Forsvaret må undersøge, om der har været brugt nordkoreanske arbejdere i forbindelse med byggeriet af krigsskibene Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen.
Det kræver Socialdemokratiet og De Radikale, der er med i forsvarsforliget, samt de øvrige oppositionspartier SF, Enhedslisten og Alternativet.
»Det er jo svært at bevise noget i denne her sag, hvis ikke Forsvaret selv vil gå ind og se tilbage eller bede deres levenrandører gøre det,« siger De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard.
Som Information og DR2 Dokumentar har beskrevet, hyrede et polsk værft nordkoreanske tvangsarbejdere til at bygge det danske krigsskib Lauge Koch i 2014. De blev hyret gennem det polske vikarbureau Armex.
Men som beskrevet i dagens Information blev også de to skibe Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen bygget i Polen på et andet værft i 2005-2007. I den periode havde værftet et tæt samarbejde med Armex, som ifølge internationale medier allerede dengang hyrede nordkoreanere. Spørgsmålet er, om vikarbureauet har arbejdet på de to danske skibe, og om de i så fald har benyttet sig af nordkoreanske tvangsarbejdere.
Socialdemokratiets forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen mener, at måden, Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen er bygget på, »ligner mønstret fra Lauge Koch«.
Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen vil ikke forholde sig til, om det er nødvendigt med en undersøgelse, før han har set DR-dokumentaren ’Krigsskibets hemmelighed’.
»Men jeg vil ikke stille mig i vejen for en undersøgelse, hvis et andet forligsparti ønsker det,« siger han.
Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse vil ikke stille op til interview »på baggrund af spekulationer«, som pressechef Svend Olaf Vestergaard skriver. Men det er dybt utilfredsstillende, siger Alternativets Rasmus Nordqvist: »Det har ikke noget med spekulation at gøre. Forsvaret burde kaste sig over det her og undersøge, om der er andre projekter, hvor sådan noget er foregået.«
Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen kan »simpelthen ikke forstå, at Forsvaret kan være så ligegyldige over for muligheden for, at danske skattekroner er gået til udviklingen af atomvåben i Nordkorea,« som han siger med reference til, at Armex har samarbejdet med et nordkoreansk firma, der ifølge FN’s Sikkerhedsråd er med til at finansiere det nordkoreanske atomprogram.
SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, mener, »vi er nødt til at komme fuldstændig til bunds i det her.«
Rasmus Jarlov (K) vil hverken støtte eller afvise en undersøgelse, før han har set oppositionens forslag til, hvordan den skal udformes. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forligspartierne LA og DF. Forsvarsministeren har afvist at stille op til interview.
Pengestrømmen til Nordkoreas atomprogram
Tvangsarbejdere, lyssky forretningsfolk og en brutal diktator med nukleare ambitioner.
Det er ingredienserne i en international skandale, hvor polske virksomheder har sendt penge til Nordkorea til gengæld for flittige arbejdere, der under livsfarlige forhold knokler mere end 12 timer om dagen uden at kny.
Ikke bare er det en menneskelig tragedie. Det kan også have været med til at finansiere det atomprogram, der i dag bekymrer det meste af verden.
I denne serie undersøger Information sammen med DR sagens danske forbindelser.
Seneste artikler
Forsvarsministeriet får kritik i sag om nordkoreanske tvangsarbejdere
13. september 2018Forsvarsministeriet har ikke levet op til sine internationale forpligtelser om samfundsansvar i forbindelse med byggeriet af et skib, hvor der med al sandsynlighed er blevet anvendt nordkoreanske tvangsarbejdere. Det konkluderer vagthunden MKI i ny udtalelseForsvarsministeriet skal stramme op på sin egen kontrol med underleverandører
30. januar 2018Partierne bag det nye forsvarsforlig vil have Forsvarsministeriet til at ’lægge vægt’ på virksomheders samfundsansvar, når Forsvaret vælger leverandører. Kontrollen med leverandører har været sløset, vurderer ekspert. Hvordan ministeriet skal stramme op, er dog op til ministeriet selv at fortolkeForsvarsordførere kritiserer minister for ’misinformation’ i sag om nordkoreanske arbejdere
7. december 2017Internationale eksperter har afvist forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens svar til Folketinget i sag om nordkoreanske arbejdere. Nu kræver oppositionspolitikere en forklaring
»Det er jo svært at bevise noget i denne her sag, hvis ikke Forsvaret selv vil gå ind og se tilbage eller bede deres levenrandører gøre det,« siger De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard.
Teknisk Ukeblad 26.9.17:
https://www.tu.no/artikler/penger-fra-norske-selskap-kan-ha-gatt-til-nor...
Dokumentasjonen vi fant – kontrakter, samt kvitteringer for utført arbeid – viste at en rekke andre norske skip ble bygget ved hjelp av de nordkoreanske arbeiderne. Vi kunne knytte ti skip til kvitteringene. Ni av skipene var norske. Det siste var altså det danske krigsskipet «Lauge Koch» som nå er satt kraftig under lupen de siste dagene i Danmark.
At det her er blevet en kørende sag i medierne, skyldes ene og alene en evigt arrogant Hjort Frederiksen. Det giver selvfølgelig nul mening at støtte en gal nordkoreansk atombombeudvikling ved bygning af danske søværnsfartøjer, så hvorfor ikke bare få undersøgt sagen, ansvaret placeret og hullet lukket?
Da nyheden kom, sagde det danske skibsværft "herregud, det var 45 nordkoreanere ud af 2000 skibsarbejdere", mens forsvarsministeren som det første sagde, at han ikke ville gøre noget for at undersøge sagen nærmere. Så kom der dokumentation, og alligevel fandt Forsvarsministeriet det "usandsynligt, at nordkoreanske tvangsarbejdere har været med til at bygge Forsvarets nye skib."
Ansvaret for fadæsen ligger hos politikerledens førstemand Hjort Frederiksen, som vanen tro pure afviser fakta og ethvert ansvar.
Så udsendelsen i går på DR2. Det var godt arbejde.
@Ryan Klitholm, næh - det har du ganske misforstået - og det har oppositionen nok også: kontakten med Karstensens Skibsværft og deres polske underleverandør blev indgået af en forsvarsminister i SR-regeringen! Ansvaret ligger hos den minister i SR-regeringen, der godkendte en kontrakt, der tillod Karstensens Skibsværft at udlicitere skrogproduktionen til et polsk skibsværft og som ikke undersøgte hvordan produktionen i Polen foregik - uanset at søværnet har haft flere medarbejdere udstationeret fast på det polske værft for at kontrollere arbejdet med skibene ( men de har sikkert haft røde bind for øjnene...).
KontRakten...