Nyhed
Læsetid: 3 min.

Højesteret giver unge samfundstjeneste i stedet for fængsel for grov vold

Hvis man er ung og ustraffet og i øvrigt har gode personlige forhold, kan straffen selv for grov vold under visse omstændigheder nu gøres betinget med vilkår om samfundstjeneste, har Højesteret fastslået
Indland
25. oktober 2017

I tre straffesager har fem højesteretsdommere nu lagt et niveau for, hvornår straffen for grov vold undtagelsesvist kan gøres betinget af samfundstjeneste frem for ubetinget fængsel. I to af de tre sager bestemte Højesteret, at den ubetingede fængselsstraf kunne erstattes af samfundstjeneste, og det vil få betydning for underretternes afgørelser i lignende sager.

Den ene sag handlede om en 18-årig elev på Skjerns Tekniske Skole, der blev forstyrret og drillet flere gange af en klassekammerat, der bl.a. kastede sølvpapirkugler efter ham. Eleven, der var bagud med en fysikopgave, bad flere gange kammeraten om at lade være, og da det ikke hjalp, blev han til sidst så irriteret, at han greb ud efter et metalstykke og slog kammeraten to gange i hovedet og på armen.

Skaden var begrænset – »en mindre syningskrævende skade«, som Højesteret formulerede det. Vestre Landsret havde i juni idømt eleven 60 dages fængsel, som kunne ændres til 80 timers samfundstjeneste. Dommen var anket af anklagemyndigheden, men Højesteret stadfæstede landsretsdommen.

Selv om der ifølge straffeloven kun undtagelsesvist kan gives samfundstjeneste for grov vold i stedet for ubetinget fængsel, så er der ifølge Højesteret »navnlig grund til at overveje det« i sager, hvor følgende betingelser er opfyldt:

Den tilmålte straf skal være kortvarig, og den tiltalte skal være ung og ustraffet og i øvrigt have »gode personlige forhold«. Dernæst skal volden have været »en spontan reaktion« på en forudgående uoverensstemmelse, og endelig skal den medførte skade være begrænset.

Slag med flaske

Samfundstjeneste i stedet for fængsel var også højesteretsdommernes afgørelse i sag nummer to, hvor en 19-årig lastvognsmekanikerlærling dels havde slået en anden i nakken med en flaske, dels slået ham én gang på kæben med en knyttet hånd.

Volden var sket på diskoteket Crazy Daisy i Næstved, hvor lærlingen, der ifølge sin egen forklaring havde været »middel beruset«, mente sig forulempet af en anden fyr på dansegulvet, der havde skubbet til ham. Slaget var dog ikke særligt hårdt, og flasken gik ikke i stykker, ifølge Højesteret førte det kun til »rødme og ømhed« hos den overfaldne. Alligevel havde Østre Landsret takseret overfaldet til tre måneders fængsel, men det var Højesteret ikke enig i.

Dommerne nedsatte straffen til 60 dages fængsel og ændrede den også til samfundstjeneste i 80 timer og en prøvetid på ét år.

Alder og voldens karakter

Så heldig var en 52-årig mand ikke, efter at han – måske i et anfald af road rage – havde slået en bilist to gange hårdt i hovedet med en rundstok af træ, der var ca. 60 x 2 cm. Her fandt Højesteret ikke anledning til at ændre en fængselsstraf til samfundstjeneste, og den eneste forskel i forhold til de to første sager synes at være den tiltaltes alder og voldens karakter. Slagene havde ført til »rød misfarvning« og ømhed på den overfaldnes hals og ene øje samt en bule bag venstre øre.

Den 52-årige var på vej hjem i bil fra sin fars begravelse, da han på motorvejen fra Høje-Taastrup til Trekroner ifølge sin forklaring blev chikaneret af en Audi, der kørte så uforsigtigt og farligt, at han endte med at køre efter Audien hele vejen gennem Roskilde og hen til parkeringspladsen foran det lokale byggemarked jem & fix. Her var den 52-årige kommet i klammeri med Audiens fører og havde herunder slået ham to gange så hårdt med træstokken, at den knækkede.

Østre Landsret havde stadfæstet byrettens dom på 60 dages fængsel, og »under hensyn til voldens karakter« fandt landsretten heller ikke, at der kunne blive tale om samfundstjeneste, selv om den tiltalte ikke var tidligere straffet og havde »meget gode personlige forhold«.

Landsretsdommen var anket både af den tiltalte og af anklagemyndigheden, men højesteretsdommerne stadfæstede landsrettens afgørelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her