én,« siger Søren Jensen.

Men de dårlige undskyldninger var bare ikke gode nok, så han endte med at møde op til undervisningen og få sig en positiv overraskelse. Her fik Søren Jensen konkret træning i, hvordan han ved hjælp af computerprogrammer kunne få hjælp til at skrive og få læst tekst højt.

»Det betød enormt meget. Jeg fik trænet den del af hjernen, som nok er lidt død, og jeg fik nogle værktøjer til, hvordan jeg kunne komme videre,« siger Søren Jensen.

Ingen overleveringer

For første gang siden han gik ud af 9. klasse fik han mod på at tage sig en uddannelse og har nu fuldført den 2-årige uddannelse til eventkoordinator. Ud over at have fået en uddannelse, så har ordblindekurset også ført til en del forandringer i dagligdagen.

»Nu kan jeg læse mails, før læste jeg dem aldrig,« siger Søren Jensen.

En anden af Søren Jensens arbejdsopgaver er, at der skal laves overlevering om, hvad der sker i og omkring kulturhuset Støberiet på Blågårds Plads og i Korsgadehallen på Nørrebro, hvor han normalt arbejder.

Rapporten Danskernes Kompetencer fra 2013 viste, at 600.000 danskere mangler læsekundskaber.
Læs også

»Det undrede da min chef, at jeg aldrig lavede de overleveringer,« husker Søren Jensen, der stadig skal bruge hjælp fra oplæsningsprogrammer og staveprogrammer, når papirer skal læses og udfyldes. I dag kan han hjælpe sin yngste med lektierne og tage del i fagforeningsarbejde i 3F som tillidsrepræsentant på sin arbejdsplads.

Søren Jensen tror ikke, at han var kommet på kursus, hvis han ikke var blevet opfordret til det igennem sin arbejdsplads.

»Jeg havde haft nederlag nok i skolen, derfor har jeg nok i mange år lært at krybe uden om problemet med min ordblindhed, og det ville jeg nok have fortsat med, hvis jeg ikke havde fået det tilbud,« siger Søren Jensen, der via 3F og Kultur- og Fritidsforvaltningen i dag tager ud på arbejdspladser og fortæller sin historie.

Kan nå langt trods ordblindhed

»Der er jo mange flere, end man tror, der ikke kan læse og skrive. Når jeg giver folk, der kommer her i huset en brugerundersøgelse, så kan jeg nogle gange se, hvem der ikke kan udfylde den. Derfor er det vigtigt, at nogen står frem og fortælle om, at man faktisk kan nå rimeligt langt, selv om man er ordblind,« siger Søren Jensen, der mener, at de yngre generationer har været bedre stillet, fordi der i dag er mere opmærksomhed omkring ordblindhed og problemer med læsning og skrivning, end da han selv gik i skole.

»Jeg gik mest op i idrætstimerne og frikvartererne i skolen, resten var bare noget, der skulle overstås,« husker Søren Jensen.

Selv om han har klaret sig igennem som fodboldtræner, værtshusejer og kulturmedarbejder, så har han svært ved at forestille sig, at unge og voksne med læseproblemer fremover ville kunne klare sig, da den øgede digitalisering gør det endnu mere nødvendigt at kunne læse og skrive. Men computeren er også ens ven som ordblind, er Søren Jensens erfaring.

»Men det vigtigste er opbakningen fra ens arbejdsplads og kolleger,« siger Søren Jensen, der siger, at han slet ikke er i mål i forhold til at blive bedre til at læse og skrive.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Peter Knap
David Zennaro og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Jeg var stort set ordblind helt frem til sjette klasse, hvor min dansklærerinde insisterede på at give mig ekstraundervisning - efter skoletid - herefter kunne det nok være jeg begyndte at kunne se ordene. Men jeg blev nu ikke nogen læsehest af den grund. Jeg har altid haft et anstrengt forholdt til læsning og foretrækker som regel mere taktile udveje hvis de er mulige. Derfor er det også kun virkeligt gode bøger jeg følger til dørs. Jeg vil som regel hellere se filmen. Kald det bare dovenskab, men kald det ikke ordblindhed, for jeg kan faktisk godt se ordene, hvis jeg skal være helt ærlig.

Det er da friskt fedt nok, at du gidder at læse og skrive i Informeren så, Søren Kristensen.
Hvis du da ikke bare læser dagens tegneserier, kigger på billederne, og kommenterer taktilt-intuitivt-deduktivt (konsulter fremmedordbogen!) hist og pist. Jeg synes dog, at du rammer ret godt nogen gange, hvis jeg skal være helt ærlig.