Læsetid: 5 min.

Nordkoreanske tvangsarbejdere blev hyret til at bygge Forsvarets nye krigsskib

Et polsk værft hyrede i 2014 nordkoreanske tvangsarbejdere til at deltage i byggeriet af Søværnets nye inspektionsfartøj. Ansættelsen skete gennem et selskab, der mistænkes for at finansiere det nordkoreanske atomprogram. Forsvarsministeriet afviser, at nordkoreanerne har været med til at bygge skibet
Et polsk værft hyrede i 2014 nordkoreanske tvangsarbejdere til at deltage i byggeriet af Søværnets nye inspektionsfartøj. Ansættelsen skete gennem et selskab, der mistænkes for at finansiere det nordkoreanske atomprogram. Forsvarsministeriet afviser, at nordkoreanerne har været med til at bygge skibet

Sofie Holm Larsen/iBureauet

25. september 2017

Nordkoreanske tvangsarbejdere blev hyret til at deltage i byggeriet af Forsvarets nye inspektionsfartøj. Dermed kan danske skattekroner have været med til at finansiere udviklingen af Nordkoreas atomvåben.

De atomvåben, som Nordkorea nu truer hele verden med at bruge.

Det fremgår af dokumenter og beretninger fra øjenvidner, som DR2 offentliggør i en dokumentar tirsdag, og som Information har været med til at undersøge.

»Vanvittigt«, »utroligt« og »afskyeligt« lyder reaktionerne fra henholdsvis De Radikale, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Forsvaret hyrede i 2013 det danske Karstensens Skibsværft til at bygge inspektionsfartøjet Lauge Koch. Karstensens Skibsværft udliciterede opgaven med at bygge skibets skrog til et værft i Polen.

Det polske værft hyrede i 2014 et vikarbureau, som skaffede en del af arbejdskraften gennem et nordkoreansk firma. Et firma, som ifølge FN’s Sikkerhedsråd er kontrolleret af Nordkoreas arbejderparti og spiller en vigtig rolle i finansieringen af landets atomprogram.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
  • Flemming Berger
  • Trond Meiring
  • Hans Aagaard
  • Niels-Simon Larsen
Oluf Husted, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Trond Meiring, Hans Aagaard og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

- Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ikke stille op til interview. Han skriver i en mail, at det vil være »helt skandaløst«, hvis der har været tvangsarbejdere i Polen, men han vil ikke gøre noget for at undersøge sagen nærmere.

Nej, nej bare vi får bygget vores krigsskibe, så er alt godt.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Nette Skov, Bjarne Andersen, Trond Meiring og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Steen Sohn

Vi skal vel lige have med, at Lauge Koch blev bygget under regeringen Thorning Schmidt med forsvarsministrene Hækkerup og Wammen hos hovedentreprenør Karstensens Skibsværft i Skagen, der som nævnt i artiklen udliciterede opgaven med at bygge skroget til et polsk værft - hvilket i øvrigt var tilfældet med alle 3 skibe i Knud Rasmussen klassen.

For min skyld behøver politikerne ikke mose rundt og placere ansvar hos hinanden; men selvfølgelig skal Materiel- og Indkøbsstyrelsen sikre sig mod gentagelser.

Eva Schwanenflügel, Børge Neiiendam, Jens Winther, Michael Andersen, Hans Aagaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Og polakkerne? , nåh ja de arbejder i Danmark.

Oluf Husted, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, P.G. Olsen, Michael Friis, Hans Aagaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Globalisering for fuld udblæsning ! Bare et eksempel på de ubehagelige virkninger heraf.
Måske se det positive i at disse koreanere oplever noget vestligt og vil påvirke befolkningen derhjemme - hvis de da ikke isoleres - eller henrettes.

Børge Neiiendam

Endnu et bevis på skrupelløse hovedentreprænøres manglende kædeansvar.

Vi må så blot håbe, at de driftige Nordkoreanere ikke har svejset slumrende bomber, ind i skroget på krigsskibe - hvorend de så sejler fra.

Oluf Husted, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er vist en overdrivelse at kalde Knud Rasmussen klassen et "krigsskib". Det er som standard bevæbnet med et par 12,7 mm maskingeværer. Søværnets skibe er nemlig helt uden nogen form for logik nærmest afvæbnet. De skulle jo nødigt udgøre en trussel mod andre.