Læsetid: 7 min.

Nord Stream 2: Gas kan forsone Rusland og Vesten

Sebastian Sass leder Nord Stream 2’s repræsentation i EU. Der forsøger han at overbevise de europæiske politikere om, at den planlagte gasrørledning fra Rusland til Tyskland, der løber gennem dansk farvand, ikke er et sikkerhedspolitisk spørgsmål. Det er ellers netop, hvad et nyt lovforslag vil gøre rørledningen til
Tyskland og Angela Merkel har stædigt fastholdt, at byggeriet af den russiske gasledning Nord Stream 2 udelukkende handler om økonomi. Kort efter Gerhard Schröder (tv) tabte valget til netop Merkel, blev han ansat som bestyrelsesformand i Nord Stream af sin gode ven Vladimir Putin, som han her inspicerer den første rørlednings startpunkt i Vyborg, Rusland, med.

Tyskland og Angela Merkel har stædigt fastholdt, at byggeriet af den russiske gasledning Nord Stream 2 udelukkende handler om økonomi. Kort efter Gerhard Schröder (tv) tabte valget til netop Merkel, blev han ansat som bestyrelsesformand i Nord Stream af sin gode ven Vladimir Putin, som han her inspicerer den første rørlednings startpunkt i Vyborg, Rusland, med.

ALEXEI NIKOLSKY

13. oktober 2017

Vi skruer tiden tilbage til 2009. Det forhenværende radikale folketingsmedlem Lone Dybkjær har bedt daværende klima- og energiminister Lykke Friis (V) undersøge, om Folketinget på nogen måde kan forhindre den planlagte anlægning af en oversøisk russisk gasrørledning, der skal trækkes gennem dansk farvand fra Rusland til Tyskland, i at blive til virkelighed.

Nogle måneder senere modtager Dybkjær ministerens svar. Danmark er nødsaget til at godkende projektet i henhold til FN’s havretskonvention artikel 79, lyder det.

Siden folketingssvaret i 2009 er der løbet meget gas gennem den russiske rørledning, der efterfølgende blev opført og døbt Nord Stream 1. Men med krigene i Ukraine og Syrien er Vestens forhold til Rusland påny iskoldt. Så da det statsejede russiske gasselskab Gazprom, der står bag Nord Stream, i foråret landede en næsten identisk ansøgning om endnu en gasledning gennem dansk farvand hos Energistyrelsen, var modtagelsen anderledes afmålt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Atomkraft- og skifergasindustrien vil sikkert ikke blive ked at et stop for den nye ledning.

Johnny Winther Ronnenberg, Eva Schwanenflügel og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar