Læsetid: 4 min.

Sklerosepatienter: Uden tilskud til medicinsk cannabis kommer vi ikke væk fra det illegale marked

Et erklæret formål med den kommende forsøgsordning med medicinsk cannabis er at få selvmedicinerende patienter væk fra ulovlige produkter. Men så længe sundhedsordførerne ikke har indført offentlig tilskud til behandlingen, vil der være mange, som ikke har råd til den lovlige behandling, forudser to sklerosepatienter
Jeg sidder her og er småkriminel, og jeg er træt af at gøre noget, der er ulovligt. Jeg er også træt af at bruge så mange penge på cannabis, men det er jeg nødt til, når der ikke er tilskud til det, siger Jan Skødsbæk, sklerosepatient.

Jeg sidder her og er småkriminel, og jeg er træt af at gøre noget, der er ulovligt. Jeg er også træt af at bruge så mange penge på cannabis, men det er jeg nødt til, når der ikke er tilskud til det, siger Jan Skødsbæk, sklerosepatient.

Sille Veilmark

14. september 2017

42-årige Ann Lauridsen fra Nyborg Kommune har haft sklerose siden 2001. Hun er en af de patienter, der håber på at blive omfattet af den forsøgsordning med medicinsk cannabis, som sættes i gang fra januar.

»Det kunne være rigtig dejligt at være med, så jeg ikke længere skal føle mig som en kriminel,« siger hun og understreger, at for hende er det også meget vigtigt at kunne være sikker på indholdet af de cannabisdråber, hun indtager.

Men hvis ikke Folketinget indfører tilskud til cannabis som en del af forsøgsordningen, vil Ann Lauridsen ikke kunne være med. Som udgangspunkt forventer sundhedsordførerne en gennemsnitlig udgift uden tilskud på omkring 2.750 kroner pr. patient om måneden, og det er alt for meget for Ann Lauridsen.

»Det vil betyde, at jeg som førtidspensionist med 10.000 kroner udbetalt om måneden ikke vil have råd, og derfor vil jeg fortsat skulle købe på det sorte marked,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er også interessant at den ulovlige cannabis kan sælges billigere end den lovligt fremstillede...

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Hvorfor skal det ikke bare indgå i medicinudgifterne i øvrigt? Som en del af regionernes budget? Og patienternes CTR-saldo? Sklerosepatienter må da nu få andet medicin, som der så spares på...

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg er lidt overrasket over artiklen, men det skydes nok, at jeg går ind for en legalisering af cannabis, og aldrig har sat mig ind i detaljerne i de forskellige medicinske typer, der nu er ved at komme frem. Men et forbrug på 2500 Kr om måneden for skunk, der vel svarer til 1 g om dagen, er i min verden et meget stort forbrug! -Selv i min mest "misbrugende" periode (for meget længe siden...), har jeg aldrig været i nærheden af det forbrug. Men med en så forfærdelig sygdom som sklerose, forstår jeg ham godt! -Fordi cannabis både "gør det nemmere at holde sygdommen ud" og letter på symptomerne! Men det vanskeliggør hvordan man kan lovliggøre medicinsk cannabis, fordi der stadig ikke er tilstrækkelig viden om, hvilke typer cannabinol der er i det cannabis der sælges (både rekreationelt og medicinsk). Faktisk har jeg aldrig indtaget cannabis hvor jeg havde nogen anelse om, hvilke typer cannabinol, der var i det! Men da vores sundhedssystem er designet, så det hjælper mennesker, der har brug for hjælp, bør det vel også støtte produkter, der vil gøre folk skæve, hvis det kan hjælpe nogen, der har så forfærdelige sygdomme som sklerose (og de andre sygdomme der nu nævnes som kandidater for medicinsk cannabis)! Der er altså rigtigt mange typer af (legalt) medicin, som har "bivirkninger" som "eufori. Det kan jeg godt unde patienter, der har sklerose!
Men der er et problem som egentligt burde løses først: Den lang mest risikable måde at indtage cannabis er ved spisning og i the! -Man kan ikke forudse hvordan det virker fordi både hvad det indtages sammen med(hvad man har spist) og tarmfloraen, kraftigt vil påvirke virkningen af det! Så nogen burde designe et apparatur, der kan levere det som damp! De findes allerede til nikotin, hvor rigtigt mange er skiftet til "dampmaskiner" fremfor rygning. Man kan finde noget om det på nettet, men jeg har ikke hørt om noget der faktisk virker, så det kan konkurrere med rygning, og det burde have topprioritet at få udviklet et pålideligt apparat til cannabis!

Christoffer Pedersen

Henrik Leffers
Grunden tillægerne ikke er vilde med at udskrive cannabis er, udover ukendte/ubeskrevne virkninger og bivirkninger, også hvordan, hvor tit og i hvilke mængder patienten skal have det.
Men det med at lave et apparat der kan simulere rygning lyder ikke som en god ide. Det kræver jo man er ryger i forvejen, for ellers hoster man lungerne ud. Og vi må næsten antage de fleste der lider af noget så alvorligt som sklerose, ikke er så dumme at de ødelægger kroppen yderligere med at ryge. Det samme må antages for de andre grupper som tilbydes cannabis.
Topprioritet må naturligvis være at få mere VIDEN om hvordan patienterne får mest gavn af cannabis. Efter hvad jeg har læst bliver det cannabisolier og (heldigvis) ikke det stærkt kræftfremkaldende rygehash, som bliver tilbudt.
Jeg forstår heller ikke helt logikken i der ikke gives tilskud. Måske fordi man ikke giver til medicin der ikke har været gennem den normale godkendelsesprocedure..?