Baggrund
Læsetid: 3 min.

Dansk selskab for patientsikkerhed advarer om offentlig gabestok

Efter flere aktuelle sager ser Dansk Selskab for Patientsikkerhed en uheldig tendens til, at enkeltpersoner bliver syndebukke for systemfejl i sundhedsvæsenet. I går kom det frem, at to læger er politianmeldt efter fejlbehæftet behandling af en dreng med meningitis
Indland
11. oktober 2017

Læger, der bliver politianmeldt og retsforfulgt efter at have været involveret i tragiske sager i sundhedsvæsenet, er blevet en tydeligere tendens.

Det mener Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der er en selvstændig organisation, som arbejder for at fremme patientsikkerhed i det danske sundhedsvæsen. Formand, Inge Kristensen, advarer om, at tendensen ikke gavner patientsikkerheden:

»Denne offentlige gabestok af enkeltpersoner risikerer at være kontraproduktiv, i forhold til det, vi alle sammen gerne vil have, nemlig et system, hvor patienterne kan være sikre, og hvor lægerne er trygge ved at indrapportere fejl, så vi kan lære af dem,« siger hun.

I går skrev Information om en yngre læge på Svendborg Sygehus, der er blevet dømt ved landsretten for ikke at journalføre en bestilling af blodsukkermåling og for ikke at følge op på sin patient, som døde under indlæggelse. Senere samme dag skrev dr.dk, at Styrelsen for Patientsikkerhed har anmeldt to læger til politiet, som var involveret i behandlingen af en den 16-årige dreng, Mathias Baadsgaard-Lund, der døde af smitsom meningitis efter en fejlbehæftet behandling.

– Hvordan kan det virke kontraproduktivt at retsforfølge læger, som har begået fejl?

»Vi kan ikke udtale os om de konkrete sager, men der ligger det i det, at lægerne i stedet for at indrapportere fejl, går i defensiv, bruger ekstra tid på dokumentation og er mere tilbageholdende med at dele viden og være åbne, som ellers kan være med til at gøre systemet sikrere i fremtiden,« siger Inge Kristensen.

– Kan det at retsforfølge læger for fejl ikke gå hånd i hånd med at sikre læring?

»Når der sker en fejl, så handler det som regel ikke om én persons handling – for at det skal gå rigtigt galt, skal der være en række sammenfaldne fejl og flere svigt. Her siger vi, at hav nu fokus på, hvordan vi indretter et stærkere system, så det ikke er den enkelte sundhedsperson, der bliver afgørende. Samtidig har vi jo inkorporeret i sundhedsloven, at vi skal lære af fejl. Det må vi ikke underminere,« siger Inge Kristensen.

En af de læger, der er blevet politianmeldt for behandlingen af Mathias Baadsgaard-Lund, er ifølge DR’s oplysninger politianmeldt efter paragraf 75 i Autorisationsloven. Den samme paragraf, som den yngre læge fra Svendborg blev dømt efter. Paragraffen lyder, at »en autoriseret sundhedsperson, der gør sig skyldig i grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed, straffes med bøde eller fængsel i indtil 4 måneder«.

– Hvis ikke paragraffen om grov eller gentagen forsømmelighed i Autorisationsloven skal tages i anvendelse i sådanne sager, hvornår skal den så?

»Der har været en række sager, hvor personer med forsæt eller efter at været blevet advaret gentagne gange fortsætter med en forkert behandling. Det er en anden situation end Svendborg-sagen eller meningitis-sagerne. Her er det ikke én person, der kan siges at have begået en så grov fejl,« siger Inge Kristensen.

I september skrev faren til en af de tre drenge, der inden for et år døde af meningitis efter en fejlbehæftet behandling, at »mange har forventet, at vi ville have behov for at finde de skyldige – dem, der fejlede med døden til følge. Men det er ikke i vores interesse,« skrev faren, Ivar G. Petersen, i kronikken:

»En klapjagt på syndebukke og uddeling af skyld og skam til professionelle ville have den modsatte effekt: Den ville styrke en kultur, hvor man nødigt vil have sine fejl frem i lyset, fordi det kan skade ens omdømme og stemple en som dårlig læge eller sygeplejerske.«

Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke ønsket at kommentere sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Retsforfølgelse vil give mere lukkethed. Hvilket ikke er det, man ønsker.