Læsetid 5 min.

Hvad sætter du pengene på: bæredygtig insektjuice eller genbrug af badevand?

16 grønne iværksættervirksomheder deltog i år i konkurrencen Green Tech Challenge om at pitche deres bæredygtige opfindelser til investorer. Selv en idé med et ’koloenormt’ potentiale har brug for startkapital
Grønne iværksættere kæmper om ære og en pose penge, når Green Tech Challenge afholder konkurrence. Her er stifterne af GTC, Martin A. Pedersen, Joachim Høegh Almda og Frederik van Deurs. Pressefoto

Grønne iværksættere kæmper om ære og en pose penge, når Green Tech Challenge afholder konkurrence. Her er stifterne af GTC, Martin A. Pedersen, Joachim Høegh Almda og Frederik van Deurs. Pressefoto

13. oktober 2017

»Vi skal lave en lille øvelse. Jeg vil bede jer om at lukke øjnene. Forestil jer den verden, I gerne vil leve i om 20 år. Åbn vandhanen, smag på vandet. Mærk den friske luft. Forestil jer havets farve. Tag så et skridt tilbage og spørg: Hvad skal vi gøre for at komme derhen? Åbn nu øjnene og begynd at se nogle af de løsninger, der kan få os derhen.«

Martin A. Petersen gør, hvad han kan for at sælge de 16 grønne virksomheder, der lige om lidt skal sælge sig selv. I et auditorium på Copenhagen Business School byder han deltagere og investorer velkommen til dette års Green Tech Challenge, hvis mission det er at gøre grønne forretninger til gode forretninger.

Den 30-årige stifters egen idé med konkurrencen går kort fortalt ud på at lære grønne idémagere at tænke i penge og lære dem at pitche deres projekter til potentielle investorer, så de kan blive ført ud i livet i stor skala.

I år har i alt 16 virksomheder været igennem et intensivt vækstprogram, hvor de har modtaget vejledning og træning af store virksomheder som Microsoft og rådgivningsfirmaet PwC. I dag vil den af de grønne iværksættere med den bedste bæredygtige idé vinde 40.000 kr. – men alle 16 projekter vil forhåbentligt være et skridt nærmere at finde finansiering.

»Jeg tæller ned fra tre og så har I tre minutter til at præsentere jeres idé,« siger Martin A. Petersen, der i dagens anledning har taget hvid skjorte og mønstret butterfly på.

»Tre-to-en, tag os med!«

De første to grønne iværksættere på gulvet er i slutningen af 20’erne og har virksomheden Syngja. Jakob Lewin Rukov har som de fleste mænd i auditoriet taget den hvide skjorte på, mens hans parter Philip Price skiller sig ud i grøn sweatshirt og kasket.

»I 2050 vil vi være ti milliarder mennesker på jorden, så hvordan skal vi skaffe mad til menneskene på en måde, som også er klimavenlig?« spørger Jakob Lewin Rukov, mens Philip Price viser en flaske med flydende gult indhold.

Det er en juice lavet på citrusfrugter, men indeholder også pulveriserede fårekyllinger. Syngja vil gerne gøre spise-insekter mainstream, fordi de kan erstatte kød som et langt mere klimavenligt alternativ. Fårekylling-juicen har de blandt andet solgt på dette års Roskilde Festival.

»Vi og FN er overbevidst om, at insekter er løsningen,« siger Jakob Lewin Rukov.

Gode erfaringer

Med på tilskuerrækkerne i dag er Flemming Lind, der deltog i konkurrencen for to år siden med sin virksomhed Urban Water. Det er en ny type højvandslukker, som forhindrer vandet i at løbe op af kloakken under et skybrud. Derudover alarmerer den også brugerne via mobilen, når vandet kommer.

Green Tech Challenge har især lært ham at sælge sin idé til investorer, hvilket han ellers har haft svært ved.

»Vi havde gjort det tidligere, men det er sgu altid svært. Det er en vanskelig personlig proces at skulle nedværdige sig selv til at blive kritiseret af en tosse, som skal komme med penge. At de ikke kan forstå, hvor genial en idé det er. Det er faktisk skide svært. Og jeg er rødhåret, så jeg har nemt ved at blive hidsig,« siger Flemming Lind.

»Green Tech Challenge giver dig lov til at øve dig på et meget tidligt tidspunkt, hvor det ikke er så farligt,« siger han.

Siden Urban Waters deltog for to år siden, er der ifølge Flemming Lind kun kommet større efterspørgsel. Han mener, at det nok også har noget at gøre med vejret.

»Vores projekt er kommet så langt, at folk begynder at kunne se det. Det har noget at gøre med, at det stadig regner udenfor, og at der stadig er oversvømmelser,« siger Flemming Lind.

Fra speciale til bæredygtig virksomhed

Den næste virksomhed på gulvet er Lyras, som har opfundet en ny teknologi baseret på UV-lys, der kan erstatte den traditionelle varmpasteurisering af blandt andet mælk. Den nye teknologi vil sænke energiforbruget ved pasteurisering med op mod 90 pct. Det er den 29-årige nordjyde Rasmus Mortensen, der lavede det som sit speciale i Miljøteknologi ved Aalborg Universitet.

»De første ti måneder af forskningen skete der ikke en skid. Så fik jeg gode resultater i løbet af sommeren, så gode resultater, at min professor ikke rigtig troede på dem. Men da resultaterne kom, var han imponeret,« fortæller Rasmus Mortensen, der siden da har stiftet Lyras.

Fra pasteurisering skifter temaet til badevand.

Flow-Loop har opfundet et brusepanel, der sparer op til 90 pct. vand og 80 pct. energi i forhold til almindelige brusepaneler. Et cirkuleringssystem renser og genanvender badevandet, så man bogstaveligt talt bliver ved med at bade i det samme vand, forklarer stifter Simon Kolff.

»Det var mit speciale fra Aalborg Universitet i Sustainable Design for tre et halvt år siden. Efter jeg var færdig med specialet, arbejdede jeg på den her idé om at kunne genbruge badevandet, hvor jeg bare arbejdede selv i et års tid i min kælder,« siger Simon Kollf, efter at han har præsenteret sin idé for investorerne.

En af investorerne lyder imponeret og kalder projektet fascinerende. Han har dog et spørgsmål om det med at genanvende badevand:

»Der er to slags mennesker. Dem, der tisser i badet ...« begynder han, inden salen bryder ud i latter.

»Tak, fordi du spørger,« svarer Simon Kolff og fortsætter:

»Det er en hybrid. Så du kan også bruge det som et normalt bad. Hvis du skal tisse, åbner du bare afløbet og lader det løbe ud, så det ikke cirkulerer i vandet. Der er ingen golden shower.«

Og vinderen er …

Sidste pitch er slut, og holdet bag Green Tech Challenge stiller sig foran scenen.

»Og vinderen af Green Tech Challenge 2017 er … Lyras!«

Rasmus Mortensen løber ned af trapperne og giver high-fives til hele rækken. Sammen med sin partner Lasse Hansen får han overrakt prisen på 40.000 kr., mens kameraerne knipser.

Den store energibesparelse ved koldpasteurisering giver ifølge dommerne Lyras et »koloenormt« potentiale både nationalt og internationalt.

Lyras har kun eksisteret siden februar, men iværksætterne bag har da også store planer for fremtiden. Deres mål er fuldstændig at erstatte den traditionelle varmebaserede pasteurisering med deres egen teknolog. Men først skal de lige ind på markedet, fortæller Rasmus Mortensen.

»I løbet af de kommende måneder skal det første fuldskala anlæg bygges og testes. Herefter skal vi ind på markedet, og det er i den sammenhæng, vi får brug for kapital for at få en produktion op at køre,« siger Rasmus Mortensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Ida Julin

»Vi skal lave en lille øvelse. Jeg vil bede jer om at lukke øjnene. Forestil jer den verden, I gerne vil leve i om 20 år. Åbn vandhanen, smag på vandet. Mærk den friske luft. Forestil jer havets farve. Tag så et skridt tilbage og spørg: Hvad skal vi gøre for at komme derhen? Åbn nu øjnene og begynd at se nogle af de løsninger, der kan få os derhen.«

Glimrende!

Goddag. Jeg er verdensborger og forbruger. Jeg siger det ligeud: jeg er pissebange for hvordan, vores planet vil se ud, når mine børn og deres generation verden over skal få et liv og en civilisation til at fungere de næste 80-100 år. Jeg er især bange fordi, magthaverne intet foretager sig, men bliver ved med at snakke om fremtidsmål istedet for nutids-aktion, og fordi stort set ingen tager fat om elefanten i rummet - det private profitmotiv, konkurrencen og væksten, som er selve indbegrebet af ubæredygtighed og som er fritaget fra demokratisk kontrol.

Så lad os få nogle progressive visioner for hvordan, vi i fællesskab sikrer biotopen, fordeler de nødvendige overlevelsesresurser socialt retfærdigt, og efterlader nye med så lidt miljøbelastning og CO2-udledning som muligt i en cirkulær økonomi med den altafgørende holistiske respekt og kærlighed til alt levende og til planeten. I modsætning til kapitalismens umættelige behov for udpining af menneskelige og naturens resurser. Lad os høre, hvad tidens kloge Green Tech-hoveder har at byde på:

"konkurrencen går kort fortalt ud på at lære grønne idémagere at tænke i penge"

Suk.

Niels Nielsen, Eva Schwanenflügel og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Der sker intet med den såkaldte grønne omstilling, før vi udskifter de magtarrogante teknokrater, der i øjeblikket sidder på flæsket! Du har fuldstændig ret i, at den neo-liberale kapitalisme er årsagen til ulykkerne, Ida Julin, og jeg har desværre ligeså dystre forudanelser som dig :-(

Brugerbillede for Martin Andreas Petersen
Martin Andreas Petersen

Kære Ida og Eva,

Jeg (medstifter i Green Tech Challenge) er enig i, at vi skal ændre os og vores samfund gevaldigt for at imødekomme vor tids største udfordringer og gribe dens muligheder.

I mellemtiden finder jeg det nødvendigt at hjælpe de iværksættere, der har ideer, der kan ændre verden med at kommercialisere og rejse kapital. Ellers ender deres ideer, som al for meget dansk innovation, på den gode intentions kirkegård. Det betyder i vores tid og nuværende samfundsstruktur, at de skal lære at tænke en forretning ind i deres innovation, så innovationen kan skaleres ud til flest mulige mennesker. Ville jeg foretrække, at gode opfindelser automatisk blev spredt, vurderet og implementeret? Ja! Er det tilfældet i dag? Nej. Hvad bremser de fleste gode opfindelser fra at blive realiseret? At økonomien ikke er på plads. Derfor mener jeg, at de skal tænke i penge.

Jeg håber, at det gør mit, og vores mål, klarere.

Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Kære Martin Andreas Petersen, ja hvis du og Green Tech Challenge kan overbevise politikerne om at der er penge i foretagendet, bliver vejen banet med lethed. Hvis der vel at mærke er fordele for DEM.