Læsetid: 17 min.

Nordkoreansk tvangsarbejder brændte ihjel på norsk skib – og bragte hemmeligheden bag Danmarks nye krigsskib frem i lyset

Det begyndte med et krigsskib og endte med atomvåben og en død nordkoreaner på et polsk skibsværft. Dette er fortællingen om, hvordan nordkoreanske tvangsarbejdere blev hyret til at bygge Søværnets nye inspektionsfartøj
Det begyndte med et krigsskib og endte med atomvåben og en død nordkoreaner på et polsk skibsværft. Dette er fortællingen om, hvordan nordkoreanske tvangsarbejdere blev hyret til at bygge Søværnets nye inspektionsfartøj

Sofie Holm Larsen/iBureauet

26. september 2017

Den 9. september 2016 var højtstående officerer, værftsarbejdere og medlemmer af pressen mødt frem på Karstensens Skibsværft i Skagen.

Dannebrog vajede over kajen, hvor et stort krigsskib lå fortøjet. Det var Søværnets nye inspektionsfartøj Lauge Koch, endelig færdigbygget og klar til at blive navngivet med manér.

Skibet skulle med sit moderne udstyr være med til at føre det danske forsvar ind i det 21. århundrede.

Et uniformeret tamburkorps spillede op, inden daværende forsvarsminister Peter Christensen (V) gik på talerstolen og præsenterede fartøjet og dets våbenskjold, tegnet af Dronning Margrethe 2.

Men i skibets skrog gemte sig en mørk hemmelighed.

En hemmelighed, som formentlig aldrig var kommet til offentlighedens kendskab, hvis ikke en nordkoreansk svejser var brændt ihjel på et polsk værft to år forinden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sidsel Jespersen
  • Niels-Simon Larsen
  • Oluf Husted
  • Flemming Berger
Sidsel Jespersen, Niels-Simon Larsen, Oluf Husted og Flemming Berger anbefalede denne artikel

Kommentarer

Var det ikke muligt, at forbyde visse personer retten til at drive virksomhed?
Lige som med korruption og underslæb skulle embedsmænd, offentlige ansatte og folk i tillidserhverv der lyver for offentligheden og eller lider af overdreven hukommelsessvigt fyres omgående uden pension.

Hans Bach Christensen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Selvfølgelig chokerende læsning, men ikke på den måde, at 'det havde jeg aldrig tænkt'. I mindre målestok sker der en masse til daglig her. Jeg læser lige en bog om kongehuset, og hvad der er af omgåelser af loven der er ikke småting. Dygtige advokater giver en hånd med, hvor der trænges. Danmark er et gennemkorrupt samfund, selvom vi ligger øverst på listen over ikke-korrupte lande (det er i sig selv et kunststykke).

Kim Strøh, Frede Jørgensen, Jette M. Abildgaard, Egon Stich og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Normalt når man indgår kontrakt med det offentlige så underskriver man også en aftale om at man ikke benytter børnearbejde, slaver og at man ellers overholder almindelige love for arbejdere, herunder sikrer dem overenskomstmæssig løn, sikrer at de har ferier osv.
Jeg er ret sikker på at dette også var tilfældet med det danske værft. Det der er problemet er at værftet skulle sikre sig at deres underleverandør ligeledes underskriver en aftale som spejles i den indgåede kontrakt med det offentlige. Enten har man gjort det, og forsømt at undersøge det nærmere, eller også eksisterer kontrakten ikke i den form.
Dernæst kan det undre mig at man i EU kan tillade at Nordkoreanere ankommer i EU uden at følge deres gøren og laden nærmere, da noget tyder på at de har været her på anmeldt vis og ikke illegalt?
Man ved jo godt at Nordkoreanere bruges som slaver både u Rusland, Kina og sågar i Afrika. nu også Polen...

Niels-Simon Larsen. Det er jo netop det, at vi alle ved det, men ingen gør noget, fordi vi mangler værktøjer.
Der er rigtig mange dygtige embedsmænd, der findes, nok den overvældende part, mange dygtige, i indsigtsfulde og troværdige politikere, men vi mangler værktøjer, til at skille dem fra. Desværre er de fleste toppolitikere med i gruppen af utroværdige, sikkert fordi de fra unge idealister har kæmpet sig gennem en sumpaf spin for at nå til tops. Som med korruption gælder, at når først det har bredt sig hele vejen gennem systemet er set en voldsom proces at rense det ud. Men jeg er sikker på, at det skal gøres.

Niels-Simon Larsen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

jeg undrede mig over hvordan det kunne lade sig gøre i det hele taget. Nu i dag har jeg haft et møde med en Polsk leverandør jeg bruger, og snakken kom hurtigt ind på det her.
Det som i Danmark nok ikke bliver til den helt store historie, er ved at udvikle sig i Polen.
Det viser sig nemlig at Nordkoreanerne er kommet ind i polen / Eu under påskud af kulturudveksling.
De ledsages af en loyal partisoldat og låses inde i det hus eller den lejlighed de benytter under "udstationeringen", når dagens arbejde ( jeg mener selvfølgelig kulturudveksling ) er overstået.
festligt det er det.

Hans Bach Christensen, Janus Agerbo, Johnny Winther Ronnenberg, Kim Strøh og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar