Læsetid: 4 min.

Lars Løkke går et lovende efterår i møde

Lars Løkke Rasmussens formandspost var – for en gangs skyld – ikke til diskussion, da Venstre denne weekend holdt landsmøde. Forude venter et lovende politisk efterår – dog med en enkelt truende sky på himlen
Allerede dagen efter, at Venstres folketingsgruppen efter lange overvejelser besluttede sig for at tilslutte sig et maskeringsforbud, tordnede Lars Løkke mod parallelsamfund. Venstre vil ikke risikere at fremstå bløde på udlændingepolitikken.

Allerede dagen efter, at Venstres folketingsgruppen efter lange overvejelser besluttede sig for at tilslutte sig et maskeringsforbud, tordnede Lars Løkke mod parallelsamfund. Venstre vil ikke risikere at fremstå bløde på udlændingepolitikken.

Carsten Bundgaard

9. oktober 2017

»Det var koldt,« sagde Lars Løkke Rasmussen på Venstres landsmøde i Vejle denne weekend om den politiske situation på samme tid sidste år, altså før regeringsudvidelsen. »Det var mørkt. Det frøs til.«

Nu er statsministeren – eller »lille Lars fra Græsted«, som Venstres formand yndede at kalde sig, før han flyttede til storbyen København – aldrig blevet beskyldt for at være nogen liberal filosof. Ikke desto mindre vakte Lars Løkke Rasmussens ord mindelser om Thomas Hobbes’ beskrivelse af livet i den såkaldte naturtilstand, som er »hårdt, brutalt og kort« og uden en stærk regering.

Der er da heller ingen tvivl om, at VLAK-regeringen og statsministeren står stærkere i dag, end han og den daværende Venstre-regering gjorde dengang. VLAK-regeringen vist sig at være funktionsdygtig, og hvis Liberal Alliance havde ambition om både at kunne være i regering og i opposition på en og samme tid, har Anders Samuelsen & co. i hvert fald vist sig at være Her Majestys Loyal Opposition, som det hedder i Thomas Hobbes fødeland.

Og ikke bare det. Vejret er måske stadig det samme som for et år siden. Men den politiske vejrudsigt for efteråret ser lovende ud for Lars Løkke Rasmussen – bortset fra en enkelt truende sky.

Slæbesporet

Hvor Lars Løkke Rasmussen sidste år i åbningstalen advarede om, at Danmark hang fast i »slæbesporet«, hvilket nødvendiggjorde den nu glemte helheds- eller 2025-plan til 65 milliarder kroner, lød der helt andre toner, da han i sidste uge besteg talerstolen ved Folketingets åbning. I stedet erkendte statsministeren, at »det går sådan set ret godt«. Danmarks Statistik havde nemlig regnet forkert, så den danske økonomi har det godt og endda bedre end de nabolande, som statsministeren dengang sammenlignede os med.

Når det går ret godt, gør det det alt andet lige lettere at finde flertal for regeringens såkaldte tretrinsraket – nemlig skatte-, erhvervs- og finanslovudspillene – samt et nyt flerårigt forsvarsforlig. Sidstnævnte præsenteres af forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på onsdag. På forhånd har regeringen lovet et »substantielt løft« af forsvarsudgifterne uden at sætte tal på, hvor meget der skal løftes, før det bliver substantielt.

Det betyder selvfølgelig ikke, at regeringen kommer igennem med sine forslag, som de ligger og bliver lagt på bordet.

»Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris,« proklamerede Lars Løkke Rasmussen forud for det seneste folketingvalg.

Men hemmeligheden bag regeringens ’succes’ er, at Lars Løkke Rasmussen og hans ministre på en lang række punkter har bøjet sig for oppositionens (læs: Dansk Folkepartis) krav. Forslag er enten blev skrottet – som den højere pensionsalder eller lavere topskat – eller rettet til – som boligskatteaftalen og senest regeringsafgiften.

Cirkusrytteren

Den ubekendte faktor er som næsten altid Dansk Folkeparti. Partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, har levet op til ordsproget om, at hvis du ikke kan ride på to heste på en gang, har du ikke noget at gøre i cirkus.

Dansk Folkepartis samarbejde med Socialdemokratiet har forandret dansk politik det seneste år, men det betyder ikke, at regeringens støtteparti har skiftet hest midt i valgperioden. Tværtimod. Kristian Thulesen Dahl har sagt, at Dansk Folkeparti efter næste valg går efter en VO-regering og ikke har brug for Socialdemokratiet som »forligsmager«.

Dansk Folkeparti ventes også at indgå de kommende politiske forlig med regeringen. Samarbejdet med Socialdemokraterne har nemlig allerede sikret, at Dansk Folkeparti – med Kristian Thulesen Dahls ord – frem til det kommende folketingsvalg (som skal finde sted senest i 2019) får en »meget mere central rolle« i dansk politik, fordi partiet kan forhandle til begge sider i Folketinget.

Udlændingekortet

Samtidig har forløbet om burkaforbuddet vist, at når det handler om udlændingepolitik, er Venstre stadig til at snakke med.

Der er blevet spekuleret i, at Venstre ikke længere kan spille »udlændingekortet« over for Socialdemokratiet, fordi der tilsyneladende ikke længere er nogen grænser for, hvilke stramninger af udlændingepolitikken sidstnævnte vil være med til. Hvorimod stramningerne efterhånden skaber problemer i Venstre, »Danmarks Liberale Parti«. Liberalisterne har svært ved at se sig selv i de mange indskrænkninger af den personlige frihed – også selv om de hovedsagelig gælder flygtninge og indvandrere.

Venstre vil dog næppe risikere, at dets stærkeste kort over for Socialdemokratiet siden 2001 – udlændingepolitikken – neutraliseres. Det ville få uoverskuelige konsekvenser for forholdet til Dansk Folkeparti, hvis Venstre sagde her til og ikke længere.

Lars Løkke Rasmussen har, som de fleste politikere, vist sig at være en pragmatiker med øjnene stift rettet mod det næste valg. Stillet over for et valg mellem at tækkes vælgerne eller stå fast på liberale principper voterer hverken partiformanden eller partiets ’jury’ næppe længe (for at bruge Løkkes beskrivelse af forløbet op til folketingsgruppens endelige beslutning om burka-forbuddet).

Da det kom til stykket, var det da også kun et enkelt medlem af denne jury, nemlig Eva Kjer Hansen, som ikke kunne stemme for burka- eller maskeringsforbuddet, som Venstre insisterer på at kalde det.

Sigende er det, at partiformanden dagen efter folketingsgruppens beslutning fredag gik på landsmødets scene i Vejle og endnu engang blæste til et opgør med »parallelsamfund«.

Katastrofevalg forude

Den eneste truende sky på Løkkes politiske efterårshimmel er kommunalvalget næste måned. Og den sky har formentlig regn med sig.

Den seneste meningsmåling, Voxmeter har lavet for Ritzau, viser, at Venstre stadig ligger to procent under katastrofevalget i 2015, hvor partiet kun fik 19,5 procent (mod 26,7 i 2011).

I meningsmålingen står Venstre i dag til 17,5 procent af stemmerne. Ved kommunalvalget i 2013 fik Venstre 26,6 procent af stemmerne, og selv om Socialdemokratiet fik 29,5 procent, og dermed blev det største parti på landsplan, lykkedes det Venstre at få klart flest borgmesterposter.

Det forventede dårlige valgresultat falder uundgåeligt tilbage på partiformanden. Men modsat valgresultatet ved europaparlamentsvalget i 2014, hvor flere i partiet troede, at Lars Løkke Rasmussen ville gå af på valgaftenen, da det det stod klart, at Venstre kun havde fået 16,7 procent stemmer, er hans formandspost nu ikke til diskussion. For en gangs skyld.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Lars Løkke, lille Lars - eller lille svindler - går aldrig frivilligt af. Før han ligepludselig gør, når han har landet et eller andet topjob, ligesom sin forgænger Anders Fogh. Og ligesom Fogh Rasmussen gjorde, vil han uddele penge og privilegier til nutidsadelen før sin exit, så eftermælet bliver ligeså godt som julemandens.

Ole Frank, Søren Fosberg, Johnny Vulcan, Joy Nitav, Trond Meiring, Mikkel Kristensen, Anne Eriksen, Frede Jørgensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Kenneth Hansen

V har jo kun parlamentarisk grundlag fordi højrefløjen, historisk som de eneste, har været kyniske nok til at give DF hvad de ville have, menneskelige omkostninger til trods. Lars er da ligeglad med de titusindvis af mennesker, hvis liv han ødelægger, så længe han kan bevare magten. Når nu Danmarks største blå parti (S) er begyndt at gå samme vej, bliver det mere mudret, men bestemt ikke mindre ubehageligt. Mere neoliberalisme, flere penge til de allerede rige og yderligere undertrykkelse af de svageste, både danskere og udlændinge, i vores samfund, er åbenbart hvad vælgerne vil have?

Ole Frank, Søren Fosberg, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Johnny Vulcan, Joy Nitav, Mikkel Kristensen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Tragisk at en lille flok nationalkonservative finanskapitalister styrer landet med fast kurs mod en ny krise.

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Johnny Vulcan og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Lars Løkke Rasmussen’s Danmark har et billede af sig selv og resten af verden et andet.

Ude i verden er Danmark meget ofte til grin, Danmark er landet, hvor historien meget passende om “kejserens ny klæder” stammer fra, af den fantastisk H.C. Andersen, der nok ville have det svært i dagens Danmark, da han skilte sig meget ud, var rent faktisk meget anderledes end ‘de rigtige danske’ Lars Løkke Rasmussen Venstre, normalt sætter pris på, H.C. Andersen så formodentlig lidt ‘udansk’ ud i Venstre optik, var ikke i synk med LLR’s såkalte ‘danske værdier’, en af de der utilpassede, lidt ligesom Venstres forhold til kvoteflygtninge.

Fra link:
“Virksomheder og universiteter kæmper med så restriktive og bureaukratiske regler på udlændingeområdet, at det risikerer at gøre det unødigt svært for dem at rekruttere og fastholde internationale eksperter, ligesom det risikerer at gøre dem til grin i udlandet.”
Af Jens Ejsing ejs@berlingske.dk
Link: https://www.b.dk/nationalt/udlaendingeregler-rammer-haardt-forsker-faar-...

Too late sorry!

Lars Løkke Rasmussen Venstre.
Probably the stupidest political party in the world.

It's offensive to compare us to the nazis!
Lars Løkke Rasmussen explains?

Link: http://www.theguardian.com/commentisfree/picture/2016/jan/26/steve-bell-...

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

vi havde det hele, og vi smed det hele væk, citat \\ når grundvandet så er blevet giftigt (nok), når stolte skattebetalende virksomheder er solgt i bider, udflyttet og overskud delt i øverste lag, når alt er udsultet og vi alle spørger os selv hvordan kunne det ske - er det så guldgåsen vi lod slagte? er det hovmod? eller blot angstens stemme for det fremmede vi lod os forblinde af?

Ole Frank, Søren Fosberg, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar