Læsetid: 3 min.

Thulesen Dahl kræver et opgør med regeringens Brexit-strategi

Briterne bør få adgang til det indre marked uden at være omfattet af den frie bevægelighed, mener Dansk Folkepartis formand
Briterne bør fortsat have adgang til det indre marked uden at skulle acceptere den frie bevægelighed i EU, mener Kristian Thulesen Dahl.

Briterne bør fortsat have adgang til det indre marked uden at skulle acceptere den frie bevægelighed i EU, mener Kristian Thulesen Dahl.

Sille Veilmark

Indland
15. september 2017

Dansk Folkeparti kræver et opgør med Danmarks – og EU’s – strategi over for Storbritannien i forhandlingerne om Brexit. Frem for at stå fast på, at Storbritannien kun kan få adgang til det indre marked, hvis briterne også accepterer arbejdskraftens frie bevægelighed, bør briterne have lov til at nøjes med førstnævnte.

Det siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl inden partiets årsmøde den kommende weekend. Han mener, at en sådan aftale vil være i alles – og ikke mindst Danmarks – interesse. Og at en sådan aftale efterfølgende vil kunne danne forbillede for Danmarks fremtidige medlemskab af EU.

»Der er en tendens – eller en undertone – i både Bruxelles og Udenrigsministeriet til, at det her skal blive hårdt for Storbritannien,« siger Kristian Thulesen Dahl.

»Men Brexit er en realitet, og der er en risiko for, at man får skabt en britisk udmeldelse, som ikke bare er skadelig for Storbritannien – hvilket man går efter – men også for EU, herunder i særlig grad Danmark, som har interesse i at kunne handle frit med Storbritannien, ikke mindst når det gælder fiskeri og landbrug. EU’s strategi om først at ville løse skilsmissen og derefter se på handelsbetingelserne risikerer at efterlade en periode efter skilsmissen, som bliver til stor skade for dansk erhvervsliv. Derfor bør regeringen være meget mere aktiv for at sikre, at forhandlingerne bliver bragt tilbage på sporet.«

Ifølge Dansk Folkepartis formand er den »bedst mulige løsning« på Brexit-forhandlingerne, at briterne bevarer adgangen til at købe og sælge varer på det indre marked, og at EU tilsvarende får fri adgang til det britiske marked. Til gengæld må EU acceptere, at den britiske regering – efter folkeafstemningen sidste år – ikke kan give køb på retten til selv at bestemme indvandringen til Storbritannien.

God løsning for Danmark

Dansk Folkeparti har ikke gjort op, hvorvidt partiet vil anbefale danskerne at forlade EU, hvis det skulle komme til en folkeafstemning, siger han. Men hvis Storbritannien får den ønskede frihandelsaftale med EU, kan det danne forbillede for Danmark.

»Det er klart, at det, som jeg opfatter som en indholdsmæssig god løsning for både briterne og EU, vil jeg også opfatte som en god løsning for EU og Danmark,« siger Dansk Folkepartis formand. »Jo tættere man kommer på et system med fri handel, men ret til at bestemme og kontrollere, hvem der kommer ind i dit land, jo tættere er vi på noget, som jeg tror, at den danske befolkning vil bryde sig rigtig godt om og være en del af.«

Både regeringspartierne, Socialdemokratiet og Alternativet afviser, at Danmark – og EU – bør ændre kurs i Brexit-forhandlingerne.

»Storbritannien forsøger i øjeblikket at gøre det, som briterne historisk altid har været gode til; nemlig en del-og-hersk-strategi, hvor man prøver at spille landene ud mod hinanden ved at appellere til deres forskellige interesser,« siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen. »Derfor er det vigtigt, at EU taler med én stemme under forhandlingerne, og her må man først blive enige om boet efter skilsmissen. Men selvfølgelig er handel godt og mere handel bedre, så efterfølgende bør vi da blive enige med Storbritannien om mest muligt af slagsen.«

Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard, som tidligere på ugen var på besøg i Dublin og Belfast sammen med Folketingets såkaldte Brexit-følgegruppe, mener, at de fastlåste forhandlinger skyldes, at den britiske regering ikke ved, hvad den egentlig vil.

»Du kan ikke være en del af det indre marked, hvad angår varernes frie bevægelighed, hvis du ikke samtidig vil være en del af toldunionen og dermed også være bundet af, at EU-Domstolen træffer bindende afgørelser. Og man kan jo heller ikke kritisere EU for at modsætte sig noget, som briterne sådan set ikke lige nu arbejder på at få. Hovedproblemet er, at briterne reelt set ikke ved, hvad de gerne vil have, og hvordan de skal få det,« siger Peter Hummelgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg synes varer og tjenester mv. fra UK skal belægges med mellem 20 og 40% i told. Lidt afhængig af hvordan kursen på pundet udvikler sig.

for engang skyld støtter jeg dansk folkeparti,brexit er den støtte mulighed for at skabe et menneskeligt
Europa,det har kun gået ned af bakke de sidste 20-30år.nedskæringer på nedskæringer og det forsætter åbenbart.
Men det bliver svært storkapitalen styrer mere eller mindre det hele i EU idag

Mona Blenstrup, Torben Skov og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Jeg tror han overvurderer massivt Danmarks indflydelse i EU ...

Else Marie Arevad, Benno Hansen, Katrine Damm og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Hvem lytter til KTD's vrøvl - det gør regeringen, når det passer ind i deres kram.

Jeg tvivler på at brexit kommer de fattige til gode, og det var nok i høj grad dem der lige kom afsted med at stemme leave.
De rige klarer sig såmænd nok.
KTD siger vel bare hvad, han vurderer falder i god jord pt.

Tvivler på at det har gang på jord.

Robert Ørsted-Jensen, Else Marie Arevad, Carsten Wienholtz og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Gad vide om Thuelsen Dahl er ligeså storsindet, når de danske fiskere ikke længere kan fiske i engelsk farvand fordi de selv har brug for fiskene.
Thuelsen Dahl afslører sig i min optik som fantast, når han argumenterer dansk EU-medlemsskab på baggrund af sit drømmescenarium af Brexit. Ingen aner, hvor det bærer hen eller det nogensinde sker. Englænderne er ved at finde ud af, at de nok ikke længere er den stormagt, de var engang. Yderligere er der heller ikke tegn på et flertal for en folkeafstemning på Chr. Borg, og ved sidste måling ønskede over tres procent at forblive i fællesskabet. Men nu vil han jo danne regering med Løkke, så må vi jo se, hvor langt, han når med det krav.

Benno Hansen, Frede Jørgensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Ja underholdningsværdien er lidt i top..
Men nok ikke for Little Brittain...

EU har ved Gud ikke været gode til at levere varen!

Men realiteterne er, at minimum tre fjerdedele af de problemer, vi burde se at få løst, kun kan løses i et samarbejde med - som minimum - de andre EU lande. Det drejer sig om miljø, økonomisk vækst, immigration, forsvar, unfair skattekonkurrence og skatteunddragelse, monopoldannelser. Derfor er der i realiteten kun én vej: tættere integration indenfor EU - og så må vi håbe, at EU bliver mere funktionelt i takt med den tættere integration.

Der er (desværre?) ikke noget alternativ!

Hvorfor kan man ikke have frihandel uden fri bevægelighed? Det er et ærligt spørgsmål, jeg håber at nogen kan forklare mig det. Er der nogen grund til, at de to ting skal være uløseligt knyttet til hinanden?

Nille Torsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Hvis briterne for adgang til EU's indre marked efter brexit, så vil det vise vejen for andre EU lande, som ikke måske overvejer, at forlade EU. Og det vil give Dansk Folkeparti et reelt argument for at Danmark skal ud af EU. Et argument, som mange danskere vil lytte til og som kan bane vejen for en dansk folkeafstemning om udmelding af EU med gode chancer for et ja.

Selve konceptet "Adgang til det fri EU marked" er det UK ikke vil have idet de derved skal underlægge sig EU domstolens afgørelser.

Så hvorfor KTD ønsker at en grundlæggende facet ved EU ikke skal gælde i deres optik er formodentlig med valgkamps bragesnak.

Og så kunne man jo spørge ham: Hvem skal så dømme i tvister? EU domstolen. Eller vil han til at opfinde endnu en domstol? For UK ønsker ikke at underlægge sig EU domstolens regime.

Så Kristian Thulesen Dahl mener, Danmark skal være medlem af EU på samme måde, som Storbritannien ikke er det?

David Henriksen

Benno. Det lader til det ja. Eller det han siger er jo egenligt at vi skal være medlem på DF's præmisser og vælge de dele som ligepræcis DF vil have os med i. Og så er de andre EU-landes mening i øvrigt fuldstændig ligegyldigt for DF alene definere hvad godt samarbejde er.

Thomas B Jensen

Nu er det jo ingen hemmelighed at DF er imod, eller i hvert fald meget kritiske, overfor EU.
Man kan deraf udlede at DF ville elske at England fik en aftale med flest mulige fordele, så de kan kræve en folkeafstemning om medlemskab af EU..... hvor de SELVFØLGELIG vil anbefale at vi melder os ud!!!

Det handler IKKE om at DF er bange for, at en hård kurs overfor GB vil skade danske interesser.

Når alt dette er sagt, og selv om man forstår de virkelige bevæggrunde for KTD's udtalelse, er det da det mest stupide jeg længe har hørt fra hans mund. Selvfølgelig skal det have konsekvenser at GB ikke længere ønsker at lege på lige fod med de andre "børn" i klassen. Ikke fordi jeg ønsker at straffe GB, men simpelthen for at sikre de resterende medlemslande, og de grundlæggende værdier EU bygger på.

og med hensyn til KTD...... lad mig bruge en analogi som DF selv ynder at bruge overfor flygtninge.... kan du ikke lide lugten i bageriet, så find en anden bager.

Nu er det mest centrale problem vel, at englænderne ikke selv har gjort sig klart, hvilken form for aftale, de gerne vil have med EU. I sandhed en tragikomisk situation.

Søren Cramer Nielsen

Det er vel komisk, at Kristian Thulesen Dahl og DF fortsat ikke vil melde klart flag ift. om de vil blive i EU eller have en afstemning om at forlade unionen.
Samtidig taler de for undergravende ideer om at lukke grænser, begrænse bevægelighed, suveræn national selvombestemmelse m.m.
Ideer som strider imod kernen af EU samarbejdet:
frihandel, fri bevægelighed, universelle menneskerettigheder, integration på fælles interesseområder mv.

Hvad er det egentlige motiv bag DF's handlen?

Søren Kristensen

Nærmest genialt at bruge Brexit som løftestang for egen politik. 10 point for det taktiske element. Vi må se hvordan det går med udførelsen.

"Nu er det mest centrale problem vel, at englænderne ikke selv har gjort sig klart, hvilken form for aftale, de gerne vil have med EU."

Det er ikke korrekt. De vil gerne have adgang til EUs indre marked uden forbehold, adgang til forskningsprojekter i EU regi og at huse EU styrelser. Og det vil de gøre uden at være med i EU og at være underlagt EU domstolen.

"Hvad er det egentlige motiv bag DF’s handlen?"

At det trækker op til valg.

Else Marie Arevad

Maria Jensen, du spørger, hvorfor kan man ikke have frihandel uden fri bevægelighed. Jeg går ud fra, at du mener fri bevægelighed for mennesker. Godt spørgsmål.
Reglerne om fri bevægelse i EU for mennesker, varer, tjenesteydelser og penge er fastlagt i Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Denne traktat skulle i så fald ophæves, og det vil næppe ske.