Læsetid: 6 min.

’Det ligner en aftale med et konsulentfirma – ikke et universitet’

Københavns Universitet har med et forskningsprojekt – påbegyndt og delvist betalt af Landbrug & Fødevarers videnscenter SEGES – afgivet forskernes ophavsret til resultaterne og skrevet under på, at forskerne udelukkende skal varetage SEGES interesser i projektet. Det er i strid med universitets- og forvaltningsloven, vurderer juridisk ekspert
2. oktober 2017

Fremtidens vandmiljøregulering vil koste landbruget dyrt. Sådan lød budskabet i forrige uge fra Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, i Radioavisen.

De dystre fremtidsudsigter for landbruget stammer fra en forskningsrapport lavet af Københavns Universitet (KU) og handler om et specifikt landbrugsområde ved Norsminde Fjord syd for Aarhus. Landbrug & Fødevarer nævner dog ikke noget i medierne om, at rapporten er sat i gang og delvist betalt af videnscentret SEGES, der er en del af Landbrug & Fødevarer.

En aktindsigt i tilblivelsesprocessen omkring rapporten Landbruget og vandområdeplanerne fra KU viser, at SEGES søgte penge i Promilleafgiftsfonden til projektet Optimering af ny miljøregulering. I SEGES’ faglige beretning fra 2016 står der, at Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) under Københavns Universitet »blev købt ind til at vurdere de økonomiske konsekvenser af en ny regulering for landbrugserhvervet«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Anne Eriksen
  • Mette Poulsen
  • Eva Schwanenflügel
Anne-Marie Krogsbøll, Anne Eriksen, Mette Poulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Mange tak for det forbilledlige gravearbejde, I journalister har lavet her.
Jeg er rystet over, at KU har indgået sådanne kontrakter med først Miljøministeriet, og nu Landbrug & Fødevarer. (Kontrakten med ministeriet var jeg klar over). Hvor mange flere biased kontrakter kommer mon for en dag?
Det er noget værre svineri, at KU, med skatteydernes penge i ryggen, tillader sig at sælge ud af forskningsresultater -og frihed med ejerskab fraskrevet og tavshedspligt overfor den offentlighed, der financierer netop den frihed, de forskriver sig. Altimens landbruget, der modtager 10 milliarder om året i støtte, betaler sig til mørklægning. Den forskningschef burde fyres på gråt papir, i unåde, UDEN et gyldent håndtryk!

Anna Dorthe Bertelsen, Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll, Randi Christiansen, kjeld jensen, Anne Eriksen, Ryan Klitholm, Egon Stich, Henrik Leffers, Bjarne Bisgaard Jensen, Mette Poulsen, Estermarie Mandelquist, lars søgaard-jensen og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Kan et offentligt, statsstøttet universitet sælge deres forskning? I så fald forsvinder den frie og uafhængige forskning. Det kan der umuligt være lovhjemmel for, og såfremt det virkelig er muligt for morten rosenmeier at bøje nuværende universitetslov, således at han ikke kan dømmes for embedsmisbrug/forsømmelighed, må den lov hurtigst muligt præciseres, så den beskytter den frie og uafhængige forskning, som er en hjørnesten i et oplyst og ordentligt samfund. Den udspekulerede kræmmermentalitet sniger sig ind overalt.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Korrektion : 'Kan et offentligt, statsstøttet universitet sælge deres forskning under de her beskrevne betingelser?'

Johnny Winther Ronnenberg

Det problematiske er vel kontraktens udformning og ikke at private aktører kan betale for en undersøgelse af et problem kompleks. I essensen handler det vel om at forskning skal føre til en samfundsmæssig bedre forståelse og ikke om at skabe støtte til private interesser.

Der ville ikke være meget medicinsk forskning, hvis ikke medicinalindustrien pumpede milliarder ind i det og efterfølgende patenterede resultaterne. Men udgangspunktet må være når universiteter udfører privat forskning, så tilhører resultatet samfundet og det skal derfor også være tilgængeligt for offentligheden, både når det går godt og skidt.

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Universitetet er da ogsaa nogle elendige kraemmere. Det lader til de kun har solgt rapporten en gang? Ommer!

Johnny Winther Ronnenberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar