Læsetid: 4 min.

En investering, der kun giver god samvittighed

Den Økologiske Jordbrugsfond forsøger i disse måneder at rejse kapital til at opkøbe konkursramte landbrug. De opkøbte landbrug skal gøres økologiske til gavn for miljøet og for at sikre et generationsskifte fra aldrende konventionelle landmænd til yngre økologiske. Mandag aften holdt fonden orienteringsmøde, hvor potentielle investorer blev indført i projektet
Den økologiske Jordbrugsfond, stiftet af Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening, vil købe konkursramte landbrug og lade yngre landmænd drive dem videre økologisk. Til missionen skal fonden rejse 30 millioner kroner fra enkeltpersoner og virksomheder. 

Den økologiske Jordbrugsfond, stiftet af Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening, vil købe konkursramte landbrug og lade yngre landmænd drive dem videre økologisk. Til missionen skal fonden rejse 30 millioner kroner fra enkeltpersoner og virksomheder. 

Finn Frandsen

31. oktober 2017

Det danske landbrug står over for store udfordringer. Landbrug går konkurs på daglig basis, mange af de tilbageværende landmænd står i milliongæld, og deres gennemsnitsalder er ifølge Landbrugsavisen knap 53 år.

Et generationsskifte er nødvendigt og uundgåeligt, og det skifte skal gå i grøn og økologisk retning. Det er Den Økologiske Jordbrugsfonds mål, og i disse måneder forsøger fonden at samle investeringer, så fonden kan opkøbe konkursramte landbrug.

For at rejse investeringer afholdt fonden, der er stiftet af Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening, i aftes et orienteringsmøde om projektet i Informations kantine.

Fonden vil købe konkursramte landbrug og lade yngre landmænd overtage landbrugene for at drive dem videre økologisk. Dermed undgår den nye generation at skulle forgælde sig ved at købe gældsramte landbrug, samtidig med at der er en miljømæssig gevinst ved at skifte konventionelle landbrug ud med økologi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Frede Jørgensen
 • Michael Kongstad Nielsen
 • Katrine Damm
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Sidsel Jespersen
 • Hans Martens
 • Anker Nielsen
 • Trond Meiring
 • Torben K L Jensen
 • Anne Eriksen
Frede Jørgensen, Michael Kongstad Nielsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Sidsel Jespersen, Hans Martens, Anker Nielsen, Trond Meiring, Torben K L Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Supergodt projekt, og en af de nødvendige veje ud af gældsfælden, hvor det er bankerne, der driver landbrug dvs stordrift, som overbelaster jord, dyr og mennesker. Det er en komplet misforståelse, landbruget har rodet sig ind i og nu for alles skyld må se at får rodet sig ud af, inden det hele sviner til i antibiotikaresistente følgesygdomme, svinepest, udpining af muldlaget m.v.

Michael Kongstad Nielsen, Børge Neiiendam, Katrine Damm, Mona Blenstrup, Ane Margrethe Bjerre, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Frede Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, jette tofte bøndergaard, Elisabeth Andersen, Trond Meiring, Gert Romme, Troels Brøgger, Joy Nitav og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Et nødvendigt projekt som modvægt til Bæredygtig Landbrug, som bør få al den modstand, vi kan etablere.

Børge Neiiendam, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Mona Blenstrup, Ane Margrethe Bjerre, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Frede Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Niki Dan Berthelsen, jette tofte bøndergaard, Elisabeth Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Spændende projekt! Men det er jo kun en lille snebold. Lad os håbe, at den ruller sig stor i den løse sne, inden den smelter i debattens hede.
Naturen har brug for en lavine af nye økologiske landbrug.

Flemming Berger, jette tofte bøndergaard, Børge Neiiendam, Katrine Damm, Mona Blenstrup, Ane Margrethe Bjerre, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Randi Christiansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jette tofte bøndergaard

Kan man støtte på anden vis?
Som pensioneret underviser kan jeg ikke rejse 25.000 kr.
Der må være andre økonomiske modeller, der gør det muligt at give mindre bidrag fx Folkeaktie, som Christiania vist samlede penge ind med.
Jeg køber gerne en Folkeaktie i dansk landbrug!
Eller, jeg støtter gerne en indsamling til at rejse startkapitalen på de 25 millioner kr.

Mange bække små gør en stor å!

Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Børge Neiiendam, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Mona Blenstrup, Ane Margrethe Bjerre, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Frede Jørgensen, Randi Christiansen, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Niki Dan Berthelsen, Jens Falkenberg, Estermarie Mandelquist, Hans Martens og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Du har fuldstændig ret jette - en folkeaktie i dansk landbrug! God ide. Og det må jo begynde et sted. Jeg er så småt igang i min lokale afdeling af alternativet, og man kunne gøre det samme i sin egen lokale partigruppe. Jeg tænker også i baner af en folkebank, når nu staten tvangsindlægger borgerne til privat bankservice men ikke kan tilbyde en spekulationsfri bank.

Man kunne også være flere, der splejser til en aktie. Vi må i gang med det fredelige folkeoprør. Hvis ellers det tillades af krigsliderlige no brainers, som skal have solgt deres våben og med vold og magt have konsolideret deres verdensherredømme.

Alle, der i går aftes i flemming roses program hørte den tidligere græske finansminister fortælle om de udemokratiske forretningsgange i eu, vil vide, at et alternativ til den ene procent og co's fascistiske projekt er tvingende nødvendigt.

lars søgaard-jensen, jette tofte bøndergaard, Børge Neiiendam, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Mona Blenstrup, Ane Margrethe Bjerre, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar