Baggrund
Læsetid: 6 min.

Minister vil lade gymnasier gennemsøge elevers private computere

For at forhindre eksamenssnyd lægger undervisningsminister Merete Riisager op til at give gymnasierne adgang til at undersøge indholdet af elevernes computere og deres aktiviteter på sociale medier. Det kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger eksperter. Også Venstres ordfører er kritisk
For at modvirke eksamenssnyd vil undervisningsmininster Merete Riisager (LA) give gymnasierne vidtgående adgang til at undersøge elevernes egne computere og facebookkonti. 'Det, man lægger op til her, virker helt overdret,' lyder reaktionen fra juraprofessor Sten Schaumburg-Müller, der mener, at indgrebet kan være i strid med menneskerettighederne.

For at modvirke eksamenssnyd vil undervisningsmininster Merete Riisager (LA) give gymnasierne vidtgående adgang til at undersøge elevernes egne computere og facebookkonti. 'Det, man lægger op til her, virker helt overdret,' lyder reaktionen fra juraprofessor Sten Schaumburg-Müller, der mener, at indgrebet kan være i strid med menneskerettighederne.

Finn Frandsen

Indland
20. oktober 2017

Når landets gymnasieelever går til prøve eller eksamen, kan de i fremtiden risikere, at deres skole får indblik i, hvad der ligger på deres computer, hvad de har søgt efter på nettet, og hvad de har foretaget sig på sociale medier.

For at forhindre eksamenssnyd vil undervisningsminister Merete Riisager (LA) nemlig give skolerne en vidtgående adgang til at undersøge elevernes computere.

Det fremgår af et udkast til en ny bekendtgørelse om reglerne for prøver og eksaminer, som ministeren har sendt i høring.

»Det er en forudsætning for, at eksaminanden kan anvende digitale hjælpemidler, herunder computere, ved prøven, at eksaminanden giver institutionen adgang til at undersøge de anvendte hjælpemidlers indhold, søgehistorik, logfiler mv. samt eksaminandens anvendelse af materialer, konti på sociale medier mv. på internettet med henblik på udredning af formodning om snyd eller andre brud på eksamensreglerne,« står der i udkastet.

I en uddybende mail til Information skriver Undervisningsministeriet, at skolen ikke vil kunne »tvinge sig adgang til elevens udstyr«. Men det vil være »en betingelse for elevens aflæggelse af prøven, at eleven giver skolen adgang til sit udstyr, hvis skolen beder herom«.

Hvis eleven nægter at lade sin computer undersøge, giver udkastet skolen ret til at sanktionere vedkommende efter bestemmelserne i studie- og ordensreglerne. Det kan for eksempel være en skriftlig advarsel og i gentagelsestilfælde en afgørelse om, at eleven ikke må medbringe eget udstyr til prøver.

’Voldsomt indgreb’

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Jens Philip Yazdani, mener, at bestemmelsen er »langt over stregen«.

»Der er masser af private ting på ens computer, som skolen ikke skal have adgang til,« siger han. 

»Når man giver adgang til elevernes sociale medier, vil det for eksempel indebære, at man kunne se min facebookchat med min kæreste. Det kunne også være, jeg sad og skrev digte på min computer, som jeg gerne ville have for mig selv.«

Nogle uddannelsesinstitutioner bruger allerede i dag programmet Exam Monitor, der under eksamen tager screenshots af eksaminandernes skærmbilleder flere gange i minuttet for at forhindre snyd. Men udkastet til den nye bekendtgørelse er »meget mere vidtgående« end det, siger formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund.

»De må nærmest ransage din computer, og så skal du oven i købet give adgang til dine konti på sociale medier,« siger han.

»Det er et voldsomt indgreb i privatlivet.«

Desuden vil det være »virkningsløst over for dem, der virkelig vil snyde«, mener Jesper Lund. For ved at benytte sig af inkognitofunktionen i browseren kan man undgå, at der bliver gemt historik lokalt på computeren. Og hvis man har fået hjælp til opgaven via sociale medier, vil man bare kunne slette de beskeder, der beviser det, siger han.

Menneskeretligt problem

Også juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet stiller sig kritisk over for den omfattende mulighed for at undersøge elevernes personlige computere.

»Man må selvfølgelig gerne opstille vilkår for at gå til eksamen. Men det, man lægger op til her, virker helt overdrevet,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Han vurderer, at bestemmelsen kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Konventionen er direkte implementeret i dansk lov og sikrer, at »enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance«. Myndighederne må kun lave indgreb i den rettighed, hvis det er »nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til den nationale sikkerhed, den offentlige tryghed eller landets økonomiske velfærd«.

Men det er ikke nødvendigt med et så omfattende indgreb, som udkastet lægger op til, vurderer Sten Schaumburg-Müller.

Louise Holck, vicedirektør ved Institut for Menneskerettigheder, vurderer ligeledes, at bekendtgørelsen kan være i strid med konventionen.

»Bekendtgørelsen giver en meget vidtgående adgang for gymnasierne til at undersøge elevernes computere. Fuld adgang til en privatejet pc med for eksempel mails og aktiviteter på sociale medier er formentlig i menneskeretlig forstand for vidtgående i forhold til formålet om at bekæmpe eksamenssnyd,« skriver hun i en mail til Information.

Sten Schaumburg-Müller sætter også spørgsmålstegn ved, om bestemmelsen er i overensstemmelse med persondataloven. Persondataloven foreskriver, at man ikke må behandle flere personoplysninger, end hvad der er nødvendigt for at opfylde formålet.

»Det er et legitimt formål, at man vil undgå eksamenssnyd. Men derfor behøver man ikke have adgang til, om folk på et tidspunkt har været inde på en eller anden politisk eller religiøs hjemmeside – eller et datingsite for den sags skyld. Det er ikke noget, der kommer andre ved,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Præventiv effekt

Både Sten Schaumburg-Müller og Jesper Lund mener, at problemerne kunne løses ved at gymnasierne i stedet stille computere til rådighed for eleverne under eksamen. Dermed ville der ikke være noget privat indhold på computerne, og så ville det være »fair nok« at undersøge dem, siger Jesper Lund.

»Når man forventer, at eleverne selv slæber deres computere med, er det formentlig for at spare penge. Men det kan ikke retfærdiggøre sådan et indgreb her,« siger han.

Det har ikke været muligt at få et interview med undervisningsminister Merete Riisager om sagen. Men i en mail til Information afviser Undervisningsministeriet, at der er tale om »et indgreb i elevens privatliv«. Formålet med bestemmelsen er »alene en kontrol af, om eleven har snydt«, og derfor skal gymnasiets undersøgelse af computeren »også begrænses hertil«, skriver ministeriet.

Desuden vil eleven inden prøven vide, at skolen kan bede om at undersøge hans eller hendes computer. Vedkommende har derfor muligheden for at »sikre sig, at der ikke findes private oplysninger på udstyret,« skriver ministeriet.

Efter ministeriets vurdering vil reglerne have »en væsentlig præventiv effekt«. Desuden kan man ifølge ministeriet »forestille sig«, at reglerne »udmøntes sådan lokalt, at brug af eksempelvis inkognitobrowsing betragtes som snyd«.

Venstre uenige

Udkastet til den nye bekendtgørelse kommer i forlængelse af undervisningsminister Merete Riisagers udmelding om, at det ikke længere skal være tilladt at søge information på internettet under eksamen, fordi det har »åbnet en motorvej for snyd«.

Den beslutning har fået hård kritik fra flere af partierne bag gymnasiereformen, som mener, det er et brud på forliget. Også regeringspartnerne Venstre og De Konservative har åbent udtrykt deres utilfredshed.

»Ministeren har brudt vores tillid,« sagde undervisningsordfører Anni Matthiesen (V) tidligere på måneden til Berlingske.

