Nyhed
Læsetid: 2 min.

Københavns Universitet får hård kritik for kontrakt med Landbrug & Fødevarer

Københavns Universitet har lagt bånd på sine forskere i en aftale med Landbrug & Fødevarer. I strid med loven og et brud på god videnskabelig praksis, siger eksperter
Københavns Universitet er blevet hyret af SEGES under Landbrug & Fødevarer til at ’vurdere de økonomiske konsekvenser af en ny regulering for landbrugserhvervet’. Men aftalen om forskning om vandmiljøreguleringens betydning for landbruget er ifølge en juraprofessor i strid med både universitetsloven og forvaltningsloven.

Københavns Universitet er blevet hyret af SEGES under Landbrug & Fødevarer til at ’vurdere de økonomiske konsekvenser af en ny regulering for landbrugserhvervet’. Men aftalen om forskning om vandmiljøreguleringens betydning for landbruget er ifølge en juraprofessor i strid med både universitetsloven og forvaltningsloven.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Indland
2. oktober 2017

Københavns Universitet indgik sidste efterår en aftale med Landbrug & Fødevarers vidensorganisation SEGES om at undersøge vandmiljøkravenes økonomiske konsekvenser for landbruget. Kontrakten bag aftalen får nu hård kritik af eksperter.

Morten Rosenmeier, der er professor i ophavsret på Københavns Universitet og formand for Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde under Akademikerne, vurderer, at kontrakten mellem KU og SEGES strider imod både universitetsloven og forvaltningsloven. Den tavshedpligt, som forskerne bliver pålagt i kontrakten, er for vidtgående, mener han.

»Universitetet er ikke et konsulentfirma, og forskere skal arbejde ud fra god videnskabelig praksis. Hvis forskerne i det her projekt finder ud af noget interessant, de gerne vil forske videre i, så kan de ikke nødvendigvis gøre det med den her kontrakt,« siger Morten Rosenmeier.

Professor emeritus i sociologi Heine Andersen, der har beskæftiget sig indgående med forskningsfrihed og netop har udgivet en bog om emnet, ser aftalen som dybt betænkelig: »Det ligner en kontrakt med et privat konsulentfirma og ikke en offentlig forskningsinstitution.«

Professoren hæfter sig blandt andet ved, at KU’s medarbejdere ifølge kontrakten »skal optræde loyalt og udelukkende varetage SEGES’ interesser i relation til Aftalens omfang og indhold«.

»Det er i modstrid med helt grundlæggende videnskabsetiske principper, at universitetsforskere forpligtiger sig til udelukkende at varetage en ekstern parts interesser,« siger Heine Andersen.

Det største juridiske problem med aftalen er ifølge Morten Rosenmeier, at instituttet afgiver forskernes ophavsret til SEGES. »Et privat firma kan ikke have ejendomsret til den forskning, som universitetet laver,« siger han.

Den ansvarlige institutleder, Bo Jellesmark Thorsen, mener derimod, at »universitetet har fuld lovlig ret« til at indgå den type aftale: »Det her er en købskontrakt. De har købt en reol, vi skal levere en reol.«

Han forsvarer sig desuden med, at undersøgelsen for SEGES kuldsejlede. Forskerne arbejdede godt nok videre med de samme spørgsmål, hvilket i maj endte med en forskningsrapport fra KU – i praksis delvist finansieret af SEGES – men selve SEGES-projektet »ender med ikke at blive brugt til noget«, siger Bo Jellesmark Thorsen.

Men det stemmer ikke overens med SEGES’ opfattelse.

»Vi fik svar på det, som stod i projektets opgavebeskrivelse i forskningsrapporten fra KU,« siger landskonsulent Søren Kolind Hvid fra SEGES, der var kontaktperson for samarbejdsprojektet med KU.

En e-mailkorrespondance mellem forskerne og SEGES viser også, at SEGES var med til at diskutere, om de selv eller KU skulle udgive forskningsresultaterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Jacobsen

KU’s medarbejdere ifølge kontrakten »skal optræde loyalt og udelukkende varetage SEGES’ interesser i relation til Aftalens omfang og indhold«.

Med andre ord, så skal forskningsresultaterne afspejle Landbrug og fødevares interesser. Hvis man vil, kan man skabe resultater, som viser rygning er sundhedsfremmende.

Henrik holm hansen, Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, John Andersen, Martin Madsen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, ingemaje lange, Margit Tang, Børge Neiiendam, jørgen djørup, Hans Larsen, Per Klüver, P.G. Olsen, Hanne Koplev, Søren Bro, David Zennaro, Estermarie Mandelquist, Karen Grue, Dorte Sørensen, lars søgaard-jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frank Wille, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Der er intet at sige til ,at Danmark nu ligge nede på en plads mellem 20-30 for fri forskning.

Allan Stampe Kristiansen, Michael Kongstad Nielsen, Anne Eriksen, Børge Neiiendam, Per Klüver, Viggo Okholm, Hanne Koplev, Søren Bro, Estermarie Mandelquist, Karen Grue, lars søgaard-jensen, Frank Wille, Eva Schwanenflügel og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Fra forskning til faktura - Sygt.

Allan Stampe Kristiansen, John Andersen, Michael Kongstad Nielsen, Anne Eriksen, Rolf Hansen, Ryan Klitholm, Margit Tang, Børge Neiiendam, Per Klüver, Viggo Okholm, Egon Stich, Karen Grue, Bjarne Bisgaard Jensen, Frank Wille, Trond Meiring, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Peter Knap, Torben Skov, Ole Frank, Olaf Tehrani og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Sidst var det en forsker på CBS, som var købt og betalt af ekstremisterne i lobbyorganisationen "Bæredygtigt" landbrug til at levere falske forskningsresultater, der favoriserede landbruget politisk. Skandalen, korruptionen og vildledningen rækker nu langt videre helt op i landbrugets højeste lobbyorganisation Landbrug og Fødevarer.

At landbrugets lobbyister og såkaldte forskere opfinder deres egen virkelighed og bruger milliarder på at få EU, politikere, virksomheder og forbrugere til at sluge det ene opfundne forskningsresultat efter det andet, er én ubehagelig kendsgerning. At KU også har solgt sin sjæl og meldt sig som velvillig lobbyist for landbruget, er dybt, dybt rystende.

Grundlæggende sætter det tilliden til alle forskningsinstitutter over styr i en tid, hvor fake news hersker. Universitetsforskere og -ledere, der som ovenfor forsvarer den totalt uacceptable praksis, bør fyres og fratages muligheden for nogensinde at deltage i forskning.

Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, John Andersen, Flemming Berger, Michael Kongstad Nielsen, Anne Eriksen, Margit Tang, Børge Neiiendam, Hans Larsen, Per Klüver, Niels Duus Nielsen, P.G. Olsen, Viggo Okholm, Egon Stich, David Zennaro, Estermarie Mandelquist, Karen Grue, lars søgaard-jensen, Frank Wille, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Torben Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Søren Pape, hvor er du?!? Hårdere straffe til korrupte institutledere, som sælger den frie forskning, i spjældet med miljøsynderne, fyr Esben Lobby Larsen! Hvor er din jernnæve?
Nå nej, nu de Konservastive har fået ministerbiler, kan miljøet og den frie forskning rende dem langsomt.. Det er vigtigere at forbyde burkaer og begå karaktermord på muslimske debattører.

Torben Arendal, Daniel Joelsen, Allan Stampe Kristiansen, John Andersen, Henrik holm hansen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Margit Tang, Børge Neiiendam, Per Klüver, Benny Larsen, Niels Duus Nielsen, Viggo Okholm, David Zennaro, Hans Larsen, Karen Grue, Søren Jacobsen, Frank Wille og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg er dybt, dybt rystet. ikke mindst over svaret fra den leder. I 1970 erne fik vi på KU indprintet, at hvis vi nogensinde mødte krav om at deltage i målforskning, så vend ryggen til. Er man først kommet dertil, så er man spedalsk i de kredse. Men det var private firmaer, man tænkte på....sgu da ikke på KU....det var utænkeligt. Det er det så ikke mere. Fy for s...det er foruroligende og beskæmmende. Og en katastrofe for vores natur, hvis dette får lov at foregå uden konsekvenser. Hvad er der ellers af relation mellem det institut og landbruget...

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Børge Neiiendam, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Karen Grue og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

"De har bestilt en reol, så får de en reol" - den lader vi lige stå et øjeblik.

Institutlederen afslører her et fuldstændigt intellektuelt og moralsk/etisk uantageligt lavt niveau, og man må undre sig over hvor faglig stolthed og integretitet er blevet parkeret i denne sag.
Landbrug og fødevarer skal ikke have hvidvasket deres miljøsvineri af KU og KU må undersøge den videnskabelige praksis på instituttet og kigge på, hvorvidt der også plejes personlige interesser her.

Gaderummet Regnbuen, Mads Aagaard, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Margit Tang, Børge Neiiendam, Trond Meiring, Per Klüver, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Viggo Okholm, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Landbrug & Fødevarer og Bæredygtig Landbrug er propaganda apparater for rene kemikalie fabrikker, som skal overbevise befolkningen om, at deres kemikalie produkter ikke er skadelige for mennesker og naturen. Deres opgave går ud på at formidle kemikalier er godt og at økonlogi er for frelste samfundsundergravende hippier.

Men befolkningen ved heldigvis bedre selv. Og ved bare at hæve dit madbudget med 3% er det i dag muligt, at undgå 75% af kemikalie rester i dine fødevare. Desuden, så har kemikalier på europas marker forurenet store dele af drikkevandet, boringer lukkes nu dagligt, og forårsaget en nærmest udrydelse af vores bier. Bier som naturen ikke kan fungerer foruden. Ingen propaganda kan ændre på fakta. Kun skubbe meninger.

Propaganda er samfundsundergravende og kriminel.

Torben Arendal, Jens Falkenberg, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Børge Neiiendam, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

"Grundlæggende sætter det tilliden til alle forskningsinstitutter over styr i en tid, hvor fake news hersker. " Netop!
Engang var den akademiske forskning relateret til universiteterne uafhængig og havde alene (ideelt set) til formål at søge sande svar på de opstillede forskningsspørgsmål. Sådan er det så ikke mere nu hvor pengeinteresser kan købe projekter for cool cash samtidig md at forskningsinstitutionerne udsultes fra statens side.
At forskningsinstitutionerne undergraver egen troværdighed er oplagt. Det er egentlig uforståeligt, at men ikke kan se det både på universiteterne og i ministerier. Når den evidens, man henviser til i politiske og økonomiske beslutningsprocess, ikke opleves som troværdig af den almene befolkning, så forsvinder tilliden til politikerne, de trufne beslutninger og forskningapperatet. Som konsekvens heraf vælger vi selv vores autoriteter, hvilket splitter samfundet i diverse "trossamfund".
Ps. denne sammenblanding af offentlige forskere og kapitalinteresser har eksisteret i en menneskalder indenfor den medicinske forskning. Et resultat heraf kan måske aflæses i den udbredte mistillid der er til f.eks. HPV vaccinationen.

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Børge Neiiendam, Niels Duus Nielsen, Viggo Okholm, Hanne Koplev og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det er SÅ pinlgt. Det er endnu et elendigt "erhvervsrettet" forsknings tiltag efter amerikansk praksis. Det er den slags lort der gør det muligt for Monsanto at kontrollere hele verdens fødevarer. Hvilket utvivlsomt er deres mål.

Det skal bare stoppes

Gaderummet Regnbuen, Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, lars søgaard-jensen, Jens Falkenberg, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Børge Neiiendam, Per Klüver, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Den afsløring her er nok mere alvorligt en man lige ser i første omgang. Nu holder Informations debattører jo rigtig meget af at skose mit ophavsmiljø :) og jeg har fået visse "verbale" klø her i den sammenhæng. Men vi har flere erhverv medicinalindustri, robot industri og hele reklameindustrien og mange forsøger nok at bruge forskning til egene formål.
Det er vel vigtigt at det almindelige liv udenfor akademikernes højborge bliver en del af et ellers beskyttet og måske verdensfjernt miljø. Vi almindelige dødelige er jo med til at betale for "støvet" og mange har sikkert spurgt ."wa nøt ær et te" balancen kan være svær tror jeg. En gammel anekdote: En bondemand sendte bud til en konsulent for at spørge om grunden til at et par kartoffelplanter så så syge ud. konsulenten kiggede og anede ikke hvad han skulle svare, men slyngede så et latinsk udtryk ud til den "dumme" bonde. Denne svarede: Nå æret det det hier, for no hår a pisset på den i den sist moned"

lars søgaard-jensen, Ryan Klitholm, Eva Schwanenflügel, Børge Neiiendam og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Beklager hvis dette er meget uvidende: Var der ikke engang nogle sektorforskningsinstitutter, der skulle lave de her ting. Nogen fik så den dårlige ide at slå sektorforskningsinstitutterne sammen med universiteterne, og det viser sig nu rigtig uheldigt? Det er vel bare med at få skilt de to typer institutioner ad igen?

Henrik holm hansen, Solveig Neubert, Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Jens Falkenberg, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Ryan Klitholm og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

For os almindelige Borgere, har der længe været en Tyrkertro på at De Offentlige Forskningsinstitutioner har været fri for korruption og kommercielle interesser - udover enkelte Forskeres personlige ambitioner, der indimellem førte til forfalskede resultater.

Hvis SEGES oplæg var at få en rød/grøn reol og at KU så leverede denne, så kikker jeg undrende på og spekulerer på hvor Forskernes integritet er blevet af.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Ryan Klitholm anbefalede denne kommentar

Universitetet mangler blot at hyre nogle folk med den fornødne viden til at kunne udforme kontrakter med eksterne virksomheder, institutioner o s v.

Folk, der f eks er gode til biologi o l , er næppe gode til at vurdere regler og kontrakter.

Advokater tjener faktisk en god skilling på at lave kontrakter for deres klienter, så universitetet kunne starte med at hyre noget god advokatbistand.

Ja, det er penge og PR virksomhed, der har invaderet "fri" og god forskning. Hvordan det foregår i det beundredede USA kan man læse om i "Dark Money" af den kendte "NewYorker" journalist Jane Mayer, 2016.
Roser til Information for også at referere institutlederens argumentation. Sådan er god journalistik. Kunne I ikke også bruge det, når I f.eks. skriver om Rusland?

Gaderummet Regnbuen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Man kunne fristes til at tro at lobbyisterne ikke har haft succes med deres arbejde
så mere statsstøtte til fornuftig og ærlig forskning