Læsetid: 2 min.

Støjberg hævdede at have reddet fire piger og henviste til ombudsmanden. Men det vil han ikke tages til indtægt for

Fire piger blev ’reddet’ efter Inger Støjbergs instruks om tvangsadskillelse af unge asylpar, har ministeren hævdet og henvist til ombudsmanden. Men ombudsmanden afviser nu, at han kan tages til indtægt for den påstand
Ombudsmanden, Jørgen Steen Sørensen, gør det i et svar til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg klart, at integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke kan henvise til hans redegørelse som belæg for sin påstand om, at fire unge piger er blevet reddet fra at leve sammen med mænd, som de i virkeligheden ikke ønskede at leve sammen med.

 

Ombudsmanden, Jørgen Steen Sørensen, gør det i et svar til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg klart, at integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke kan henvise til hans redegørelse som belæg for sin påstand om, at fire unge piger er blevet reddet fra at leve sammen med mænd, som de i virkeligheden ikke ønskede at leve sammen med.

 

Jens Dresling

14. september 2017

Et af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ofte fremhævede argumenter for, at hun trods kritik alligevel var glad for, at hun med en instruks den 10. februar 2016 gav ordre til straksadskillelse af alle unge asylpar, får nu endnu et skud for boven.

Det sker i et nyt svar fra ombudsmanden til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, der havde spurgt Jørgen Steen Sørensen, om der i hans redegørelse om sagen var belæg for ministerens påstand om, at fire unge piger var blevet reddet fra at leve sammen med mænd, som de i virkeligheden ikke ønskede at leve sammen med.

»Vi har reddet fire piger her fra at bo sammen med en mand, de ikke ønsker at bo sammen med, og det er jeg ganske godt tilfreds med,« sagde Inger Støjberg eksempelvis på det andet samråd i sagen, der blev holdt den 1. juni 2017.

Da Information efterlyste dokumentation for ministerens påstand om de fire reddede piger, var svaret alene en henvisning til et skema i ombudsmandens redegørelse. Derudover ville ministeren ikke udtale sig.

Men som Information senere kunne påvise, så var højst én af de fire piger blevet reddet af Inger Støjbergs instruks, mens de øvrige tre var henholdsvis adskilt før instruksen, forkert registreret med hensyn til alder og ikke adskilt, før pigen selv bad om det.

Det fik udvalget til at bede om ombudsmandens vurdering.

Udlændingeminister Inger Støjberg har tilsyneladende ingen præcis viden om, hvorvidt det er hendes instruks om øjeblikkelig adskillelse, der har ’reddet’ fire piger fra at bo sammen med en mand, de ikke ønsker at bo sammen med.
Læs også

I svaret forklarer ombudsmanden, at han ikke har forholdt sig til de nærmere omstændigheder for de fire piger, fordi det ikke havde betydning for det, han skulle undersøge.

»Jeg har således bl.a. ikke forholdt mig til, om de ville være blevet indkvarteret adskilt fra deres ægtefælle eller samlever også efter den praksis, der var gældende forud for instruksen«, skriver ombudsmanden.

Dermed gør Jørgen Steen Sørensen klart, at ministeren ikke kan henvise til ombudsmandens redegørelse som belæg for sin påstand om de fire piger. Han understreger samtidig, at han ikke med sit svar har taget stilling til, om ministerens udsagn om pigerne kan være korrekt.

»Det betyder blot,« skriver Jørgen Steen Sørensen om sin redegørelse, »at jeg ikke har forholdt mig til dette spørgsmål.«

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) konstaterer, at Inger Støjberg nu ikke længere kan bruge ombudsmandens redegørelse som dokumentation for, at hendes instruks reddede fire piger.

»Det er da direkte pinligt, at Støjberg tager ombudsmanden til indtægt for noget, han hverken kan eller vil tages til indtægt for. Ikke mindst, fordi hun jo helt åbenlyst gør det for selv at se bedre ud i en situation, hvor hun har en skræmmende dårlig sag,« siger Johanne Schmidt-Nielsen. »Så derfor vil nu bede ministeren om at forholde sig til svaret fra Jørgen Steen Sørensen.«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Hans Larsen
  • Katrine Damm
  • Holger Madsen
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Hans Larsen, Katrine Damm, Holger Madsen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Pinligt og endnu mere pinligt i betragtning af, at Inger Støjberg kræver korrekte svar fra asylansøger uden hensyntagen til, at de er bange , får dårlig tolkning osv.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, David Zennaro, Vibeke Hansen, Frede Jørgensen og Pia Skov anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Populistiske politikere hænger sig ikke så meget i, om det de siger nu er helt sandt eller ej, bare det er populært og lyder godt på både tryk og tv.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Vibeke Hansen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Godt så, den sag har ligget død herover sommeren.
Håber at Information og Politiken fortsætter med at grave i spørgsmålet om hvorvidt ministeren har løjet og administreret ulovligt. Hvilket undersøgelse fra ombudsmanden og flere samråd nok kan berettige at til at fortsætte med at have fokus på.
Og jeg repepeter denne sag handler ikke om de såkaldte barnebrude, men om hvorvidt ministeren har gjordt noget ulovligt.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Vibeke Hansen, Dorte Sørensen, Niels Duus Nielsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Det er vel efterhånden verdens mindste nyhed, at Inger Støjberg er fuld af løgn. Megen spalteplads kunne spares, hvis Information kun berettede om det, når/hvis hun taler sandt.

Flemming Berger, Johnny Winther Ronnenberg, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Udover at jeg er enig i, at Inger Støjberg slap lige lovligt ud af sin ulovlige optræden, bliver jeg ved gud også irriteret over, at hun "reddede" fire piger, er blevet en fast vending. Hvem pokker siger, at hun reddede disse unge piger. Hvor ved hun fra, at hun i virkeligheden ikke bare gjorde begyndelsen til deres nye liv til et helvede ? Der skal da ikke megen fantasi til at forestille sig, hvor skræmte de har været. endelig ved Inger Støjberg ikke en dyt om, hvorvidt de nu har fundet sammen igen, så hun kan i min optik godt droppe glorien, hun udviste rå magtdemonstration på usagligt grundlag.

Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Karsten Lundsby og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hvis man, som lystløgner, lige kan hente nogle "billige" point, ja så gør man da det,synes logikken at være. På den anden side tyder IS ageren i dennne sag på en vis mangel på omtanke.

Eller skal vi sige en vis mangel på intelligens.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Jan Guldager anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det allermest pinlige er at Støjberg er mere populær end nogensinde. Intelligenziaen i Danmark er vist heller ikke for kvik :-(

Hans Larsen, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz og Katrine Damm anbefalede denne kommentar