Læsetid: 15 min.

Forskere kritiserer Bo Smith-udvalgets undersøgelser om skandaler i embedsværket

Der er store metodiske problemer i en række af Bo Smith-udvalgets undersøgelser. Det betyder, at man ikke bør acceptere flere af udvalgets konklusioner. Sådan lyder den hårde kritik fra to RUC-forskere af det indflydelsesrige embedsmandsudvalgs undersøgelser. Bo Smith-udvalget afviser kritikken bortset fra et enkelt punkt
18. oktober 2017

Det var en tid, hvor flere store skandaler i embedsværket havde fået kritikere til at sætte spørgsmålstegn ved, om den danske centraladministration fungerede optimalt.

Folketingets Retsudvalg havde fået en »nødløgn« fra Justitsministeriet, det var blevet afsløret, at der var politisk indblanding i tildelingen af millionstøtte til Huset Zornig, og en undersøgelseskommision var i gang med at afdække, hvordan statsløse palæstinensere ulovligt blev nægtet dansk statsborgerskab.

Det blev debatteret, om embedsværket i for høj grad lod sig påvirke af politiske hensyn og gik på kompromis med de vanlige normer om sandhed, faglighed og lovlighed, der gælder for god embedsmandsskik. Da der ikke var nogen politisk vilje til at underkaste området en generel undersøgelse, valgte embedsmændenes eget fagforbund, DJØF, i stedet at tage initiativet.

DJØF nedsatte Bo Smith-udvalget, som med deltagelse af folk fra både det politiske miljø, embedsstanden og universiteterne skulle undersøge, om det rent faktisk stod så galt til, at der var brug for reformer, som skulle sikre, at centraladministrationen fungerede, som den skulle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
  • Espen Bøgh
  • Niels Duus Nielsen
Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Espen Bøgh og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

At DJØF nedsætter et udvalg til at se på sagen, - retter et klart spørgsmål om kompetencen hertil, og som staten skal efterkomme eller lade være.

Det sidste er nok tilfældet, for hvilke politiske rettigheder vil et sådan udvalg være i lovlig besiddelse af?

Tillad mig at nævne Jesper Tynells bog "Mørkelygten", hvor bl.a. Claus Hjort Frederiksens(CHF) ulovligheder og kreative bogføring blev af afsløret.
CHF ønskede ikke at blive interviewet af Jesper Tynell.
Bogen demonstrerer ligeledes, hvordan embedsmændene regner baglæns for at få det resultat ministeren ønsker.

Per Klüver, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Dennis Jim Frederiksen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld men var Bo Smith departementschef i Beskæftigelsesministeriet på tidspunktet hvor Claus Hjort Frederiksen fik lavet den bestilte undersøgelse hos SFI, der skulle give "grønt lys" for at nedlægge de statslige arbejdsformidlinger og tage arbejdet fra A-kasserne og give kommunerne jobcenterne så syge, ledige osv blev sat i samme system helt under de 98 kommunernes kontrol. Med andre ord socialpolitik blev til beskæftigelsespolitik.
Hvis det er rigtigt var Bo Smith så den fødte formand som DJØF brugte?

Per Klüver, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Dennis Jim Frederiksen anbefalede denne kommentar
Ritt Bjerregaard

Tak for at Information følger op på sagen, der er bestemt noget at komme efter, og det er værd at overveje nye modeller i forhold til embedsapparatet. Vh Ritt

Per Klüver, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar