Note
Læsetid: 1 min.

Der er kommet 1.000 nye økologiske landmænd i år

Det areal i Danmark, hvor landmændenes bedrifter er økologiske, er udvidet dramatisk og svarer nu næsten til to gange møn
Økologiske landbrug med svin på Fyn nær Helnæsbugten. Der er i år kommet rigtigt mange ansøgninger om støtte til omlægning til økologisk landbrug.

Økologiske landbrug med svin på Fyn nær Helnæsbugten. Der er i år kommet rigtigt mange ansøgninger om støtte til omlægning til økologisk landbrug.

Claus Bonnerup

Indland
1. november 2017

Næsten 1.000 landmænd har i år søgt støtte hos Miljø- og Fødevareministeriet til at omlægge deres bedrift til økologi eller udvide deres eksisterende økologiske areal. Dermed øges det økologiske areal i Danmark med mere end 41.000 hektar, dvs. næsten to gange Møn.

»Dermed fortsætter den enorme interesse blandt landmændene for økologi. I supermarkeder, i kantiner, på restauranter og på eksportmarkederne stormer økologien frem,« skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

»Udviklingen bliver drevet af danskernes efterspørgsel efter mere økologi, og det er opløftende, at så mange landmænd står klar til at producere flere økologiske varer,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Den store interesse for at lægge om følger en tilsvarende stor søgning sidste år. Ifølge Økologisk Landsforening vil de nye omlægninger føre til, at 10,5 pct. af landbrugsarealet nu dyrkes økologisk.

Danmarks Statistik oplyser samtidig, at driftsresultatet for økologiske heltidsbedrifter i 2016 steg for syvende år i træk. Resultatet efter aflønning af ejeren steg til 507.000 kr., mens det for konventionelle landmænd faldt til minus 267.000 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Jacobsen

Hvis pensionskasserne investerede i økologiske landbrugsbedrifter, kunne Danmarks landbrug blive næsten 100% økologisk i løbet af en kortere årerække. De kunne starte med at opkøbe pris Joakims jorde i Sønderjylland.

Flemming Berger, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

@Søren Jacobsen

Skal de socialt dårligt stillede så spise importeret mad? De får aldrig råd til økologisk.

Jan Weber Fritsbøger

henrik man kunne jo eventuelt sørge for de dårligst stillede fik råd, ved at tilbagerulle de mange forringelser der er indført, og finansiere dette ved at tilbagerulle alle skattelettelser de rigeste har fået, og er det ikke nok kan man rydde op i de riges fradragsmuligheder, så de ligefrem kunne betale samme skattesats som de fattige, i dag betaler de 10% rigeste 40% af alle skatter, hvilket er for lidt når de får 80% af alle indtægter, vi andre betaler altså 60% af alle skatter af de sidste 20% indtægter.

Flemming Berger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Mona Blenstrup og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Henrik - man kunne sætte momsen ned til 10 % af økologiske varer der har det statslige øko-mærke.

Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Mona Blenstrup, Torben Bruhn Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Og der vil komme så meget omstilling til økobrug at de dynamiske effekter vil opveje de tabte momsindkomster mange gange.

Eva Schwanenflügel, Mona Blenstrup og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Dejligt også med et ex på såkaldt konstruktiv journalistik.

Eva Schwanenflügel og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Mange omlægger af økonomiske årsger, falder priserne grundet større udbud, så ophører de for en dels vedkommende med økologi. Desværre.

Henrik Bjerre, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mona Blenstrup, det argument hører man ofte hos lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug, samt hos dinosaurerne i Landbrug og Fødevarer.
Men her overses det totalt, at der er en kæmpe stigning globalt i efterspørgslen efter rene fødevarer, især i Kina, hvor netop de har oplevet omfattende fødevaresvindel. Desuden at det er blevet en stor bevægelse at blive selvforsynende.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror godt man kan tåle et mindre prisfald som øko-landmand. Det er billigere at producere øko, men produktionen er mindre. Og har man først lagt om, følger der givetvis en vis følelsesmæssig glæde og tilfredshed med, som man ikke lige vil sætte over styr.
Øko-folket arbejder også hele tiden på at forbedre produktiviteten, så prisfald kan opvejes af større mængde.

Mona Blenstrup, Anne Eriksen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Økobønder bruger ikke gifte - som Round-Up - beskytter grundvandet og biodiversiteten der er truet på eksistensen af monokulturer,gifte osv. Og hold så for fanden op med at tale om økonomi som om det er det vigtigste - Nedsættelse af momsen skal ses som et økonomiske incitament til at skifte til øko-drift indtil alt er økologisk - vi taler om Danmarks og dansk landbrugs overlevelse.
Nationaliser og overtag gælden (ligesom bankernes) hele landbruget som en nødvendighed i hele landets interesser.

Anne Eriksen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Torben K L Jensen - men du taler jo selv økonomi.
Jeg kunne godt undvære det, men når selv Mona Blenstrup gør det og mange andre, bliver man vel nødt til at inddrage økonomien.

Eva Schwanenflügel

Michael, der er enorm økonomi i at lave økologisk landbrug, problemet er regeringen.
De er jo heller ikke vilde med solcelle-energi eller forskning.
Hvorfor? Fordi deres veludøvere er fra Danske Landbrugs lobbyister. De tjener fedt på landbrugets nedskrivninger via bankerne.
Deres magt stammer fra de borgmestre og lokalpolitikere de nu får valgt. Plus Regionerne. Hvilke almindelige borgere ikke kan vælge.
Plus de vælgerforeninger de laver. Her har der også været eksluderinger igang af folk med anden etnisk baggrund.
Plus at der kun er 33% kvinder i gennemsnit opstillet. Hvorfor det?

Anne Eriksen, Torben K L Jensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Michael - "Som OM det var det vigtigste" Mennesker er det vigtigste.

Eva Schwanenflügel

Hvad nu hvis Kina besluttede sig til at blive selvforsynende?
Det ville slå benene væk under dansk eksport.
Så hvorfor ikke tage konsekvensen, og blive selvforsynende?

Michael Kongstad Nielsen

Torben K L Jensen, jo jo, og naturen og klimaet og alt sådan noget.

Eva Schwanenflügel: Det gør Kina nok først, når de har lært nok af vestens teknologi. Men så tror jeg de gør det. Og så er jeg vist enig i, at vi også burde gøre det, blive selvforsynende. Drop globaliseringen, Ligesom Trump. Lad os klare os selv.

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Globaliseringen har øget udledningen af drivhusgasser markant - øget uligheden markant og at globaliseringen med handelsaftaler har mindsket chancen for krige er en STOR FED LØGN.
Og hvor er det fede i at en tomatdyrker fra Afrika bliver nød til at begive sig ud på en farefuld rejse til EU,ende som tomatplukker i Italien,sende de få cent har kan tjene hos mafiaen tilbage til sin familie så de kan købe dåsetomater fra Italien fordi det ikke kan betale sig at dyrke dem selv pga. EU´s landbrugsstøtte.

Eva Schwanenflügel

Der er ingen fordel i at flytte til vestenm

01. november, 2017 - 16:40

-"Mona Blenstrup, det argument hører man ofte hos lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug, samt hos dinosaurerne i Landbrug og Fødevarer.
Men her overses det totalt, at der er en kæmpe stigning globalt i efterspørgslen efter rene fødevarer, især i Kina, hvor netop de har oplevet omfattende fødevaresvindel. Desuden at det er blevet en stor bevægelse at blive selvforsynende.-"

Det er jo det jeg hører af flere, der har lagt om. De gør det for det økonomiske.

NB er selv økolog med lille bedrift af fornuft grunde og skal ikke være større end jeg og min mand selv kan klare det hele inkl. gårdbutik.