Læsetid: 6 min.

Minister vil lade gymnasier gennemsøge elevers private computere

For at forhindre eksamenssnyd lægger undervisningsminister Merete Riisager op til at give gymnasierne adgang til at undersøge indholdet af elevernes computere og deres aktiviteter på sociale medier. Det kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger eksperter. Også Venstres ordfører er kritisk
For at modvirke eksamenssnyd vil undervisningsmininster Merete Riisager (LA) give gymnasierne vidtgående adgang til at undersøge elevernes egne computere og facebookkonti. 'Det, man lægger op til her, virker helt overdret,' lyder reaktionen fra juraprofessor Sten Schaumburg-Müller, der mener, at indgrebet kan være i strid med menneskerettighederne.

For at modvirke eksamenssnyd vil undervisningsmininster Merete Riisager (LA) give gymnasierne vidtgående adgang til at undersøge elevernes egne computere og facebookkonti. 'Det, man lægger op til her, virker helt overdret,' lyder reaktionen fra juraprofessor Sten Schaumburg-Müller, der mener, at indgrebet kan være i strid med menneskerettighederne.

Finn Frandsen

20. oktober 2017

Når landets gymnasieelever går til prøve eller eksamen, kan de i fremtiden risikere, at deres skole får indblik i, hvad der ligger på deres computer, hvad de har søgt efter på nettet, og hvad de har foretaget sig på sociale medier.

For at forhindre eksamenssnyd vil undervisningsminister Merete Riisager (LA) nemlig give skolerne en vidtgående adgang til at undersøge elevernes computere.

Det fremgår af et udkast til en ny bekendtgørelse om reglerne for prøver og eksaminer, som ministeren har sendt i høring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pernille Hansen
  • Eva Schwanenflügel
Pernille Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Pernille Hansen

Præstationssamfundets store dilemma. Tillid er en dyd også for den kontrollerende part. Fravær af tillid og mere overvågning og vi er på vej til at være en politistat. Evnen til at sortere "affaldet" ude på den store internetmotorvej, kan også være en kvalitet, der burde belønnes. Måske er den klassiske eksamen ikke længere den bedste måde at eksaminere på?

Jørgen Vogelius, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, David Zennaro, Søren Jensen, Eric Philipp og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Liberale tanker gror ikke i Liberal Alliances have :D

Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Anne Eriksen, David Zennaro, Dorte Sørensen, Janus Agerbo og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis der er nogen, der føler et behov for at gå så vidt for at kontrollere eleverne, så er der måske ikke noget galt med eksaminanterne men med selve eksamensformen og vilkårne.

Jørgen Vogelius, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Hans Aagaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Der burde være ganske muligt at have eksamensprogammer, som kun kan være åbne alene og automatisk lukker net, hvis andet åbnes?

Bliver der stillet midler til rådighed hos gymnasierne til al denne kontrol?

Er det egentlig ikke en slags snyd, når en minister får produceret kort med tale-punkter (så at sige) og når de har spindoktorer til hjælp med medierne?
Måske man kunne spare lidt ved produktionen af snyderier hos ministerierne, så kunne man jo få råd til at stille fine computere til rådighed til eksamen på gymnasierne, og kunne slippe for snyd og for at invadere elevernes privatliv.

Og ja hurrah - "Inkognito browser" kan betragtes som snyd - men hvis jeg bare indstiller min browser til ikke at acceptere cookies og til at slette historik ved luk, så har jeg vel en ikke-inkognito inkognito browser?

Skal eleverne nu til at have en sekundær lorte-bærbar til brug på gymnasiet for at sikre deres privatliv?

Karsten Aaen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Benny Jensen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

Det er helt uhørt i et demokrati at man skal have lov til at ransage elevers computere og internetkonti og true dem med bortvisning eller forhindre dem i at gå til eksamen hvis de ikke makker ret. Hvad er det vi vil lære vore børn? Merete Riisager du må ligge tjekke dit visitkort igen. Jeg tror altså ikke der står Undervisningsminister i Nordkorea. Det er Danmark det her og her respekterer vi privatlivets fred.

Karsten Aaen, Bjarne Andersen, Pernille Hansen, Ulla Holger, Frede Jørgensen, Johnny Winther Ronnenberg, Jørgen Vogelius, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Måske passer den gode gamle talemåde om at; "tyv tror, hver mand stjæler" også ganske godt på undervisningsminister Merete Riisager (LA), for hvor kommer hendes "liberale" holdninger om andre mennesker - her gymnasielever ellers fra?

Min tillid til danske politikeres holdninger, motiver og tankesæt er efterhånden ganske ringe. Så hvorfor ikke lægge ud med regelmæssige kontroller af politikernes tanker ved at kontrollere deres computere.

Søren Jensen, Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Egon Stich, Kaare Skyum, Tue Romanow, Anne Mette Jørgensen, Benjamin Bjerre, Jørn Andersen, Janus Agerbo og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det virker grotest, at ministeren og endda fra LA vil ind i elevernes PC'er, når en minister er beskyttet af "mørklægningsloven". Er en ministers grundlag til en lov mv. ikke af største betydning for Danmark og derfor burde lægges åbent frem så alle ender kan vendes inden en lov vedtages. Er det ikke i samfundets interesse????

En løsning kan være, at skolerne stiller PC'er tilrådighed, der er renset. Det vil være en dyr løsning men regeringen kan da tage penge fra deres fantasiråderum i stedet for at give skattelettelser. Er det ikke en bedre måde at forhindre snyd på en at overskride elevernes "menneskerettigheder".

Søren Jensen, Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Frede Jørgensen, Torben Skov, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, David Zennaro og Benjamin Bjerre anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Men ministere kan lyve i samråd og der sker intet. Det er nogle sjove prioriteter, de har på Christiansborg.

Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Pernille Hansen, Frede Jørgensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Egon Stich og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Havd Fanden Mette? Tyv tror hver mand stjæler??

Det er fuldstændig uacceptabelt at køre sådan en mistænkeliggørelse af unge i dag. De opfører sig ikke som på Christiansborg, lille Liberalist. Hvad er der galt med de mennesker i LA?

Frede Jørgensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Giv eleverne en ren pc eller en blok og pen.
Hvad bliver det næste den ultra liberale regering finder på.
Det er lidt tragikomisk, at de der taler allermest om privatliv har så travlt med at styre os alle sammen.
Det er en falliterklæring fra partier der hellere skulle bruge tid på, at få ryddet op i egne ulovligheder.

Perverst, og - Øv, vælgerne snorksover.

Frede Jørgensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Gestapo metoder fra Liberal Alliance. Ikke nogen overraskelse fra de 10% rigestes parti, som bliver betalt for at slå hælende sammen.

Karsten Aaen, Bjarne Andersen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Kim Houmøller og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Dette foregår allerede på univeristeterne ved de såkaldte stedprøver på f.eks. AAlborg Universitet, hvor der skal logges ind på et program, der overvåger computerens internettrafik under eksamen. Hvor meget programmet ellers kan se på computeren, er jeg ikke klar over.

Kim Houmøller

Det er ren og skinbarlig fascisme, hvis det bliver til virkelighed. Bare tanken om at nogen skulle snage i ens privatliv føles som et overgreb. Man er åbenbart skyldig på forhånd!

Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Hvilke rollemodeller mon det er der tricker elevernes "snydegen" og hvor skal netop disse unge holdes på dydens smalle sti, medens løgn og latin trives i den offentlige debat, skattesnyderi florerer, you name it.

Estermarie Mandelquist, Frede Jørgensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Snyd? Sidst jeg var til eksamen måtte vi have computer med, men ikke være på nettet. Helt ærligt! Man kan downloade hele Wikipedia som én fil man kan browse i, og den fil må man godt have med.

Endnu et eksempel på teknologi som udvikler sig hurtigere end mennesker kan følge med. I fremtidens samfund drejer det som om at kunne finde og tilegne sig information, vha. smartphone eller computer. I hvert fald indtil den dag, hvor vi vågner op og nettet er nede globalt. Til den tid er der nok nogen som vil sætte pris på at have lært udenad, men de har ikke lært at tænke selv.

Nu vi er ved computere og uddannelse. Det bliver mere og mere populært at tilegne sig viden via nettet. Det som kaldes "Hack Your Education". Bla. lægger flere amerikanske universiteter deres kurser på Youtube. Hvornår bliver det muligt at gå til eksamen i det man har lært, og dermed opnå en af de fine grader, som vi æggehoveder sætter så højt? Eksamen er vel beregnet til at teste hvad man kan, og ikke hvilken undervisning man har modtaget?!?

Karsten Aaen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er vel stadig kun en symbolsk handling ligesom dengang jeg selv var med til at checke elevers computere i nævnte.

En ministeriel diskette skulle afsløre dette, men var aldeles uegnet hertil, både fordi diskettedrev var på vej ud af de bærbare, men også fordi ingen "foldede"(zip eller rar formater) dokumenter blev gennemsøgt, men som kunne foldes ud på ganske få sekunder.

Kun kendte navne på "leksika, titler osv." blev navnesøgt, - en ret så ligegyldig gennemgang, hvis disse lå i ovennævnte formater eller andre.

Et andet tilhørende problem var og er hvis disse ligger på en memory-sticks som blot tilsluttes, og foldes ud efter dette famøse check.

Ministeren er helt galt informeret om virkningen af egne tiltag rundt omkring, og vist kan hensigten være reel, redelig og ordentlig for alles ligestilling, men så skal der helt andre tiltag til end blot symbolske handlinger, det bliver kvaliteten af højnet af, og kravene om ligelighed for alle heller ikke ligeligt af.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Netop derfor, kære DF, skal vi støtte op om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Den beskytter helt almindelige mennesker mod misbrug og overgreb fra statens side.

Ole Frank, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er helt i skoven at forlange adgang til private sociale medier, billeder, chats osv. I forvejen overvåges borgerne på deres Facebook af kommunerne, og der er overvågningskameraer alle vide vegne. Mens vi almindelige dødelige sandelig ikke må vide noget om al den løgn og latin, der foregår i den 'offentlige' administration.
Ministeren har med sin mistillidserklæring forstærket indtrykket af magtfuldkommenhed, og givet den almindelige politikerlede ny vind i sejlene :-(

Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Pernille Hansen, Ole Frank, Frede Jørgensen, Peter Nielsen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Vogelius og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Mogens Bluhme Nielsen

Målet er OK men midlet er grænseoverskridende med hensyn til privacy concerns. Det basale ved andengradsligninger har ikke ændret sig i årtier så hvorfor ikke have begrænset adgang til et digitalt kompendium, der er fælles for alle? Hvad er det, der er så galt med papir og blyant i afgrænsede tilfælde? Når jeg og andre programmører udvikler software starter vi med papir og bryant for selv i en senere fase skrive såkaldt pseudo-kode for senere at gå over til tasterne.

På de fleste højere uddannelser er der ikke fri adgang til intenettet så jeg savner argumentation for at det skal gælde grundskoler og gymnasier.

Og hvad pokker narcissisme-portalen - undskyld, Facebook - har at gøre til en eksamen er jeg ikke klog nok til at regne ud.

Ole Frank og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Mogens

Som studerende på en "højere uddannelse", og med en dumstædig "jeg-skal-fanme-ikke-på-Fb" holdning, kan jeg informere om at der helt sikkert er ting man går glip af. Det har jeg valgt at acceptere, men jeg studerer også kun for at blive klogere, og er ligeglad med alt andet end at bestå, når det kommer til eksamen. Det har virket fint indtil videre, men det skyldes nok også at jeg altid i erhvervslivet er blevet målt på hvad jeg kunne, og ikke hvad mit snit var til eksamen. Der har i de 53 år jeg har levet, ikke været en eneste arbejdsgiver som var det fjerneste interesseret i at se mine karakterer.

Apropos viden: Du kommer lidt med præmissen at Fb ikke har noget at gøre til eksamen, og derpå bruger du som argument, at du ikke er klog nok til at regne ud hvorfor, og derfor må det være sandt? ;)

Ret beset skal der vel kun et stykke papir og en fyldepen til for at besvare en eksamensopgave. Eventuelt kan man bruge en af de moderne kuglepenne selvom det egentlig er snyd. Der er ikke noget som følelsen af at suge blækket op i en pen og få lige præcis den rette mængde til med formfuldendte bogstaver og tal at besvare den stillede opgave. Jeg husker endnu blækhuset i klasselokale nr. 18, hvor jeg endda sad på den selv samme plads, hvor Susse Wold havde siddet nogle år tidligere. Alle disse ridser i pultens træ. Alle disse indskribtioner. Lugten af blæk og gammel leverpostej. De sort hvide fotografier på væggene, Arhh.

Johnny Winther Ronnenberg

Den rigtige løsning er vel at stille klargjorte computere til rådighed for eleverne. Hvis man udstyrer computerne med en recovery funktion der kan indlæse forskellige opsætninger afhængig af hvad maskinen skal bruges til så kan man man typisk indlæse et nyt image på 45-60 minutter der passer til situationen. det tager omkring 3-5 minutter per maskine at igangsætte. Hvis eleven ikke må bruge internet så bruger man blot et image der ikke har drivere til netkortene lige som man kan fjerne driverne til USB.

Det er i øvrigt et brud på datalovgivningen at forlange adgang til, at få personlige oplysninger udleveret på den måde. Mon ikke ministeren vil blive vejledt af tilsynsmyndighederne og de er ikke sjove at komme i karambolage med :-(

Igen og igen bliver jeg præsenteret for eksempler, som viser mig, at der er noget helt galt med deb europæiske politiskes måde at tænke på. Forleden foreslog en fransk minister at gøre det strafbart at pifte efter en kvinde på gaden. Og nu foreslår Merete Riisager altså, at autoriteterne skal have adgang til at se ens nøgenbilleder, hvilke pornosites man har været inde på for nylig, hvor meget man savner sin kæreste, sine familieproblemer, private eksistentielle problemer, osv.

Her er noget helt galt. Dette lovforslag kommer i mine øjne fra en syg psykologi. Vi bliver nødt til mere præcist at finde ud af, hvad der grundlæggende er galt med europas politikere, finde en diagnose, for de forekommer mig ikke raske. Og så erklære dem uegnede som politikere pga. deres alvorlige psykiske lidelser.

Ovenstående problem kunne løses så nemt, man kunne fx bare lade eleverne bruge pen og papir, som i min generation var helt normalt og fint. Man kunne også stille computere til rådighed for eleverne, bare nogle billige nogle - det kan bestemt ikke være dyrt. Problemet elsisterer derfor reelt stort set ikke, hvilket derfor får mig til at tænke på, hvad den reelle baggrund for dette vanvittige forslag er. Undergravning af demokratiet? Extrem overvågning af borgerne? Hvad er bagtanken? For der må være en.

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Frank Hansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Hvad med at indse, at eksamen skal lægges om, så den passer til vore tidsalder?

Lav en opdeling af eksamensformerne, så man under én form kan teste paratviden og evnen til selvstændigt at løse opgaver, helt uden andre hjælpemidler end papir og pen.
I en anden eksamensform, hvor alverdens teknologi må anvendes, kan man så teste evnen til at hente oplysninger, udvælge det væsentlige og sætte det begavet sammen.

Morten Balling

@Peter

Det Merete foreslår, og det som du frygter - Det løb er kørt. Hvis det så bare var "autoriteterne", men det er nok mere sandsynligt, at det er naboens teenager:

https://youtu.be/J_JIhn3vJVI?t=1m18s

Hvis du vil se porno på nettet, skal du nok prøve at forestille dig selv, som værende sådan lidt ekshibitionistisk...

De eksistentielle kriser deler du med så mange, at du højest for sat en bit et sted sammen med millioner andre, og naboens teenager er for ung til at fatte hvad du filosoferer over :)

Johnny Winther Ronnenberg

Tiden er løbet fra fyldepennen det må vi nok indse. Nu handler det om at sikre på et ens artet datalogisk grundlag at udføre eksamen på, så skråt op med fyldepennen ;-)