Læsetid: 4 min.

Platformsøkonomi: Kun få tjener penge, og de tjener ikke meget

Kun få tjener penge i platformsøkonomien, og der er klare forskelle på, hvem der tjener på hvad. Der er en overrepræsentation af lavindkomstgrupper, som sælger deres arbejdskraft via platforme, og der er en overrepræsentation af velhavende blandt dem, der tjener penge på udlejninger. Det viser den hidtil største undersøgelse af fænomenet i Danmark
6. oktober 2017

Det er blevet udlagt som en trussel mod vores arbejdsmarkedsmodel. Det er blevet set som en disruption, der vil ændre vores måde at organisere vores ressourcer og leve vores arbejdsliv.

Men hvis platformsøkonomien er en trussel i Danmark, er den indtil videre ret lille, viser den foreløbigt største undersøgelse af fænomenet, som Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) udgav i denne uge.

»Vores tal viser sort på hvidt, at det stadig er et ret begrænset fænomen på det danske arbejdsmarked. Det er begrænset, hvor mange der bruger det til at tjene penge, og det er også ret begrænset, hvad dem, der bruger det, rent faktisk tjener,« siger Anna Ilsøe, der er lektor på FAOS.

I undersøgelsen har man valgt at opdele platformene i to kategorier: Arbejdsplatforme, hvor man sælger sin arbejdskraft – i Danmark er det platforme som Happy Helper, der formidler rengøring, Upwork, der formidler kontoropgaver, eller Uber, der – inden de lukkede ned – formidlede transport.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Sikke en gang vrøvl - man mister ikke sine forsikringer fordi man har selvstændig bibeskæftigelse.
Man kan blot ikke anvende "beskæftigelsen" til noget ift. dagpenge eller kontanthjælp mv.
Du kan bruge alle dine vågne timer på "beskæftigelsen" uden at tjene ret meget, om noget overhovedet efter fradrag af udgifter.

Det er kun lønnet arbejde og selvstændig hovedbeskæftigelse i væsentligt omfang - der tæller, og sådan har det været hidtil. Sådan er det stadig.
Freelance er et diffust begreb, og kan ikke bruges til at fastslå hverken arbejde eller virksomhed.
Det er nærmest en lidt fin talemåde for at undgå - at kalde sig arbejdsløs.
Problemet ift. ydelserne er, at mennesker med selvstændig bierhverv - ikke er til rådighed for arbejdsmarkedet i normalt (fuldt) omfang.
Man skal ikke kunne få ydelser - for at opbygge sin virksomhed - for hvornår kører sådan en, så man ikke længere skal have retten?
En ladeport for snyd - glem det!

Johnny Winther Ronnenberg

For at være freelancer skal man have et CVR nummer og man er dermed selvstændig og det er noget andet end at tage et vikarjob. Det sidste kan man forøvrigt heller ikke leve af eller optjene dagpengeret af, det er det virkelige proletariat ;-)