Læsetid: 4 min.

Sklerosepatienter: Uden tilskud til medicinsk cannabis kommer vi ikke væk fra det illegale marked

Et erklæret formål med den kommende forsøgsordning med medicinsk cannabis er at få selvmedicinerende patienter væk fra ulovlige produkter. Men så længe sundhedsordførerne ikke har indført offentlig tilskud til behandlingen, vil der være mange, som ikke har råd til den lovlige behandling, forudser to sklerosepatienter
Jeg sidder her og er småkriminel, og jeg er træt af at gøre noget, der er ulovligt. Jeg er også træt af at bruge så mange penge på cannabis, men det er jeg nødt til, når der ikke er tilskud til det, siger Jan Skødsbæk, sklerosepatient.

Jeg sidder her og er småkriminel, og jeg er træt af at gøre noget, der er ulovligt. Jeg er også træt af at bruge så mange penge på cannabis, men det er jeg nødt til, når der ikke er tilskud til det, siger Jan Skødsbæk, sklerosepatient.

Sille Veilmark

14. september 2017

42-årige Ann Lauridsen fra Nyborg Kommune har haft sklerose siden 2001. Hun er en af de patienter, der håber på at blive omfattet af den forsøgsordning med medicinsk cannabis, som sættes i gang fra januar.

»Det kunne være rigtig dejligt at være med, så jeg ikke længere skal føle mig som en kriminel,« siger hun og understreger, at for hende er det også meget vigtigt at kunne være sikker på indholdet af de cannabisdråber, hun indtager.

Men hvis ikke Folketinget indfører tilskud til cannabis som en del af forsøgsordningen, vil Ann Lauridsen ikke kunne være med. Som udgangspunkt forventer sundhedsordførerne en gennemsnitlig udgift uden tilskud på omkring 2.750 kroner pr. patient om måneden, og det er alt for meget for Ann Lauridsen.

»Det vil betyde, at jeg som førtidspensionist med 10.000 kroner udbetalt om måneden ikke vil have råd, og derfor vil jeg fortsat skulle købe på det sorte marked,« siger hun.

»Når jeg forsøger at forklare mine forbehold mod cannabis, bliver jeg ofte anklaget for at være i lommen på medicinalindustrien eller en del af et komplot imod legaliseringen. De er uimodtagelige over for argumenter,« siger overlæge Ole Bo Hansen, der var taget til konference om temet i Bella Centret i denne uge.
Læs også

En flaske med 10 ml cannabisolie betaler Ann Lauridsen i dag 1.000 kroner for. Den rækker til lidt mere end en måned, så hun anslår, at hendes månedlige udgift til cannabisdråber beløber sig til 800-900 kroner. Mere har hun ikke råd til, synes hun.

For snart tre år siden stiftede Ann Lauridsen bekendtskab med »cannabis til medicinsk brug«, som hun foretrækker at kalde det. Det var en anden sklerosepatient, der introducerede hende for cannabisolie, som skal indtages som dråber.

»Og jeg skal love for, at der var en virkning. Det var virkelig, virkelig positivt. Det hjalp på min gigt, smerter, angst, mine spasmer og en overaktiv blære,« siger hun.

Også 44-årige Jan Skødsbæk fra Asnæs, som har haft sklerose i snart 20 år, vil gerne med i forsøgsordningen.

»Jeg sidder her og er småkriminel, og jeg er træt af at gøre noget, der er ulovligt. Jeg er også træt af at bruge så mange penge på cannabis, men det er jeg nødt til, når der ikke er tilskud til det,« siger han.

Sikkerhed for indholdet er også en af fordelene ved forsøgsordningen, understreger Jan Skødsbæk, der i dag bruger omkring 2.500 kroner om måneden på cannabis mod sine spasmer. Det har han dårligt råd til. Af og til køber han endog katten i sækken.

»I dag er det først, når jeg har købt en pose skunk, at jeg finder ud af, hvor godt det virker. Og det er ikke altid lige heldigt. I forsøgsordningen vil der jo være en fast og ensartet kvalitet,« siger han.

Jan Skødsbæk er på ledighedsydelse og modtager før skat 17.000 kroner. Så han håber også, at sundhedsordførerne indfører tilskud til cannabisbehandling. Ellers bliver det hurtigt for dyrt for ham.

»Det er bunduretfærdigt, at jeg er presset til at bruge 2.500 kroner på min medicin, når alle andre, der tager medicin, får tilskud, så der er en maksimumbetaling. Vi sklerosepatienter er fuldstændig overladt til os selv, og så laver man ovenikøbet en forsøgsordning, hvor vi stadig skal skrabe alle de penge sammen.«

Positive ordførere

I Sundheds- og Ældreministeriets bemærkninger til lovudkast til forsøgsordningen hedder det direkte, at formålet er, at »nogle af de patienter, der selvmedicinerer sig med ulovlige produkter«, kan få »et lovligt alternativ«.

En række sundhedsordførere, der tegner et flertal i Folketinget, er da også helt på det rene med, at hvis dét formål skal opfyldes, skal cannabisbehandlingen være billigere, og derfor skal der ydes tilskud, mener de.

For det fremgår af en enkelt sætning i lovbemærkningerne, at cannabisprodukterne indtil videre »ikke er tilskudsberettigede«.

»Jeg ønsker, at alle kan få mulighed for at prøve medicinsk cannabis til at lindre deres sygdom, og derfor mener jeg også, at der skal sikres tilskud, så det ikke kun er for dem, der har råd til det,« siger Liselott Blixt (DF), formand for Sundheds- og ældreudvalget.

