Læsetid: 10 min.

Regeringens regnedrenge har været lige lovlig kreative – og det er ikke første gang

HK’eren får ikke relativt mest ud af det nye skatteudspil, som regeringen ellers påstod i sidste uge. Den lige lovlig kreative regnemetode er opsigtsvækkende, men ikke enestående. Information gennemgår en række eksempler fra de seneste års større politiske udspil
Lars Løkke Rasmusssens regering har i løbet af de seneste år flere gange vist sig parat til omgås tal og fakta særdeles kreativt.

Lars Løkke Rasmusssens regering har i løbet af de seneste år flere gange vist sig parat til omgås tal og fakta særdeles kreativt.

Linda Johansen

4. september 2017

I politik gælder alle kneb, bebudede den italienske filosof Machiavelli i 1500-tallet.

Godt 500 år senere gælder den læresætning tilsyneladende stadig. I hvert fald viste regeringen i sidste uge, at den er parat til at fifle med tal og fakta for at sælge sin politik.

Da regeringen fremlagde sit skatteudspil tirsdag i sidste uge, var det med Lars Løkke Rasmussens budskab om, at »det er HK’erne, der får relativt flest penge«. HK’eren fik 7,1 procent i skattelettelser mod 5,7 til direktøren, viste regeringens oprindelige beregninger.

Men det regnestykke kunne hverken økonomer eller oppositionen få til at gå op.

»Man har snydt. Man har udeladt det, som ville trække i en anden retning end den, man ønsker,« sagde Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted til Information.

Besynderligt

Torsdag ændrede regeringen sin regnemodel. Det var dårlige nyheder for HK’eren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels Erik Kaaber Rasmussen
 • lars søgaard-jensen
 • Elisabeth Andersen
 • Flemming Berger
 • Eva Schwanenflügel
 • Niels Duus Nielsen
 • Palle Yndal-Olsen
 • Ib Christensen
 • Torben K L Jensen
 • Merete Jung-Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Bjarne Andersen
 • Michael Hullevad
 • Poul Anker Sørensen
 • jørgen djørup
Niels Erik Kaaber Rasmussen, lars søgaard-jensen, Elisabeth Andersen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Ib Christensen, Torben K L Jensen, Merete Jung-Jensen, Kurt Nielsen, Bjarne Andersen, Michael Hullevad, Poul Anker Sørensen og jørgen djørup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Men det værste er, at "Danskerne"- vi vælgere i stort tal tror på historien, og derfor i stort antal stemmer på Blå blok!
Og når Dansk folkeparti har fået "tilrettet" forslagene, tror vi, at der bliver taget hensyn til de dårligst lønnede i dette land.
Ja, "Danskerne", vi vælgere er naive!

Carsten Munk, lars søgaard-jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Trond Meiring, Hanne Ribens, Tino Rozzo, Torben Skov, P.G. Olsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Jeg synes det er helt i tråd med Venstre's måde at trække sorte poser ned over befolkningens hoveder, endda med adskillige igangværende massive skandaler. Desværre har mange almindelige mennesker hovederne fulde af propaganda, NLP og buzzwords men mangler kritisk sans.

MK-Ultra won. Look at your TV2 News. That's MK-Ultra.

Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Nette Skov, Hans Ingolfsdottir, Anne Eriksen, Mona Blenstrup og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Når Brian Mikkelsen, Thyra Franck og ministrene iøvrigt ønsker sig en Lamborghini, som kassedamer og pensionister skal betale, så skal det nok styrke sammenhængskraften i det danske samfund. Jeg har hæftet mig ved at "De Blå" lægger fra kaj for at stå til søs som en anden Messerschmidt gjorde det EU borgernes penge, og de synes det er i orden.

Elisabeth Andersen, Henrik holm hansen, Eva Schwanenflügel og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Det slår ikke fejl - hver gang, de bliver fotograferet - griner de over hele hovedet og klapper hinanden på skulderen. Her er man også på vej til at folde hænderne, skal vi lade dem slippe afsted med at holde os for nar, eller?

Nanna Wulff M., Carsten Munk, Egon Stich, Benta Victoria Gunnlögsson, Elisabeth Andersen, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Trond Meiring, Nette Skov og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Der var såmænd næppe anderledes under fx Thorning-regeringen. Embedsmændene går langt - ofte for langt - for at servicere ministeren, og det gælder uanset regeringens farve.

De nemmeste ville selvfølgelig være at sige det som det er: Vi tilgodeser de rige og rosset er vi helt ligeglade med - men det tør de selvfølgelig ikke.
Derfor tyr de til løgne og spin, som ethvert barn i første klasse kan gennemskue.
Hvor dumme tror de, vi er?

Kim Houmøller, lars søgaard-jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Jan Guldager, Henrik holm hansen, Frede Jørgensen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Anne Eriksen, Mads Berg, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Hans Ingolfsdottir, Nette Skov og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Det var et stykke talentløst fupperi . og resultatet var, at man skød sig selv i foden.

Formentlig bliver de uheldigste "knaster" barberet vær under de kommende forhandlinger på Christiansborg - nogle af "knasterne" er nok sat ind med vilje for at have noget at handle væk af.

Tror nogen f eks , at regeringen virkelig regner med f eks at sænke prisen for en Lamborghini ? - tanken er jo dødfødt som Folketinget p t er sammensat.

Det , der kommer ud af det hele , bliver nok en del skatte- og afgiftslettelser til gavn for den store arbejdende vælgerskare i middelklassen - de gamle pensionister får givet intet ud af det.

lars søgaard-jensen, Jens Falkenberg, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Og ind kommer DF på en hvid hest og gør det hele mere socialt. V får bygget DF op og fjernet fra S, som ikke får hentet så mange vælgere over fra blå blok. Hvor kommer lækket fra?

Der bliver spurgt om hvor dumme de tror vi er?

Partiet der stod i spidsen for at gøre Danmark til et angrebs land, og trak os med ind i en ulovlig angrebskrig. Partiet der investerede vores skattekroner i at slå mennesker ihjel og skabe flygtninge strømme. Partiet der har en formand der forsvares med, at det er ikke hans gerninger der er forkerte, men det at afsløre hans gerninger der er forkerte.
Det parti fik danske stemmer nok til at genvinde regeringsmagten.

De om nogen burde vide hvor dumme danskerne er.

Tino Rozzo, Jan Pedersen, lars søgaard-jensen, Egon Stich, Elisabeth Andersen, Ivan Breinholt Leth, Frede Jørgensen, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Anne Eriksen, Mads Berg, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Det mest sigende er: Det var ikke muligt at få en kommentar. Hvor tit læser vi ikke det?

Carsten Munk, Anne Eriksen, Elisabeth Andersen, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Der er to former for dumhed, Ib Christensen, den villede og den ufrivillige.

Sætningen "...har været mørklagt med henvisning til offentlighedsloven..." er et godt eksempel på, at befolkningen bliver tvunget til - altså ufrivilligt er dømt til - at være dumme. Selv hvis de ønskede at kloge sig på regeringens beslutninger, får de ikke muligheden.

Argumenterne for at friholde ministerbetjening i aktindsigt er derimod udtryk for villet dumhed. Hvad der reelt er et forsøg på at holde folket i uvidenhed - dumhed - fremstilles som en særlig ret til privatliv, som gælder ministre og embedsmænd tæt på ministrene.

På trods af, at de beslutninger, som regeringen træffer, ender med at være offentlige og forpligtende for alle, må vi ikke få at vide, hvad der rent faktisk var beslutningsgrundlaget. I stedet får vi en tilrettelagt historie, der forsøger at stryge os alle med hårene, selv om diverse læk gang på gang afslører, at der lå helt andre motiver bag end de fremlagte.

At have læst "Mørkelygten" og stadig hævde, at offentlighedsloven giver større offentlighed i forvaltningen, er være villet dum. Altså, det, man i gamle dage kaldte bedragerisk, løgnagtig, ond.

Tak for en god gennemgang af den siddende regerings villede dumhed, og påvisningen mellem linjerne af, at befolkningens dumhed er et resultat af spin og mørklægning.

Jan Pedersen, Nanna Wulff M., Thomas Petersen, lars søgaard-jensen, Elisabeth Andersen, jørgen djørup, Knud Chr. Pedersen, Bjarne Andersen, Jens Jakobsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Hans Ingolfsdottir, Anne Eriksen, Mads Berg, Ib Christensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Regeringen består af en flok Molboer, som har fået en lettere opgradering til nutidige forhold.

Jens Falkenberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvem sagde fake news... ? Troværdighed?

Eller det modsatte: manipulation, 'smarte' udregninger og new-speak... Fx den der 'Moderniserings-styrelse'? Hvad i alverden er deres område, hvad laver de, navnet på styrelsen giver jo ingen forklaring? Det eneste jeg ved om styrelsen er at de tilsyneladende har en masse at sige og er godt i gang med at ødelægge vores velfærdssamfund...? Med 'smarte tiltag og regnestykker'....;o)

Carsten Munk, Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Har lige læst på Altinget, at Blå blok står til fremgang, og at der nu er helt dødt løb mellem blokkene.
Så mon ikke det besvarer spørgsmålet om, hvor dumme vi egentlig er?
Selv med diverse forsøg på spin, mørkelygter overalt og cover-ups i hobetal, forbliver svindlerne populære. Fordi alle hytter deres eget, og fanden kan tage de sidste! Plus selvfølgelig New-Speak, fake news og ekkobobler på sociale medier.
I Danmark er 'de fremmede' et problem på størrelse med Galaksen, mens klimaforandringer er en petitesse.

Jørgen Vogelius, Jan Pedersen, Carsten Munk, Anne Eriksen, lars søgaard-jensen, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Frede Jørgensen, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Hvorfor står der ikke, at de lyver, i stedet for at de "omgås tal og fakta særdeles kreativt"? Kald dog en spade for en spade i modsætning til netop regeringen og f. eks. dens racistiske støtteparti.

Tino Rozzo, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar