Nyhed
Læsetid: 3 min.

To ministerier ramt af cyberangreb – tyrkisk gruppe hævder at stå bag

Både Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet har været ramt af cyberangreb, efter at Inger Støjberg offentliggjorde et billede af en Muhammed-tegning på sin iPad. Pro-tyrkisk gruppe hævder at stå bag
Indland
29. september 2017

En tyrkisk hackergruppe hævder at stå bag cyberangreb på Udlændinge- og Integrationsministeriet samt Udenrigsministeriet.

Der er tale om såkaldte DDoS-angreb – en form for overbelastningsangreb, hvor man oversvømmer en hjemmeside med trafik, så den til sidst går ned.

Udenrigsministeriet oplyser, at trafikken kom relativt massivt, men også blev omdirigeret ret hurtigt, så siden kom op igen. Den var derfor kun nede i »væsentligt under en time« onsdag aften. Hårdere blev Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside uim.dk ramt. Angrebet begyndte ifølge ministeriet allerede onsdag kl. 15, men var i går eftermiddag fortsat nede.

»Angrebet på uim.dk er p.t. fortsat i gang, hvorfor der stadig er lukket ned for adgang til uim.dk,« skriver ministeriet i en mail til Information torsdag middag.

For at undgå at angrebet førte til, at ministeriet blev »sårbar overfor yderligere hacker-tiltag«, valgte man selv at tage siden af nettet, »således at evt. forsøg på kompromittering eller yderligere skade blev stoppet.«

Ministeriet understreger, at der ikke er tegn på kompromittering af data, og at uim.dk er en ren informationsside for offentligheden, som er adskilt fra resten af ministeriets systemer.

»DDoS er en forholdsvis billig og risikofri form for angreb. Samtidig har det en klar signalværdi her og nu, fordi alle kan se, at den pågældende hjemmeside er nede,« siger Jens Christian Høy Monrad, der er senioranalytiker ved sikkerhedsfirmaet FireEye.

Han finder det bekymrende, at Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside fortsat er nede et helt døgn efter angrebets start.

»Det er et relativt langt angreb,« siger Jens Christian Høy Monrad.

»Det er et problem, fordi vores kontakt med myndighederne i dag i højere grad foregår digitalt end fysisk. På den måde har det en konsekvens. Det kunne være information om statsborgerskab eller danskprøver, som folk har behov for at tilgå, men som nu er utilgængeligt.«

Politisk motiveret

På Facebook skriver hackergruppen Aslan Neferler Tim på tyrkisk, at de står bag angrebene, men det kan de to ministerier dog hverken be- eller afkræfte.

»Vi er i gang med at undersøge sagen og lave en analyse af, hvor det kom fra,« oplyser Udenrigsministeriet til Information.

Aslan Neferler Tim er en politisk motiveret hackergruppe, forklarer Jens Christian Høy Monrad. Deres tidligere angreb tegner et billede af en gruppe, der støtter op om den tyrkiske præsident Erdogan – og tyrkisk nationalisme mere generelt.

Da Holland i foråret nægtede tyrkiske ministre at føre valgkamp i landet op til forfatningsafstemningen, lagde gruppen blandt andet Schiphol-lufthavnens hjemmeside ned og hackede en lang række politikere og internationale mediers twitterkonti, som de brugte til at sprede anti-hollandske og pro-Erdogan-budskaber.

Gruppen menes ifølge nyhedsbureauet Reuters også at være ansvarlig for at have lagt hjemmesiderne for det østrigske parlament og den østrigske centralbank ned, efter at landet havde opfordret til at droppe forhandlingerne med Tyrkiet om optagelse i EU.

»Men vi har også set angreb, hvor formålet har været at drive en form for pro-islamistisk ideologi,« siger Jens Christian Høy Monrad. »Og det falder meget godt i tråd med de beskeder, der er blevet offentliggjort i forbindelse med de her angreb, hvor man har været ude og kritisere Danmark og integrationsministeren.«

Han henviser til, at Aslan Neferler Tim på Facebook har kædet angrebene sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ’fornærmelse’ af profeten Muhammed.

Støjbergs Muhammed-tegning

Hun lagde i tirsdags et billede af sin iPad-baggrund på Facebook. Baggrunden viste Kurt Westergaards ikoniske Muhammed-tegning og forholdt sig til beslutningen fra Skovgaard Museet i Viborg om at undlade at udstille tegningen som en del af en udstilling om blasfemi siden Reformationen.

»Det er museets valg, og det har de deres fulde ret til, men jeg synes, at det er ærgerligt,« skrev ministeren og tilføjede, at vi »ærligt talt« skal »være stolte over Muhammed-tegningerne«.

Opdateringen fra Inger Støjberg har ført til flere historier i internationale medier. På Facebook nævner Aslan Neferler Tim direkte Muhammed-tegningerne og refererer til flere artikler om angrebet i danske medier.

»Det her illustrerer, at der er sket utroligt meget på den digitale front siden Muhammed-krisen i 2005,« siger Jens Christian Høy Monrad.

»DDoS-angreb er blevet billige at udføre. Og samtidig er det danske samfund blevet langt mere digitaliseret. Så hvis man er modstander af Danmarks politik eller en dansk politiker, er det måske at foretrække at udføre et digitalt angreb frem for at sende et trusselsbrev eller udføre en eller anden form for fysisk gerning.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er jo ikke et rigtigt angreb, det er bare for at genere en smule for "mindre end en time" vil jeg tro. Et mere seriøst angreb er at blive saboteret medens du tror at du kan ytre dig frit fra galden når du faktisk tror at du er OFFLINE ;) Men det er du bare IKKE!!!

Philip B. Johnsen

Inger Støjberg interesser sig ikke for ytringsfrihed og demokrati, det viser politikerens indblanding i denne sag om, hvad der er relevant kunst, med al ønskelig tydelighed, men hvad er politikerens egentlige budskab?

White supremacy:
"By "white supremacy" I do not mean to allude only to the self-conscious racism of white supremacist hate groups. I refer instead to a political, economic and cultural system in which whites overwhelmingly control power and material resources, conscious and unconscious ideas of white superiority and entitlement are widespread, and relations of white dominance and non-white subordination are daily reenacted across a broad array of institutions and social settings."
Legal scholar Frances Lee Ansley

Johnny Winther Ronnenberg

Et DOS angreb kan såmænd være kritisk nok, prøv at gætte på hvad der sker hvis man lægger pentagons servere ned under en international krise, ud over dødsstraffen ;-)