Samme melding kommer fra Fleming Møller Mortensen (S): »Det er helt klart, at der skal gives tilskud, så egenbetalingen reduceres.«

Ligeledes fra Caroline Magdalene Maier (Alt.): »Vi presser på for at få lavet aftale med tilskud, for det er klart, at der vil være mange, der vælger den ulovlige løsning, hvis ikke der kommer tilskud.«

Også May-Britt Buch-Kattrup (LA) er enig: »LA har hele tiden ønsket tilskud til forsøgsordningen. Vi vil fortsat kæmpe for et tilskud, men det ser svært ud. Uden tilskud vil der være færre, som kan deltage, men det skal dog pointeres, at ingen bliver dårligere stillet, end de er i dag.«

Stine Brix (EL) vil også gerne yde tilskud. Hun forestiller sig, at egenbetalingen skal ned på 500-800 kroner om måneden.

Erwin Meyer begyndte at tage cannabisdråber for sine smerter i januar. Han er ikke i tvivl om, at de virker: »Jeg har prøvet alverdens præparater og akupunktur, men ingenting kunne dysse smerterne ned. Nu kan jeg endda støvsuge lidt, selv om jeg ikke bryder mig om det,« siger han
Læs også

Med så mange sundhedsordførere, der er positivt stemt, burde det tegne godt for de forhandlinger, ordførerne skal have med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Problemet er, at pengene skal tages fra et andet sted i sundhedssektoren, hvor der derfor skal skæres ned. Og det har sundhedsordførerne åbenbart svært ved at blive enige om.

Ellen Trane Nørby har indkaldt sundhedsordførerne til ny forhandling torsdag.

»Der har allerede været holdt flere ordførermøder om de små 100 millioner kroner, der i givet fald ville skulle findes til en tilskudsordning. Indtil videre har der ikke været enighed om finansiering blandt satsordførerne, og det er jo en gratis omgang, hvis man som ordfører bare lover det og ikke finder pengene,« skriver hun i en mail til Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er også interessant at den ulovlige cannabis kan sælges billigere end den lovligt fremstillede...

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Hvorfor skal det ikke bare indgå i medicinudgifterne i øvrigt? Som en del af regionernes budget? Og patienternes CTR-saldo? Sklerosepatienter må da nu få andet medicin, som der så spares på...

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg er lidt overrasket over artiklen, men det skydes nok, at jeg går ind for en legalisering af cannabis, og aldrig har sat mig ind i detaljerne i de forskellige medicinske typer, der nu er ved at komme frem. Men et forbrug på 2500 Kr om måneden for skunk, der vel svarer til 1 g om dagen, er i min verden et meget stort forbrug! -Selv i min mest "misbrugende" periode (for meget længe siden...), har jeg aldrig været i nærheden af det forbrug. Men med en så forfærdelig sygdom som sklerose, forstår jeg ham godt! -Fordi cannabis både "gør det nemmere at holde sygdommen ud" og letter på symptomerne! Men det vanskeliggør hvordan man kan lovliggøre medicinsk cannabis, fordi der stadig ikke er tilstrækkelig viden om, hvilke typer cannabinol der er i det cannabis der sælges (både rekreationelt og medicinsk). Faktisk har jeg aldrig indtaget cannabis hvor jeg havde nogen anelse om, hvilke typer cannabinol, der var i det! Men da vores sundhedssystem er designet, så det hjælper mennesker, der har brug for hjælp, bør det vel også støtte produkter, der vil gøre folk skæve, hvis det kan hjælpe nogen, der har så forfærdelige sygdomme som sklerose (og de andre sygdomme der nu nævnes som kandidater for medicinsk cannabis)! Der er altså rigtigt mange typer af (legalt) medicin, som har "bivirkninger" som "eufori. Det kan jeg godt unde patienter, der har sklerose!
Men der er et problem som egentligt burde løses først: Den lang mest risikable måde at indtage cannabis er ved spisning og i the! -Man kan ikke forudse hvordan det virker fordi både hvad det indtages sammen med(hvad man har spist) og tarmfloraen, kraftigt vil påvirke virkningen af det! Så nogen burde designe et apparatur, der kan levere det som damp! De findes allerede til nikotin, hvor rigtigt mange er skiftet til "dampmaskiner" fremfor rygning. Man kan finde noget om det på nettet, men jeg har ikke hørt om noget der faktisk virker, så det kan konkurrere med rygning, og det burde have topprioritet at få udviklet et pålideligt apparat til cannabis!

Christoffer Pedersen

Henrik Leffers
Grunden tillægerne ikke er vilde med at udskrive cannabis er, udover ukendte/ubeskrevne virkninger og bivirkninger, også hvordan, hvor tit og i hvilke mængder patienten skal have det.
Men det med at lave et apparat der kan simulere rygning lyder ikke som en god ide. Det kræver jo man er ryger i forvejen, for ellers hoster man lungerne ud. Og vi må næsten antage de fleste der lider af noget så alvorligt som sklerose, ikke er så dumme at de ødelægger kroppen yderligere med at ryge. Det samme må antages for de andre grupper som tilbydes cannabis.
Topprioritet må naturligvis være at få mere VIDEN om hvordan patienterne får mest gavn af cannabis. Efter hvad jeg har læst bliver det cannabisolier og (heldigvis) ikke det stærkt kræftfremkaldende rygehash, som bliver tilbudt.
Jeg forstår heller ikke helt logikken i der ikke gives tilskud. Måske fordi man ikke giver til medicin der ikke har været gennem den normale godkendelsesprocedure..?