Nyhed
Læsetid: 3 min.

Stik imod politiske forsikringer straffes fredelige tiggere med fængsel

Politikere ønskede at komme det utryghedsskabende tiggeri til livs, da de stemte for at ændre den del af straffeloven, som omhandler tiggeri. Men i lovteksten er det ikke angivet, at tiggeriet skal have en bestemt karakter, og flere domme viser, at helt fredelige tiggere er blevet straffet med fængsel. Nu er en dansk tigger også blevet sigtet
Da Folketinget før sommerferien hastebehandlede et forslag om at skærpe straffen for tiggere, der udviser utryghedsskabende adfærd, pointerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet under en spørgetid, at det ikke er en hvilken som helst dansk hjemløs, der stikker hånden frem, som skal straffes med fængsel for at tigge. Men det viser sig nu ikke at holde stik.

Da Folketinget før sommerferien hastebehandlede et forslag om at skærpe straffen for tiggere, der udviser utryghedsskabende adfærd, pointerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet under en spørgetid, at det ikke er en hvilken som helst dansk hjemløs, der stikker hånden frem, som skal straffes med fængsel for at tigge. Men det viser sig nu ikke at holde stik.

Jan Dagø

Indland
5. september 2017

Den første danske statsborger er blevet sigtet, siden straffen for at tigge blev skærpet før sommerferien. Det oplyste Københavns Politi i går til Radio24syv. Og flere domme henover sommerferien viser, at fredelige tiggere straffes med fængsel efter lovændringen.

Inden vedtagelsen lagde flere af de folketingspolitikere, der stemte for forslaget, ellers vægt på, at loven kun skulle ramme det utryghedsskabende tiggeri. Men efter lovens ordlyd bliver enhver, der tigger, straffet med fængsel, når tiggeriet foregår på udvalgte steder. Det fortalte Radio24syv i et indslag tilbage i juni.

Karsten Hønge, der er retsordfører for Socialistisk Folkeparti, mener, det er »fuldstændig urimeligt«, at fredelige tiggere nu kan blive straffet med fængsel. Han henviser til nogle af de domme, der indtil videre er afsagt, hvor fredelige tiggere er blevet straffet, selv om de ikke har sagt noget, men blot siddet med en kop, som folk har lagt penge i.

En 58-årig udenlandsk mand sad for eksempel roligt foran Hundige Station, og da en forbipasserende lagde penge i en kop ved siden af ham, nikkede og smilede han. Han blev efterfølgende straffet med 14 dages fængsel, fik konfiskeret 18 danske kroner og fem svenske kroner og skal betale sagens omkostninger. Manden er ikke tidligere straffet.

Udover at henvise til de domme, der hidtil har været, retter Karsten Hønge skytset mod de socialdemokratiske og borgerlige politikere:

»Det her er et bevis på, at det, som både borgerlige og socialdemokratiske ordførere sagde før lovens vedtagelse, ikke kom til at holde vand. Loven blev vedtaget på baggrund af politiske forsikringer om, at det kun vil ramme tiggere, som er utryghedsskabende og aggressive, men jeg kan konstatere, at dem, der har vist sig at være utryghedsskabende og aggressive, det er politiet. Det vender sagen på hovedet.«

Da forslaget blev hastebehandlet i Folketinget, fremhævede politikere fra Socialdemokratiet og Venstre nemlig, at det er det utryghedsskabende tiggeri, som lovændringen er rettet mod.

Ved Folketingets afslutningsdebat sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at partiet kun ville bakke op om forslaget, hvis en dansk hjemløs, der »stikker koppen eller hånden frem for at tjene en mønt«, ikke bliver kriminaliseret.

Trine Bramsen (S) har udtalt, at lovændringen skal ramme de pågående og aggressive tiggere. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) pointerede også under en spørgetid, at det ikke er en hvilken som helst dansk hjemløs, der stikker hånden frem, som skal straffes med fængsel for at tigge. I stedet er loven målrettet utryghedsskabende tiggeri, sagde han.

Juraprofessor: Alle tiggere kan straffes

Men på trods af de politiske forsikringer angiver lovændringen, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet stemte for, ikke noget om, at tiggerne skal opføre sig på en bestemt måde for at blive straffet.

Det eneste, der har betydning, er, om tiggeriet foregår ved en station, et supermarked, en gågade eller i et offentligt transportmiddel, forklarer Sten Schaumburg-Müller, der er professor på Syddansk Universitet:

»Lovteksten er ret klar: Det er en skærpende omstændighed, hvis man tigger de fire steder. Dem, der tigger der, og uanset, om de i øvrigt gør noget, som i sig selv er utryghedsskabende – dvs. uanset, om de har en aggressiv adfærd – så opfylder de lovens betingelser. Bare det, at de sidder der, så kommer de i fængsel i 14 dage,« siger juraprofessoren.

Karsten Hønge mener, at de socialdemokratiske og borgerlige ordførere nu bør gå sammen om at få lavet loven om, så det kun er de utryghedsskabende tiggere, der bliver straffet.

Han foreslår også, at ordførerne her og nu tager et møde med politiet om, at det kun er denne form for tiggeri, betjentene skal fokusere på.

Politikere fralægger sig ansvaret

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, vil ikke kommentere Karsten Hønges kritik, men skriver til Information, at partiet skærpede loven som følge af flere henvendelser fra utrygge borgere:

»Vi har lyttet til de mange borgere, der har givet udtryk for, at de føler sig utrygge grundet det stigende antal udenlandske tiggere. Det er på den baggrund, vi har ønsket en strammere lovgivning på området.«

Hun henviser til justitsministeren, når det handler om den konkrete udmøntning af loven. Statsministerens pressesekretær henviser ligeledes til Justitsministeriet.

Her mener man til gengæld, at ministeren har gjort, hvad han kunne for at oplyse politikerne om konsekvenserne ved lovændringen. Både over for Folketinget og i medierne har ministeren pointeret, at alle tiggere kan blive straffet med de nye ændringer. Når loven derfor også rammer de fredelige tiggere, bør det ikke komme som en overraskelse for de politikere, der stemte for ændringen.

Københavns Politi har oplyst til Rigsadvokaten, at der siden lovændringen og frem til den 24. august har været 18 domme i den københavnske politikreds. 16 af dem har været fældende, og to har været frifindende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Socialdemokratiet har i fem år ikke forholdt sig til, at reformen af førtidspension og fleksjob har skabt frygtelige tilstande for de ramte mennesker Hvorfor skulle de forholde sig til, at også loven om tiggeri virker helt i skoven? Jagten på de socialt udsatte og ubemidlede er jo gået hen og blevet en kær folkesport på linje med Matador.. Bare det er populært, så skyder vi moralen totalt ned, synes at være standarten.

Gaderummet Regnbuen, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Jørgen Kærbro Jensen, Niels Duus Nielsen, Werner Gass, Carsten Wienholtz, Ken Sass, Erik Karlsen, Mikkel Kristensen, Ole Christiansen, Per Klüver, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Hans Larsen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Carsten Munk, Tue Romanow, Kim Houmøller, Peter Wulff, Henrik Rude Hvid, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Estermarie Mandelquist, Poul Anker Sørensen, David Zennaro, Dorte Sørensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En løsning kunne være at give penge til flere herberger og tillade dem også at tage udlændinge ind.
Vil det trods alt ikke være billigere for samfundet end at give tiggere 14 dages fængsel????

Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Peter Traasdahl Staal , Carsten Munk og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Bankernes omfattende hvidvask af sorte penge, og medvirken til skatteunddragelse, anses ikke af de samme politikere for at være utryghedsskabende.
Det er dét niveau, nationen befinder sig på. Og hovedparten af vælgerne finder det i orden, siden de "ansvarlige" politikere bliver valgt den ene gang efter den anden.

Gaderummet Regnbuen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Erik Karlsen, Per Klüver, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Holger Madsen, Carsten Munk, Susse Jønsson og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Ja stakkels "utrygge" borgere, mon ikke den utryghed skyldes mediernes og fordommenes hærgen omkring fremmede godt blandet med dårlig samvittighed over ikke at ville give af evt. overskud.
Selvfølgelig udfordrer det en at skulle gå igennem en gågade eller foran et supermarked, hvor der kan være en almindelig tigger, en dårlig musikant og en smart sælger for et eller andet energiprodukt eller telefonabonnement. Hvem tigger egentlig mest Det står alle frit for at lukke øjnene eller bare sende et varmt smil og sige god dag men at man lige i dag ikke har lyst til at give. utrygheden er man selv ansvarlig for.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Per Klüver, Arne Lund, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Carsten Munk, Trond Meiring og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar

Selve loven er jo overfladebehandling uden noget forsøg på at sætte sig ind i problemerne. Ganske som de andre hovsa-løsninger.
Vælges disse inkompetente livsnydere virkelig frivilligt? Deres børn og børnebørn? :)
Nogen må sove i timen, hvordan kan det ellers lade sig gøre? En ting er fiflen med valgløfter før og efter valget, hvem skal hjælpe med at gøre tingene bedre? Helt klart ikke medierne, men hvem så?

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Politiske forsikringer. Hvad er det? Og er de noget værd?
Der er ingen, der skal bilde mig ind, at når karakteren af tiggeriet er udeladt, er det en forglemmelse.
Politikerne ønsker IKKE tiggere i gadebilledet.
Pressen fodres. Loven skrives. Loven vedtages. Og dermed basta.
Det er den samme model hver gang.
Det er mit indtryk, at politikere generelt betragter sig selv som offentlighedens arkitekter, som med kunstnerens kreative selvbevidsthed gerne går imod offentligheden. Den er jo besværlig og politisk umusikalsk og skal holdes i ro.

Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Om tiggeriet er utryghedsskabende har ikke noget med tiggerne at gøre, det er ene og alene publikum der bestemmer om de bliver utrygge eller ej.
Måske skal Kbh oprette tigge-zoner og hjemløse-zoner hvor de kan opholde sig i det offentlige rum?

Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Per Klüver og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Vi skal ikke acceptere tiggeri, vi skal ikke acceptere, at folk er så fattige, at de er nødt til at tigge.

Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Ken Sass, Mikkel Kristensen, Per Klüver, Bjarne Andersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Der er en fødekæde her. Det begynder med, at "mange borgere" føler sig utrygge ved at der sidder tiggere i gadebilledet. Hvem er disse "mange borgere"? Et gæt: Medlem af eller stemmer på DF, VLAK og Soc.dem? Dernæst er der en altid villig presse, der gerne puster til ilden, og videregiver "mange borgeres" utryghed.
Næste led i fødekæden, er politikere som Martin Henriksen. Inger Støjberg og Trine Barmsen, der gladelig fører "mange menneskers" utryghed ind i Folketinget, presser på for at få skærpet lovene.
Det gør Søren Pape med de bange øjne gerne, han skal sq ikke nyde noget af, at der kommer rumænske tiggere til Bjerringbro, og så skal politiet, der jo ellers har rigeligt at lave, indfange fredelige, forhutlede tiggere, der truer de danske værdier som fx tolerance, rummelighed, omsorg osv. (Ironi forekommer ikke her).
Politiet har påtaget sig opgaven frivilligt, så de står også til strambuks. De kunne jo bare vende det blinde øje til. Det gør politiet jo allerede i dag, fx ved hate crimes. chikane af asyl-ansøgere, og folk med indvandrerbaggrund, eller i mange voldtægtssager. Så hvorfor gør politiet det ikke her?
Indbragt for den høje ret, som vi borgere jo antages at have respekt for, er der dommere, der villigt adlyder magten, og idømmer den utryghedsskabende tigger to uger i boksen. Så kan han lære det!
Lad os kalde tingene ved rette navn: Ondskabens banalitet..

Viggo Okholm, Tanja Rau, Gaderummet Regnbuen, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Claus Sølvsteen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Ken Sass, Hans Ingolfsdottir, Erik Karlsen, Ulf Johannesson, Steffen Gliese og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Der er en fødekæde her. Det begynder med, at "mange borgere" føler sig utrygge ved at der sidder tiggere i gadebilledet. Hvem er disse "mange borgere"? Et gæt: Medlem af eller stemmer på DF, VLAK og Soc.dem? Dernæst er der en altid villig presse, der gerne puster til ilden, og videregiver "mange borgeres" utryghed.
Næste led i fødekæden, er politikere som Martin Henriksen. Inger Støjberg og Trine Barmsen, der gladelig fører "mange menneskers" utryghed ind i Folketinget, presser på for at få skærpet lovene.
Det gør Søren Pape med de bange øjne gerne, han skal sq ikke nyde noget af, at der kommer rumænske tiggere til Bjerringbro, og så skal politiet, der jo ellers har rigeligt at lave, indfange fredelige, forhutlede tiggere, der truer de danske værdier som fx tolerance, rummelighed, omsorg osv. (Ironi forekommer ikke her).
Politiet har påtaget sig opgaven frivilligt, så de står også til strambuks. De kunne jo bare vende det blinde øje til. Det gør politiet jo allerede i dag, fx ved hate crimes. chikane af asyl-ansøgere, og folk med indvandrerbaggrund, eller i mange voldtægtssager. Så hvorfor gør politiet det ikke her?
Indbragt for den høje ret, som vi borgere jo antages at have respekt for, er der dommere, der villigt adlyder magten, og idømmer den utryghedsskabende tigger to uger i boksen. Så kan han lære det!
Lad os kalde tingene ved rette navn: Ondskabens banalitet..

Karsten Aaen, Holger Madsen og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

det er flot gennemgang Arne Lund, og som sådan er jeg meget enig med dig - jeg bryder mig heller ikke om, at der kommer busser med bl.a. Romanere, som er bestilt til, at tigge. jeg kender ikke en formel det er der vidst ingen der rigtig gør - den her formel virker ikke, det er vi enige om - måske en form for minimums bistandshjælp gældende i hele Europa for alle europærere untaget dem med nationalt statsborgerskab. således kunne man håbe, at der hvor pengene rakte længst ville folk opholde sig. men har ikke gennemtænkt det og nogen kan sikkert komme med noget klogere i denne debat

Johnny Winther Ronnenberg

Af en eller anden grund så løser politikere altid det forkerte problem, af de forkerte grunde og rammer dermed også de forkerte mennesker. Det er øst europæerne de gerne vil ramme, men det går ud over danske hjemløse, fordi de ikke vil anerkende racismen i det.

Se positivt på det de hjemløse er sikret to uger med en varm seng og tre måltider mad om dagen, det kan vel ikke være bedre ;-) At det er en dyr og ringe måde og løse hjemløse problemet på er en anden sag og medfører en plettet straffeattest, men det taler vi ikke højt om,

Steffen Gliese, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det der kan undre er dette:
Kan vores politikere ikke læse og forstå de lovtekster de vedtager gennem 3 behandlinger i folketinget.
Der er jo kun to muligheder.
1. De er for dumme til at kapere selve lovteksten.
2. De fylder os bevist med løgn fra talerstolen.
Det er ynkeligt at Socialakrobaten Tine Bramsen og selveste Lille Lars henviser til Justitsministeriet angående lovformuleringerne.
Det er jo folketingets medlemmer der vedtager selve loven.
Eva Schwanenflügel har jo ret. Det er det samme der skete i forbindelse med lovteksten i reformen af førtidspension og fleksjob.
Og i begge tilfælde er folketinget gjort opmærksomme på problematikken i lovteksten!
Jeg hælder mest til mulighed 2.

Anne Eriksen, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Jens Erik Starup, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

I bl.a. Indien er det, var det nogen af samfundets rigeste, der organiserede børns tiggeri, nogen blev endda invaliderede eller synsmæssigt invaliderede for at skaffe flere penge i kassen!
Hvorledes er tiggeriet i Danmark og andre lande organiseret?, jeg savner den vinkel i disse feel good indlæg og fordømmende indlæg vendt mod det offentlige.
De organiserede tiggere skal ved lov naturligvis væk fra gader og stræder.
Privatpersoner med behov for tiggeri skal opfanges af systemerne (ikke indfanges) og ved konstatering af, at midlerne sendes til forbryderbander i andre lande skal 'tiggere' returneres til disse lande.