Kommentar
Læsetid: 3 min.

Konkurrencestaten er en 7-Eleven

Vi lever i den omvendte verden, hvor man er mere fri til at gøre noget, som går ud over andre end fri til at gøre noget, som ikke går ud over andre
7-Eleven-kiosker er blevet faste knudepunkter i forlængelse af den kollektive trafik. Uanset hvilken større station man stiger af på, er det nærmest umuligt ikke at blive mødt af en 7-Eleven. En kollektiv infrastruktur domineret af energidrik, kanalsnegle og kærnemælkshorn i dobbelt størrelse.

7-Eleven-kiosker er blevet faste knudepunkter i forlængelse af den kollektive trafik. Uanset hvilken større station man stiger af på, er det nærmest umuligt ikke at blive mødt af en 7-Eleven. En kollektiv infrastruktur domineret af energidrik, kanalsnegle og kærnemælkshorn i dobbelt størrelse.

Kim Agersten

Indland
25. oktober 2017

Ligesom det er godt for klimaet at spise mere grønt og mindre kød, er det også godt, hvis flere lader bilen stå og benytter sig af den kollektive trafik. For os, der er i gang med det eksperiment, er det ikke de aflyste tog, der gør mest indtryk, men den 7-Eleven-strukturelle tvang, der er blevet trukket ned over de danske stationer det seneste årti.

Næste gang du er på Hovedbanegården, så prøv og tæl, hvor mange 7-Eleven-kiosker der er! På perronerne er der faktisk ikke andet. Og billedet er det samme i hele landet. Uanset hvilken større station man stiger af på, er det nærmest umuligt ikke at blive mødt af en 7-Eleven. En kollektiv infrastruktur domineret af energidrik, kanalsnegle og kærnemælkshorn i dobbelt størrelse.

Tvangen til vælge usundt er overvældende. Her troede vi lige, at vi havde sagt farvel til motorvejen … men nej, vi har fundet den kollektive trafiks svar på, hvad Monarch er for E20 og E45.

7-Eleven-konkurrencestatsliberalisme

Den liberalisme, vi kender bedst til i dag, hviler grundlæggende på den forestilling, at det enkelte individ kan gøre, som det vil, så længe det ikke går ud over andre. En forholdsvis simpel læresætning, som er svær at være uenig i.

Hvad der imidlertid bliver mere tydeligt, er, at det er svært at vælge, så det ikke går ud over andre. For i en 7-Eleven er det, der serveres, for det meste ikke økologisk og de færreste retter vegetariske. Og som vi ved i dag, burde alle, der har mulighed for det, vælge økologisk og spise mere grønt, ikke kun for vores eget helbreds, men for hele klodens skyld.

Vi skal være mere end naive for ikke at se, at der selvfølgelig er en sammenhæng mellem en befolkning, der bliver tungere og tungere af dårlige spisevaner og det faktum, at vi tynger kloden til bristepunktet.

I takt med at konkurrencestaten er blevet mere dominerende, har vi fået en stat, der producerer markeder ved at udlicitere og privatisere: post, kollektiv trafik, energi, telefoni og nu vores fødevarevalg, hvor 7-Eleven-kiosker forsyner en hel befolkning i stort set alle offentlige ankomsthaller.

Vi har nået et absurd niveau, hvor ingen statskundskabsstuderende behøver en udgave af Ove Kaj Pedersens bog om konkurrencestaten eller en bog om monopolkapitalisme, de kan bare tælle 7-Eleven-kiosker på vej til studiet.

En kioskstat leverer ingen frie valg

Ideen er som bekendt, at et frit marked leverer flere og bedre valgmuligheder. Men nu ved vi, at det ikke er rigtigt. En stat som konkurrencestaten, der udliciterer og producerer markeder, sådan som de tager sig ud nu, og den liberalisme, den besynger, synes slet ikke at gå ind for en liberal frihedsforestilling.

Det er svært for dem, som vil være oplyste liberale og foretage et rationelt begrundet valg og ikke ty til det usunde mad, men derimod til et bæredygtigt måltid. Hvor skal de gå hen?

Der er sikkert en repræsentant for 7-Eleven, der vil sige, at så snart efterspørgslen stiger, vil der komme endnu flere grønne varer, men det siger ikke noget om 7-Eleven, men om en konkurrencestat, som ikke øger sin befolknings muligheder for at vælge et mere rigtigt alternativ.

Skal man være liberal i dag, er det svært, for ikke at sige umuligt, eller også skal der arbejdes så voldsomt med illusionen, at man må blive klimabenægter. For hvorfor er det ikke blevet besluttet, at det, der skal møde befolkningen i ankomsthallerne, skal være lokalt producerede økologiske fødevarer?

Her skal det dog indskydes, at 7-Eleven rent faktisk gør noget. Der er blevet mere at vælge imellem, også det økologiske, men hvor er der dog lang vej endnu.

For der er ingen tvivl om, at vi lever i den omvendte verden, hvor man er mere fri til at gøre noget, som går ud over andre end fri til at gøre noget, som ikke går ud over andre. Sat på spidsen synes liberalismen i sin nuværende form at være blevet antiliberal. Men i grunden er der ikke rigtig noget at vælge imellem – hvis vi altså skal blive bæredygtige og efterlade kloden i bedre stand til næste generation.

Rasmus Willig er sociolog

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Monopolkapitalisme: Vestens svar på statskapitalisme. Hvor det i USSR var en lille elite i partiet, der dikterede markedet, og kunne etablere nye virksomheder; er det i vesten meget få rigmænd og konsortier, der styrer og etablerer alt fra landbrug over supermarkeder til udbud på infrastruktur.
Tak Rasmus, for endnu et interessant og relevant debatindlæg.

Eva Schwanenflügel, Olav Bo Hessellund og David Zennaro anbefalede denne kommentar

"Der er sikkert en repræsentant for 7-Eleven, der vil sige, at så snart efterspørgslen stiger, vil der komme endnu flere grønne varer, men det siger ikke noget om 7-Eleven, men om en konkurrencestat, som ikke øger sin befolknings muligheder for at vælge et mere rigtigt alternativ."

Præcis! Det er pisse-hamrende svært at efterspørge et produkt, der ikke er i udbud. Bare se hvor svært det er for alle landets vegetarer og veganere at få et bare nogenlunde mættende, vegetarisk måltid mad i 99 % af landets kantiner. Efterspørgslen på vegetariske alternativer stiger dag for dag, men kantinerne, ja, man fristes til at sige, at de er nogen bagstræberiske dinosaurer, der konstant har nej-hatten på, og ikke er åbne over for forandringer ;)

Eva Schwanenflügel, Karl Aage Thomsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

7-Eleven drømmer ikke om hvor mange kyllingespyd jeg ville købe hvis de var økologiske.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Niki Dan Berthelsen, Thomas Andersen og Morten Larsen anbefalede denne kommentar

Det er muligvis lige lovligt militaristisk fremført ... og jeg savner en smule mere rotation i de højere hjernelag ... 7-11 har lidt af det hele. Det er rent faktisk muligt at købe vegetariske retter o.s.v.

Og samtidigt så er det måske også værd at kigge på 7-11 hjemland, USA ... Fordi der har man netop intet; der har man kun junk med junk på og junk til ...

Slettet Bruger

Som vegetar kan med rette kritisere udbuddet eller at det mest grønne ofte er en halvrådden banan.
Jeg synes imidlertid det er et større problem at priserne generelt er dobbelt op pga monopolet.