Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politikere: Nordkoreansk tvangsarbejde er ’vanvittigt’

Politikere er forfærdede over nyheden om, at nordkoreanske tvangsarbejdere har været ansat til at bygge Forsvarets nye krigsskib. Forsvarsministeren finder det ’skandaløst’, hvis der har været nordkoreanske tvangsarbejdere i Polen, men han vil ikke undersøge sagen nærmere
Indland
25. september 2017

Forsvarets penge skal ikke gå til tvangsarbejde eller til det nordkoreanske regime. Sådan lyder de politiske reaktioner på nyheden om, at et polsk værft har hyret nordkoreanske tvangsarbejdere til at deltage i byggeriet af det danske krigsskib Lauge Koch.

De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, forventer nu en redegørelse fra Forsvaret. Han kalder sagen »vanvittig«.

»I sig selv er det dybt problematisk at benytte et skibsværft, der bruger tvangsarbejdere,« siger han.

»Og oven i købet kommer jo så den sikkerhedspolitisk absurde situation, at vi måske indirekte har været med til at støtte Nordkorea.«

Historien bliver præsenteret i en dokumentar, som bliver vist på DR2 tirsdag aften.

FN’s Sikkerhedsråd har vurderet, at det nordkoreanske regime har sendt tusindvis af arbejdere til udlandet. Blandt andet med det formål at finansiere landets atomprogram. FN har med nye sanktioner sat en stopper for udstedelsen af arbejdstilladelser til nordkoreanere.

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, vil også have sagen undersøgt til bunds.

»Når den danske stat får lavet arbejde som det her, så skal det foregå på ordentlige vilkår. Men det, der her er foregået, lyder som social dumping i højeste potens, og det skal vi selvfølgelig til bunds i. Det er fuldstændig utroligt, hvis der i 2017 kan finde tvangsarbejde sted i et EU-land,« siger han.

’Rammeaftale’

En kontrakt viser, at et polsk vikarbureau hyrede 45 nordkoreanske arbejdere gennem et statskontrolleret nordkoreansk firma til at arbejde på 10 projekter på det polske værft Crist Shipyard.

Et af projekterne var det danske skib Lauge Koch. Et andet dokument viser, at vikarbureauet overførte penge til det nordkoreanske firma som betaling for udført arbejde. Her er det danske skib nævnt igen.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse fastholder, at de ikke kendte til ansættelsen af nordkoreanerne.

Styrelsen vil ikke stille op til interview med Information, men skriver i et mailsvar, at kontrakten med nordkoreanerne formentlig kun har været en »rammeaftale«. En aftale, hvor nordkoreanerne kunne arbejde på ti forskellige projekter – men at de endte med ikke at arbejde på det danske skib.

Det baserer styrelsen på egne inspektioner samt forsikringer fra den danske hovedentreprenør Karstensens Skibsværft, og det polske værft Crist Shipyard. De afviser, at der skulle have været nordkoreanere på Lauge Koch.

DR har dog talt med seks polske værftsarbejdere, som har arbejdet på værftet, mens skibet blev bygget. De er alle sikre på, at nordkoreanerne arbejdede på Lauge Koch. To af dem siger, at de selv arbejdede på skibet sammen med nordkoreanske arbejdere.

Sagen understreger, at politikerne må se nærmere på de krav, de stiller til Forsvarets leverandører i forbindelse med det kommende forsvarsforlig, siger Martin Lidegaard.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, kalder det »afskyeligt«, hvis danske skattekroner har været med til at finansiere det nordkoreanske atomprogram.

Hun mener dog, det største problem er, at skibet ikke er blevet bygget i Danmark, hvor dansk erhvervsliv kunne have fået glæde af ordren.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ikke ønsket at stille op til interview. Men han skriver i en mail til Information:

»Det vil være helt skandaløst, hvis det virkelig er rigtigt, at der har været anvendt nordkoreansk tvangsarbejde i et EU-land som Polen. Men jeg har svært ved at se, hvad vi mere skulle kunne gøre for at undersøge påstandene omkring byggeriet af inspektionsfartøjet Lauge Koch nu her flere år efter, at skibet er færdigbygget. Ikke mindst i lyset af, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse først blev bekendt med påstandene et år efter, at skibet var blevet leveret fra det polske værft til færdiggørelse på Karstensens Skibsværft i Nordjylland.«

Serie

Pengestrømmen til Nordkoreas atomprogram

Tvangsarbejdere, lyssky forretningsfolk og en brutal diktator med nukleare ambitioner.

Det er ingredienserne i en international skandale, hvor polske virksomheder har sendt penge til Nordkorea til gengæld for flittige arbejdere, der under livsfarlige forhold knokler mere end 12 timer om dagen uden at kny.

Ikke bare er det en menneskelig tragedie. Det kan også have været med til at finansiere det atomprogram, der i dag bekymrer det meste af verden.

I denne serie undersøger Information sammen med DR sagens danske forbindelser.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis vi forestiller os at polske arbejdere blev frigjort fra andet arbejde, fordi de der blev erstattet af nordkoreanske ditto, og derfor kunne arbejde på det danske skib - hvilken forskel gør det så i virkeligheden? Det har kun en kosmetisk betydning. Globaliseringen er over os alle.
Det er beslutningsprococessen, hvor vi hele tiden forsøger at få andre, der vil lave det billigere end vi selv kan, til at gøre det, og så selv score forskellen som fortjeneste, der skaber situationen. Vi er derfor alle en del deraf, og kan ikke undsige os. Det er den logik, der driver den verden vi lever i, indtil videre...

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Når politikere og offentlige forvaltninger bliver taget med bukserne nede så er svaret. Benægt, benægt, benægt og det er nogle andres skyld og benægt igen :-(

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar