Læsetid: 4 min.

Det frivillige Danmark er under forandring, og det kan have konsekvenser for demokratiet

Frivillighed i en organisation og medlemskab af samme har traditionelt gået hånd i hånd. Men sådan er det ikke længere, viser ny undersøgelse
Særligt efter Venligboerne opstod som et løst organiseret netværk af frivillige, har der været fokus på, om danskernes frivillige engagement er ved at ændre karakter. 

Særligt efter Venligboerne opstod som et løst organiseret netværk af frivillige, har der været fokus på, om danskernes frivillige engagement er ved at ændre karakter. 

Casper Dalhoff

13. oktober 2017

De frivillige dropper i disse år i stigende grad medlemskabet af de frivillige organisationer, når de laver frivilligt arbejde. Det afslører den nye såkaldte Frivillighedsundersøgelse, som Børne- og Socialministeriet har bestilt fra Rambøll.

Hvor andelen af såkaldte medlemsfrivillige i 2004 var 79 procent af det samlede antal frivillige, var tallet i 2012 faldet til 70 procent – og ifølge undersøgelsen er det nu nede på 57 procent.

Selv om undersøgelsen understreger, at det er vanskeligt at sammenligne tallene, fordi de tidligere frivillighedsundersøgelser ikke har haft uorganiseret frivillighed som en svarmulighed, ligesom der er nogle frivillige, der ikke er spurgt til, om de er medlemmer, fordi de udfører frivillige indsatser i organisationer, hvor man typisk ikke er medlem, er konklusionen klar.

Der er »en klar indikation af, at tendensen i forhold til, at færre er medlemmer af den organisation, de udfører frivillige indsatser for, fortsætter«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det lyder ikke som et egentligt problem for frivilligheden, snarere som om at selve organiseringen er ved at ændre sig.

Johnny Winther Ronnenberg

En stor del af frivilligt arbejde organiseres uden om foreninger via Facebook, det gør det vanskeligere at kunne sige noget sigende om hvor stort et arbejde der gøres i virkeligheden, for det er stort set umuligt at lave statistik på.

Min opfattelse af det frivillige arbejde er at det faktisk vokser, det er bare løsere organiseret end tidligere hvor man stiftede foreninger og mødtes i den virkelige verden regelmæssigt.