Læsetid: 3 min.

Forskere retter hård kritik mod rapporten, der frikendte embedsmænd for at ligge under for politisk pres

Der er graverende problemer med de undersøgelser, som det indflydelsesrige Bo Smith-udvalg i 2015 brugte til at frikende embedsværket for at ligge under for politisk pres, lyder det i hård kritik fra to forskere. Udvalgsformand afviser kritik
Bo Smith-udvalget, der i 2015 efter flere skandalesager i embedsværket stod for at undersøge, om det danske embedsmandssystem ligger under for politisk pres, får nu usædvanlig hård kritik fra to samfundsforskere. Bo Smith, der er tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet og formand for Bo Smith-udvalget, afviser kritikken.

Bo Smith-udvalget, der i 2015 efter flere skandalesager i embedsværket stod for at undersøge, om det danske embedsmandssystem ligger under for politisk pres, får nu usædvanlig hård kritik fra to samfundsforskere. Bo Smith, der er tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet og formand for Bo Smith-udvalget, afviser kritikken.

Joachim Adrian

18. oktober 2017

Konklusioner uden belæg, forbehold, der forsvinder, og undersøgelser med så store metodiske problemer, at man reelt ikke kan bruge dem til noget. Bo Smith-udvalget, der i 2015 efter flere skandalesager i embedsværket stod for at undersøge, om det danske embedsmandssystem ligger under for politisk pres, får nu usædvanlig hård kritik fra to samfundsforskere.

»Undersøgelserne ville kun kunne bestå en eksamen i samfundsvidenskabelig metode, hvis man var venlig,« siger Carina Saxlund Bischoff, lektor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet, der sammen med Pernille Boye Koch, lektor i offentlig ret på Roskilde Universitet, rejser kritikken.

Bo Smith-udvalget blev nedsat af embedsmændenes eget fagforbund DJØF i 2014, efter at en række skandalesager, herunder sagen om nødløgnen over for Folketingets Retsudvalg og de ulovlige afslag til statsløse, havde rejst debat om, hvorvidt der var problemer med politisk pres i det danske embedsmandssystem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mads Berg
 • Olav Bo Hessellund
 • Eva Schwanenflügel
 • Ejvind Larsen
 • Torben K L Jensen
 • Espen Bøgh
 • Niels Duus Nielsen
 • Michael Mansdotter
 • Oluf Husted
Mads Berg, Olav Bo Hessellund, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen, Espen Bøgh, Niels Duus Nielsen, Michael Mansdotter og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Damm Sørensen

For os der har deltaget i den offentlige debat i de sidste 25 år, er der ingen tvivl om politiseringen af embedsværket.

Mads Berg, Flemming Berger, Kjeld Jensen, Flemming Schreiber Pedersen, Eva Schwanenflügel, Charlotte Ardal, Egon Stich, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Gert Romme og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Bo Smith påstår, at kritikken af, "...undersøgelserne, som punkt for punkt kan tilbagevises...". Jamen, hvorfor uddybes påstanden så ikke med eksempler?

Mads Berg, Flemming Berger, Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Søren Kristensen, Janus Agerbo, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Mansdotter

Det er vel ikke mærkeligt at Bo Schmidt afviser kritikken. Iøvrigt er det underligt, at man forsøger at afpolitisere embedsmandens rolle. Det er vel netop pointen at embedsmanden er politikernes udførende led? Ellers er der da virkelig noget galt med demokratiet!

Michael Mansdotter

-og bare for at præcisere: det betyder selvfølgelig også at landets love skal følges af både embedsmænd og politikere!

Kenneth Jacobsen

Hvis udvalget konkluderer som dets formand, står det skralt til. Hvad han her siger, er blot: "Vi havde dygtige folk til at hjælpe os - så at der nu kommer kritik, tager jeg let. Der var en påstand, men vi konkluderede at den ikke var rigtig. Så hvis alle mand mander sig op, skal det nok gå." Tja-bum-bum?

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Politikerne kommer med facit,derefter foretager embedsværket "loyalt"beregningerne

Mads Berg, jørgen djørup, Olav Bo Hessellund, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Bjarne Andersen, Lise Lotte Rahbek, Charlotte Ardal, Egon Stich, Søren Kristensen, Oluf Husted, Philip B. Johnsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Philip B
tak for linket. Jeg vil give et eksempel. Landbruget argumenterer med at deres kornkvalitet kunne være bedre (læs bedre indtjening), hvis de kunne tilføre mere gødning som de gør i tyskland.
det er jo et lødigt argument, men man glemmer at fortælle at 90% af den danske landbrugsjord er drænet,hvilket indebærer at overskydende kvælstof,bliver udledt i havmiljøet,med uheldige konsekvenser som iltsvind m.m. til følge. I Tyskland er det kun ca 10% der er drænet, det er en væsentlig forskel, men den bliver fortiet, da det ikke er argument for at give tilladelse til øget forbrug af gødning.

Mads Berg, jørgen djørup, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Torben Skov, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Weber Fritsbøger, Michael Mansdotter, Philip B. Johnsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Partiet Venstre har mistet al troværdighed - Økologisk landbrug og havbrug på land er fremtiden for Djursland

Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Miljøministeriet er enig med dig Claus Schmidt, men igen, politikere ønsker, at bruge‘alternative fakta’ (løgn de folkevalgte ønsker er sandt), derefter foretager embedsværket ‘loyalt‘ beregningerne.

Denne rapport analyserer hovedbudskaberne fra delrapport 2 i den 5. hovedrapport fra FN’s klimapanel IPCC med fokus på, effekter, klimatilpasning og sårbarhed med særligt focus på Danmark, udgivet af Miljøministeriet, Naturstyrelsen 2014.

Fra link:
"Oversvømmelser i Europa vil påvirke flere personer, og materielle tab vil blive to- eller tredoblet inden 2080. Den forøgede ekstremnedbør vil resultere i forøget jorderosion og transport af bl.a. fosfor, som derfor i stigende grad udvaskes til vandmiljøet."

Link: http://naturstyrelsen.dk/media/129289/analyse-af-ipcc-delrapport-2-effek...

En korrupt politiker kan ikke meget. Det kræver et embedsværk som villigt medvirker. Er det ikke vigtigt, at embedsværket er tro mod loven og staten( os alle) og ikke kun ministeren? Bør de ikke drives af et løfte til et æreskodeks og have en løn der modsvarer dette? (A´la lægeløftet) Og hårde straffe ved svigt.

Mads Berg, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Bo Smith-udvalget blev nedsat af embedsmændenes eget fagforbund DJØF i 2014, efter at en række skandalesager, herunder sagen om nødløgnen over for Folketingets Retsudvalg og de ulovlige afslag til statsløse, havde rejst debat om, hvorvidt der var problemer med politisk pres i det danske embedsmandssystem."

Når man sætter ræven til at vogte gæs, hvad får man så ....

Det er retarderet at tro, at nogen, her embedsmandsstanden, kan levere uvildig undersøgelse af sig selv.

Olav Bo Hessellund, Niels Duus Nielsen, Egon Stich og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Nils Grøngaard

Når man læser artiklen, får man et skidt indtryk af udvalgets arbejde. Bo Smiths udtalelser hjælper ikke med deres anstrøg af arrogance.

Sagen kunne dog godt være mere åben. I tidsskriftet Politica er der udover den kritiske artikel (http://politica.dk/fileadmin/politica/Dokumenter/early_view/koch_og_bisc...) også et udførligt svar fra Bo Smith m.fl. (http://politica.dk/fileadmin/politica/Dokumenter/early_view/BSU_svar.pdf).

Jeg har kun skimmet dem let og er ikke samfundsfagligt uddannet, så jeg skal afholde mig fra at give en nærmere vurdering. Men det havde nok bidraget til et mere kvalificeret billede af sagen, hvis journalisten havde inddraget svaret fra udvalget i artiklen, frem for blot at gengive Bo Smiths "overskriftsagtige" og - synes jeg - ikke så heldige svar.

Randi Christiansen

Det var ellers en ordentlig smøre fra bo smith. Jeg forstår bare ikke, hvordan det kan være god forvaltningsskik, at skulle levere uvildig undersøgelse af sig selv, og at en sådan står alene?

Nils Grøngaard

DJØF bør vel være interesseret i nøgternt at få belyst om der er problemer ift. embedsmænds arbejdsvilkår. Hvis de er udsat for et politisk pres som de har svært ved at modstå risikerer embedsmændene jo at havne i fedtefadet, så jeg kan ikke se at DJØF skulle tjene medlemmernes interesser ved bare at bestille et skønmaleri.

Når det er sagt, undrer jeg mig dog som andre her i tråden over at de Bo Smith-udvalget kunne nå frem til at alt er i skønneste orden. Det virker meget mystisk i betragtning af de alvorlige sager der netop har været. Det virker som om der bliver stadigt flere sager, hvilket jeg ikke finder specielt overraskende i lyset af den stigende populisme med kontraktpolitik, brug af spindoktorer etc.

Personligt kan jeg ikke huske hvornår jeg sidst hørte en folketingspolitiker indrømme at vedkommende tog fejl eller i hvert fald blev klogere, og derfor ombestemte sig i en sag. I en sådan syg nulfejlskultur må der for mig at se nødvendigvis være et stort pres på embedsmændene for at tilpasse virkeligheden til de politiske ønsker frem for det omvendte. Resultatet bliver en politisering af det embedsværk som i teorien skulle levere upolitisk vejledning og implementering.

Randi Christiansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar