Læsetid: 7 min.

Nyt sorgcenter vil hjælpe dem, som bliver syge af sorg

Sorg er et menneskeligt grundvilkår. Men omkring 20.000 danskere rammes årligt af kompliceret sorg, som er vedvarende og invaliderende. De mangler et sted at gå hen, både i sundhedssystemet og i omgangskredsen. Det vil det nyåbnede Nationale Sorgcenter gøre op med
Den store udfordring ligger hos hr. og fru Danmark. Hvordan får man dem til at forholde sig til egen dødelighed, så sorg også bliver mere tilgængeligt for dem? Vi skal have døden tilbage til livet, siger Preben Engelbrekt, direktør for Det Nationale Sorgcenter.

Den store udfordring ligger hos hr. og fru Danmark. Hvordan får man dem til at forholde sig til egen dødelighed, så sorg også bliver mere tilgængeligt for dem? Vi skal have døden tilbage til livet, siger Preben Engelbrekt, direktør for Det Nationale Sorgcenter.

Sille Veilmark

22. september 2017

Direktør i det nyåbnede Nationale Sorgcenter Preben Engelbrekt fortæller en historie, når han skal forklare, hvorfor Danmark har brug for centret.

»41-årige Zene Turan mistede sin mand for fire år siden, og sorgen væltede hende omkuld. Hun sygemeldte sig, blev fyret fra sit arbejde som pædagog og blev af sin læge henvist til Bispebjerg Hospital. Her kunne hun vælge mellem at indgå i en depressions- eller en angstgruppe. Hun valgte sidstnævnte.«

»Men forløbet hjalp ikke, tværtimod. For Zene Turan var den eneste i terapigruppen, som havde mistet. ’Det svarer til at gå til lægen med en brækket arm og så blive sendt til en lungeafdeling,’ forklarer hun. I dag kan hun ikke passe et fuldtidsjob,« fortæller Preben Engelbrekt.

Zene Turans forløb illustrerer ifølge Preben Engelbrekt den manglende viden om og forståelse for, at sorg kan gøre os syge. Derfor er Det Nationale Sorgcenter blevet etableret for at samle forskning, formidling og efteruddannelse til sundhedsfagligt personale, der møder sorgramte i deres hverdag. Dermed kan fejlbehandling som den, Zene Turan oplevede, undgås.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mark Winthrop
  • Toke Kåre Wagener
  • Eva Schwanenflügel
Mark Winthrop, Toke Kåre Wagener og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Jeg har været syg af sorg, fordi jeg selv var skyld i et selvmord.
Ingen kan rokke ved den antagelse.
Jeg havde fået en ny kæreste, og istedet for at tilbyde min gamle kæreste soveplads i værelset ved siden af, som jeg havde lovet, afviste jeg ex -kæresten fordi jeg hellere ville være sammen med den nye.
Den gamle kæreste havde været psykotisk, og selvmordstruet. Jeg var uvidende og dum, rentudsagt.
Jeg anede ikke, at trusler om selvmord faktisk blev ført ud i livet, fordi psykiatrien og mine egne fordomme lod mig blive i den antikverede tro.
Så da jeg pludselig blev ringet op af ex-kærestens mor med ordene : "

Eva Schwanenflügel

Jeg blev i løbet af ingen tid fuldstændig knust.
Det at vide, at mit elskede menneske var død gjorde at jeg brød sammen.
Ingen kunne trøste mig.
Jeg savnede, og det gør jeg stadig.

Johnny Winther Ronnenberg

Man skal lade andre leve med deres sorg, man må for min skyld gerne give psykologhjælp med mere, men sorg er individuelt, alle reagerer forskelligt.

Jeg lever på ellevte år med sorgen over at konen gik, men jeg havde elsket hende i mere end 33 år og det holdt jeg ikke op med, til gengæld så nægter jeg at se hende overhovedet og det gør mig upopulær i familien, der mener jeg er forpligtet til jul, påske, pinse, fødselsdage mm. Mit svar er konsekvent, at jeg ikke er forpligtet længere for kontrakten er opsagt og hvad andre mener giver jeg fanden i, for nu er der ingen der kan bestemme, hvad jeg skal eller ikke skal.

At jeg tænker på hende hver eneste dag og drømmer om hende om natten på både godt og ondt er mit og ingen andres problem og jeg lever faktisk meget godt med det. Jeg har for længst erkendt, at der ikke er plads til en anden kvinde i mit liv og det kan også jeg leve med ;-).

Pia Colère Lenau, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
ulla enevoldsen

Sorg er ikke en diagnose, heller ikke såkaldt kompliceret sorg. Det er så menneskefjendsk at se det på den måde. I fatter ingenting.

Eva Schwanenflügel

Sorg er hjertegribende, i bogstavelig forstand. Det er måske det lægerne savner at forstå?
Der findes ikke et aftalt moment, hvorfra man kan 'gå videre'.
Selvbebrejdelser, skyld, vrede, og savn vikler sig ind og ud mellem hinanden. Man kunne have gjort, hvorfor så jeg ikke lige det, hvorfor er jeg lettet over en nær persons død, etc.
Det værste er, at døden er et tabu i mange sammenhænge. Man taler ikke om den man savner indtil døden..

Pia Colère Lenau

vi har snart National Centre for det ene og det andet så hvorfor ikke døden?
Så er cirklen fuldendt ! Og måske endda udødeliggjorte.