Forelagt, at ministeren nu også lægger op til at give skolerne mulighed for at undersøge indholdet af elevernes computere, siger Anni Matthiesen nu til Information:

»Ministeren kan jo selv træffe afgørelsen om, hvilken bekendtgørelse hun sender ud også i forhold til eksaminer. Men man skal selvfølgelig overholde loven og de europæiske menneskerettigheder i forbindelse med, at man foretager sådan nogle ændringer. Det må ministeren jo redegøre for.«

– Der findes jo programmer, som kan fotografere elevernes skærmbilleder under eksamen, så man kan tjekke, at de ikke har snydt. Kan du se nogen grund til, at man skal gå videre end det og give adgang til elevernes computere og deres logfiler, søgehistorik og facebookaktivitet?

»Nej, det kan jeg ikke,« siger Anni Matthiesen.

»Jeg er ikke enig med ministeren i, at det er nødvendigt at tage det her skridt. Men det er som sagt noget, ministeren kan vælge at gøre.«

Rettelse: I artiklen fremgik det, at eleverne ifølge udkastet til en ny bekendtgørelse kan sanktioneres efter bestemmelserne i studie- og ordensreglerne, hvis de nægter at give skolen adgang til deres udstyr. Som eksempler på disse sanktioner nævnte artiklen tilbageholdelse af elevens ejendele i op til et døgn eller bortvisning fra skolen.

Men de to sanktioner kan ikke bruges i den konkrete situation, oplyser Undervisningsministeriet. Som følge af reglerne om saglighed og proportionalitet i forvaltningen vil de relevante sanktioner i stedet være skriftlig advarsel og i gentagelsestilfælde en afgørelse om, at eleven herefter ikke må medbringe eget udstyr til prøver.

Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Pernille Hansen

Præstationssamfundets store dilemma. Tillid er en dyd også for den kontrollerende part. Fravær af tillid og mere overvågning og vi er på vej til at være en politistat. Evnen til at sortere "affaldet" ude på den store internetmotorvej, kan også være en kvalitet, der burde belønnes. Måske er den klassiske eksamen ikke længere den bedste måde at eksaminere på?

Jørgen Vogelius, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, David Zennaro, Søren Jensen, Eric Philipp og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Liberale tanker gror ikke i Liberal Alliances have :D

Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Anne Eriksen, David Zennaro, Dorte Sørensen, Janus Agerbo og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis der er nogen, der føler et behov for at gå så vidt for at kontrollere eleverne, så er der måske ikke noget galt med eksaminanterne men med selve eksamensformen og vilkårne.

Torben Skov, Jørgen Vogelius, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Hans Aagaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Der burde være ganske muligt at have eksamensprogammer, som kun kan være åbne alene og automatisk lukker net, hvis andet åbnes?

Bliver der stillet midler til rådighed hos gymnasierne til al denne kontrol?

Er det egentlig ikke en slags snyd, når en minister får produceret kort med tale-punkter (så at sige) og når de har spindoktorer til hjælp med medierne?
Måske man kunne spare lidt ved produktionen af snyderier hos ministerierne, så kunne man jo få råd til at stille fine computere til rådighed til eksamen på gymnasierne, og kunne slippe for snyd og for at invadere elevernes privatliv.

Og ja hurrah - "Inkognito browser" kan betragtes som snyd - men hvis jeg bare indstiller min browser til ikke at acceptere cookies og til at slette historik ved luk, så har jeg vel en ikke-inkognito inkognito browser?

Skal eleverne nu til at have en sekundær lorte-bærbar til brug på gymnasiet for at sikre deres privatliv?

Karsten Aaen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Benny Jensen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

Det er helt uhørt i et demokrati at man skal have lov til at ransage elevers computere og internetkonti og true dem med bortvisning eller forhindre dem i at gå til eksamen hvis de ikke makker ret. Hvad er det vi vil lære vore børn? Merete Riisager du må ligge tjekke dit visitkort igen. Jeg tror altså ikke der står Undervisningsminister i Nordkorea. Det er Danmark det her og her respekterer vi privatlivets fred.

Torben Skov, Karsten Aaen, Bjarne Andersen, Pernille Hansen, Ulla Holger, Frede Jørgensen, Johnny Winther Ronnenberg, Jørgen Vogelius, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Måske passer den gode gamle talemåde om at; "tyv tror, hver mand stjæler" også ganske godt på undervisningsminister Merete Riisager (LA), for hvor kommer hendes "liberale" holdninger om andre mennesker - her gymnasielever ellers fra?

Min tillid til danske politikeres holdninger, motiver og tankesæt er efterhånden ganske ringe. Så hvorfor ikke lægge ud med regelmæssige kontroller af politikernes tanker ved at kontrollere deres computere.

Søren Jensen, Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Egon Stich, Kaare Skyum, Tue Romanow, Anne Mette Jørgensen, Benjamin Bjerre, Jørn Andersen, Janus Agerbo og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Tudetosset - Mamma Mia.

Eva Schwanenflügel, Benny Jensen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det virker grotest, at ministeren og endda fra LA vil ind i elevernes PC'er, når en minister er beskyttet af "mørklægningsloven". Er en ministers grundlag til en lov mv. ikke af største betydning for Danmark og derfor burde lægges åbent frem så alle ender kan vendes inden en lov vedtages. Er det ikke i samfundets interesse????

En løsning kan være, at skolerne stiller PC'er tilrådighed, der er renset. Det vil være en dyr løsning men regeringen kan da tage penge fra deres fantasiråderum i stedet for at give skattelettelser. Er det ikke en bedre måde at forhindre snyd på en at overskride elevernes "menneskerettigheder".

Søren Jensen, Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Frede Jørgensen, Torben Skov, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, David Zennaro og Benjamin Bjerre anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Men ministere kan lyve i samråd og der sker intet. Det er nogle sjove prioriteter, de har på Christiansborg.

Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Pernille Hansen, Frede Jørgensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Egon Stich og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Havd Fanden Mette? Tyv tror hver mand stjæler??

Det er fuldstændig uacceptabelt at køre sådan en mistænkeliggørelse af unge i dag. De opfører sig ikke som på Christiansborg, lille Liberalist. Hvad er der galt med de mennesker i LA?

Frede Jørgensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Ja, og mere politi i gymnasierne - tak. Og højere straffe til snyderne!

Anne Mette Jørgensen

Giv eleverne en ren pc eller en blok og pen.
Hvad bliver det næste den ultra liberale regering finder på.
Det er lidt tragikomisk, at de der taler allermest om privatliv har så travlt med at styre os alle sammen.
Det er en falliterklæring fra partier der hellere skulle bruge tid på, at få ryddet op i egne ulovligheder.

Perverst, og - Øv, vælgerne snorksover.

Frede Jørgensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Gestapo metoder fra Liberal Alliance. Ikke nogen overraskelse fra de 10% rigestes parti, som bliver betalt for at slå hælende sammen.

Torben Skov, Karsten Aaen, Bjarne Andersen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Kim Houmøller og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Dette foregår allerede på univeristeterne ved de såkaldte stedprøver på f.eks. AAlborg Universitet, hvor der skal logges ind på et program, der overvåger computerens internettrafik under eksamen. Hvor meget programmet ellers kan se på computeren, er jeg ikke klar over.

Kim Houmøller

Det er ren og skinbarlig fascisme, hvis det bliver til virkelighed. Bare tanken om at nogen skulle snage i ens privatliv føles som et overgreb. Man er åbenbart skyldig på forhånd!

Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Hvilke rollemodeller mon det er der tricker elevernes "snydegen" og hvor skal netop disse unge holdes på dydens smalle sti, medens løgn og latin trives i den offentlige debat, skattesnyderi florerer, you name it.

Estermarie Mandelquist, Frede Jørgensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Snyd? Sidst jeg var til eksamen måtte vi have computer med, men ikke være på nettet. Helt ærligt! Man kan downloade hele Wikipedia som én fil man kan browse i, og den fil må man godt have med.

Endnu et eksempel på teknologi som udvikler sig hurtigere end mennesker kan følge med. I fremtidens samfund drejer det som om at kunne finde og tilegne sig information, vha. smartphone eller computer. I hvert fald indtil den dag, hvor vi vågner op og nettet er nede globalt. Til den tid er der nok nogen som vil sætte pris på at have lært udenad, men de har ikke lært at tænke selv.

Nu vi er ved computere og uddannelse. Det bliver mere og mere populært at tilegne sig viden via nettet. Det som kaldes "Hack Your Education". Bla. lægger flere amerikanske universiteter deres kurser på Youtube. Hvornår bliver det muligt at gå til eksamen i det man har lært, og dermed opnå en af de fine grader, som vi æggehoveder sætter så højt? Eksamen er vel beregnet til at teste hvad man kan, og ikke hvilken undervisning man har modtaget?!?

Karsten Aaen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er vel stadig kun en symbolsk handling ligesom dengang jeg selv var med til at checke elevers computere i nævnte.

En ministeriel diskette skulle afsløre dette, men var aldeles uegnet hertil, både fordi diskettedrev var på vej ud af de bærbare, men også fordi ingen "foldede"(zip eller rar formater) dokumenter blev gennemsøgt, men som kunne foldes ud på ganske få sekunder.

Kun kendte navne på "leksika, titler osv." blev navnesøgt, - en ret så ligegyldig gennemgang, hvis disse lå i ovennævnte formater eller andre.

Et andet tilhørende problem var og er hvis disse ligger på en memory-sticks som blot tilsluttes, og foldes ud efter dette famøse check.

Ministeren er helt galt informeret om virkningen af egne tiltag rundt omkring, og vist kan hensigten være reel, redelig og ordentlig for alles ligestilling, men så skal der helt andre tiltag til end blot symbolske handlinger, det bliver kvaliteten af højnet af, og kravene om ligelighed for alle heller ikke ligeligt af.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Netop derfor, kære DF, skal vi støtte op om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Den beskytter helt almindelige mennesker mod misbrug og overgreb fra statens side.

Ole Frank, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er helt i skoven at forlange adgang til private sociale medier, billeder, chats osv. I forvejen overvåges borgerne på deres Facebook af kommunerne, og der er overvågningskameraer alle vide vegne. Mens vi almindelige dødelige sandelig ikke må vide noget om al den løgn og latin, der foregår i den 'offentlige' administration.
Ministeren har med sin mistillidserklæring forstærket indtrykket af magtfuldkommenhed, og givet den almindelige politikerlede ny vind i sejlene :-(

Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Pernille Hansen, Ole Frank, Frede Jørgensen, Peter Nielsen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Vogelius og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Mogens Bluhme Nielsen

Målet er OK men midlet er grænseoverskridende med hensyn til privacy concerns. Det basale ved andengradsligninger har ikke ændret sig i årtier så hvorfor ikke have begrænset adgang til et digitalt kompendium, der er fælles for alle? Hvad er det, der er så galt med papir og blyant i afgrænsede tilfælde? Når jeg og andre programmører udvikler software starter vi med papir og bryant for selv i en senere fase skrive såkaldt pseudo-kode for senere at gå over til tasterne.

På de fleste højere uddannelser er der ikke fri adgang til intenettet så jeg savner argumentation for at det skal gælde grundskoler og gymnasier.

Og hvad pokker narcissisme-portalen - undskyld, Facebook - har at gøre til en eksamen er jeg ikke klog nok til at regne ud.

Ole Frank og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Mogens

Som studerende på en "højere uddannelse", og med en dumstædig "jeg-skal-fanme-ikke-på-Fb" holdning, kan jeg informere om at der helt sikkert er ting man går glip af. Det har jeg valgt at acceptere, men jeg studerer også kun for at blive klogere, og er ligeglad med alt andet end at bestå, når det kommer til eksamen. Det har virket fint indtil videre, men det skyldes nok også at jeg altid i erhvervslivet er blevet målt på hvad jeg kunne, og ikke hvad mit snit var til eksamen. Der har i de 53 år jeg har levet, ikke været en eneste arbejdsgiver som var det fjerneste interesseret i at se mine karakterer.

Apropos viden: Du kommer lidt med præmissen at Fb ikke har noget at gøre til eksamen, og derpå bruger du som argument, at du ikke er klog nok til at regne ud hvorfor, og derfor må det være sandt? ;)

Steffen Gliese

Skab en moderne eksamensform, hvor computeren i al dens herlighed udgør hovedværktøjet til besvarelse.

Ret beset skal der vel kun et stykke papir og en fyldepen til for at besvare en eksamensopgave. Eventuelt kan man bruge en af de moderne kuglepenne selvom det egentlig er snyd. Der er ikke noget som følelsen af at suge blækket op i en pen og få lige præcis den rette mængde til med formfuldendte bogstaver og tal at besvare den stillede opgave. Jeg husker endnu blækhuset i klasselokale nr. 18, hvor jeg endda sad på den selv samme plads, hvor Susse Wold havde siddet nogle år tidligere. Alle disse ridser i pultens træ. Alle disse indskribtioner. Lugten af blæk og gammel leverpostej. De sort hvide fotografier på væggene, Arhh.

Johnny Winther Ronnenberg

Den rigtige løsning er vel at stille klargjorte computere til rådighed for eleverne. Hvis man udstyrer computerne med en recovery funktion der kan indlæse forskellige opsætninger afhængig af hvad maskinen skal bruges til så kan man man typisk indlæse et nyt image på 45-60 minutter der passer til situationen. det tager omkring 3-5 minutter per maskine at igangsætte. Hvis eleven ikke må bruge internet så bruger man blot et image der ikke har drivere til netkortene lige som man kan fjerne driverne til USB.

Det er i øvrigt et brud på datalovgivningen at forlange adgang til, at få personlige oplysninger udleveret på den måde. Mon ikke ministeren vil blive vejledt af tilsynsmyndighederne og de er ikke sjove at komme i karambolage med :-(

Igen og igen bliver jeg præsenteret for eksempler, som viser mig, at der er noget helt galt med deb europæiske politiskes måde at tænke på. Forleden foreslog en fransk minister at gøre det strafbart at pifte efter en kvinde på gaden. Og nu foreslår Merete Riisager altså, at autoriteterne skal have adgang til at se ens nøgenbilleder, hvilke pornosites man har været inde på for nylig, hvor meget man savner sin kæreste, sine familieproblemer, private eksistentielle problemer, osv.

Her er noget helt galt. Dette lovforslag kommer i mine øjne fra en syg psykologi. Vi bliver nødt til mere præcist at finde ud af, hvad der grundlæggende er galt med europas politikere, finde en diagnose, for de forekommer mig ikke raske. Og så erklære dem uegnede som politikere pga. deres alvorlige psykiske lidelser.

Ovenstående problem kunne løses så nemt, man kunne fx bare lade eleverne bruge pen og papir, som i min generation var helt normalt og fint. Man kunne også stille computere til rådighed for eleverne, bare nogle billige nogle - det kan bestemt ikke være dyrt. Problemet elsisterer derfor reelt stort set ikke, hvilket derfor får mig til at tænke på, hvad den reelle baggrund for dette vanvittige forslag er. Undergravning af demokratiet? Extrem overvågning af borgerne? Hvad er bagtanken? For der må være en.

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Frank Hansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Hvad med at indse, at eksamen skal lægges om, så den passer til vore tidsalder?

Lav en opdeling af eksamensformerne, så man under én form kan teste paratviden og evnen til selvstændigt at løse opgaver, helt uden andre hjælpemidler end papir og pen.
I en anden eksamensform, hvor alverdens teknologi må anvendes, kan man så teste evnen til at hente oplysninger, udvælge det væsentlige og sætte det begavet sammen.

Morten Balling

@Peter

Det Merete foreslår, og det som du frygter - Det løb er kørt. Hvis det så bare var "autoriteterne", men det er nok mere sandsynligt, at det er naboens teenager:

https://youtu.be/J_JIhn3vJVI?t=1m18s

Hvis du vil se porno på nettet, skal du nok prøve at forestille dig selv, som værende sådan lidt ekshibitionistisk...

De eksistentielle kriser deler du med så mange, at du højest for sat en bit et sted sammen med millioner andre, og naboens teenager er for ung til at fatte hvad du filosoferer over :)

Johnny Winther Ronnenberg

Tiden er løbet fra fyldepennen det må vi nok indse. Nu handler det om at sikre på et ens artet datalogisk grundlag at udføre eksamen på, så skråt op med fyldepennen ;-)