Læsetid: 4 min.

Eksperter: Nedskæringer på ungdomsuddannelser vil øge uligheden

Trods stigende elevtal har de gymnasielle uddannelser mistet over 1.000 lærere under de sidste to års nedskæringer. Erhvervsuddannelserne melder også om flere lærerfyringer. Når der bliver færre lærere pr. elev, går det især ud over de svageste elever, påpeger ekspert
Uddannelsesalliancen protesterer mod nedskæringer på Nytorv i Københavns Indre By.

Uddannelsesalliancen protesterer mod nedskæringer på Nytorv i Københavns Indre By.

Jens Dresling

16. oktober 2017

Under Folketingets åbning holdt et gymnasium begravelse for den gode undervisning, mens et andet gymnasium sang dødsmesse for den gode undervisning. Årsagen var regeringens omprioriteringsbidrag, som sammen med andre besparelser har betydet, at gymnasierne siden 2016 har skåret ned med 900 mio. kr.

Med årets finanslovforslag lægger regeringen op til at spare endnu et år – frem til 2021. Det gør ondt på gymnasierne. Allerede under det første års nedskæringer fra 2015 til 2016 måtte gymnasierne ifølge gymnasielærernes beskæftigelsesundersøgelse sige farvel til omkring 1.000 lærere trods stigende elevtal.

Et folketingssvar fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) til Udvalget for Landdistrikter og Øer fra august viser samme tendens. Fra maj 2016 til maj 2017 var der 1.100 færre fuldtidsansatte lærere til at undervise eleverne på erhvervsskoler, VUC’er og gymnasier.

De færre lærere pr. elev vil gå hårdt ud over både kvaliteten af uddannelserne, de svageste elever og dermed forøge uligheden, mener uddannelseseksperter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvornår filan går det op for politikerne, at disse hovedløse besparelser vil have en kæmpestor pris? Var det ikke meningen, at vi skulle leve af vores viden og know-how? Og hvad med alle de fyrede fagpersoner, skal de arbejde i prekære stillinger eller være nyttejobbere i Netto? Så er det da virkelig spild på utrolig mange måder.

Katrine Damm, Torben K L Jensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Er det et udtryk for en akut psykose - eller er det en bevidst overlevelsesstrategi for eliten i det kommende kollaps af kapitalismen?

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er dæleme ubegribeligt så kortsynede og ubegavede politikere, det lykkes os at få valgt i dette land :-(

Carsten Munk, Egon Stich, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

For bare få år siden kunne vi ikke få uddannelse nok. Nu har svindlerregeringen vendt skuden 180 grader og uddannelse skal til syneladende kun være for de mest robuste fremover. Og hvad er der så lige sket her? Industri 4.0 er sket. I den fremtiden, i en AI automatiseret verden, er der kun brug for de mest robuste. Resten, de 50% med pil mod bunden, bliver med industri 4.0 sendt på landet i provinsen som de overflødige til et bonderøvsliv med stærkt begrænset adgang til de sparsomme ressourcer. Helt frivillig forståes, men reelt uden valg. Hurra for den "moderne" nye "frihed". Det bliver helt op til dig selv.

Principielt anser jeg det for uintelligent at spare på uddannelsesområdet - det er som at save i den gren, vi sidder på. Endnu et eksempel på, at politikere uanset kulør argumenterer den ene vej, den anden dag - for dagen efter at argumentere den anden vej (Danmark skal være et videnssamfund på dag 1, men på dage 2 kommer der nedskæringer på uddannelsesområdet).

Men netop i dette ene tilfælde husker jeg, at de fleste var/er enige om, at der fremover skal færre elever igennem gymnasierne - og så er det vel fornuftigt nok at skære her. At man så samtidig skærer på erhvervsuddannelser - hvor målet er, at flere skal igennem - er vel udtryk for den sædvanlige mangel på konsekvens, som politikerne lider af.

Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Fremtidens overflødige bonderøvene bliver betjent gennem en app på områder inden for f.eks. sundhed og uddannelse m.v.. De robuste, som kan ligge en høj betaling, får adgang til ægte læger og lærer m.v. som vi kender det i dag. Hurra for den "moderne" "frihed".

Bjarne Bisgaard Jensen

Der skal med djævelens magt være "råderum" til billigere biler, skattelettelser og andet godt for de få

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er slet ikke belæg for at syge borgere kan tilgå landarbejderne. De skal i mange kommuner, specielt København, Struer, Guldborgsund excetera, bare være en del af jobmølle-cirkusset for at tilfredsstille de vælgere der mener, at folk snyder på vægten.
Det paradoksale er, at med fjernelsen af flexsecurity-modellen, står de fleste borgere kun to trin fra at havne på livsvarig kontanthjælp/ressourceforløb.
Mens det stadig er muligt at svindle med udbytteskat, momsrefusion og andet i milliardklassen, skal de syge og ledige bøde for finanskrisen.
Vi savner visioner!

Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Jeg ser nu ikke, at der har været en fjernelse af flexicurity modellen.
Tværtimod er det kun blevet mere almindeligt at ansætte folk i korte ansættelser, timetal På 8-15 timer om ugen etc.